Zumaan Zumaan komentáře u knih

☰ menu

Pár stránek navíc Pár stránek navíc Lin Rina

(SPOILER) Tak to dem obodovat: (SPOILER!!!!!)
+
Moc fajn nápad- třeba tam dát ty recepty na sušenky, čaje...
Kapitoly s Thomasem a Animant.. krása :)
Animantino budouc. zaměstnání- prostě fakt dobře vymyšleno, líbí se mi, že nesklopila uši a dál bojuje (na druhou str., od ní bych ani nic jiného nečekala)

-
někdy zdlouhavé části
škoda, že ty dopisy byli napsané jen do čtvrtky (cca) a pak norm. pokračovaly v knize.

Podtrženo, sečteno, mně to vychází na 3,999998677- 4,2 hvězdičky

26.02.2022 4 z 5


Medvěd a Slavík Medvěd a Slavík Katherine Arden

Kniha, která na vás "dýchne" svůj život.

26.02.2022 5 z 5


Královna povětří a temnoty Královna povětří a temnoty Cassandra Clare (p)

(SPOILER) Jakoby... Ty pocity jsou rozporuplné.
Nechce se mi psát komenty ke každému dílů, a proto to celé shrnu tady.
Sooo:
1) U všech dílů mě iritovaly obsahy-nevím jestli to tak přijde jenom mně, ale když si je čítám, připadám si jako dítě, jetre si půjčilo Šípkovou Růženku a doufá, že v ní bude děj, super postavy, nějaká myšlenka-např. všichni jsme lidi. Nenávist je/není lepší než láska. Náboženství. Jazyky. Teorie. Láska.. Prostě něco, za co se vyplatí bojovat i v reálném životě., milostná linka, krev, pot, slzy (dobře, už možná přeháním:) A podle obsahu to tam zřejmě nebude. A ať to konečně dokončím-prostě bych si nevybrala dle obalu.

2) Já absolutně miluju Mortal Instruments a přišla jsem na chuť i Pekelným strojům. Já nevím, Baneovy kroniky, miluju prostě. PROTOŽE je to ovšem napsáno víceméně stejným stylem. Ale pak BOOOOOM přiletí z vesmíru Temné lsti (byť i ty mám moc ráda) aneb Cas. Clare:nene. Pořádně je v tom vymáchám a budu to psat naprosto jinou formou jazyka, jiný slovosled pomalu..
Dalo by se říct, že to je můj problém, (tak jistě) ale myslím, že snad nikoho úplně nebaví číst tak každou 2 kapču-obzvlášť ve 3.díle-ty sáááhodlouhé milostné odstavce.

Nevím, zbytečně květnaté. Já chápu, že tam bylo velký množství milost. LINEK-SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!! (Magnus&Alec, Jace&Clary, Kieran&Tina&Mark, Emma&Julián, Helen&Aline..) ale fakt potom bylo nudný číst minimálně 7× neuvěřitelně květnatou pasáž se základním kamenem-prosté miluju tě!

3) viz bod 2; ještě bych dodala: '' v jednoduchosti je síla''.

Fakt lidi, pokud to chcete číst, toto není četba, která se hodí pro každou příležitost.

Já bych to třeba nedala ve škole, v MHD..
Ikdyž jsem to četla pouze doma(je teda pravda, že až po 10 večer) tak jsem se musela většinou soustředit, co vlastně čtu- a už po druhém re-readingu jsem některý pasáže prostě přeskakovala.

4) Ta dějová linka byla wow*, prostě://SPOILER!!!!!!!! //
1.dil: pátráme po vrahovi, jo? Možná se nám sem serou víly, ale je to kk.
2.dil :už čelíme nefilimskému spiknutí. Hrozná ta Zara... No, budeme pátrat po Anabell, třeba to ještě bude kk. Cristině se pletou do života asi... 2 mladíci. Byli jsme ve vílí říši. Na pohřbu.
3. S. P. I. K. N. U. T. Í.
Už to není kk. Sračky s víly, bitva. Juliánovo trag. rozhodnutí. Cristinin život, kletba parabátai. Nečekaný zvrat. Najednou jsme v Thule. Svinstvo pararel. Jace. Svatba.

A to jsme prosím původně začínali u vyšetřování vražd.
------
*v lehce ironickém kontextu


5) Obrečela jsem Livinu smrt. Byla jsem na jejím pohřbu. Viděla jsem ji.
A musím Clare uznat, že sakra BRILANTNĚ zvládla popsat pocity postav po Livině smrti. Nebylo to umělý, nepřirozený, zbytečně temný... 10/10.
Fakt mi nad Tibem a Dru srdce usedalo.

