Nadějné vyhlídky

Nadějné vyhlídky https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49907/bmid_nadejne-vyhlidky-Mbi-49907.jpg 4 644 100

Sirotek Pip je chudý jako kostelní myš a sní o bohatství a životě v lepší společnosti. Velké naděje do budoucna mu přinese jmění, které dostane od neznámého dobrodince. Pip odjede do Londýna, tam si užívá získané společenské postavení, je obklopen novými přáteli, konečně se smí ucházet o dívku svého srdce. Ale žádná růže není bez trní...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a umění
Originální název:

Great Expectations , 1861


více info...

Atisa
Atisa
02.02.2024 4 z 5

Tato kniha mi tedy dala zabrat. Četla jsem ji tři týdny a mnohokrát uvažovala, jestli ji nemám odložit. Ale vytrvala jsem. V první polovině románu mi přišlo, že se toho děje docela málo. Teprve ve druhé polovině se děj konečně více rozjíždí, ke konci to bylo dokonce i trochu dobrodružné. Příběh mi přišel takový i trochu snový, paní Havishamová byla dost zvláštní. A musím bohužel přiznat, že u některých zásadních zvratů jsem úplně přesně nepochopila mechanismus, jak se staly. Pipa mi bylo na konci líto. Kniha jako celek se mi docela líbila.

Nikusha
Nikusha
03.01.2024 5 z 5

.....ale když byla pryč, rozhlížel jsem se po koutku, kde bych si schoval obličej, a zašel jsem až za půli vrat v pivovarské uličce. Tam jsem se opřel předloktím o zeď, položil jsem si čepici na rukáv a rozplakal jsem se. A jak jsem plakal, kopal jsem do zdi a vší silou jsem se škubal za vlasy; tak hořké byly moje pocity a tak palčivá byla ona bolest beze jména, že bylo zapotřebí nějaké protiváhy.


alekis
alekis
20.10.2023 5 z 5

Už to v jednu chvíli vypadalo jako červená knihovna! Autor, známý a opěvovaný klasik, řešil dlouhodobě Pipův niterný srdeční život! Náš hlavní hrdina byl totiž od dětství beznadějně zamilován a jeho citům se dostalo až až prostoru...
Naštěstí je ale ostatní děj románu tak bohatý, místy velmi napínavý, místy velmi citový - a nejde vůbec jen o záležitosti lásky, že čtenář-ka s potěšením objeví stovky stran trvající zábavu...

Charles Dickens je autor ze starých časů, kdy nebylo milion věcí této nové doby... v níž, dnes opravdu nevím, zda my, dnešní lidé, máme příliš Nadějné vyhlídky.
Mám stále pochmurnější pocit, že doba Nadějí pomalu končí...
Nesmím podléhat pesimismu! Autor nám barvitě vylíčil život v 19. století, jak Londýn, tak anglický venkov. Žilo se tehdy jinak, v některých ohledech podstatně jednodušeji, v jiných to bylo zas mnohem, mnohem složitější, ale lidé byli a jsou v zásadě pořád stejní... Všelijací.

Přese všechno, v čem se dnes tento podivný svět zmítá, Naděje v lidských srdcích pořád zůstávají.
S přáním Nadějných vyhlídek všem příštím čtenářům, opouštím Pipa, Joea, Estellu a všechny ostatní, a hýčkám svůj úmysl pustit se do nějakého dalšího Dickensova románu. Budiž mi zdrávo, krásné 19. století!

Kabuky
Kabuky
17.10.2023

Krásný příběh, perfektní překlad.

