evelinaevelina evelinaevelina diskuze

☰ menu

Pod platanem (aneb chvála diskusi, je-li diskusí)

Souhlasím s tím, že zde se to bude různit, podle toho, o jakého filozofa se jedná.
Například na již zmiňovaného Kanta jít pouze s elementárními znalostmi, to by patrně zájemce - začátečníka o jeho filozofii mohlo zahltit nebo i odradit.
a) + b)
Když vezmu jako základ tvrzení ...".. (za předpokladu, že už mám elementární znalosti v tomto oboru)..." tak vzhledem k tomu, mohu dopředu odhadnout, zda mohu zkusit některé z děl daného filozofa číst přímo nebo jako první zvolit některý z úvodů do jeho díla (zde ovšem je také podstatné, zda dokáži také vybrat s těmi svými pouhými elementárními znalostmi přínosný úvod do studia děl daného filozofa, bude to spíše o více pokusech)
c)
Pokud budeme číst nějaký z úvodů do studia děl daného filozofa, i tak se s nimi seznámíme. Bude na nás a na výběru daného filozofa, zda si zvolíme nejprve bližší seznámení s tímto jeho předchůdcem (předchůdci). A vždy můžeme i při čtení díla daného filozofa toto udělat, pokud se nám bude zdát že je potřeba v rámci pochopení se blíže seznámit s myšlenkami předchůdců (nebo něco porovnávat a ujasňovat souběžně s četbou).

K zajímavé otázce, kde je položeno - zda je možné začít číst jednoho filosofa a následně dalšího nebo to vzít od prvních známých filozofů pěkně chronologicky.
Myslím, že ony elementární znalosti získané z četby dějin filozofie či odjinud, každého z nás přilákají právě podle vlastního způsobu myšlení a vnímání světa k nějakým filozofickým směrům, které nám budou blízké, budou nás zajímat a následně tím pádem se nám budou dobře číst díla jejich představitelů - jednoho za druhým. Pak budeme volně přecházet třeba k odpůrcům, třeba k následovníkům či předchůdcům, sami budeme chtít blíže se seznamovat i s dalšími filozofiemi a filozofy, dojdeme i k těm které podstatně ovlivnily chod dějin nebo alespoň myšlení lidí, pokud nás tato nauka vezme do svých tenat.
Začít komplexně a postupovat chronologicky, to je jako bychom se vydali na studia filozofie na vysoké škole :-) Podle mne začátek by byl úžasný, protože bychom přistupovali ke všemu s elánem a chutí - toho by ovšem ubývalo v obdobích nám méně blízkých, kde bychom se těšili přesně jako studenti, až jeden myšlenkový směr a jeho představitele vystřídají další :-)

16.07.2016


Pár nápadů na vylepšení webu

Zprávy zde se staly prakticky nyní jakýmsi chatem - je to prostě pouze sled konverzace....je povážlivé zachovávat označení Zprávy, v rámci změn to při současném stavu přejmenovat na Chat, by bylo výstižnější a přesnější.
Zvykneme si, ano - budeme s tím pracovat jako s chatem, zprávám ovšem s jejich definicí a službami jako takovými myslím odzvonilo.
Sama jsem tedy zvědavá, na kolik se podaří skloubit na DK výhody zpráv i chatu v jednom při tomto pokusu. Zatím to nevypadá nadějně s tím skloubením...

I já souhlasím s tenaxovým komentem ohledně důvodu změn u něčeho, co fungovalo.

16.07.2016


Pár nápadů na vylepšení webu

Lorde Snape - budeš tedy posílat osobku Danovi?

Jak zde zaznělo - aby nebyl zahlcen spoustou zpráv stejného typu.
V případě, že došlo ke změně, která bude ještě upravovaná...tak dobře. Jinak se mi zprávy na DK staly novou smysluplnou náhradou za nefungující tematické diskuze, kde komunikuji s dalšími uživateli DK , proto současný stav mi nevyhovuje nejen pro nesnadnost mazání zpráv (nepochybuji, že někdo zde v odpovědi k mému příspěvku připíše - ať si na "zprávování" používám gmail nebo podobnou chytrost ;-)

16.07.2016


A. Einstein, popularizace vědy a naučná literatura

Také děkuji za upozornění. Karla IV. už jsem měla v plánu, ale přidala jsem i Izrael a Palestina: přehodnocení, revize, vyvracení. Zaujalo mne to .

