Libkuci Libkuci diskuze

☰ menu

Lidé, kteří zde záměrně škodí

Holt někdo to rád horké... Já jsem za, že každá knížka může něco dát a je hloupé všechny házet do odpadu :) Přemýšlím, zda ta paní má vůbec nějakou knihovnu, zda vůbec čte a nechce se tady dělat jen zajímavou.

29.01.2017


Mám novou knihovnu - pomozte mi ji zaplnit

Docela ti prázdné poličky v knihovně závidím, já pro jejich přeplněnost jsem byla nucena koupit čtečku, co nová kniha, to nový problém kam s ní :) Jen si myslím, že násilně kupovat knihy nemá smysl. Je to přece o tvém čtenářském vkusu, já svou milovanou knihovnu utvářela celý život svým výběrem. A nové knihy neustále vznikají a vydávají se. Takže být na tvém místě nespěchala bych.

27.01.2017


Pod květy skořicovníku

Hladina tříští se o vesla

Hladina tříští se o vesla,
srpnová země sálá.
Kdybys mi přece jen odešla,
zem by se pustá mi zdála,
břehy by zmizely v daleku,
pár vesel ležel by na dně,
sám bych se díval na řeku,
jak teče mi srdcem a chladne.

Jan Pilař / Divoké keře /

27.01.2017


Pod květy skořicovníku

denib: naopak, jen houšť, je tady spousta krásných věcí, které ráda i opakovaně čtu.

27.01.2017


Pod květy skořicovníku

Nemohu si odpustit a nedat sem sem jednoho pana básníka, který tak soucítil a miloval němou tvář. Pan Francis Jammes. http://www.animalrights.webz.cz/francis_jammes.htm

Závěr

Žebravý oslíku šedý, ztrápenější než
kára, kterou taháš,
ty, který nemůžeš už, který nemůžeš,
přiznej, že štěstí nemáš?

O pár ran víc či méně, co to pro tebe je?
To není proto, žes líný,
ale že jsi to ty, tě každý kopá a bije
střevíci do slabiny.

Ó bratře, doufejme, že z téhož pramene,
kde celý Ráj se zračí,
ty a já jednou vodu píti budeme
nad olšový stín sladší.

Těm pak, kdo zhrdali námi, se budem vysmívat,
těm všem, kdo neznali časem,
že bylo génia třeba k tomu, zazpívat
či hýkat jistým hlasem.

Já se však bojím, osle, básníku dokonalý,
aby až u dobrého boha najdou nás,
dotyční lidé i pak hovady nezůstali,
a my se od nich nelišili zas.
(přeložil Karel Čapek)

06.01.2017


Audioknihy

Spoustu mluveného slova začal dávat na YouTube Viky Oksanen, je to jakoby vytáhl na světlo rodinné stříbro. Hry namluvené našima nejlepšími herci a každý si něco vybere. Díky jemu.

03.01.2017


Čičičí, kočky kočičí

Koupila jsem včera ve zverimexu sprej na bázi šanty kočičí... :) A ptám se Andrejky: je to bezpečné, bez jakýchkoliv chemikálií a není to moc silné? Odpověď na druhou moji otázku: není, stříkla jsem mu myšku a fakt jsem si první moment myslela, že ji byť umělohmotnou sežere. Ale za chvíli to vyvanulo a byl klid. Měla jsem strach, aby nebyl můj bobišek celé svátky v rauši :D A bezpečné by to také mělo být dle návodu a legendy. Zdravím všechny milovníky/ce kočiček a kocourků....

23.12.2016


Kterou píseň byste chtěli na pohřbu, kterou byste nechtěli, příp. co by vás probralo k životu?

Souhlasím s Medunkaverou, jen proboha žádné kecy. Jinak téma jako do rakve, tak bych nerozlišovala žeh s klasikou, i před žehem slušná rodina dá zesnulého do rakve. Ale v tom případě je naopak velmi krátká doba něco stihnout přečíst :D Takže za mě by to byla nějaká esoretická hudba nebo nějaké mluvené slovo. Třeba Pan Kaplan má třídu stále rád v podání Donutila.

