Feliks W. Kres

polská, 1966 - 2022

Diskuze (2)

Přidat příspěvek

Lele61
15.09.2023

Feliks W. Kres (vlastním jménem Witold Chmielecki) byl bohužel předčasně zesnulý polský autor zejména temné fantasy. Debutoval už v roce 1983 povídkou "Mag" zaslanou do soutěže měsíčníku Fantastyka. Je známý hlavně jako autor dvou fantasy cyklů. Tzv. "Šererský" cyklus, který má správný název "Księga Całości" je velmi populární a zahrnuje řadu knih (např. "Północna granica", "Król Bezmiarów", "Pani Dobrego Znaku" nebo "Tarcza Szerni"). Druhým cyklem je potom dark fantasy "Piekło i szpada" (kde patří také "Strażniczka istnień" a "Klejnot i wachlarz"). Český čtenář zná pouze jeho román Král Nesmírná (Król Bezmiarów) a dvě jeho povídky, které se objevily v antologiích "Polská ruleta" a "Maladie". V polštině publikoval také řadu povídek v časopisech Fenix a Nowa Fantastyka.

Atuin
18.03.2023

Čtu od autora sérii, která má v Polsku ultimátně pěkné vydání. Vůbec vlastně nevím proč se mi Kseiga Calości tak líbí, možná mi to trochu připomíná Sapkowského, ale ten tam tedy nemá tolik krve. Je to sice dost brutální, jenže to má jisté kouzlo které v takových knihách dokáže zaháčkovat. Předně jazyk a postavy. Těch je tam sice habaděj ( stejně jako bitev) a jiných věcí kvůli čemu bych vlastně měla spíš knihu odložit, ale jelikož čtu v originále jsem k tomu přišpedlena takovým zvláštním způsobem.
Každopádně mám ve do výzvy 2023 autora který zemřel loni ( to je mi velmi líto), což byl chvilku oříšek a tohle byla vlastně náhoda, ačkoliv zde musím celou sérii 9 dílů dát do zastoupení jedné u nas vydané knihy od autora a to Král Nesmírna, což do série patří až druhou částí. Snad to nevadí.


Feliks W. Kres - knihy

2003  68%Král Nesmírna

Žánry autora

Literatura světová Romány Fantasy

Štítky z knih

Kres je 0x v oblíbených.
Osobní web autora