6)konec 3.dílu... Jakože zklamal mě. Představovala jsem si ho možná trochu víc ráznější než: kamarádi se dohodli, že skupina A odjede a B zůstanou kde jsou a budou si tam hrát navždy. Ke kamarádům A došli ještě skřítci, čarodějové, upírci a vlkodláčci a všichni společně spapali velký dort. Všechno bylo v pohodě a krásné. Nádhera fakt.

7) rozuzlení všech dějových linek::::prostě jo!!!!!! Úžasný konec všech vztahů. Všechny svatby a zasnoubení přeju!! :)

8) bylo zvláštní vidět, jak Clary, Jace, Izzy,Simon, Alec stárnou...
Povedené.

9) ten pocit, když pečete dort. Buchtu. Cokoliv. A řeknete si:
čokoládu-musím tam dát. Pizza. Mňam. Miluju, takže taky. Sýr. Jj. Mléko. Musím povinně. Jablko-klidně. Kočiččí žrádlo. 100%.

A takový pocit jsem měla z celé série. //SPOILER//Clare pekla ze surovin, jaké by tam měly být( mléko, vejce...), ze surovin které byly ještě v pohodě (čoko), suroviny už ne moc v pohodě-na ozdobu (jablko) a pak ze surovin, které se tam prostě nehodily(pizza). A jako zlatý hřeb večera: velké odhalení s Kitem, čili random přísada, očividně daná omylem, jako koč. granule.

9) krásně vykreslené postavy. U každé jsme mohli nahlédnout do myšlenek a říct:jo známe ju/ho.

10)vše má své plusy i minusy. Kdybych si měla vybrat části knih, tak by některé měly2* a některé 5*. Já to ovšem hodím do průměru: A SICE ZA CELOU SÉRII 3, 9999988889898989899999999979888988933999*







Pokuď jste tento zmatený, pokrytecký koment, dočetli až sem, poklona na mé straně. Stěžuju si na zdlouhavost děje a u mě je to to samý:D
:3

05.02.2022 4 z 5


Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru Sarah J. Maas

(SPOILER) Dala bych plný počet *, ale po týdenním odstupu jsem si to zrekapitulovala:
¶SPOILERY¶ :půl * pryč za to, že z Rhyse, (Mor, Cassiana..) udělala miláčka všech. Víc se mi líbil arogantní zmetek z prvního a druhého dílu.
Další půl * za velmi zkrácenou závěrečnou bitvu- myslím, že mohla být delší, min. 120-140 str.
Poslední půl * za Tamlina- nevím, prostě mi přišlo, že mohl jaksi víc pomyslně i plně zbrojit proti Feyre, Rhysovi,... úplně mi k němu nesedlo, že to bylo tak v klidu.
Tak tomu pomáhal i fakt, že některé útoky od Feyre se mi úplně nelíbily, (byť Tamlina nenávidím) a Tamlin přesto úplně v pohodě.... Trochu mě také štvalo, že Feyre *rozvrátila* část vojáků Jarního dvora, (byť v dobrém úmyslu), ale nic se nakonec nestalo, takže ok.
Takhle to vyzní, jakože je to na hov*o kniha, ale je to nakonec moc povedené a jako CeLEk skvěle napsané.
¶KONEC SPOILERŮ:¶
Aneb:
Dvůr trnů a růží- 3.mís.
Dvůr mlhy a hněvu- 1.mís
Dvůr křídel a zmaru- 2.mís

Ehm, měla bych dát 3,5 *, ale....kniha je tak geniálně napsaná, že dávám 4 a 1/8 hvězdičky :3
Rozhodně půjdu na další díl

31.07.2021 4 z 5


Nadějné vyhlídky Nadějné vyhlídky Charles Dickens

(SPOILER) Ano, ano, všechno bylo dobré- měla jsem dostatek času si přečíst celou knihu, aniž bych to nějak musela hrnout, četla jsem to i v takové Té náladě (aspoň jsem si to myslela) - jak vám třeba sedne knížka, která je absolutně pitomá, ale vy ji přesto milujete, protože jste ji četli za VYNIKAJÍCÍCH okolností, sedly mi postavy..... Ale já to nedočetla.

