Ploskutáček Ploskutáček diskuze

☰ menu

Knihy, po kterých pátrám - poraďte

Potřebuju poradit knížku pro maminku - četla jí před mnoha lety, knížka byla útlonká, údajně z lékařské rodiny. Prý něco na způsob Dallasu, není si stopro jistá, ale měla by být od českého autora. Poradíte? Dík.

28.04.2020


Klub amatérských pisálků

Dobrý den,

mám takový dotaz, respektive potřebuji posoudit, poradit. V létě jsem začal blogovat a jedna uživatelka mi navrhla, že by nebylo špatné to vydat. Já osobně o tom přesvědčen úplně nejsem, a proto chci poprosit zkušenější knihomoly a knihomolky, kdyby se nudili, jestli by mi nenapsali, co si o mém blogu myslí. Nejde o žádný komerční projekt, nemám z toho ani vindru, někde budou možná překlepy nebo chybějící slova.

Červenec:

http://mow.pise.cz/072016/

Srpen:

http://mow.pise.cz/082016/

Září:

http://mow.pise.cz/092016/

Říjen:

http://mow.pise.cz/0102016/

Listopad:

http://mow.pise.cz/112016/

Prosinec:

http://mow.pise.cz/122016/

Kapitoly v jednotlivých měsících se čtou vždy odspoda, to znamená "MoW začíná", "Švihák lázeňský".

Dík moc.

19.12.2016


Kniha roku na Databázi knih

Nejsem nějaký extračtenář, spíš tu mám účet, abych se mohl inspirovat knihami pro mamku a kamarády, ovšem Ditrich má pravdu. I mě samotného letošní vítěz překvapil, byť hodnocení v procentech má vysoké, počet přečtení naopak docela nízký.

Na druhou stranu, vzpomeňte na výsledky Knihy roku 2012, kdy vyhrálo "50 odstínů šedi", dnes má hodnocení 61%, je to 36. nejhorší kniha, ale hodnotilo ji při psaní těchto řádků 3 250 lidí. Na dalších dvou místech skončivší "Žítkovské bohyně" nebo "Atlas mraků" jsou nepochybně kvalitativně výše.

Dle mého názoru by se Knihou roku měl stát titul, který má vysoké procentní hodnocení a zároveň vysoký počet hodnotitelů. Taky by to měl být titul, který je na trhu delší dobu, třeba rok a ne pár týdnů. Takhle by se nám mohlo za chvíli stát, že zvítězí kniha s 10 hodnoceními a průměrem 95%, což není příliš reprezentativní. Letošního vítěze tak beru jako exces, opomenutí, trapný omyl. V minulosti přece jen vyhrávaly tituly kvalitní a když ne kvalitní, tak alespoň oblíbené a hodnocené velkým množstvím lidí, což se "Deníčku moderního fotra" naplnit nepodařilo.

04.04.2015


Pár nápadů na vylepšení webu

Možná už to tu zaznělo, ale nechce se mi pročítat všech 13 stran - po kliknutí na hodnocení u knihy se zobrazí seznam těch, kteří danou knížku hodnotili. Řazení probíhá od nejvyššího k nejnižšímu. Nebo ne? Chtěl jsem navrhnout zda, by to nemohlo být řazeno chronologicky, čili první by byl ten, kdo danou knihu hodnotil jako poslední, tedy nejnověji.

11.10.2014