Jibro Jibro diskuze

☰ menu

Hledám české knihy, ve kterých hraje nějakou roli rok 1938 a jeho události, víte někdo? Díky :)

Zajímavý mix historických faktů s fikcí:
https://www.databazeknih.cz/knihy/cesky-sen-105837

23.09.2018


KNIHY bez DPH

Už dlouho jsem čekal na podobnou akci, protože normální cena e-booků je pro mě pořád vyšší, než jsem ochotný běžně akceptovat, takže jsem včera nakoupil 12 e-booků v průměru za 130 Kč/ks To už se blíží hranici, kdy bych bez nějakého velkého rozmýšlení automaticky kupoval a neprolézal pirátská doupata ;)

24.04.2014


Tištěné knihy vs. E-knihy

eraserhead :
Dobrá, souhlasím s tím co jsi napsal, ale předsudky jsem myslel spíš, že někteří lidi čtečky odmítají automaticky, aniž by je vyzkoušeli nebo si o nich aspoň něco zjistili, prostě není to na papíru, tak to není kniha, fuj pryč s tím. Jinak rozhodně nikomu nic nenutím, ale nemyslím si, že e-knihy jsou slepá ulička a s pokrokem je to tak, že pokud většina lidí něco přijme za své, tak ti holt nezbude se přizpůsobit, bez ohledu jestli se ti to líbí nebo je to podle tebe správné. Ale jak jsem psal, tištěné knihy jsou s námi už 500 let a na rozdíl od moderních technologií jako VHS, magnetofony, walkmany atd bych si tipl, že ještě nějaké století vydrží, takže není třeba se moc obávat..

03.02.2014


Tištěné knihy vs. E-knihy

Popravdě řečeno, já jsem přešel na e-knihy naprosto bez problému a výše popisované nedostatky čteček nechápu. Knihy čtu kvůli obsahu uvnitř a papír nebo displej je pro mě jen nosič toho podstatného. Jediné, kde mě čtečka nedokáže zprostředkovat stejný zážitek, jsou staré knihy cca 70 -100 let, kde je ještě vidět poctivé řemeslo, navíc zkombinované s historickou nebo i osobní hodnotou - třeba zděděné knihy, ale v 99% současné průmyslové, moderní knižní produkci s naleštěnými, většinou příšernými obálkami, žádnou přidanou hodnotu oproti čtečce fakt nevidím. Jinak můj děda v bezmála 90 letech přešel letos na čtečku bez větších problémů, ještě si pochvaluje jak je lehoučká oproti knihám a navíc má možnost přečíst mnohem víc knih, ke kterým by se jinak nedostal. Chce se to jen zbavit předsudků a uvědomit si, že způsob jak lidé zaznamenávali své myšlenky se neustále vyvíjí - od jeskyních maleb, egyptské hieroglyfy na stěnách, uzlové písmo, přes hliněné, voskové tabulky, papyrusové svitky, pergameny, ručně psané knihy až po vynález knihtisku....no a po 500 letech očuchávání a šustění papírem už bylo myslím na čase přijít s něčím novým :-p

03.02.2014


Čtečky e-knih

Taky přidám pár zkušeností, sám čtu na 8" lcd tabletu, kde je výhoda v univerzálním použití i na další multimedia a PDF soubory díky barevnému displeji. Oči i při dlouhodobém čtení mě nepálí, jde to zregulovat snížením jasu na minimum. Hlavní nevýhoda je krátká výdrž baterie, nečitelnost na slunci, větší váha oproti Eink čtečkám, které jsou přeci jen k očím šetrnější. Sám časem přejdu na Eink čtečku, zatím je testuji na rodině a to Amazon Kindle za 1450kč i s dopravou z Německa, při využití přeposílací firmy Mailboxde, která poskytne německou adresu a balíček přepošle do ČR a Pocketbook 624 za 2400kč, zakoupen v ČR.
První dojmy: rychlost listování, kvalita displeje, jednoduchost ovládání vyjdou u obou stejně.
Pocketbook 624:
+ dotekové ovládání, menu v češtině a zásadní věc: přečte prakticky všechny formáty. Dostal ho děda (88let) po krátkém vysvětlení ho bez problémů ovládá a hned se začetl..
Amazon
+ O 1000kč levnější (z Německa)
- narazil jsem na problém při konverzi přes program Calibre, soubory Doc nezkonvertuje vůbec, u RTF zase chyby ve formátování, co řádek to odstavec, i přes různá nastavení to nešlo. Zabralo až propojení s emailem Amazonu, kam soubory zašlete, po zkonvertování vám je pošlou přímo do čtečky, nutné WiFi připojení k internetu.
Pro některé velké chlapské tlapy můžou být problém i malé tlačítka na ovládání, nemá dotekové ovládání.
Moje doporučení, pokud nechcete nic řešit, připlaťte si za Pocketbook, pokud kupujete jen legální E- knihy nebo umíte konvertovat soubory, šel bych do přeci jen o 1000kč levnějšího Kindle - při samotném čtení už tam rozdíl prakticky není.

26.12.2013