Henri-Alban Fournier

Alain-Fournier · pseudonym

francouzská, 1886 - 1914

Diskuze (2)

Přidat příspěvek

Luccy78
04.01.2016

22. září 1914 padl Alain-Fournier (vlastním jménem Henri Fournier) na frontě první světové války, nedaleko Verdunu. Bylo mu 27 let. Nejsou známy okolnosti, za nichž zemřel, jeho tělo nebylo nikdy nalezeno.
Zůstal po něm jen jediný román, na němž pracoval téměř desetiletí, od svého osmnáctého roku. Tento román (v originále se jmenuje Velký Meaulnes, jinak známý jako Kouzelné dobrodružství) se stal naráz slavným. A, což se stává málokdy, patří i dnes k nejoblíbenějším svazkům v knihovnách mladých lidí na celém světě.

Koka
13.11.2015

Zdejší text představující autora vyvolává dojem dlouholeté literární činnosti. Žel, není tomu tak.
Na záložce českého vydání jeho jediné (a nesmírně slavné a překrásné) knihy Velký Meaulnes (česky též Kouzelné dobrodružství, Praha 1974) se píše:
Autor, francouzský spisovatel A. F., padl na začátku I. světové války u Verdunu. Zůstal po něm tento jediný román, který se stal rázem slavným a neustále je jedním z nejvydávanějších na světě. Hrdinové knihy skutečně existovali: autorovi rodiče, přátelé a dívka, kterou osmnáctiletý Fournier potkal jednou v Paříži a na niž nepřestává myslet. Romantický příběh o první nesmělé a zároveň hluboké lásce je tedy vlastně autorův prožitek, který vylíčil tak citlivě a s takovou jemností, ....