Riccia Riccia diskuze

☰ menu

4. Kniha, jejíž děj se odehrává na horách

Např. Karel Klostermann V ráji šumavském, V srdci šumavských hvozdů
Klára Jarunková Bratr Mlčenlivého vlka
Jan Otčenášek Když v ráji pršelo

04.12.2021


Jak se teď právě cítíte?

Zdravím, momentálně mám malou depku. Syn, přestože je očkovaný" má covid, takže jsme ho "zaizolovali" v půlce bytu a doufáme, že nás ostatní to mine. Zatím je celkem v pohodě, tak to snad i zůstane. Dokončila jsem Čtenářskou výzvu 2021 a ... nic :-( Ne že by tam musely čekat fanfáry a ohňostroj, ale třeba aspoň nějaký malý "knižní smajlík" s nápisem "super, gratulace". Hned by to člověku zvedlo náladu. Pak mne docela mrzelo, že dřív byly témata nové výzvy vyvěšené už kdoví od kdy, a teď stále nic. Asi si má člověk koupit diář, aby věděl víc. A tak když mne napadlo, že si trošku "vyleju stesky" do zdejší diskuse, praštilo mne do očí jedno z diskusních témat - Čtenářská výzva 2022. HURÁ, aspoň nějaké "světélko na konci tunelu" :-) Díky Databáze knih, díky diskusní klube :-)

04.12.2021


18.) kniha, která získala Man-Bookerovu cenu

I já jsem byla (a díky za to) upozorněna, že Příběh Služebnice cenu ve skutečnosti nezískal. A to mne inspirovalo k důkladnému průzkumu. Myslím, že stejně jako já, mnozí podlehli tabulce na wikipedii s názvem stránky "Seznam držitelů literární Man Bookerovy ceny" -https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_dr%C5%BEitel%C5%AF_liter%C3%A1rn%C3%AD_Man_Bookerovy_ceny - a co bylo v ní jsme považovali za oceněnou knihu. Bohužel - cenu získaly jen ty, které byly ve žlutých řádcích - ostatní se dostaly jen do užší nominace šesti. A zbytek asi podlehl fenoménu stáda. Méně zavádějící by asi byly informace z anglické wikipedie https://en.wikipedia.org/wiki/Booker_Prize , případně ze stránky na Databázi knih : https://www.databazeknih.cz/literarni-ceny/booker-prize-10 , ale tady zase některé chybí a informace v úvodu už také nejsou úplně přesné (např. od roku 2014 se soutěže účastní i autoři mimo Spojené království). Když tedy stručně shrnu výsledky mého průzkumu - z 50 knih v žebříčku Čtenářské výzvy je jen 32 z nich skutečně oceněno Man Bookerovou cenou, z toho tři získaly Mezinárodní Man Bookerovu cenu. Dalších 16 knih se ocitlo ve finálové šestce, ale cenu nezískalo (Příběh služebnice, Skleněný pokoj, Atlas mraků, Pokání, Pokoj, Zlodějka, Malý život, Na Chesilské pláži, Chtělo by to nový jména, Špulka modré nitě, Neopouštěj mě, Doplavat domů, Mariina závěť, Všichni jsme z toho úplně na větvi, Svět je malý, Satanské verše). No a poslední dvě knihy jsou úplně mimo mísu: román W. Goldinga Pán Much byl publikován už v roce 1954, tehdy ještě Man Bookerova cena neexistovala. W. Golding sice tuto cenu získal, ale až v roce 1980 za román Rites of Passage (Rituály přechodu). No a jak se zde ocitla kniha Aleny Mornštajnové Hana z roku 2017 to vůbec netuším. O její případné nominaci na alespoň mezinárodní verzi této ceny jsem nikde neobjevila žádnou zmínku - z českých autorů se této pocty dočkal prozatím snad jen Arnošt Lustig v roce 2009. Takže co z toho pro mne vyplývá? Že se jdu poohlédnout po knize skutečně oceněné a příště budu důkladně číst a ověřovat :-) A ten Příběh služebnice si stejně dočtu :-)

02.11.2019


Obecně o Čtenářské výzvě 2019

Čtenářská výzva se stala před dvěma lety velice milou součástí mého života. Díky ní jsem zase začala hledat víc času na čtení a díky ní jsem také začala objevovat nové knihy a nové autory, o kterých jsem neměla ani ponětí. Byla jsem zvědavá na témata nového ročníku, ale musím se přiznat, že bych se na ně ráda těšila o pár měsíců déle. Jednak si ještě užívám letošní ročník a hlavně zveřejňování témat už od září mi přijde stejně divné jako prodej vánočních kolekcí od října a vánoční výzdoba v obchodech od začátku listopadu. Prostě je to na mne hrozně brzy a tím, že je to nabízeno příliš brzo, jako by se to kouzlo degradovalo na něco naprosto běžného. Líbilo by se mi, kdyby se témata začala zveřejňovat třeba až s adventem. Třeba každou adventní neděli jednu pětinu a poslední pětinu až jako nadílku pod stromeček :-) Člověk by se měl dlouho na co těšit a to těšení a napnutí by si užil. Byl by to takový krásný Ježíšek pro čtenáře :-) Příští rok se pokusím na témata až do Vánoc nepodívat, ale nejsem si jistá, jak pevná bude moje vůle.

23.11.2018


13.) Kniha autora jehož jméno i příjmení začíná na stejné písmeno

Na výběr je třeba: Anna Achmatova, Brendan Behan, Cathy Cassidy, Carlo Cassola, Cristina Cataneo, David Dabydeen, Daniel Defoe, Günter Grass, Graham Greene, James Joyce, Juan Ramon Jimenéz, Ken Kesey, Laurie Lee, Marie Majerová, Mijabe Mijuki, Margaret Mitchelová, Manuel Montalban, Pier Paolo Pasolini, Padgett Powell, Rainer Maria Rilke, Richard Robinson, Violaine Vanoyeke, Winifred Watsonová aj.

22.11.2018


12.) Kniha, která má v názvu slovo kniha

Barbora Šťastná - Šťastná kniha https://www.databazeknih.cz/knihy/stastna-kniha-174761

22.11.2018


4.) kniha, ve které se jedna z postav jmenuje jako vy

Něco pro Evy - Ďáblova lest od Arnošta Vašíčka, tam jsou Evy dokonce dvě.
https://www.databazeknih.cz/knihy/dablova-lest-9692

25.12.2017


15.) Kniha, kde hraje roli knihovna (knihovník, knihovnice)

Knihovny hrají významnou roli i v knihách Arnošta Vašíčka. V Ďáblově lsti figuruje knihoven hned několik a najde se tam i knihovnice . https://www.databazeknih.cz/knihy/dablova-lest-9692
Další knihovny se najdou v dílech Dana Browna.
No a pro milovníky sci-fi třeba Nonstop B. W. Aldisse https://www.databazeknih.cz/knihy/nonstop-4033

25.12.2017


4.) kniha, ve které se jedna z postav jmenuje jako vy

Alzbeta4340: Alžběta je hlavní hrdinkou moc pěkné knížky Hany Marie Körnerové Dům U Tří borovic https://www.databazeknih.cz/knihy/dum-u-tri-borovic-79843

13.12.2017