Gregor Mendel

rakousko-uherská, 1822 - 1884

Diskuze (3)

Přidat příspěvek

siena
20.07.2022

Od narození zakladatele genetiky uplynulo 200 let.

1) Vyzkoušejte si, co víte o Johannu Gregoru Mendelovi
https://vltava.rozhlas.cz/kviz-od-narozeni-zakladatele-genetiky-uplynulo-200-let-vyzkousejte-si-co-vite-o-8790769

2) V pátek 22. července od 19:00 si nenechte ujít přímý přenos koncertu Filharmonie Brno v rámci festivalu Mendel Brno. Ve světové premiéře zazní skladba Tigrana Masurjana a Glagolská mše Leoše Janáčka. Sólisté Lucie Hilscherová (mezzosoprán), Pavla Vykopalová (soprán), Aleš Briscein (tenor), Jozef Benci (bas), Gurgen Baveyan (baryton). Český filharmonický sbor Brno, sbormistr Petr Fiala, Filharmonii Brno řídí Dennis Russell Davies. (ČRo Vltava)

3) Musel být jasnozřivý. Gregor Johann Mendel by si zasloužil Nobelovu cenu, tvrdí biolog Marek Vácha (ČRo Plus, Zaostřeno - 20.7.2022)
https://plus.rozhlas.cz/musel-byt-jasnozrivy-gregor-johann-mendel-si-zaslouzil-nobelovu-cenu-tvrdi-8651160

MarekG
09.07.2017

Jsem šokován tím, že zřejmě nejvýznamnějšího vědce našich dějin nikdo nezná, přitom by se mohl směle stavět po boku Darwina či Linného.


yenda1
26.05.2016

Říká se, že je slavný všude s výjimkou svého rodiště. Samozřejmě se na tom velkou mírou podepsal minulý režim, pro který bylo spojení vědce a duchovního naprosto nepochopitelné, ba přímo urážlivé. Duté hlavičky rudé měly jiné hrdiny. Nikolaj Vavilov byl zlikvidován, na jeho místo coby biologické autority usedl podvodník, pa-vědec a diletant Trofim Děnisovič Lysenko, který prohlásil genetiku za buržoazní pavědu a celý východní blok souhlasně pokyvoval.

Genius genetiky. Všestranná vědecká osobnost. Významným včelařem, meteorologem. Široké zájmy, které měly jednu spojnici = člověka. Když zájem o včely, co takhle vypěstovat včely bez žihadel? Když meteorologie, co takhle pomoci rolníkům s úrodou?

Obrovská myšlenka, že geny našich rodičů předáváme nezměněné dál, že jsme převozníci genů časem má velmi hrubé počátky zde, v hlavě Mendelově. Promiňte mi, že tak plýtvám slovem geniální, ale nelze jinak.

Před Mendelem se nevědělo co se dědí a jak. Jeho genialita spočívala především v tom, že spojil dva různé obory = biologii a matematiku, přesněji kombinatoriku. No aby ne, když studoval fyziku ve Vídni u Dopplera.

Jéje, to je apoteóza, až se skorem na DK nehodí, že? Za šest let tomu budou dvě století od narození génia srovnatelného s Darwinem či Newtonem. A doufám, že bude oslava řádná. Aby to nedopadlo jako před pár lety, kdy se pamětní deska oznamující Mendelův rodný dům nechtěla úředníkům schválit, protože dle jejich slov se tyto desky nedělají pro osobnosti lokálního(!!!!!) významu.

Gregor Mendel - knihy

2008  100%Pokusy s hybridy rostlin

Žánry autora

Literatura naučná Věda

Štítky z knih

Gregor Johann Mendel, 1822-1884

Mendel je 2x v oblíbených.