21.04.2016


A. Einstein, popularizace vědy a naučná literatura

Při zmínce o Gagarinovi si od jisté doby vybavím článek Karla Pacnera, kde poukazuje na to, že při tehdejší honbě za prvenstvím Sověti pozapomněli sdělit to, že mezi místy startu a přistání bylo ca 1500 km rozdíl, a to by technicky nemělo být uznáno jako "oblet Země".
Ale Gagarin byl první ve vesmíru, to je neoddiskutovatelný fakt :-)

12.04.2016


Pár nápadů na vylepšení webu

S knihami, které původně nebyly vydávány jako série, máte pravdu. Tuším, že o tomhle už kdysi některá z diskusí probíhala. Ale je to prakticky neřešitelné, pokud se má zachovat určitý status v zadávání knih.

04.04.2016


Pár nápadů na vylepšení webu

Byl to pouze návrh woodwarde :-) a netýkal se pouze sérií, ale i vyhledávání edic a podpora toho návrhu na vyhledávání překladatelů.
Rozumím, že každý návrh nebude akceptován, protože může být zbytečný nebo scestný.
Děkuji ale, že jste zareagoval.

04.04.2016


Pár nápadů na vylepšení webu

Vím, když znáte nějakou první knihu, lze u ní kliknout na sérii nebo edici a rozbalí se. Měla jsem na mysli, když tuto první knihu neznáte (v případě sérií asi málokdy, to je pravda). Přidat pro jednodušší hledání jako samostatně se rozklikávající odkaz např. právě v Seznamech, kde jsou takto rozklikávající se Štítky (a přidat tam i ty překladatele i edice, eventuelně série).

04.04.2016


Pár nápadů na vylepšení webu

Za tento návrh, vyhledávání překladatelů, bych se také přimlouvala. Přidat, jak zmínila siena možnost vyhledávání do "Ostatní" .
(Kdysi mne napadalo, že by nebylo i marné hodnocení překladu knihy nebo překladatele - využít znalostí a zkušeností některých uživatelů zde, kteří mají skutečně přehled, jako pomoc pro nás ostatní. Ale to by asi nebylo schůdné. Nebo spíš moc relevantní, protože možnost hodnotit by měl každý uživatel a ne každý by byl soudný, aby hodnocení přidával pouze když je jeho přehled dostatečný.
Ještě bych si troufla tam přidat návrh na vyhledávání podle edic a sérii. Např. jako nyní je možnost rozkliknout Seznamy a objeví se "klikací" štítky, tak aby se tam objevovaly i edice a série.
Vím, že tato vyhledávání nebudou tak častá, koneckonců proto je to "pokročilé vyhledávání", ale myslím že občas využita budou.
(Napadlo mne to v minulých dnech, kdy jsem v jakési diskusi o knihách ve Čtenářské výzvě doporučovala ke knihám do 200 stran knihy Malé řady nakl.Volvox Globator. V osobních zprávách mne pár uživatelů pak oslovilo, jak tuto edici vyhledat. Navrhla jsem řešení, které zde psal HTO a slíbila vytvoření veřejného seznamu, ale pokročilé vyhledávání by bylo snazší.)

04.04.2016


Jak dlouho se chystáme číst?

Ztotožňuji se s wodwardem v tom, že do CHYSTÁM SE ČÍST zaklikávám především tipy z diskusí, komentářů, z veřejných seznamů jiných uživatelů na DK nebo jinou náhodou zde zjištěných a rovněž "vrhám" tituly, co vyčítavě zírají.
Seznam povážlivě pouze narůstá, ikdyž z něho pravidelně ubírám :-) především jako Hanka_Bohmova při návštěvách knihovny.
Přivítala jsem i funkci v osobních seznamech, kde jsem si interně pořídila kolonky Resty a Odložené. K Restům radši bez komentáře :-) ale v Odložených především vedu knihy, co nemají zatím v knihovně, takže čekají jestli je místní knihovníci zakoupí nebo na meziknihovní službu a pravidelně tam mrkám při různých příležitostech, kdy mí blízcí se rozhodnou mne obdarovat - takže rozdávám tipy.