Nevím, ze začátku mi to přišlo strašně dlouhé, nudné a chování postav nelogické, ztrácela jsem se v tom, kdo je kdo. Vzdala jsem to.
Avšak asi půlrok poté, když jsem neměla skoro žádný čas a měla jsem zrovna chuť si přečíst něco tak klišoidního jako AFTER či DIMILY (aneb čtěte to jako: " a měla jsem chuť zničit si život přečtením něčeho tak klišoidního jako AFTER či DIMILY) jsem dostala geniální nápad. Rozhodla jsem se, že Nadějným vyhlídkám dám ještě jednu šanci.

A....


ONO TO BYLO TAK ZATRACENĚ STEJNĚ NELOGICKY NAPSANÝ, ALE JÁ SI TO TOTÁLNĚ ZAMILOVALA!!!
Vskutku- a mohla bych napsat, jaká je to klasika, skvost světové literatury, mé nejoblíbenější dílo atd. atd. (což taky samozřejmě je :D), ale já to psát nebudu. Takových komentářů bude x nade mnou a je jich x pode mnou- to je mimochodem taky dobře, protože tahle úžasná knížka si to zaslouží. Nicméně to shrnu asi takto:
+
q) Po druhém přečtením absolutní spokojenost
w) Od zhruba poloviny knihy do předposlední kapitoly? to mělo nějaký nádech dramatična.
e) Líbil se mi intelekt některých postav- jejich filosofie, myšlenky, názory..
r) Přímo miluji, jak Dickens popisuje nové postavy

-
q) První přečtení absolutní zklamání /viz nahoře: 3. věta/
w) ačkoliv jdou Dickensovi popisovat postavy, ((podle mě:)) popis např. různých místností byl až na výjimky tragický, popisoval to tak obšírně, že jsem to nijak nepochopila- ale to mi zas tak nevadilo, stejně jsem si to představila po svém.
e) Trochu mi tam chyběla nějaká zmínka o pozdějším Estellině životě.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4: 3
Perou se ve mně 3 různá MOŽNÁ
1. Knihu bych přečetla hned napoprvé- 4 a 1/2 hvězdičky
2. Knihu bych přečetla a nezamilovala bych si ji - 3, možná 3 a 1/2 hvězdičky
3. Tak, jak jsem to četla, napodruhé, zamilovala jsem si- 4 hvězdičky

:3

Níže jsem si dovolila připsat pro mě nejzajímavější a nejlepší citáty z knihy.

" Ví Bůh, že bychom se neměli stydět za slzy, neboť to je déšť na oslepující prach země, který pokrývá naše tvrdá srdce." - Ch. Dickens, Nadějné vyhlídky

"Tak po celý život sami ukazujeme své nejhorší vlastnosti, kvůli lidem, kterým nejvíc opovrhujeme." - Pip, Ch. Dickens, Nadějné vyhlídky

"Všichni podvodníci jsou úplní břídilové proti lidem, kteří podvádějí sami sebe."
- nejsem si jistá, jestli to řekl Pip, nebo přímo autor

"Že se na to nepamatovala a že jí to bylo úplně jedno mně znovu rozplakalo. Byl to, ale pláč v mém nitru a takový je ze všech nejtrpčí." - Pip, Ch. Dickens, Nadějné vyhlídky

" ......a kdyby přestalo bít, přestala bych žit. "- Estella, Ch. Dickens, Nadějné vyhlídky

Poslední věc- tyhle citáty jsem neopisovala, napsala jsem je tak, jak si je pamatuji. Možná určitě, je tudíž nějaký citát v knize jinak napsaný.

:3

26.07.2021 4 z 5


Šepotání Šepotání A.G. Howard (p)

Co říct a neurazit?
+
-Pointa příběhu by byla dobrá, jenže není. Ale i tak to počítám do plusu, protože to bylo minimálně dobře vymyšlený.

- Postava Alys. matky je úžasné napsaná
-
-Naprostá nenávist k Zachovi, tak trošku jsem jsem počítala s tím, že autorka snad chtěla, aby ho lidé neměli rádi, jinak by ho nemohla napsat tak dokonale nesympaticky

- Knížku jsem četla tak v době, kdy mi bylo asi tak 11? Tehdy jsem ještě měla ráda Alyssu. Želbohu, když jsem se ke knize v rámci Výzvy vrátila, zjistila jsem, že už ani tu Allysu nemusím. Nevím. Zpětně se mi zdá, že se chová až moc dětsky :/

-Možná bych si i přečetla další díly, kdyby mi tehdy inteligentní lidé kolem mě neprozradili konečný děj série. Nevím proč, ale to vědomí, že to skončí tak, jak to skončí, mě naplnilo takovou neochotou to dál číst- takže ofic. prohlašuji:::

Toto je první (a doufám že poslední) série, kterou nedočtu.
Konec.
Kapituluji.
Prostě nemám chuť.


