Blahona Blahona diskuze

☰ menu

Fantasy pro muže

Richie 1: jsem docela zvědavá, kdy Vichry zimy dopíše. Nedivila bych se, kdyby si dal ještě pár let načas. Ale mám obavy, že posledního dílu Snu o jaru se s jeho rychlostí psaní nedočkáme, to dřív umře. Asi mu to psaní už nejde, možná že už je vyhořelý.

LordSnape: tak to mě rozesmálo:) Ale souhlasím:)

05.08.2018


Fantasy pro muže

Jass: Já jsem u Martina narazila ne jednu věc, která se mi většinou nestává, a u něj se mi to bohužel stalo snad poprvé. Viděla jsem totiž seriál dřív než knihu. A seriál je zatraceně dobrý. Bohužel když jsem pak sáhla po knihách, nebavily mě, příběh už jsem znala a literárně mě Martin prostě nepřipadal ničím výjimečný. Proto jsem tu sérii nedočetla. Když to srovnám třeba s Harrym Potterem, tam jsem také viděla nejdřív film, přesto jsem se pak od knih nemohla odtrhnout.a líbily se mi víc než filmy. Četla jsem je několikrát. Netvrdím, že Martin nemá hloubku, naopak jinak by nemohl podle jeho knih vzniknout tak dobrý seriál. Ale literárně se prostě Sandersonovi nebo Rowlingové nevyrovná. Jeho knihy pro mě už tolik nefungují, pokud znám předem děj, to se tím snažím říct.

05.08.2018


Fantasy pro muže

Richie 1: Děkuju za přiblížení Malázské knihy. Máš úplnou pravdu, že jsem z komentářů a některých recenzí nabila dojmu, že je to hodně depresivní a zlo vyhrává a proto se mi do toho moc nechtělo. Po tvém vysvětlení se už nebojím a budu se na ni těšit. Složitost mi vůbec nevadí. Momentálně mám rozečtenou sérii Kolo času, začala jsem ji číst protože poslední díly po smrti Jordana dokončil Sanderson a byla jsem na to zvědavá. A líbí se mi moc, ale na Archiv nemá. Jsem zvědavá, co na něj řekneš. Pamatuji se, že jsem byla trochu zmatená z prologu, ten prolog mi začal dávat smysl mnohem, mnohem později a rozumím tomu, proč tam je. Ale také si pamatuji při jeho čtení, že jsem si říkala, co to k..va je a kdyby to nebyl Sanderson, možná by mě to odradilo. Ale pak už je to od první kapitoly jedna velká jízda a kniha má i výborný překlad. Protože sama trochu píšu, všímám si hodně i textu a u Archivu hrozně obdivuji jeho vyzrálost a tady Martin prohrává na celé čáře. Vím, že na styl má samozřejmě vliv překladatel, ale ne, není to překladem (i když ten je výborný, jak už jsem řekla) a nedokážu to vysvětlit. Pro mě je Sanderson génius.

05.08.2018


Fantasy pro muže

Prcek453: doporučuji sérii Černé drahokamy od Anne Bishop
https://www.databazeknih.cz/knihy/cerne-drahokamy-dcera-ciste-krve-29865

04.08.2018


Fantasy pro muže

Mygli: myslím, že u nás Sanderson není až tak moc známý, a proto ho nečetlo moc lidí. G. Martin má proti němu velkou výhodu kvůli seriálu. Je díky tomu daleko víc v povědomí čtenářů, kteří pak sáhnou raději právě po jeho knihách. Četla jsem obojí a za mě je Archiv po všech stránkách lepší. Má neskutečně mnoho vrstev a je líp napsaný. Přiznám se, že série Písně ledu a ohně se mi četla hrozně těžko a mnohokrát jsem knihy odložila, dodnes jsem sérii nedočetla. Zato od Archivu jsem se nemohla vůbec odtrhnout, četla jsem ve dne, v noci a ráno se mi nechtělo do práce a celou dobu jsem se těšila, až se do Sandersonova světa znovu ponořím. Mám ráda všechny jeho knihy, ale Archiv je jeho Top a za mě je to fantasy série číslo jedna. Dosud jsem nic lepšího nečetla. A souhlasím s tebou, že je to snad nejvíc nedoceněný autor. Problémem myslím je, že pro některé lidi mohou jeho knihy vyznívat příliš pozitivně, až naivně, protože u něj nakonec dobro vyhrává. A to mu někteří neodpustí. Mně to ale naprosto vyhovuje. Další věcí je, že mezi čtenáři je asi víc introvertů, kteří tíhnou k melancholii a mají rádi depresivní knihy, protože se v nich cítí víc sví. Proto u nich boduje daleko víc Malázská kniha padlých nebo i Píseň ledu a ohně, kde se daleko víc zabíjí a kde je zlo vždy jeden krok napřed. Asi jim to připadne hlubší. Pro autora je podle mě snadné nechat hrdinu zemřít, okamžitě tak má snadno city čtenáře v hrsti a ten pak odpustí autorovi kde co. Sanderson je velice skromný a zapálený, má v sobě hodně z malého kluka a nenechá své hrdiny tak snadno umírat pro větší efekt, jak to má ve zvyku Martin. Ale každý to má prostě jinak. Malázskou knihu padlých jsem nečetla, odrazuje mě ta depresivnost, kterou se série chlubí. Ale jednou ji určitě přečtu, abych byla spravedlivá.

04.08.2018