23.11.2016


Čičičí, kočky kočičí

Medunkavera a ostatní: Také je to už sedmiletý postarší pán a nejvíce miluje, včetně papání, také krabice, ale nejvíc kufry, batohy, tašky. Jakkoliv jsou nepohodlné, lehne si do nich nebo na ně, asi rád čichá vůni dálek. Starší syn hodně cestuje po světě a z jeho kufru, když přijede domů / syn/, tak kocourek si z něho udělá dlouhotrvající tábor :) Takže vždycky z melírovaného kufru musím udělat zase černý a dá to fušku. Syn odmítá sebou vozit půl kila kočičích chlupů. A rád honí po dlaždičkách pěkně vysušený vlašský ořech. Manžel mu ho na noc sebere, prý ho to rachocení ruší ve spaní...A jindy přijde za mnou, lehne si do nohou, to pak někdy spím jak skrčenec, nemám to srdce ho vyhodit, stále píši o kocourkovi... :)

23.11.2016


Čičičí, kočky kočičí

Elfos: děkuji, to je přímo liščí opera! Kam se hrabe naše Bystrouška. Já sama mám kocoura, obyčejného a je s ním plno legrace.

19.11.2016


Čičičí, kočky kočičí

elfos: ahoj, to tedy nevíme a ani se nedovíme jak dělá liška, uživatel video smazal :)

19.11.2016


Pod květy skořicovníku

Zítra, až celý kraj...

Zítra, až celý kraj nach jitra oblékne si,
vydám se na cestu, Vím, že mě čekáš již.
Má cesta povede přes hory, doly, lesy.
Chci být ti nablízku. Chybíš mi přespříliš.

Půjdu sám, shrbený jak rozsochatý kořen,
s rukama za zády, se steskem na líci,
lhostejný k okolí, jen do myšlenek vnořen,
a nocí bude mi den začínající.

Nevšimnu si, že kraj zas pohlcuje šero,
nespatřím v Harfleuru trojstěžník jediný,
až stanu u cíle, dám na tvůj hrob, má dcero,
tvůj milovaný vřes a snítku cesminy.

V. H. 3. září 1847

17.11.2016


Audioknihy

reader.007: to je úžasné, ten déšť a ta bouřka. Je ještě něco podobného někde? Já vím, na YouTube je toho spousta, ale tohle je velmi sugestivní, za sebe děkuji. Vyměním vlak za déšť. Zn. I s deštníkem :) Je fakt, že některé mluvené slovo na usínání není. Jako když jsem si pouštěla Pan Kaplan má třídu stále rád. Prskala jsem pod peřinou smíchy, abych nevzbudila manžela :)

21.10.2016


Audioknihy

Také zde ještě musím dodat, možná mimo mísu, ale nedá mě to. Když nemohu usnout pro nějaké myšlenky v hlavě či rozrušení, velmi se mě odvědčilo stáhnutí do mobilu AB radio a tam jsem pro sebe našla dvě relaxace / jsou tam myslím čtyři /. Celou noc mohu poslouchat jedoucí vlak, já ovše záhy jsem ukolébána do Morfeovy náruče a hezké je i praskání polen v krbu. Ty druhé dvě nepoužívám, ale mohou se někomu líbit. Myslím nějaká příroda a šumění moře. Ten vlak však mám za bezkonkurenční. Pro toho, kdo denně jím dojíždí asi ne, ale já vláčkem jezdím tak sporadicky... :)

21.10.2016


Jak naložit s knihami, které už nechceme?

Koka: nepochopila jste mě dobře. Být ve svém či jiném domě je rozdíl. Ale ani v jednom případě by nešlo o nějaké rozdumávání. Žít v maloměstě je o tom, že znám lidi a poměry ve svém okolí. Proto jsem napsala poslední větu tak jak napsala a za ní si stojím.

19.10.2016


Jak naložit s knihami, které už nechceme?

Také jsem přemítala, že udělám miniknihovničku ve spol. prostoru paneláku, kde bydlím, ale vzdala jsem to kvůli jednomu sousedovi, který s knihami kupčí na netu. Takže by se tam žádná kniha neudržela. Mám zájem podporovat četbu a ne byznys :)

19.10.2016


Knihy, které rozbrečí

Mě vždy spolehlivě na konci rozbulí film Pět Sullivanů a kniha Nedovol mi odejít od Dympny Cusack.

19.10.2016


Audioknihy

Už léta nechodím spát bez mluveného slova. Má to jednu nevýhodu, že samozřejmě vždy usnu a dané audio mě dlouho vydrží :) Takže možná i výhoda? Dokonce mě několikrát nebavil čtený text, ale něčí hlas mě přímo okouzlil, takže jsem se naučila slova vytěsnit a poslouchám jen barvu hlasu. JInak se s mluveným slovem hezky žehlí a utíká to. Pokud dnes ještě někdo žehlí :-)

19.10.2016