02.04.2016


A. Einstein, popularizace vědy a naučná literatura

Ano, souhlasím woodwarde. Stejně tak i databazeknih.cz/knihy/dalsi-doteky-dejin-246057 a http://www.databazeknih.cz/knihy/nevsedni-doteky-dejin-218186 , ikdyž člověk narazí na občasné připomínky o zjednodušování faktů.
Mírně i například iliteratura.cz/Clanek/34403/pacner-karel-nevsedni-doteky-dejin

29.03.2016


A. Einstein, popularizace vědy a naučná literatura

Se zpožděním, ale přece jsem pročetla příspěvky zde (Velikonoce brouzdání po netu nepřály) - a chci nejdřív napsat díky koka a Lectorovi za příspěvky z 26.3.

Lectorovým odkazem na Pacnerovo výročí je myslím otevřen prostor k mnohovrstevnaté diskuzi, protože jak jste zmínili, rozsah oblastí, o které se zajímal a psal je větší.
Já se k němu dostala zase přes špionáže - a jak napsal Lector, také jsem v to období hledala co všechno bylo možné od něho ještě přečíst :-) Připomnělo mi to i sérii dokumentů, které se vysílaly v televizi (musela jsem si najít) http://www.ceskatelevize.cz/porady/1052236772-ceskoslovensko-ve-zvlastnich-sluzbach/ Knižní vydání bylo http://www.databazeknih.cz/knihy/ceskoslovensko-ve-zvlastnich-sluzbach-i-19738 - a další tři díly. Vím, že jsem ale na tento jeho soubor později četla i recenze, kde se mu vytýkaly menší faktografické a historiografické chyby a především osobní sympatie či naopak nevraživost vůči různým osobám. Tak můj názor na to tenkrát (i nyní) byl, že osobní názor a přístup k tématu o kterém píše má každý autor, ikdyž se to týká předkládání historických faktů a Pacner je nikdy nepředkládal přesmíru tendenčně.

Ještě bych připomněla i jeho zájem o lékařské osobnosti (že by stopy díky záchraně jeho života penicilinem?) http://www.databazeknih.cz/knihy/rytiri-lekarskeho-stavu
A odkaz na jeho osobní web, zmiňuje tam v nejnovějším příspěvku, že už má i svou první audioknihu CD DOTEKY DĚJIN - to pro ty z vás, kdo jim dáváte přednost před čtením.
http://www.karelpacner.cz/

29.03.2016


A. Einstein, popularizace vědy a naučná literatura

Souhlasím. Musela jsem se znovu podívat, který příspěvek myslíte. Vaše srovnání s vypjatými hovory zde se mi zdá trefné. Když sledujete diskuse vedené odborníky, tak často jako laik dojdete k závěru, že největší spory bývají o "relativně" nejmenší drobnosti. A myslím, že tak je to i u nás na DK.
Ještě bych řekla, že čím větší kapacitou se někdo sám cítí v daném oboru, o to více se domnívá, že jeho postoj je ten pravý, protože pro něj má to správné odůvodnění. Záměrně píši "se cítí" , protože to, jaký je jeho pocit - a jaká kapacita skutečně je, v tom bývá občas rozdíl, právě u těchto diskutérů.
A i ti skutečně uznávaní odborníci v daném oboru se dokážou velice vehementně přít, to je dost obvyklé (k vaší připomínce o profesorech). Dobře se mezi sebou znají, víceméně vědí, že v debatě nikdo nevyhraje, protože nikdo neustoupí - ale je to prostor k předvení svých názorů - prostě předvedení se.
A přesně to samé se děje v DK čas od času :-) - jako jinde.
Na webu lze tyto diskuse prodlužovat do nekonečna (obrazně).

