Evžen Menert

česká, 1931 - 1988

Diskuze (2)

Přidat příspěvek

mi-380
15.01.2019

Václav Vlk st.:
Dnes již zapomenutý mimořádný africký politik Kwame Nkrumah razil heslo, jak mi pravil docent Evžen Menert, autor knihy "Na západ od Londýna", když jsme společně pracovali mezi transmisemi v Tibě, továrně vybavené technikou z roku 1912. Kwame Nkrumah mu prý říkal:
"Chci-li, aby byli z nadaných studentů, které posíláme do zahraničí, kovaní komunisté, posílám je do západních států. Chci-li z nich mít zastánce demokracie a svobody, posílám je do východního bloku.
http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-jablko-od-stromu-strom-od-jablka-f1o-/p_politika.aspx?c=A140515_230721_p_politika_wag

mi-380
10.12.2018

Miloš Šuchma:
Psycholog a sociolog Evžen Menert byl v Ottawě 18. ledna 1980 a napsal: „Srdečný dík za příjemný (povídací) večer.“

My jsme si povídali při skleničce whisky dlouho a sdělil mně svůj příběh: pracoval v ČSAV jako vědecký pracovník a byl vedoucím oddělení v době počátku normalizace. Nejdříve mu řekli, že se jim nezdá jeden jeho zaměstnanec a že tedy ho musí propustit. Když mu pak řekli, že další zaměstnanec je nevyhovující, oponoval, že je kvalitní pracovník a že s tím nesouhlasí. To ho stálo místo vedoucího a posadili ho do rohu místnosti, aby nepřekážel. Pak ale podepsal Chartu 77 a tak ho vyhodili. Přátelé mu dohodili místo skladníka v jedné restauraci kam chodil primátor Prahy na obědy v domnění, že tam bude v úkrytu. Protože závozníci skládali basy piva a nápojů plných i prázdných na chodník, primátor si stěžoval, že to působí neesteticky a tak Evžen Menert musel všechny basy překládat sem a tam, takže byl každý den vysílen touto prací, vedle toho, že závozníci složili piva a pak zjistil, že jich tam třeba 50 chybělo, takže je musel doplatit. Nakonec zvolil místo kotelníka, kde kolegové měli pro něho pochopení, ale StB si ho zvala na schůzky, ve kterých mu vyhrožovala, že pokud bude v disentu pokračovat, že to bude mít následky i pro rodinu včetně děti, které se nedostanou na školu. Takže nakonec jim navrhl, že by z této země rád odešel, aby jim nedělal problémy. To mu bylo nakonec povoleno a tak dostal místo univerzitního profesora v Holandsku, které ho vřele přijalo.
https://www.minulost.cz/cs/z-knihy-niceho-se-stala-kniha-vseho