Ale i přes to všechno si pamatuji, že se mi 1. díl v dětství líbil.
Takže NEzasLoUŽeNÉ 2 a 1/2 *.

16.07.2021 2 z 5


Muž, který se směje Muž, který se směje Victor Hugo

(SPOILER) Myslím, že v komentářích níže bylo napsáno vše, co mělo být napsané a že už vskutku nemusím psát 49. koment, že ANO opravdu je to lit. skvost a ANO, některé popisy jsou skutečně ZDlOuhaVé.

Osobně strhávám jednu * právě za ty popisy.


-----
Ach, ten tragický konec, celý filosof. duch v celé knize.... Mé srdíčko plesá. Rozhodně si od Huga ještě něco přečtu

15.07.2021 4 z 5


Královnin náhrdelník I. Královnin náhrdelník I. Alexandre Dumas, st.

Klenot mezi knihami- ačkoliv se ze začátku budete ztrácet v jménech, (tím spíš, když jako já budete ignorovat první díl Paměti lékař.) ten příběh vás skoro hned vtáhne do sebe. Neuvěřitelná lehkost s níž je celý příběh napsán---prostě je to klenot.

14.07.2021 5 z 5


Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

(SPOILER) Úžasné, úžasné, úžasné dílo.
Skvěle se to četlo a celý tento díl byl o 89% lepší než první.
Jediné co bych upravila: tak to, že bych někam doprostřed dala kapitolu s Tamlinem, jak začíná snovat plán, aby dostal F. zpět.


Už se těším na 3. díl

Doporučuji

12.12.2020 5 z 5


Jeden rok bez tebe Jeden rok bez tebe Nina De Pass

Děj i nápad super, ale praxe ne.
Je vidět, že to je autorčina první kniha, protože třeba ten začátek byl strašně nepropracovaný.

+
+Po dlouhém přemýšlení jsem zjistila, že mám ráda Caru, protože na to, co prožila to zvládá ještě dobře a je to úplně norm. reakce

+líbil se mi ten symbolický konec

+Hector byl docela hezky vykreslený
-
-začátek knihy byl hrozný

-je to nereálný, říká se jim škola pro beznadějné případy, nebo tak nějak a přesto se všichni málem poserou z toho, že C. měla panic. záchvat. - - - Člověk by čekal, že tam každý student bude mít panickou reakci jednou do týdne, nebo, že aspoň budou mít nějaké klaustrofibie, syndrom CAN, posttraumatickou stresovou reakci či
něco podobného a ono až na výjimky nic.

-jak už jsem psala, nepropracovanost

-nevím proč, ale zdá se mi, že většina lidí byla prostě divná, něco mi na nich nesedělo.
-nelíbilo se mi, jak Cara shazovala psychiatry. Jako chápu, někteří jsou jen figurky, ale většina z nich opravdu tomu člověku pomůže.

- jak už jsme psala, hrozně dlouho jsme se rozhodovala, jestli mám hlavní postavy zabít, anebo jestli ne.


Sooooo_2*/5*_

12.12.2020 2 z 5


Zmizení Sáry Lindertové Zmizení Sáry Lindertové Kateřina Šardická

(SPOILER) Super kniha do podzimních/zimních večerů, tím spíše jako odpočinková četba
+
-děj byl propracovaný
-postavy mi sedly, jenom mě velice iritovala Sára, ta tam ale v podstatě '' nevystupovala'', takže to ani nepočítám v negativu
-líbí se mi propracovaní starých pověstí a mýtů do této detektivky
-ztrach ze tmy... tím trpí hodně lidí. Dobrý nápad to takto propracovat a dodat prostém nápisu''Nechoď sama do tmy'' úplně jiný význam

-
-trochu mě zklamal konec, protože nemám ráda otevřené konce
-jinak nemám co vytknout

*poklona a čest autorce
%doporučuji na 98%

03.12.2020 5 z 5


Nikdynoc Nikdynoc Jay Kristoff

4/5
+
-kniha měla spád,
-kontext byl úžasný
-hlavní postavy sedly
-dobrá myšlenka, docela originální
-
-nudný začátek, nemohla jsme se začíst
-zda se mi nelogické, že :
(SPOILER!!)
ten barák byl plný nejlepších vrahů, a přesto neodhalili pomstu Ash a jejího bráchy.
Když u Mie/Mii našli to zkrvácený prostěradlo, tak nee, vůbec nikoho nenapadlo, že mluví pravdu.


Ale i přes to nabudí na druhý díl.