Luigi1
Luigi1
10.08.2023 4 z 5

Nadějné vyhlídky se mi líbily a jsou čtivé

stanislava9718
stanislava9718
09.06.2023

Krásný příběh z pera autora Dickense, situovaný do Anglie 19. století, ano: není žádná růže bez trní.

lampernaqui
lampernaqui
02.06.2023 4 z 5

Asi jedna z nejslavnějších věcí od Dickense a já samozřejmě do teď netušil, o čem že to vlastně celé je. Ze školy jsem si to rozhodně nepamatoval a žádné filmové zpracování jsem neviděl. Máme tu dalšího malého hrdinu, kterému se během chvíle zcela změní život a sám vůbec netuší, kdo za tím stojí. Tedy, má podezření, ale jistotu žádnou. K tomu všemu přidává autor hromadu dalších postav se svými vlastními příběhy, krásný popis prostředí (jak už je jeho zvykem) a všechno to pěkně zamíchá dohromady.

Malýmedvěd
Malýmedvěd
20.03.2023 4 z 5

Krásná klasika. Pan Charles Dickens je opravdový mistr vypravěč. Příběh je spletitý a na postavy bohatý, dokonalý je ve vývoji postav a změnou jejich charakterů. Krásný je překlad, ve kterém se podařilo udržet duch vzdělané a sprosté mluvy. Staré obraty mi nevadily, naopak příjemně navozovaly duch té doby. Klasicky jsem se zarazil na výrazu "vochle" (Tickler), což jsem si musel dohledat. Ale musím pochválit i podařené dialogy a spoustu úsměvných pasáží a dovedně používanou ironii. V příběhu je všechno, dobrodružství, láska, přátelství, drama i odlehčení. Je to kniha, která rozhodně neurazí a nabídne i témata k zamyšlení.

čichačknih
čichačknih
10.02.2023

Pamatuji si, že ve škole mě tento román nutili číst a nic jsem z toho neměl. Prostě k tomuto románu se musíte dožít, protože v mladém věku plno částí příběhu nechápete nebo si jej vykládáte špatně. Jsem rád, že jsem si tuto knihu našel hodně starou. Výtisk byl v roce 1965. Jsem rád, že jsem se k této knížce vrátil. Příběh stojí za to.

Gracian1964
Gracian1964
07.02.2023 5 z 5

Paráda, klasický Dickens, po dlhých rokoch som si ho opäť doprial a zapôsobil na mňa rovnako ako v mladosti. Klasické rozprávanie z pohľadu hlavného hrdinu Pipa, číta sa to krásne, príbeh je zaujímavý a pútavý, samozrejme, s typickým dickensovským záverečným rozuzlením vzťahov. Čítal som preklad z roku 1965, takže tam bolo ešte plno archaizmov, ale to mi príliš nevadilo. Bolo by zaujímavé prečítať si súčasnejší preklad.

Ann.e
Ann.e
12.08.2022 5 z 5

Moc krásný příběh, hořkosladký, sladkobolný.
Je úžasné, jak autor dokáže vytvořit prostředí a postavy pomocí složitých souvětí a metafor.

lernami
lernami
19.07.2022 5 z 5

Za mě poctivé dílo se vším všudy - autor dal čtenářovi vše, co si tak intuitivně mohl přát /a to i dobrý ale zároveň nepředpovídatelný závěr/. Je vidět, že Dickens čerpal ze svých vlastních zkušeností.
Oceňuji vykreslenost charakterů a celkově styl psaní.
Když někdo umí, tak prostě umí - to se jen tak neschová:)

Vesmich
Vesmich
20.06.2022 4 z 5

Inu, cílová skupina už nebudu, on asi celkem nikdo, ale pořád mi vrtalo hlavou, kdože je ten pan Pip? Jak mají Angličané tak ve zvyku ve svých knihách odkazovat na jiné své knihy a literární postavy. Takže jsem na pana Pipa párkrát narazila a bylo potřeba si to nějak zasadit do hlavy. Celkem by se asi nic nestalo, kdyby mi to zůstalo utajeno, ale čte se to pěkně a je to vlastně i napínavé!

Štěpánka_010
Štěpánka_010
16.06.2022 3 z 5

Knihu jsem četla coby povinnou četbu do školy. Kniha mě nijak zvlášť nenadchla, celkově mi přišlo, že děj knihy začal být zajímavý, poutavý až tak v půlce.

