ASTRID LINDGRENOVÁ

recenze

Astrid Lindgrenová (2024) 5 z 5 / Knižní střípky
Astrid Lindgrenová

66/2024
ASTRID LINDGRENOVÁ
SUSANNE LIEDER
Nakl. METAFORA
Rok vydání 2024
316 stran
5*/5

Co vám mám říci k této krásce? Jsem šťastná, že byla přesně taková, jakou jsem si ji přála mít. Jako je Agatha Christie má největší láska na poli knih pro dospělé, to samé pro mě znamená Astrid Lindgrenová na poli knih dětských.

Edici zbeletrizovaných životopisů z Metefory miluju již roky. Ne všechny kousky z ní považuji za TOP, každopádně Astrid se k těm nejlepším rozhodně momentálně přidala.

Mám doma již jeden její životopis z jiného nakladatelství, ale byť tento není tak komplexní, věnuje se letem 1929 až 1958, pro mě se však stal mnohem důležitějším. Ono období bylo pro Astrid jako spisovatelku asi to nejvíce určující a důležité. Tehdy to všechno začalo...

To, že byla svobodnou maminkou jsem již věděla (mimochodem z jednoho skvělého filmu, který vřele doporučuji. Film z roku 2018 se jmenuje ZRODILA SE ASTRID a dá se říci, že vlastně dějově předchází tady této knize.

V knize je již Astrid po většinu času provdána za svého manžela Sture Lindgrena, kromě Lasseho má již i dcerku Karin ( právě ona nám vymyslela jméno pro Pipi ).

Z datace uvedené na začátku je vám asi jasné, že se nevyhneme ani období druhé světové války. Švédsko sice bylo neutrální, ale veselo tam také nebylo.

Myslím si, že se autorce velice dobře povedlo vystihnout Astridinu povahu, to dítě, které v sobě měla i v dospělosti. Když jsem četla tento životopis, bylo mi při něm stejně krásně, jako když čtu její knihy pro děti ( ano, vracím se k nim pravidelně i v dospělosti ).

Její život rozhodně nebyl jednoduchý, ale měla krásné dětství, které se do jisté míry stalo inspirací pro mé milované DĚTI Z BULLERBYNU a myslím si, že z něj čerpala po celý svůj život. Milovala děti, milovala zvířata a nikdy se nebála vystoupit na jejich obranu – a na tomto poli dosáhla rovněž obdivuhodných výsledků.

ASTRID a AGATHA mě provází celým mým životem a věřím tomu, že nepoznat jejich dílo, byl by můj knižní svět tuze ochuzen... Naštěstí se to nestalo. (KVĚTEN 2024)


Astrid Lindgrenová Astrid Lindgrenová Susanne Lieder

Každý zná její jméno, každý četl její příběhy, ale kdo opravdu ví, jaká byla? Nevšední životní příběh slavné autorky legendárních dětských knih jako Pipi Dlouhá punčocha, Děti z Bullerbynu a mnoha dalších ve vydařeném životopisném... více


Komentáře (0)

Přidat komentář