Alfred North Whitehead citáty

britská, 1861 - 1947

Citáty (13)

„Není běžnějšího omylu než věřit, že když provedeme dlouhé a přesné matematické výpočty, je pak aplikace výsledku na nějaký fakt v přírodě absolutně jistá.“


„Sebedůvěra učených lidí je komickou tragédií dneška.“


Angličané nikdy nic neruší. Dávají to k ledu.


Asi nejhlouběji lze definovat mládí jako život ještě nedotčený tragédií.


e nutné přiznat, že určitý stupeň nestability je už s civilizací neslučitelný. Celkem vzato však velké éry lidstva byly érami nestability.“


Kultura je v nejlepším rozkvětu dokud nezačne analyzovat sebe samu.


Náboženství je loajalita ke světu.


Nejlepší obecná charakteristika evropské filosofické tradice je, že je to řada poznámek k Platónovi.


Obecná definice civilizace: civilizovaná společnost vykazuje pět kvalit pravdy, krásy, dobrodružství, umění a míru.


Podstatou výchovy je být náboženská, to jest vštěpovat povinnost a úctu. Povinnost plyne z naší schopnosti řídit běh věcí. Kdyby dostupné vědění mohlo něco změnit, je nevědomost neřestí. A základem úcty je vědomí, že přítomnost v sobě zahrnuje úplný souhrn jsoucího, nazpět i dopředu, tu celou amplitudu času, to jest věčnost.


Posláním vědy je hledat ta nejjednodušší vysvětlení složitých skutečností. Snadno podléháme omylu, že skutečnosti jsou jednoduché, protože jednoduchost je to, co hledáme. Vůdčím mottem každého filosofa přírody by tedy mělo být „Hledej jednoduchost – a nedůvěřuj jí“.


Všechny učebnice a proslovy slavných lidí opakují hluboce mylnou banalitu, že bychom měli pěstovat zvyk přemýšlet o tom, co děláme. Ve skutečnosti je to přesně naopak. Pokrok civilizace spočívá v tom, jak přibývá důležitých činností, jež můžeme dělat aniž bychom na ně mysleli.


Výchova je nabývání umění využívat vědomostí.


Žánry autora

Literatura naučná Filozofie

Štítky z knih

Whitehead je 2x v oblíbených.