Veronika Sušová - Salminen

česká, 1976

Diskuze (2)

Přidat příspěvek

helena8303
08.04.2022

Každopádně samostatně myslící bytost.
Sama jsem spíš doprava a měla jsem vůči Švihlíkové , Salmien a podobným předsudky.
Ale poslední dobou vidím , že v mnohém mají pravdu.
Řídím se zásadou, čím víc názorů, tím líp. Vítám názory z opačné strany názorového spektra.
Je to složitý, nic není černobílé.

Arminus
05.04.2022

Životopis paní autorky, uvedený zde, je velice stručný, skoro nic neříkající. Tak tedy pro doplnění si dovolím uvést toto:
plné jméno se všemi tituly je Mgr. Veronika Sušová-Salminen, Ph.D. Pracuje pro Centrum globálních studií při Filozofickém ústavu AV ČR, je ovšem i politicky činná mimo ústav. Čtenáři/ky jejích knih si pochvalují její „objektivitu“, takže k tomu lze dohledat následující: poskytuje rozhovory a je citována jen takovými objektivními informačními zdroji, jako je Babišova iDnes či pravdivostí informací už proslulé Parlamentní listy. Vystupuje v diskusích spolu s tak objektivními osobnostmi, jako je Oskar Krejčí (dříve StB) či skvělá ekonomka (marxisticko-leninské politické ekonomie) Švihlíková. Proto také přispěla do jistě velice objevného sborníku o VŘSR (kdo už nezná komunistické zkratky, tedy sborníku o převratu v Rusku v roce 1917, který nastolil v této zemi jeden – vedle Hitlerovy Třetí říše a Maovy Rudé Číny z nejzločinnějších režimů, které lidstvo ve své historii poznalo). A přispěla zde jistě plně v duchu sborníku (cituji anotaci): „Vycházejí (rozuměj autoři sborníku, tedy i Veronika Sušová – Salminen) z nestalinské levicové tradice, tedy toho směru levicového myšlení, které se nemohlo rozvíjet za minulého režimu, a kterému nepřeje ani ten dnešní. Pro čtenáře, který není obeznámen se touto levicovou tradicí, bude možná překvapením, že v textu se užívá naprosto běžně pojmů jako je „třída“, „třídní boj“, „proletariát“, „buržoazie“ atd.“ (konec citátu). Veronika Sušová má také až dojemnou starost, aby nám tu, v Česku, po 40 létech nejhorších zkušeností (sama se narodila v roce 1976, zažila tedy ten komunistický „socialismus“ jen jako pionýrka) někdo „nekřísil antikomunismus“ (viz článek v dalším profláklém mediu, webu Rebuildsyria.cz). Tolik tedy k jejím veřejně projeveným politickým sympatiím a její „objektivitě“ (objektivita=nestrannost, neutrálnost). A k její „odbornosti“ specialistky na Rusko: od roku 2015, ano, roku, kdy válečný zločinec Putin a jeho Rusko už přes rok vedl agresívní válku proti sousedovi, Ukrajině, vydává i knihy (dle čtenářů „objektivní“) o Rusku a Putinovi. A občas zaperlí ve výše zmíněných tiskovinách články, které ani není třeba číst – vše podstatné prozradí už nadpis: „Hrajeme si na zlé Rusko, které může za všechny nešvary světa a na hodný Západ, který chce pro všechny jen to nejlepší“. Po začátku agrese Ruska v roce 2014 specialistka Sušová ohodnotila okupaci Krymu jako „Rusové … provedli „velice elegantně“. Ve stejném vystoupení psala o tom, že „...za logické považuje, že se Rusko vměšuje do politiky okolních států, když v Kremlu existuje pocit, že je NATO ohrožuje, ohrožuje ruské zájmy“. Velká specialistka na Rusko a Putina pak odpovídá (17.3.2022) na otázku „Očekávala jste, že Rusko zaútočí na Ukrajinu?“ takto: „Když jsem se o invazi dozvěděla, nemohla jsem tomu uvěřit…“ Tedy, opravdová odbornice, kvalifikovaná psát na téma Putin a Rusko. Víc dodávat netřeba. To vše jsem vyčetl na internetu.
Pokud ji budeme hodnotit podle toho, jak zapůsobila (její knihy) na čtenáře, je obraz zcela tristní: jedna čtenářka hodnotí jednu její knihu takto: „...prezident Putin je velká a zajímavá osobnost. Má mé sympatie…“ Není to ovšem nic až tak nového. Z historie hitlerismu víme, že mezi (často fanatickými) stoupenci a obdivovateli Adolfa Hitlera byly převážně – ženy. Takže u Putina, Hitlera naší doby, to nemůže ani být jiné. Ovšem spisovatelka-vědkyně tak dostává velice podivné vysvědčení, pokud její knihy vybudí takovouto reakci čtenářky. Je tedy na lépe informovaných rozhodnout, zda Veronika Sušová-Salminen je spíše významná odbornice na Rusko a Putina, objektivní, vědecky pracující komentátorka, analytička a spisovatelka, nebo spíše dodavatelka myšlenek a argumentů pro dezinformátory a proruské štváče, pracující pro našeho (tedy České republiky) nepřítele a sehrává tedy, v nejlepším případě, roli užitečné idiotky.