Ify Ify oblíbené citáty

☰ menu

Milostné vztahy možná nejsou nic jiného než tahle nepřímá úměra: jakmile člověk po něčem touží, jakmile něco očekává, prohrává. (Ani později, ani jinde, str. 91)
Delphine de Vigan

Realita má vždycky navrch a iluze se vzdaluje, aniž si to člověk uvědomuje.
Delphine de Vigan

Setkávání s Bohem musí vycházet zevnitř. Musím k Němu přistoupit a s pomocí jeho Slova kráčet vpřed, kudy On chce, abych šel. (Slova papeže Františka k významu modlitby v jeho životě z knihy „Papež František – muž modlitby“)
Jorge Mario Bergoglio

Křesťanská spiritualita nabízí alternativní způsob chápání kvality života a povzbuzuje k prorockému a kontemplativnímu životnímu stylu, takže člověk se dovede hluboce radovat, aniž by byl posedlý spotřebou. Je důležité osvojit si starodávnou pravdu, která je přítomná v různých náboženských tradicích i v Bibli. Jde o přesvědčení, že „méně je více“. Vskutku, neustálé hromadění možností spotřeby rozptyluje srdce a brání mu v tom, aby dovedlo ocenit každou věc a každý okamžik. Avšak pokojná přítomnost uprostřed každé skutečnosti – jakkoli může být nepatrná – nám otevírá mnohem širší možnosti chápání a osobní realizace. Křesťanská spiritualita nabízí růst v šetrnosti a ve schopnosti radovat se z mála. Je to návrat k jednoduchosti, která nám umožňuje zastavit se a vychutnávat malé věci, děkovat za možnosti, které nám život nabízí, aniž bychom se poutali k tomu, co máme, nebo zarmucovali kvůli tomu, co nemáme. To vyžaduje, abychom se vyvarovali dynamiky nadvlády a pouhého hromadění slastí.
Jorge Mario Bergoglio

Mít pochybnosti a obavy není hřích. Hříchem je dovolit těmto obavám, aby určovaly naše odpovědi, podmiňovaly naše rozhodnutí, kompromitovaly úctu a velkorysost, živily zášť a odmítání. Hříchem je upřít setkání druhému, jinému a bližnímu.
Jorge Mario Bergoglio

Péče o přírodu je součástí životního stylu, jenž zahrnuje schopnost žít společně a ve společenství. Ježíš nám připomínal, že máme Boha jako našeho společného Otce, a to nás činí bratry. Bratrská láska může být pouze nezištná. Nikdy nemůže být kompenzací za to, co ten druhý dělá, ani zálohou na to, co od něj očekáváme. Proto je možné milovat i nepřátele. Tatáž nezištnost nás vede k lásce a k přijetí větru, slunce nebo mraků, ačkoli se nepodřizují naší kontrole. Proto můžeme mluvit o univerzálním bratrství.
Jorge Mario Bergoglio

Zastav trochu ten sebevědomý pohled, prchavé a přezíravé komentování, které se rodí ze zapomenutí na jemnost, laskavost a úctu při setkání s druhými, zejména slabými, raněnými a také těmi, kdo jsou ponořeni ve hříchu a pochybení.
Jorge Mario Bergoglio

Jediná situace, kdy se na někoho mohu dívat svrchu, je tehdy, když mu pomáhám vstát.
Jorge Mario Bergoglio

Ten, kdo se neustále ujišťuje o tvé důvěře, tě zradí jako první. (No a já, str. 88)
Delphine de Vigan

Lidi dokážou sestrojit nadzvukové letouny a vypouštět rakety do vesmíru, identifikovat zločince z jediného vlasu anebo nepatrného kousíčku kůže, vypěstovat rajče, které vydrží těž tři týdny v ledničce a ani trochu neseschne, uložit do mikroskopického čipu miliardy dat. Dokážou nechat lidi umřít na ulici.
Delphine de Vigan

Po příchodě na tento svět jsem neuměla nic, než milovat, smát se a vyzařovat svoje vnitřní světlo. Ale jak jsem rostla, slýchala jsem, že se mám přestat smát. ,, Život musíš brát vážně," tvrdili mi, ,, jestli chceš v tomto světě něčeho dosáhnout." Tak jsem se přestala smát. Pak mi tvrdili: ,, V lásce buď opatrná, jestli nechceš zůstat se zlomeným srdcem." Tak jsem přestala milovat. Potom tvrdili: ,, Nevyzařuj svoje světlo příliš silně, protože tak na sebe přitahuješ moc pozornosti." Tak jsem přestala zářit, vyschla jsem a zemřela, a až prožití smrti mě naučilo, že v našem životě není nic důležitějšího, než milovat, smát se a vyzařovat svoje světlo.
Anita Moorjani

Odkud se ta babka vůbec vzala? Vylezla z díry v parketách, nebo ji odněkud přitáhla kočka? (otec o tetě Noře - Aristokratka na koni)
Evžen Boček

Otec kdysi poznamenal, že pokud existuje peklo, má podobu matky skloňující slovo deštník. (Poslední aristokratka)
Evžen Boček

„... nepřízeň osudu má mnoho podob, a pokud se člověk nevypořádá s okolnostmi, okolnosti se vypořádají s ním.“ (Gentleman v Moskvě)
Amor Towles

Nikdy nejsi dost starý na to, aby sis stanovil nový cíl nebo snil nový sen.
Clive Staples Lewis

Čteme, abychom nebyli sami.
Clive Staples Lewis

Ničím se neznepokojuj, ničím se nermuť, všechno pomíjí. Bůh se ale nemění. Máš-li v srdci Boha, nic Ti nechybí, jeho láska stačí.
Terezie od Ježíše

Dnešní vědecký výzkum v mnoha oborech už dávno nemá ctižádost ani svobodu naplňovat touhu lidského ducha po poznání pravdy, nýbrž poslušně plní zadání diktovaná ekonomickými, případně politickými zájmy svých mecenášů. Zisk se stal pravdou vědy.
Tomáš Halík

´´ Co oči nevidí, z toho se žaludek neobrací.´´ ( Tři muži ve člunu )
Jerome Klapka Jerome

Objevení tabáku bylo pro nás zahaleče, pravým požehnáním. Čím zaměstnával státní úředník svou mysl před časy Sira Waltera, to si věru těžko dovedu představit.
Jerome Klapka Jerome

Práce mě přímo fascinuje! Celé hodiny vydržím se na ni dívat.
Jerome Klapka Jerome

Mluvit jako idiot, když idiot opravdu jste, nepřináší žádné znepokojení. Ale chovat se jako idiot, když člověk má dostatek rozumu na to, aby poznal, že se jako idiot opravdu chová je velmi nepříjemné.
Jerome Klapka Jerome

Jedno dítě zabere ženě celý život. Pět nebo šest dětí zdaleka nevyžaduje tolik péče jako jedno.
Jerome Klapka Jerome

Já sám německy neumím. Ve škole jsem se němčině učil, ale do dvou let potom, co jsem vystudoval, jsem z ní všechna slovíčka zapomněl, a od té doby je mi mnohem líp. - Tři muži ve člunu
Jerome Klapka Jerome

Dobrý oběd probouzí vše, co je v muži něžnějšího. Jeho blahodárným vlivem se stávají ze zamračených bručounů bodří žvanilové.
Jerome Klapka Jerome

Čisté svědomí činí člověka šťastným a spokojeným, ale plný žaludek to dokáže stejně tak dobře, a to levněji a snadněji.
Jerome Klapka Jerome

Čím horší má člověk vkus, tím tvrdošíjněji se ho drží.
Jerome Klapka Jerome

... toužím po těch zlatých starých časech, kdy člověk mohl lidem to, co si o nich myslí, říkat sekerou, lukem a šípy. - Tři muži ve člunu
Jerome Klapka Jerome

Bože, kde nejsi?
Karel Satoria