berka4151 berka4151 diskuze

☰ menu

Knihy pro děti - poraďte, doporučte

Briony
Naprosto souhlasím se seznamem od Litochy, na druhý stupeň bych ještě doporučila Percyho Jacksona od Riordana, Čarodějky malostranské je hezká knížka hlavně pro holky, neměla by chybět lgbt tématika, tam bych asi zvolila Já, Simon, a zcela určitě nesmí chybět Veronika Válková se svým kouzelným atlasem

08.01.2020


Obecně o Čtenářské výzvě 2019

Já výzvu chápu jako osobní záležitost, je mi jedno, co si tam kdo dá, jak téma pojme. Nakonec sama jsem ráda, že se někde dá trošku uhnout. A poměřovat kvalitu? To je ještě víc o osobním vkusu. Takového Homéra bych nedala ani kdyby mi za to platili a to věřím, že má stále co říct. A ten komiks je pro mě stejně obtížný. Ten bych dala jeden, kdyby byl jako téma, ale není to nic, co bych toužila číst. A jestli jich někdo dá dvacet, do každého tématu... I to je výzva a není proč to schazovat.

07.03.2019


Knižní výzva pro děti mladší 10 let

Dcera má už teda 12, ale letos je to už její třetí výzva, a zatím teda vypadá jako nejtěžší. To se ale postupně během roku určitě změní.
Nicméně do rozkazovacího názvu doporučím Spočítej hvězdy. Vážnější téma, ale hezky zpracované, bez větších drastických scén, doporučen od desíti let, zralejším dětem klidně o rok dřív.

14.01.2019


Knižní šifra - pomůže někdo?

Mol378, ano, taky si nemyslím, že by děti četly nějak výrazně méně než před 25-30 lety. Většinou je to o správném výběru knížky pro ně, což se bohužel stále na velkém procentu škol nezměnilo. Doba je dnes v lecčems jiná a dávat dětem dnes knížky z minulého století je trochu pasé (i když neříkám, že pár autorů nebaví i po letech, ale to jsou opravdu vyjímky). Já jsem nesmírně pyšná na dceru, která mezi třetí a pátou třídou měla ke čtení až odpor a to se podařilo během krátké doby přeměnit na úplný opak a teď přečte za rok přes 100 knih. Na začátku bylo trochu dílů, ale hlavně důkladné hledání, co by mohlo bavit. No a tu knihu s hady stihla za ty dva roky přečíst už dvakrát.

12.11.2018


Obecně o Čtenářské výzvě 2019

Vím, že že svým názorem budu v menšině, ale nemohla by být ČV 2019, opravdu rokem 2019 a ne 2018. Příjde mi to stejně šílené jako vánoční kolekce v Kauflandu od začátku září. Všechno by mělo mít svůj čas, jinak to zevšední a ztratí na váze. Chápu, že v dnešní době chce mít každý vše hned, ale i trpělivost je třeba se naučit.

20.10.2018


Bazar na Databázi knih

Od minulého týdne se mi na Bazaru v kategorii pro děti a mládež zobrazují nabídky jen po čtvrtou stranu, dál chybí stránkování

03.10.2018


12.) Kniha s válečnou tématikou

Čtenářská výzva je naprosto osobní záležitostí a je na každém, jak si knihu v dané kategorii obhájí. Třetí díl HG, stejně tak Pán prstenů je s válečnou tématikou. Že se to některým nelíbí je v pořádku, nikdo jim to nenutí, ani oni ať nenutí svůj pohled. Výzvu plní i děti, právě ta možnost, napasovat tam své oblíbené žánry je to, co je motivuje, narozdíl od povinné školní četby.

18.08.2018


12.) Kniha s válečnou tématikou

Šedávlčice - vřele doporučuji https://www.databazeknih.cz/knihy/kouzelny-atlas-putovani-casem-terezinske-ghetto-tajemny-vlak-do-neznama-166956 vážné téma podáno takovou formou, aby to zrovna děti v tvém věku pochopily, ale zas z toho neměly zbytečné trauma. A až se budete o druhé světové válce zmiňovat ve škole, budeš za hvězdu.

