ČTYŘI ŽENY A JEDEN POHŘEB

recenze

Čtyři ženy a jeden pohřeb (2023) 3 z 5 / Knižní střípky
Čtyři ženy a jeden pohřeb

72/2024
ČTYŘI ŽENY A JEDEN POHŘEB
NARINE ABGARIAN
Poslech přes audioteka.cz
Nakladatelství PROSTOR
Rok vydání 2023
256 stran
Celkem 11h 47min
3*/5

TŘI JABLKA SPADLÁ Z NEBE mě před pár lety okouzlila, byla jsem tudíž zvědavá na další autorčin počin.

Ocitáme se opět v Arménii v jednom malém městečku. Zde právě zemřel místní všeuměl Simon, který nejenže vynikal svou manuální zručností, ale byl velice vstřícný i vůči ženám, byť byl roky ženatý s Melanií. A tak se stalo, že se na jeho pohřbu kromě jeho právoplatné ženy nachází i jeho čtyři milenky. Jestli si myslíte, že nastane nějaká velká mela, tak jste na omylu. Autorka nám v klidu a míru představí osudy všech Simonových žen. Proč to tak všechno bylo, kým byl vlastně Simon pro své ženy, co znamenaly ony pro něj, si již přečtěte sami.

Autorčin rukopis je nezaměnitelný, hlavně díky své poetičnosti a melancholii mi POHŘEB v něčem hodně připomenul JABLKA. Opět i zde se vše odehrávalo na pozadí arménských dějin, zpočátku zdánlivě obyčejné příběhy se postupně rozvinuly v něco víc, jak to autorka umí.

Nicméně musím naprosto upřímně říci, že to úplné a bezvýhradné kouzlo, které přišlo u JABLEK, tentokrát pro mě nenastalo.
Naštěstí však vím, proč tomu tak bylo. A s téměř stoprocentní jistotou mohu říci, že je to můj osobní problém.

Ač mohly býti Simonovy pohnutky k jeho nevěrám sebelepší a sebevznešenější, já je tak nebyla schopná vnímat. Nedokážu v sobě najít pochopení pro tady tyto rádoby utěšovatele a rozsévače dobra. Ano, může za to má osobní a letitá zkušenost.

Knihu jsem poslouchala a možná jen díky úžasné Martině Hudečkové a Jaromíru Medunovi jsem ji neodložila. A asi také i díky paní NARINE, přeci jen díky JABLKŮM chci číst každou její další knihu.

Styl, poetičnost, jazyk, kterým autorka vypráví své příběhy, vůbec její příběhy jako takové budu vždy doporučovat. A i přes určitý můj problém s touto knihou, i ji mohu vřele doporučit. Je to prostě NARINE, a byla zde Vardanuš, kdo četl, ví, jen ten Simon, no.
(KVĚTEN 2024)


Čtyři ženy a jeden pohřeb Čtyři ženy a jeden pohřeb Narine Abgarjan

V arménském městečku Berd zemřel nejlepší místní zedník a pokrývač Simon, který byl mimo svou zručnost známý jako velký záletník. Spolu se všemi příbuznými a sousedy se s ním přicházejí rozloučit také jeho bývalé milenky - každá s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář