Amor Towles citáty

americká, 1964

Citáty (8)

"Možná hledáte cestu k jistému ...kapitálu? Když otázku pokládal, před slovem kapitál se na zlomek vteřiny odmlčel. Byla to dokonalá odmlka- taková, kterou vyšlechtíte za desetiletí vybraných konverzací. Odmlka, již druhému mluvčímu vyjadřujeme soustrast, aniž byste jen na okamžik naznačili, že v jeho postavení došlo ke změně." (Gentleman v Moskvě)


„... nepřízeň osudu má mnoho podob, a pokud se člověk nevypořádá s okolnostmi, okolnosti se vypořádají s ním.“ (Gentleman v Moskvě)


Kdybychom se zamilovávali jen do lidí, kteří se k nám dokonale hodí, nebyl by kolem lásky takový poprask. (Pravidla zdvořilosti, s. 307)


Projevem velkorysosti zodpovědnost člověka vůči druhému zříkakdy končí, spíše jím začíná. (Pravidla zdvořilosti, s. 79)


V Evropě sice rok 1939 přinesl začátek války, ale pro Ameriku znamenal konec krize. Zatímco oni anektovali a ustupovali, my jsme zatápěli v ocelárnách, znovu rozjížděli výrobní linky a připravovali se na uspokojení celosvětové poptávky po zbraních a střelivu. V prosinci 1940, když padla Francie a Luftwaffe bombardovala Londýn, v Americe Irving Berlin pozoroval třpytící se koruny stromů a děti naslouchající ve sněhu rolničkám saní. Tak daleko jsme byli od druhé světové války. (Pravidla zdvořilosti, s. 326)


Ve dvaceti před sebou máme pořád tolik času, že nám ho připadá dost pro stovku zaváhání a pro stovku vnuknutí a přezkoumání - vytáhneme si kartu a okamžitě se musíme rozhodnout, jestli si ji necháme a tu další odhodíme, nebo jestli odhodíme tu první a necháme si tu druhou. A než se nadějeme a balíček je prázdný a naše rozhodnutí budou náš život formovat několik dalších desetiletí. (Pravidla zdvořilosti, s. 333)


Většina lidí má víc potřeb než tužeb. Proto žijí takové životy jako žijí. Ale svět řídí ti, jejichž přání převládají nad jejich potřebami. (Pravidla zdvořilosti, s. 269)


Vždycky zářit, všude zářit, do nejzazší hloubi posledních dnů Gentleman v Moskvě