02.03.2018


Oblíbená postava

Do Krysaře od Dyka

02.01.2018


4. kniha odehrávající se v budoucnosti

Schullerka: děkuji, máme Město Ember

05.12.2017


4. kniha odehrávající se v budoucnosti

Potřebovala bych poradit s knížkou do této kategorie pro 11 letou dceru. Nejlépe, kdyby jí bavila ( fantasy) nebo byla útlá. Mě napadl jen Verne a ten už dnes děti neláká.

25.11.2017


Knižní šifra - pomůže někdo?

Tajný bonus:
2. Hlavní série letos slaví dvacet let, tahle knížka je tak trochu bokem ale v sérii zmiňována a ten autor není tak docela autor

30.10.2017


Knižní šifra - pomůže někdo?

Děkuji, a přitom je to můj oblíbený autor

30.10.2017


Knižní šifra - pomůže někdo?

dnes si lámu hlavu nad tou koulí

30.10.2017


Knižní šifra - pomůže někdo?

Děkuji, mě nápověda na skřítka pomohla

26.10.2017


Obecně o Čtenářské výzvě 2017

Docela vtipné je, že desetiletá dcera má výzvu vyplněnou mnohem víc, než já. Zatím čte, co ji baví, a někam to napasuje. Některá zadání budou ale skutečnou výzvou.

20.04.2017


Knihy pro děti - poraďte, doporučte

Já určitě zase něco dceři vyberu, spíš je to o tom, že jsem ztratila přehled co vychází za nové knihy. Když jsem byla v knihovně, s každým dítětem, které mělo zájem, jsem pracovala na výběru knihy pro něho a jen jednou se mi stalo, že to nevyšlo. Ale to si stejně myslím, že se spíše leklo tloušťky knihy :-). Jinak občas nakouknu i na čtení pomáhá, co mají zařazeno v seznamech. Jinak líbil se jí Sirotek Lowoodský, tak jsem si ríkala, že by mohla zkusit i Oliwera Twista. No a od září změní školu, tak k tomu obnovíme i průkazku do městské knihovny a zas to bude veselejší.

02.02.2017


O venkovské knihovně.

Tester ale zaspal, když tolik touží po tom, aby každá kniha byla v kyberprostoru, měl připomínkovat především autorský (kopírovací) zákon. Nicméně ani e-knihy vám nezaručí, že mládež bude číst. Ke knize je musí někdo přivést a tam je to hodně o tom knihovníkovi, hlavně na těch malých vesnicích. A když jsme na těch malých vesnicích, kde je knihovna otevřená 2- 4 hodiny týdně, kolik si myslíte, že si vydělá? Já měla štěstí a za oficiálních šest hodin týdně dostávala 1000 kč za měsíc. Že jsem polovinu z toho zase zpátky vrátila knihovně, aby tam ty děti přišly, počty hodin navíc, které jsem knihovně věnovala, to je druhá věc. Jsou kolegyně, které na konci roku dostanou odměnu 1500 a tím je obec vyrovnaná. To mají sotva na benzín, když si jedou pro Výměnný fond. Přesto to dělají a nestěžují si, a dokonce ani nezávidí svým profesionálním kolegyním, které mají tuhle práci na plný úvazek. Ale vše je o lidech a to platí i v tomto případě. Vždycky jsem říkala a dál na tom trvám, že dobrá knihovna potřebuje dvě věci. Dobrého zřizovatele a dobrého knihovníka. Zatímco zřizovatel si knihovníka může vybrat, knihovník tuhle možnost nemá. Sebelepší knihovník to bez podpory dlouhodobě nezvládne. Takže pokud nejste spokojen s vaší knihovnou, ptejte se zřizovatele, co pro knihovnu dělá.

02.02.2017


Knihy pro děti - poraďte, doporučte

Tak tady snad najdu nějaká doporučení, pro desetiletou dceru. Poté, co jí učitelka čtení znechutila, se mi ji i když trochu násilím, podařilo opět rozečíst, ale naše domácí knihovna začíná být malá. Nadšená je z Kočičích válečníků, ale další díl vyjde až v dubnu, je u čtvrtého dílu Hp, tak to by celá série mohla snad na únor vystačit, pak ještě zkusíme Nekonečný příběh a dál nevím. Takové to dívčí čtení ji ještě moc nebere, do zdejší knihovny ji nedostanu a stejně by si tam nevybrala.

02.02.2017