HAVÍŘOVINA

recenze

Havířovina (2022) 4 z 5 / Knižní střípky
Havířovina

6/2024
HAVÍŘOVINA
IVA HADJ MOUSSA
Nakl.HOST
Rok vydání 2022
224 stran
4*/5

Když je vám 40, tak nějak očekáváte ( a bohužel to většinou očekává i okolí ), že váš život bude již ukotvený a uspořádaný. Jenomže naše hrdinka to má aktuálně úplně jinak. Rozpadl se jí dlouhodobý vztah, přišla o práci a může být ráda, že našla útočiště v rodném domě svých rodičů. Nic moc situace, zase na druhou stranu, aspoň se měla kam uchýlit, mohlo být i hůře. Nicméně vrátit se na malou ves, kde si všichni vidí do talíře a zajímají se hlavně o to, jak je to u sousedů, fakt není žádná výhra, člověk se hnedle cítí jako životní ztroskotanec a outsider.

Ve vesnici, kde tedy aktuálně žije, se nachází Havířovina, dům opředený různými místními báchorkami, dům s temnou minulostí. A tak se není co divit, že začneme pátrat, jak to s tou Havířovinou vlastně je.

Námět může působit nijak extra originálně, ale autorčin styl psaní mě neskutečně moc bavil. Přiznám se rovnou, že jsem nečekala nic moc, ale dostalo se mi mnohem více.

Jelikož je hlavní hrdinka tak trochu spisovatelka, i když prozatím nijak extra úspěšná a je si toho kupodivu plně vědoma, dostalo se mi zajímavého náhledu do její mysli. Její sebeironický postoj mi byl velice blízký, opravdu jsem se bavila a v mnoha situacích s ní naprosto souznila a chápala ji. Vyobrazení vesnické komunity bylo zachyceno reálně a bez příkras, náhled do světa nás čtenářů ( babský sedánek v místní knihovně ) byl výborný a dokonce mě i donutil k zamyšlení.

Pobavila jsem se, spolu s hlavní hrdinkou vytáhla pár kostlivců z místních skříní, prošla se potemnělou vesnicí kolem Havířovny a fakt si těch něco málo přes 200 stránek užila nad očekávání hodně. Pro mě to bylo krásně reálné, vtipné, bez zbytečného patosu a do jisté míry i s tak trochu detektivní zápletkou, takže bylo ukojeno hned několik věcí, které mám v knihách ráda. HAVÍŘOVINA mě překvapila a potěšila .(LEDEN 2024)

Komentáře (0)

Přidat komentář