LuciusWlk LuciusWlk diskuze

☰ menu

Čtečky e-knih

e-bux razí cestu v podporování především svého světem nikde nepodporovaného formátu pro Wooky a Kindle. Knihu jim vraťte a nechte si vrátit peníze a kupte si jí kdekoli v normálnějším obchodě. Např. palmknihy. Otázka zní, zda-li vám vyjdou vstříc a peníze vrátí. Moc bych na to nesázel. Prošel jsem si obchodní podmínky na ebux a mají tam šikovnou formulaci, že kupující si je vědom, že knihy fungují jen na zařízeních wooky ATD. Moc šanci tomu nedávám. Ale zajímalo by mě, co vám napíší a jak se k tomu postaví.
DMR není překážka pro čtení, pouze pro kopírování. Podstatný je v podstatě jen formát knihy. Převádět tento jejich formát knihy navíc s DMR je celkem zdlouhavý a složitější proces.
K Pockebooku gratuluji. Máte nejlepší mašinku na trhu. :))

08.05.2014


Čtečky e-knih

Souhlasím s tím, že lidé sem chodí pro rady a také mě mrzí, že jednotlivci podporují svou čtečku a vychvalují pouze klady svého přístroje. Neznalý jedinec poté co dá na takovéto rady zažije mnohdy rozčarování, nebo zklamání, když zjistí, jak složité může být s čtečkou pracovat. Ne každý je zběhlý ve formátování knih v PC, znalostí angličtiny a pod. A ne každý se s tím chce otravovat. Proto prosím, buďte objektivní, anebo napište že vám toto vyhovuje a jste spokojení protože.....A když už se srovnává, tak objektivně. Tablety zde myslím vůbec nepatří, už téma napovídá, o čem by tato diskuze měla být. Co se čteček týče, poradil jsem myslím spoustě lidí, ale napřed se snažím zjistit, co umí, co očekává a chtěl by.

11.02.2014


Čtečky e-knih

Marie: jen neutíkej. Takových jako ty je potřeba, aby taky dalo normálně debatovat. :))
Tady je jeden zajímavý článek:
http://www.lupa.cz/clanky/jiri-hlavenka-proc-by-mohly-byt-elektronicke-knihy-levne/

09.02.2014


Čtečky e-knih

pajonek: Absolutní souhlas

08.02.2014


Máte rozečteno více knih najednou?

Jsem zásadně čtenář vždy jen jedné knihy. Když jednou začnu nějaký příběh, nespokojím se, dokud jej nedočtu. Bohužel, i když je špatný! :)

15.01.2014


Brak

Přidávám se na stranu brakofilů. Hold, toto "dogma" nesu hrdě a nebojácně a případný posměch a poukazování na mou nevzdělanost přejdu se stoickým klidem a úsměvem na tváři. :D
S autorem onoho citátu, který našel pajonek, bych ale rád poseděl a povídal si. Ne snad proto, že bych souhlasil se zněním. Musím se ale přiznat, že by mě zajímaly pohledy na svět takového člověka. Věřím, že by to mohl být zážitek sám o sobě. :))

15.01.2014


100 věcí, které by měl člověk přečíst, vidět a slyšet

pajonek: Už je to dlouho co jsem jej viděl a tehdy jsem to shrnul nějak takto:
Nemůžu tvrdit, že jsem absolutně unesený, nebo navýsost spokojený, ale s jistotou můžu říct, že jsem byl mile překvapený. Nemusím zrovna tyto pseudo dokumentární záležitosti a prvních pár minut jsem pochyboval o tom, jestli nemám sáhnout po něčem jiném. A nakonec jsem netrpělivě očekával, jak tahle rozkol supermanů dopadne. Ona smrtelnost/nesmrtelnost chtěla víc domyslet a najít nějaký precedent. Ale na poměry cena/výkon/zkušenosti je to opravdu dobré.
Takže se mi to celkem líbilo :D

31.12.2013


Čtečky e-knih

Makrověnka: Podrž prst na knížce ve formátu epub. Objeví se menu. Vyber "Otevřít v" a zvol FBReader namísto Adobereader. Většinou to pomůže. Dej vědět. A jinak tady je odkaz, kde se dají vyřešit většinou všechny problémy se čtečkami :

http://www.ebook-ctecky.cz/forum/index.php

31.12.2013


Čtečky e-knih

Nemusela si to mazat jen kvůli mé výtce! :)) Třeba by na to měl někdo jiný, jiný názor.

26.12.2013


Čtečky e-knih

Co to je za video??? PockeBook při zapnutí musí načíst paměťovou kartu, pokud jí používáte, takže je to trochu delší(co kdyby jí vytáhl a nechal zapnout jen vnitřní paměť jakou má Kindle?) . A taky nerozumím tomu, proč má ten někdo viditelně nastaveno u PocketBooku konvertování každé strany a u Kindlu ne! Co to má být za srovnání, když je každá nastavená úplně jinak? Nebo je to schválně? Nerozumím takovému přístupu.

