tavvva tavvva diskuze

☰ menu

Poděkování

Třeba by to někoho zajímalo :)

27.07.2020


Pár nápadů na vylepšení webu

Lenka.Vílka: Přeji hezký den

27.07.2020


Pár nápadů na vylepšení webu

Lenka.Vílka: Snad nepatřím do té kategorie, o které jste psala. Vím, co říct a k případné změně/zlepšení měl vést právě můj první krok v podobě komentáře zde. Předpokládám, že jde stále o diskuzi a ve správné diskuzi si diskutující strany často vše pěkně vyjasní bez zbytečných emocí a často se doberou třeba i k nejvhodnějšímu řešení, které by bez diskuze nebylo třeba hned patrné. Sekce je v záložce Diskuze a jmenuje se "Pár nápadu na vylepšení webu", a proto se v ní nepřekvapivě objevují nápady na vylepšení webu. Až si budu chtít pouze postěžovat, tak založím vlákno s názvem "Stížnosti potížistů a chronických stěžovatelů" nebo podobně :) Debata se mnou je přirozeně Vaší svobodnou volbou a proto v ní nemusíte pokračovat.

27.07.2020


Pár nápadů na vylepšení webu

Lenka.Vílka: Čtu znovu svůj komentář a nic o tom, že DK nemají čas jsem skutečně nenapsal. Je rozdíl v tom nemít čas a nevidět v něčem smysl. Taky jsem nenapsal nic o tom, že já ten čas mám nebo že bych se hrnul do realizace úprav, o které možná vůbec není zájem :) Vyjádřil jsem se jen k výroku, že něco není technicky možné a jelikož mi přišel výrok jako nepravdivý, pokusil jsem se k němu vyjádřit. Dále, doba od registrace příliš nevypovídá o tom, kolik času zde uživatel celkově strávil, takže i jakékoliv pocity o tom, co bych měl nebo neměl vědět, mohou být kvůli tomu zkreslené. Za naivní mládě se ve svém věku už rozhodně nepovažuji, nicméně děkuji ... alespoň chvíli se zase cítím mladší :D

27.07.2020


Pár nápadů na vylepšení webu

Lenka.Vílka: Jinak děkuji za tip se zobrazením správného vydání v osobním seznamu. Bere se to poslední zvolené, takže jsem označení zrušil a znovu ho provedl u správného vydání. Je to sice obcházení problémku, ale zafungovalo to.

27.07.2020


Pár nápadů na vylepšení webu

Lenka.Vílka: pokud se tu někdo vyjádřil ve smyslu, že není technicky možné toho dosáhnout, tak si dovolím odporovat :) Návrh databází je jedním ze střípků, kterým se ve svém oboru musím věnovat a možné to samozřejmě je. Spíš může být mírně komplikované realizovat přechod na nové databázové schéma a lidem z DK to nedává smysl z pohledu množství práce, rizik s úpravou spojených a přidané hodnoty. Mají na to samozřejmě právo :)

27.07.2020


Pár nápadů na vylepšení webu

Lenka.Vílka: Domnívám se stále, že jsem nekřičel, ale snažil se o klidný a konstruktivní komentář. Možná se mi ne vše podařilo, ale nikdo není dokonalý :)

27.07.2020


Pár nápadů na vylepšení webu

Lenka.Vílka: Ohledně slučování vydání, která by se dle Vašeho názoru slučovat neměla ... netvrdím, že je nutné toto provést s úplně každým titulem, samozřejmě jen s těmi, kde to smysl dává. Ale také jsem hned zprvu uvedl, že by to chtělo umožnit psát zvlášť popis/komentáře k titulu a k vydání. Pokud se vydání trochu liší, ale stále mají stejný základ, pořád si myslím, že by měla mít společnou stránku pro titul a vzájemné odlišnosti vydání mít uvedené v podstránce vydání.

27.07.2020


Pár nápadů na vylepšení webu

Lenka.Vílka: každý čtenář nebo čtenářka "s povolením zabíjet" si musí zase uvědomit, že nově příchozí člověk má nárok na to si něčeho nevšimnout nebo zavedený systém hned nepochopit (což může také vypovídat o tom, jak moc je či není web intuitivní), ale na druhou stranu také může přinést takzvaný "svěží vánek" právě proto, že jeho pohled je zatím neovlivněn návykem, a proto může občas přijít s opravdu dobrým nápadem. Nemyslím s tedy, že je dobré jakékoliv hlasy hned z kraje umlčet.

27.07.2020


Pár nápadů na vylepšení webu

reader.007: Já se nezlobím, jen mě trochu vyděsila Vaše zbytečně defenzivní reakce. To, jak tu jsem dlouho, je přece naprosto irelevantní vzhledem k tomu, o čem jsem chtěl diskutovat. Má-li někdo nápad na vylepšení, tak proč ho chcete hned ukamenovat? :D Jestli tu pobíhají nějací šotci, kteří likvidují databázi, tak by to taky chtělo opravu a ne se s tím smířit. Sousloví "excelová tabulka" mě děsí, protože je tam patrný škodlivý vliv jisté nejmenované společnosti, která způsobila ve světě výpočetní techniky tolik škody, zla a paradoxně i zpomalení vývoje, že bude trvat ještě dlouho, než jí to liberálové a altruisti budou schopni odpustit.

27.07.2020


Pár nápadů na vylepšení webu

Lenka.Vílka: Teprve teď jsem zkusil provést úpravu knihy a všiml si, že nějaký systém slučování vydání už zaveden byl, akorát ke sloučení bohužel zatím nedošlo u titulů, které jsem četl, proto jsem se domníval, že toto zatím web nepodporuje. Zkusím tedy věnovat ještě trochu času nastudování toho, jak to funguje a vydání pak zkusit sloučit.

27.07.2020


Pár nápadů na vylepšení webu

Možná to tu už šlo, ale není v mých silách teď prohledávat celou historii. Všiml jsem si, že u některých knih je v databázi vícero vydání s různou fotografií titulní strany a u některých knih zase konkrétní vydání chybí. Je asi naivní očekávat, že by došlo v budoucnu k doplnění všech vydání všech knih, a proto by bylo parádní, kdyby se autorům webu podařilo vyřešit tento nešvar, který s sebou táhne řadu drobných problémů. V prvním případě, kdy je v databázi více vydání knihy, jsou také roztříštěny komentáře ke knize, byť jsou na vydání nezávislé a mohly by být ve společném seznamu. V druhém případě si zase člověk často přidává do knihotéky odlišné vydání, než to, které vlastní, protože nemá třeba zrovna čas na to, aby přidal to správné. Pokud by web umožnoval zvlášť zadání komentáře k psanému dílu a k vydání knihy s tím, že by pak pod jedním názvem bylo možné přečíst všechny komentáře k psanému dílu a prokliknout se ze souhrnné stránky díla na podstránku s konkrétním vydáním knihy, bylo by to podle mě užitečnější, než současný systém. Při zadání nové knihy by automaticky mohla vzniknout podstránka s virtuálním/nespecifikovaným vydáním knihy bez fotografie titulní strany, které by čtenáři volili v případě, že by jimi čtené/vlastněné vydání nebylo dosud do databáze přidáno. Pokud má někdo v knihotéce více, než jedno vydání knihy, umožnilo by to přidat uživateli webu všechna jím vlastněná/čtená/přečtená/chtěná/... vydání nezávisle. Tzn. z pohledu databáze by to byl vztah 1:N (autor:titul) a 1:N (titul:vydání).

27.07.2020