jenda23579 jenda23579 diskuze

☰ menu

Knihy, po kterých pátrám - poraďte

Měl bych pro Vás jeden oříšek.
Před cca sedmnácti lety jsem měl na kazetě nahrané pohádky, z nichž si pamatuju jen pár střípků, ale z nějakého důvodu mi utkvěly v paměti a teď, když mám děti ve věku předčítání, bych jim je rád pořídil a vypravoval.
1. střípek 1. pohádky : dva bratři, první zlý, převrátí úly včelám, vezme jim med, skočí špatně, při výběru princezny ze tří zahalených postav prohlásí "jaképak vybírání, beru tu vlevo", princezna je uprostřed a po obou stranách saně, které ho odnesou. Druhý bratr, hodný, jde a napravuje nepravosti svého bratra. Postaví úly a nakonec při výběru princezny mu včelky pomůžou a začnou obletovat tu správnou zahalenou postavu a hodný bratr si ji vybere a je happy end.
2. střípek 2. pohádky : tři bratři jdou do světa naučit se řemeslům. Vrátí se a přou se o to, kdo se naučil nejlepší. První je kovář, který zvládne okovat koně za jízdy bez toho, aniž by si toho koně nebo kočí všimli. Druhý je zubař, který zvládne vytrhnout bolavý zub z pusty takovým způsobem, že to dotyčného pouze lechtá a necítí žádnou bolest. Třetí bratr se vyučí šermířem. Je tak mrštný, že při hustém děšti dokáže máchat kordem tak hbitě, že na něm neulpí ani jedna kapka...

Zkoušel jsem hledat všude možně, nejblíž jsem se tematicky přiblížil k druhému střípku s pohádkou od Grimmů "Podivuhodná řemesla" ale tam jsou čtyři bratři a jiná řemesla (možná půjde o nějaké volné převyprávění lidových pohádek jiným autorem v jiné sbírce).

Každopádně, pokud byste někdo pohádky znal, budu Vám moc vděčný za jejich názvy.

J.Š.

23.10.2022