26.03.2016


A. Einstein, popularizace vědy a naučná literatura

Richie1: Ráda jsem předběhla :-) Co se týče těch jazyků - sice nevím přesný počet, ale vím že jich ovládá hodně, takže to číslo vám budu věřit. A s náčelnictvím to je pravda - je čestným náčelníkem indiánského kmene Kickapoo. Ještě mu musíme přičíst ke cti, že zdárně šíří slávu Čechů po světě, protože se jeho knihy hodně překládají.

yenda1: Díky za odkaz na archiv, připomněl jste mi dalšího, který by stál za zmínku
http://www.databazeknih.cz/vydane-knihy/cyril-hoschl-40805
Prvotně jsem se s ním seznámila kdysi přes články v Reflexu, a když už jsem se dnes zmínila o psychologii, tak by bylo škoda ho neuvést.

26.03.2016


A. Einstein, popularizace vědy a naučná literatura

Pročetla jsem se zájmem příspěvky, které včera ještě přibyly.
Z krásně vybrané citace HTO od S.J.Gouldy jsem se definitivně rozhodla, že tedy od toho pána si něco přečtu. Díky za to, že jste mě k němu přivedl :-) (Byť to byla skutečně citace smutnějšího rázu, právě pro svou pravdivost.)

S vnímáním krásy matematických rovnic bych to viděla asi tak, jak to napsal Lector.
Ano, pro pochopení je třeba vysoká míra abstrakce (stejně jako u plného pochopení a vnímání vší krásy např. uměleckých děl) - ale s měrou abstrakce, kterou většina z nás má, u konečných výsledných "děl" už jen maximálně žasneme - ale nedoceníme plně, je to bohužel tak.
Osobně bych řekla, že popularizace matematiky bude asi ze všech oborů (zde v Čechách) nejnáročnější....čistě můj dohad. Já znám pouze pana Vopěnku, a to ještě pouze z díla http://www.databazeknih.cz/knihy/hadani-v-hospode-174638 , takže to nebude moc relevantní.
Narozdíl od takové psychologie, která má problémy s popularizací zase v opačném směru. Popularizace obrovská, knižní pulty (web i další média) zavalena příručkami typu Psychologie snadno a rychle. Nedivím se, že na tomto poli odborníci bijí na poplach a popularizace mají občas plné zuby.
Možná, pokud to pod toto vlákno také spadá, by nebylo marné občas podiskutovat právě i o tomto protipólu. Které vědní oblasti to již potkalo, že se staly až příliš moderními a v samém důsledku je to nyní paradoxně v určitých aspektech poškozuje.
Zatím to tedy nebudu rozvádět, jen starší odkaz, který jsem vyhledala, možný k diskusi či polemice.
http://psychologie.cz/stinna-stranka-popularizace/

Jinak bych ještě přidala odkaz na etnografa, který cestovatelství povznesl do velkých výšin (mám ho ráda, no :-)
http://www.databazeknih.cz/autori/miloslav-stingl-727.

25.03.2016


A. Einstein, popularizace vědy a naučná literatura

HTO: Tvá asociace se známým scholastikem bude asi končit v momentě, kdy bych si měla představit, že by nám Cílka za nějakou tu dobu prohlásili za svatého :-) Ale jinak to sedlo přesně.
Ovšem - spousta chytrých lidí své doby bohužel byla zapomenuta nebo vůbec nevyslyšena bez možnosti řádně obhájit své názory, protože nedokázala vládnout uměním řečnickým. Proto i v historii i v současnosti dík za každého, kdo dovede ovlivnit myšlení a cesty lidí pro pozitivní věci, protože historie ukazuje bohužel pravý opak. S tím ovlivňováním myšlení mas lidí v současném mediálně propojeném světě, kdy už řečník nemusí shromáždit nejprve dav lidí ke svému kameni , ze kterého bude kázat, bychom se ale dostali v tématu úplně jinam. Stejné zůstává pouze to, že většina lidí kolem toho kamene i teď kolem Cílka pouze názory přijme, nepřemýšlí nad nimi, ale to je o lidech, ne o řečníkovi.

S.J.Goulda je mi cizí, stydím se, už jsem otevřela jeho profil.