26.12.2013


Čtečky e-knih

Když tak pročítám zdejší diskuzi, nedá mi to, abych nepřidal i své moudra :) Pokusím se to "těm vybírajícím" uživatelům nějak zjednodušit.
Zapomeňte na všechny ty levné čtečky s podsvíceným displejem (LCD, TFT). Je to stejné, jako číst na tabletu, mobilu, PC. Vaše oči vás nepochválí a displej vám vybije baterii během několika hodin, takže sháňka po zásuvce bude častá a otravná!
Uvědomte si, co od čtečky primárně chcete. Pravděpodobně tedy číst knihy:)! Čtečka a její specifický displej se v podstatě nehodí na nic jiného a všechny ostatní funkce jsou jen chabý kompromis a marketing. Věřte, že vše ostatní budete využívat minimálně. Pokud máte chytrý telefon, nebudete je využívat vůbec!!! Dobrá věc je Text-to-Speech, neboli hlasité předčítání textu (do sluchátek), což je vcelku příjemná funkce např. při učení jazyků.
Nedejte na řeči, že ta či ona čtečka má ostřejší, čitelnější displej a pod. Pokud nejste profík, nemáte k dispozici současně více čteček a téměř laboratorní podmínky, rozdíly nepoznáte! Důležité je si čtečku samozřejmě optimálně nastavit. (Aktuálně špičkové modely PocketBook a Kindle mají E ink HD displej, kde je ostrost a vykreslení textu ostřejší, ale jak jsem se zmínil, pokud nemáte srovnání, nepoznáte rozdíly)
Propagovaná výdrž baterie je samozřejmě taky zavádějící. Opět jde spíše o matematický přepočet a laboratorní podmínky. Já osobně jen čtu (často) a nabíjím cca jednou za čtrnáct dní +-.
Ale teď to zásadní. Je třeba si uvědomit jak je to s podporovanými formáty a jak jste zběhlí v práci na PC. Rozdělil bych to na dva tábory Kindle a spol. vs PocketBook.
U Kindlu je nutno!!! svou čtečku po aktivaci spárovat s účtem na Amazonu (tedy vytvořit si tam účet a přiřadit čtečku). Zmiňuji to zde proto, že už jsem řešil přátelům problémy, kdy někde něco "posrali" a zasekli se na mrtvém bodě. Takže pokud si nejste jistí, nebo neumíte anglicky požádejte o pomoc přátelé. Je to jistější, než pak hodiny hledat problém. ( Tímto netvrdím, že je to něco šíleně technicky náročného. Není, ale stává se to.)
A teď ty formáty. Kindle a většina ostatních podporuje nějaké základní a svůj vlastní formát. V praxi to znamená, že pokud si e-book nekupujete a nevyberete např. formát mobi, ale stahujete z netu od kamarádu a pod. nevyhnete se převádění formátu. Buď to sami (Calibre a pod.) nebo, pošlete nepodporovaný formát přes onen svůj účet do Amazonu a příjde vám obratem zpět v jejich AZW formátu. Neděste se, je to jen o praxi a po pár knihách to budete mít v malíku. Pokud jste ale "sběratel" :) a jako já chcete mít rozsáhlou knihovnu vždy po ruce, muže to být celkem otrava. Převážná většina neoficiálních e-booků jsou v doc.
Na druhou stranu, pokud rádi čtete knihy v angličtině, máte v Kindlu velkou výhodu.
U PocketBooku tento problém nemusíte vůbec řešit. Podporuje snad všechny dostupné formáty včetně .doc a .docx, což pro vás znamená jedno. Nahrajete knihu do čtečky a čtete. Žádná otrava, žádné převádění. Výhodou také považuji to, že po připojení čtečky k PC se přihlásí jako vyměnitelný disk, tudíž si můžete svou knihovnu strukturovat tak, jak to nejlépe vyhovuje vám.
Nakonec snad jen zmínka o nových nasvícených (ne podsvícených) čtečkách. Je to neuvěřitelný přínos. Čtečka je jako kniha, tudíž ve tmě potřebujete zdroj světla. Kindle Paperwhite i PocketBook Lux toto bravurně vyřešily nasvícením displeje (ledky v rámečku okolo displeje), takže čtení potmě je vynikající bez otravných lampiček.
Nebojte se zainvestovat nějakou korunu navíc. Vráti se vám to v uživatelském komfortu a překvapivé spokojenosti.
Snad jsem trochu konstruktivně přispěl a na závěr podotýkám že sám jsem vlastník PocketBooku a za nic na světě bych neměnil. Měl jsem možnost srovnání a rozhodl jsem se, pro mě, pro to nejlepší. Přesto jsem se snažil být objektivní a přeji pevné nervy při rozhodování. Pokud jsem něco vynechal, rád zodpovím.

26.12.2013