666Jitka 666Jitka komentáře u částí děl

☰ menu

Volání Cthulhu / Volanie Cthulhu

Kdykoli čtu tento hrůzyplný příběh, mám zvláštní pocity mrazivého vlezlého strachu, který pramení ze způsobu, jakým H.P.L. podrobně a neskutečně intenzivně popisuje každý detail a to jak na úrovni popisu vizuálního, tak na úrovni líčení strašných vnitřních pocitů postav příběhu o kultu Cthulhu, který sám stvořil a nebo snad sám spatřil ? Je to napsáno tak živě a neskutečně, že vyprávění působí naprosto autenticky, ostatně jako většina příběhů, které autorovo pero přeneslo na papír, jako by vše bylo spíše skutečné svědectví než fikce, a právě v tom je síla Lovecraftovy tvorby.

12.09.2022 5 z 5


Maska Červené smrti / Maska Rudé smrti / Škraboška rudé smrti

Povídka Maska červené smrti, navzdory tomu jak je krátká, zaseje do člověka pocit úzkosti a strachu z nevyhnutelného. Tíživá atmosféra povídky do člověka zasekává svůj dráp každou větou.

11.05.2022 5 z 5


Tváře v Borových dunách / Tváře na Pine Dunes

Hororová povídka "lovecraftovského" typu mi místy naháněla husí kůži. Příběh začíná tak trochu lenivě, aby vygradoval k mrazivému a strašidelnému konci.

11.05.2022


Duna

Moje oblíbená povídka od S.Kinga s výbornou myšlenkou a špetkou zlomyslnosti na závěr, po kterém člověka zamrazí.

10.05.2022 5 z 5


Bezejmenné město

Ne, nezemřelo to, co věčně odpočívá a dlouhý věků běh i smrtí Smrti bývá ...

19.01.2022 5 z 5


Specialita šéfkuchaře

Výborná povídka, která u člověka vyvolává velké chutě, je v posledních chvílích rozštípnuta rozuzlením, které čtenář celou dobu přinejmenším tuší, ale to jí vůbec neubírá na kvalitě. Moc bych za to nedala, že námět použil Miloslav Švandrlík pro svou povídku "guláš".

13.01.2022 5 z 5


Zástup

Opět zajímavá a zneklidňující myšlenka - tato představa o zástupu lidí mi bude určitě nějakou dobu rezonovat v hlavě, obzvlášť uvidím-li nějaký shluk více osob.

13.01.2022 5 z 5


Hrůzný stařec

Krátká strašidelná povídka nepostrádá nápaditost. Sběratelská vášeň často neklade mezí ku získání dalších kousků do sbírky. Tentokrát se rozhodnutí obohatit se na úkor starého muže hochům těžce nevyplatilo.

12.01.2022 5 z 5


Život v naší době

Povídka se mi líbila - zajímavý námět o časové kapsli jako svědectví o minulosti pro budoucí generace a nevěra manželky - dvě zdánlivě nesouvisející věci, které pomohou vyřešit manželskou krizi.

12.01.2022 5 z 5


Říjnová hra / Októbrová hra

Teda ten musel opravdu velmi nenávidět svou ženu, aby byl schopen naporcovat vlastní dítě, aby se jí pomstil a ublížil jí...

12.01.2022 5 z 5


Rakev

Skvělá povídka R.B. o naplnění celoživotní bratrské "lásky" - Richard byl velmi překvapený, co mu zde jeho bratříček přichystal - hrozivá představa !!!

12.01.2022 5 z 5


Hřbitovní krysy

Vděčné hororové téma - strach a fobie z krys, klaustrofobie a hrůza z neodvratného konce. Skvěle propracovaná povídka, gradující děj + sice předvídatelný konec, ale popsaný tak, že člověka mrazí z představy, že by se ocitl na místě hrobníka. Též zde silně cítím Lovecrafta.

12.01.2022 5 z 5


Ve zdech Eryxu

člověka úplně mrazí - ten konec a uvědomění si, jak málo chybělo ke svobodě ...

06.01.2022 5 z 5


Sny v čarodějnickém domě

Hororová povídka od H.P. Lovecrafta o mladém studentovi matematiky, kterého po nastěhování do podivného pokoje na půdě starého domu začnou sužovat bizarní, stále se zhoršující sny, v nichž se má stát spojencem prastarého zla.

Povídka nabízí zajímavý motiv čarodějnictví jako umění, využívající geometrii a vlastnosti časoprostoru pro cestování do jiných rozměrů, k čemuž Lovecrafta nejspíše inspirovala práce De Sittera a Einsteina, kteří jsou oba zmíněni.

24.11.2021 5 z 5


Krokodýl / Krokodil

Tak u této miniknížečky jsem se fakt upřímně nasmála - až mi tekly slzy.

11.11.2021 5 z 5


Maska / Bal masqué

Povídka o tom, jak se někteří lidé těžko vyrovnávají se stárnutím. Hlavní postava - muž, který byl celý život sukničkář i přes skutečnost, že byl ženatý a bylo mu jedno, jak svým chováním ubližuje své ženě, se v období plesů a karnevalů schovává za masku mladého krásného chlapce, aby se tak navrátil do svého mládí.

05.10.2021 4 z 5


Otmica

Příběh o slovanském obyčeji Otmica, kdy může chlapec unést dívku i proti její vůli a potom si jí vzít - zajímavé se dozvědět něco ze zvyků našich předků.

05.10.2021 4 z 5


V horách šílenství

Nemůžu si pomoci, ale z toho, jak detailně je schopen autor popisovat objevy a události v Antarktidě, mám pocit, že jde o cestopis líčící poznatky z výpravy, která byla skutečně realizována. Velmi působivé...

12.08.2021 5 z 5


Hrůza v Dunwichi

Tento vynikající horor H.P.L. jsem četla několikrát a vždy mě zas a znovu pohltí neskutečný pocit obrovského napětí a strachu z autentičnosti vyprávění, které na člověka působí spíše jako vyprávění opravdového příběhu, který se skutečně stal, než jako hororová fikce, což je způsobeno Lovecraftovo neuvěřitelným nadáním pro popis detailů jeho hrůzu nahánějícího světa, který stvořil.

04.08.2021 5 z 5


Skokan

Povídka o arogantním a povýšeném chování mocných, kteří neváhají ponižovat a týrat ostatní, a o následné "nápadité" pomstě, ze které až mrazí v zátylku.

02.08.2021 5 z 5