Vcelku doporučuji, ale podle mě to není taková ta kniha, kterou si prostě musíte přečíst.

30.11.2020 4 z 5


101 pohádek před spaním 101 pohádek před spaním Stefania Leonardi Hartley

Knížka je mé mladší sestry a já jsem si ji přečetla kvůli Čtenářské výzvě.
A ke knize:
Krásné ilustrace a dokonalý výběr pohádek, jen mi přišlo, když byla např francouzská pohádka, že se v tom 5-8 leté dítě nemůže orientovat-kdo je kdo, kdo koho podvedl, kdo je čí bratr, kdo koho osvobodil, osvobozeny člověk si vzal koho....
U pár pohádek musím říct, že jsem se i já musela soustředit, abych pochopila kontext (a jak už jsme psala výše) kdo je kdo.
(A to mi není 8 :)
Za mě--dala bych 3 a půl *

27.11.2020 3 z 5


Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Kniha by si měl přečíst každý milovník fantasy. Sice většinou knihy určené spíše pro děti nečtu, ale tohle bylo, je a bude v mé TOP 10 navždy.

25.11.2020


Krvavý lístek Krvavý lístek Crystal Smith

Dokonalost. Jedním slovem dokonalost

23.11.2020 3 z 5


Malá mořská víla Malá mořská víla Hans Christian Andersen

U této pohádky jsem vždycky jako malá brečela a když jsem měla 9-10 let, tak jsem ji shledávala jako zábavnou, protože kdo by se mohl tak tupě zamilovat? Teď u ní nebrečím a ani se nesměju. Asi stárnu...
Mě se líbí, jak Andersen dává problémy lidstva do pohádek pro děti, takže je skoro všichni lidé znají a i přesto máme tolik zlomených srdcí (malá mořská víla), tolik únosů (perníková chaloupka), či neříkáme a nevysvětlujeme dětem skutečná nebezpečí (šípková růženka)

23.11.2020 4 z 5


Sucho Sucho Neal Shusterman

Jako většině lidí se kniha líbila, ale já na ní neshledavam nic tak extra. Příběh je dobrý, ale ta pointa?? (SPOILER)
Dočetli jsme se, že jeden malý hajzlík všechny '' okradl'' a pak práskl do bot. Nejmladší hrdina výpravy se zase přes půl knihy chová jako 20 borec a v druhé zase jako 8-leté dítě.
Nijak zvlášť mě nesedly charaktery jednotlivých postav, ale ať se dostanu k pointě: ikdyž umírají lidi, vláda pletichaří a bůhví co ještě, tak i přesto se celá výpravná skupina dočká happyndu.
Neříkám, že jsem je chtěla vidět všechny mrtvé, ale když to beru s rezervou: lidé se tam perou o poslední a naše skupinka přesto přežije a žije '' vesele''dál.
Kniha je nejspíš realistická, ale prostě mi na ní něco nesedí. Sice na to neukážu prstem, ale to něco sebralo 2*..

23.11.2020 3 z 5


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

To bylo dokonalý. Autorce se klaním, prostě nepochopím--podle dětské říkanky napsat takovou dokonalost??
Nechápu
Z knihy je zajímavý poznatek- že Boži mlýny klapou pomalu, ale rychle. A tady to platí doslovně.
Ačkoliv jsem nepochopila-proč zrovna těchto 12 lidí? Proč ne jiných 12? Vím, ze to tam bylo zdůvodnění tím, že by je pachatel nedostal na ostrov, ale řekněte mi, že tam na první pokus zrovna tyhle všechny nahnal.

Ale i přesto:


Absolutně doporučuji

23.11.2020 5 z 5


Krasojezdkyně Krasojezdkyně Jojo Moyes

Dokonalé.

23.11.2020 5 z 5


Diabolik Diabolik S. J. Kincaid

Kniha byla úžasná!! Krásný příběh s prvky sci-fi, který zabaví a odreaguje, tím spíš v této době.
Autorce se musím poklonit za to, jak je to zdánlivě jednoduše napsané a přesto velice propracované.

Jediné co vytknout, tak strhávám půl * za krkolomný konec. A asi jsem byla jediná, která si po celou dobu říkala: ( SPOILER) : Sidonia je do Nemesis zamilovaná. Ne není, jsou jen kamarádky. A takto, až do 4 kapitole od konce jsem se nemohla rozhodnout, co přesně Sidonia k Nemesis cítí.
Ale i přesto:
Se rozhodně podívám po druhém dílu.


Doporučuji.

23.11.2020 5 z 5