PANDOKTOR A JEHO DĚTI

recenze

Pandoktor a jeho děti (2024) 3 z 5 / Knižní střípky
Pandoktor a jeho děti

77/2024
PANDOKTOR A JEHO DĚTI
BEATA OSTROWICKA
Nakl. ALBATROS
Rok vydání 2024
72 stran
3,5*/5

Když jsem četla loni dětskou knihu Tajemství v láhvi zpracovávající příběh statečné Ireny Sendlerové, která za druhé světové války zachránila spoustu židovských dětí, setkala jsem se v ní s postavou lékaře Janusze Korczaka.

Po roce zde máme další dětskou krásku, v níž již pandoktor hraje hlavní roli. A je to dobře, poněvadž to byl další obdivuhodný polský hrdina. Neválčil sice se zbraní v ruce na bitevním poli, jeho bojem a posláním se stala péče a ochrana těch nejzranitelnějších - dětí.

Příběh panadoktora nám vypráví třeťák Honzík, jemuž ho již mnohokráte vyprávěla jeho prababi Fráňa. Ta byla jedním z dětí, které žily ve varšavské ulici Krochmalná číslo 92. Zde byl sirotčinec vedený právě Korczakem. Bylo to místo dětem zaslíbené, místo, kde se dbalo na dětskou duši, což byl do té doby nevídaný jev.

Pak přišla válka. Židovské děti ze sirotčince byly roku 1942 odvezeny do Treblinky. Pandoktor byť se mohl zachránit, je neopustil, odjel s nimi...

PANDOKTOR je další knihou, která rozšíří malým čtenářům obzory (doporučeno od 9 let), je nádherně ilustrovaná.

Knihu mohu hodnotit pouze z úhlu pohledu dospělého čtenáře, tentokráte si však nejsem jistá, zda-li má potenciál zaujmout i čtenáře dětského třeba natolik, aby knihu četl znovu. Ani pro mě to nebude kniha, ke které bych se vracela. Každopádně poslání příběhu, info o zajímavém člověku a zlé době, krásné ilustrace, to vše jsou body k dobru. A samozřejmě se přimlouvám za společné čtení.
( KVĚTEN 2024)


Pandoktor a jeho děti Pandoktor a jeho děti Beata Ostrowicka

Tisícům malých i větších českých čtenářů, které zasáhlo Tajemství v láhvi, vyprávějící o statečné Ireně Sendlerové, přinášíme nyní příběh obdivuhodného člověka, který se v předchozí knize jen mihl – o doktoru Januszi Korczakovi. O... více


Komentáře (0)

Přidat komentář