Natique Natique diskuze

☰ menu

Klub čtenářů historických románů

Ahoj, včera jsem začala číst od Clavella knihu Šógun a vypadá to docela zajímavě... Nečetl jste někdo?

14.11.2014


Klub čtenářů historických románů

Ahoj, super nápad :-) Díky

04.10.2014


Klub čtenářů historických románů

Maják v Alexandrii čtu teď, jsem teprv asi před polovinou, ale také se mi to líbí...

02.10.2014


Klub čtenářů historických románů

Ahoj, nevím, jestli tu o knize již někdo nepsal, ale nedávno jsem četla od Gillian Bradshaw knihu Kruhy v písku (http://www.databazeknih.cz/knihy/kruhy-v-pisku-29482). Řekla bych dobře napsaný zajímavý příběh.

02.10.2014


Klub čtenářů historických románů

Tak jsem dočetla Pilíře Země... Ani vlastně nevím, jak knihu hodnotit. Řekla bych, že násilí, krutosti a intrik tam bylo více než příběhu slušelo. I chování postav občas bylo dost zvláštní. Nicméně - kniha byla čtivá, příběh zajímavý (místy i dojemný). Prostě příběh ze středověku, který dal nahlédnout do klášterního života, do života prostých lidí i života šlechticů, byl to příběh, který připomněl, že štěstí může být pomíjivé a že je třeba za něj bojovat.

Nejzajímavějším pro mě na knize asi bylo to, že nastínila něco, na co jsem v jiné historické knize ještě nenarazila - a to problematiku spojenou se stavbou jedněch z největších staveb středověku - katedrál. Když autor popisoval rozdíl ve stavbě staré a nové katedrály, úplně jako bych viděla to světlo prostupující barevnými skly :-)

I když kniha končila v onom duchu - a všichni žili šťastně až do smrti..., nepůsobil závěr jako klasický happy end. Všechno, čím si postavy musely projít, nebo jak dlouho čekali na spravedlnost či naplnění tužeb, ono šťastné zakončení udusilo.

13.05.2014


Knihy na léto...

Na léto doporučuji trilogii od Jude Deveraux - James River: Podvržená dáma, Ztracená dáma a Říční dáma... Sérii jsem také četla v létě :-) Od autorky se mi ale nejvíc líbí Rytíř ve zlaté zbroji, takže doporučuji i toho :-)

22.04.2014


Klub čtenářů historických románů

Já teď začala číst Pilíře Země od Folletta... Něčtl jste někdo?

22.04.2014


Klub čtenářů historických románů

Také mi vadí, když není jasné, co je pravda a co je vymyšlené, když není zřejmá ta hranice... To, co v posledním odstavci popisuje Richie1, to by mě (jak by řekl Holden Caufield) dokázalo umrtvit :-)

22.04.2014


Klub čtenářů historických románů

Ahoj, tak já se ráda i něco nového dozvím... Já osobně mám ráda, když v historickém románu jsou postavy, které skutečně žili a když v té knize jsou popisovány tak, aby to odpovídalo skutečnosti. Dále jsem ráda, když je v knize zachyceno pravdivé zátiší doby; postavy dle mého názoru by měly být zachycovány ve spojitosti s dobou, v níž se odehrával jejich život.

Jestli jsou postavy chudé či bohaté - na tom mi nezáleží, to spíš je ovlivněno tím, čím se příběh zabývá...

Ale nevadí mi ani, když se jedná o příběh vymyšlený, jediné co, pak chci, aby se odehrával v pravdivých historických souvislostech...

Pro mě je také důležité, jak je kniha sama o sobě napsána... Když mi nesedne styl, jakým autor píše či se vyjadřuje, knihu mám problém dočíst (a naopak :-) )...

22.04.2014


Klub čtenářů historických románů

Richie1: No jak píši, skončila jsem s čtením hned na začátku, takže úplně posoudit nemohu. Ale mě osobně ten začátek tak odradil, že jsem prostě v čtení nepokračovala. Já osobně bych byla pro vybrat knihu jinou... Ale pokud si ji chcete přečíst, ráda si počkám na vaše názory :-)

20.04.2014


Klub čtenářů historických románů

Ahoj, tak Královu dcera jsem začala číst a zase rychle přestala... Jak píše Venezia, přišlo mi to spíš jak červená knihovna, navíc styl, jakým autorka vypráví, mi moc nesedl... Rozhovory mi přišly takové "jednodušší"... Zkrátka, s porovnáním s tím, co nyní dalšího mám rozečteného, je to nic moc..

Mám kolem sebe spoustu dobrých knih, takže jsem se kdysi rozhodla, že když mě kniha bude nějakou dobu připadat, že mi nesedí, prostě jí odložím. A tak jsem udělala i s Královou dcerou...

20.04.2014


Klub čtenářů historických románů

vincek1: No ale ty ten komentář můžeš opravovat kolikrát chceš, klidně se můžeš vrátit i k týden starému komentáři a upravit ho... Proto to tam zůstává, abys mohl dělat úpravy kdykoli (a kolikrát) potřebuješ...

Také jsem knihu nekupovala, mám ji z knihovny. Jsem na tom podobně jako ty... Knihy kupuji také až když se mi líbí (popřípadě když vím, že se mi budou líbit, koupím a pak teprv čtu :-) ). Párkrát jsem totiž koupila knihy, které se nelíbily a pak mi bylo líto těch peněz, že se za ně dala koupit kniha jiná... Navíc knihy, co se mi nelíbí, ani v knihovně moc mít nechci... :-/ K čemu také, že? :-)

17.04.2014


Klub čtenářů historických románů

Zdenda20: Koukala jsem, že čteš hlavně Vondrušku :-) Také se na něho chystám...
Z toho Dekameronu jsem trochu na rozpacích... Zjistila jsem, že se nedá číst (alespoň já to nedokážu :-) ) vkuse. Asi prvních 200 stran jsem přečetla za pár dní a strašně mě to znudilo. Ty milostné příběhy si byly všechny strašně podobné, a navíc se mi začaly plést dohromady i jednotlivé děje a postavy... Vrátila jsem se k tomu po docela dlouhé době, přičemž nyní knihu čtu "lahůdkově" :-) Sem tam si přečtu jeden dva příběhy. Tak uvidím, zda se někdy tímto způsobem dobéřu konce :-)

Hra o trůny i Střet králů jsou skvosty... :-) Snad mě další díly nezklamou... :-/

Už mám doma tu Královu dceru :-), tak jsem na ni zvědavá...
Budete ji tedy také číst?

17.04.2014


Klub čtenářů historických románů

vincek1: No ale s tím nic neuděláš... Já nevím, jestli už jsi to někdy použil - to slouží k tomu, když třeba zapomeneš do komentáře něco napsat, tak ho ještě můžeš upravit (doplnit údaje, přepsat, vymazat něco z něho, vymazat celý)...
Tobě vadí, že to tam je? To nijak nedáš pryč ani neschováš...

Nebo jsem možná úplně nepochopila, co jsi s tím potřeboval... :-)

16.04.2014


Klub čtenářů historických románů

Zdenda20: :-) Jak píšeš, obojí je skvělé čtení... Četls něco z toho?

15.04.2014


Klub čtenářů historických románů

Myslíš s tím "upravit" u všech tvých komentářů?

15.04.2014


Klub čtenářů historických románů

Tak mě z těch tvých tipů zaujalo všechno (nejvíc asi ten Řád). Jediné co, tak jsem ještě nic z toho nečetla.

Já mám v plánu číst (z toho, co jste ještě asi nečetli):

Trapný konec rytíře Bartoloměje
http://www.databazeknih.cz/knihy/trapny-konec-rytire-bartolomeje-184505

Paměti katovské rodiny Mydlářů
http://www.databazeknih.cz/knihy/pameti-katovske-rodiny-mydlaru-1-z-magistra-mediciny-pacholkem-katovym-9585

Králova dcera. Historický román z období války růží
http://www.databazeknih.cz/knihy/kralova-dcera-historicky-roman-z-obdobi-valky-ruzi-177061

Toť jsou tedy mé návrhy :-)

15.04.2014


Klub čtenářů historických románů

Posloucháte vlastně i nějakou historickou hudbu - antickou, středověkou, keltskou?

15.04.2014


Klub čtenářů historických románů

Richie 1: Děkuji :-) Rozhodně jsi první, kdo mi něco takového řekl :-)

Já bych určitě vybrala nějakou novou knihu, kterou ještě nikdo z nás nečetl. Byla bych spíš pro historický román, ale klidně si přečtu i literaturu faktu.

Souhlasím, každý bychom mohli napsat 2 - 3 tipy a pak se nějak domluvit a nějaký z nich vybrat. Ostatně, kdyby to dopadlo dobře :-), tak by se dostalo i na další knihy... Mohli bychom to dělat pravidelně :-)

15.04.2014


Jak Vás napadlo se zaregistrovat na databázi knih??

Já se zaregistrovala asi z toho důvodu, že když přečtu nějakou knihu, tak si na ni udělám svůj názor, vidím ji z nějakého svého úhlu pohledu. Zajímalo mě, jak na knihy koukají jiní lidé, jak působí na ně.

Navíc jsem to viděla i jako prostředek, jak se dovědět o dalších knihách, které stojí za to číst. Perličkou je, že si člověk zde může i knihy, které ho zaujmou, jen naklikat. Nemusí nikam nic zapisovat na papírky, které já osobně dost často ztrácím. :-)

DK jsem také našla náhodou. Jak se to stalo, už ale nevím. :-)

15.04.2014