Richie1: Nevím jestli ve všech jeho knihách umí propojit tak výborně historii se současností, četla jsem od něho pouze mnou zmiňovanou Velkou knihu klimatu zemí Koruny české a http://www.databazeknih.cz/knihy/tri-svice-za-budoucnost-143897 - i tam si vybavuju, že se místy projevuje jako správný zahrádkář :-).
Připomnělo mi to, že na toto téma volně navazuje http://www.databazeknih.cz/knihy/neco-se-muselo-stat-nova-kniha-promen-218345 , o kterém sice vím, ale v naší knihovně ho nemají, takže jsem už nečetla.
Co se týká těch esejí,osobně si myslím, že by s ním zahradní architekti i členové zahradnických spolků dokázali zcela jistě v něčem nesouhlasit :-) a pro nás by bylo opět podnětné takovou diskusi si přečíst.
Ten Konfuciův výrok sem sedí :-)

24.03.2016


A. Einstein, popularizace vědy a naučná literatura

"....V současnosti vychází tak obrovské množství populárně naučných knih z úplně každé oblasti lidského konání, že je velmi obtížné dopátrat se pravdy...." - souhlas. A pokud se člověk o nějaké téma začne blíž zajímat, Cílek nabízí první směr úvah a možnost prvotních názorů. Je potřeba na nějakém úseku začít tu cestu za jádrem věci, odpíchnout se, pokud je laik. Ta cesta poznávání je stejně právě nejhezčí a ani nevadí, že člověk dopředu tak nějak tuší, že k tomu jádru se možná tak pouze přiblíží, nikdy nedojde. Cílek udělá své, dokáže k bližšímu poznávání daného přitáhnout dost laiků, to je jeho největší přínos myslím.
Co na něm obdivuji, je jak dokáže souvislosti řádně propojit na základě historických faktů (já se k němu dostala vlastně přes historii) a přenést do současnosti, protože tím vztyčí prst a říká, ikdyž nejste přívrženci historie, různé věci se vás mohou dotýkat i nyní. Nabádat čtenáře hledat souvislost - ve všem, na co narazíte, mezi historií a současností,neoddělovat je, je podle mne podstatná věc, kterou Cílek umí, a za to má můj respekt.
Vytýká se mu populismus? Beru ho jako prvního tahouna té káry za poznáním, který bere lidi přímo z ulice a říká jim, nastupte, uvidíte že to bude stát za to. A lidi do té jeho káry nasednou - a to je podstatné. Cestou mohou přesedat, jít pěšky, ale už na té cestě jsou, to je velký Cílkův přínos podle mého.

Koho by zajímalo, nejnovější příspěvek k jeho posledním esejím (pod článkem jsou i eseje minulé)
http://echo24.cz/a/i8sfV/nejsme-v-divocine-evropa-zduraznuje-jiny-rad-sveta

24.03.2016


A. Einstein, popularizace vědy a naučná literatura

Četla jsem například http://www.databazeknih.cz/knihy/velka-kniha-o-klimatu-zemi-koruny-ceske-163290 .
Musím souhlasit s Lectorem, že občas se člověk i při četbě přistihne, jak je manipulován určitým směrem a k určitým pohledům. Ale snad právě proto mám Cílka ráda. Vtáhne laika a pouhého nadšence pro věc (zde konkrétně klima v minulém tisíciletí) do obrazu, rozvede fakta i myšlenky a je na čtenáři, aby se tématem zabýval nebo nezybýval dál, s autorem vnitřně souhlasil nebo polemizoval, hledal pro a proti třeba v další literatuře, souhlasil s jeho úvahami nebo tvořil vlastní. On využívá své znalosti a schopnost pozitivně ovlivnit okolí pro své hypotézy. O hypotézách a polemikách s nimi vlastně většina těchto děl je,ne?

24.03.2016


Která kniha u vás vyvolala pořádnou chut k jídlu ?

Tak těch, ze kterých člověka přejde nejen chuť k jídlu, ale občas přijde i lehká až těžká otrava nálady se taky pár najde.
Jde jen o to, z čeho se ti dělá nejvíc špatně . Já osobně dám vždy přednost před zkažením nálady hrozbě přibývajících kil.

Zde něco dietního:
Postavila před něho skleničku vody.
"Chceš?"

Aleš V. Poledne - Jekty

24.03.2016


Která kniha u vás vyvolala pořádnou chut k jídlu ?

Slovy českého velikána ...

Já bych si s dovolením vzal.
Já bych si s dovolením také vzal.
Já bych si s dovolením také vzala.

(....když teda pán může pouze to pyré)

23.03.2016