Jinak si ale velice vážím, prostředí, do kterého je kniha zasažena.Dickens psal o Viktoriánské Anglii, kterou osobně zažil, a mohl tak čtenáři zprostředkovat autentičnost této doby.

janadibelkova
janadibelkova
13.03.2022 3 z 5

Začátek a konec příběhu byl fajn, ale střed a podivné mrhání životem mě bohužel nezaujalo. Byť je kniha psaná příjemně čtivě, asi bych jí znovu neotevřela...

Zumaan
Zumaan
26.07.2021 4 z 5

(SPOILER) Ano, ano, všechno bylo dobré- měla jsem dostatek času si přečíst celou knihu, aniž bych to nějak musela hrnout, četla jsem to i v takové Té náladě (aspoň jsem si to myslela) - jak vám třeba sedne knížka, která je absolutně pitomá, ale vy ji přesto milujete, protože jste ji četli za VYNIKAJÍCÍCH okolností, sedly mi postavy..... Ale já to nedočetla.

Nevím, ze začátku mi to přišlo strašně dlouhé, nudné a chování postav nelogické, ztrácela jsem se v tom, kdo je kdo. Vzdala jsem to.
Avšak asi půlrok poté, když jsem neměla skoro žádný čas a měla jsem zrovna chuť si přečíst něco tak klišoidního jako AFTER či DIMILY (aneb čtěte to jako: " a měla jsem chuť zničit si život přečtením něčeho tak klišoidního jako AFTER či DIMILY) jsem dostala geniální nápad. Rozhodla jsem se, že Nadějným vyhlídkám dám ještě jednu šanci.

A....


ONO TO BYLO TAK ZATRACENĚ STEJNĚ NELOGICKY NAPSANÝ, ALE JÁ SI TO TOTÁLNĚ ZAMILOVALA!!!
Vskutku- a mohla bych napsat, jaká je to klasika, skvost světové literatury, mé nejoblíbenější dílo atd. atd. (což taky samozřejmě je :D), ale já to psát nebudu. Takových komentářů bude x nade mnou a je jich x pode mnou- to je mimochodem taky dobře, protože tahle úžasná knížka si to zaslouží. Nicméně to shrnu asi takto:
+
q) Po druhém přečtením absolutní spokojenost
w) Od zhruba poloviny knihy do předposlední kapitoly? to mělo nějaký nádech dramatična.
e) Líbil se mi intelekt některých postav- jejich filosofie, myšlenky, názory..
r) Přímo miluji, jak Dickens popisuje nové postavy

-
q) První přečtení absolutní zklamání /viz nahoře: 3. věta/
w) ačkoliv jdou Dickensovi popisovat postavy, ((podle mě:)) popis např. různých místností byl až na výjimky tragický, popisoval to tak obšírně, že jsem to nijak nepochopila- ale to mi zas tak nevadilo, stejně jsem si to představila po svém.
e) Trochu mi tam chyběla nějaká zmínka o pozdějším Estellině životě.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4: 3
Perou se ve mně 3 různá MOŽNÁ
1. Knihu bych přečetla hned napoprvé- 4 a 1/2 hvězdičky
2. Knihu bych přečetla a nezamilovala bych si ji - 3, možná 3 a 1/2 hvězdičky
3. Tak, jak jsem to četla, napodruhé, zamilovala jsem si- 4 hvězdičky

:3

Níže jsem si dovolila připsat pro mě nejzajímavější a nejlepší citáty z knihy.

" Ví Bůh, že bychom se neměli stydět za slzy, neboť to je déšť na oslepující prach země, který pokrývá naše tvrdá srdce." - Ch. Dickens, Nadějné vyhlídky

"Tak po celý život sami ukazujeme své nejhorší vlastnosti, kvůli lidem, kterým nejvíc opovrhujeme." - Pip, Ch. Dickens, Nadějné vyhlídky

"Všichni podvodníci jsou úplní břídilové proti lidem, kteří podvádějí sami sebe."
- nejsem si jistá, jestli to řekl Pip, nebo přímo autor

"Že se na to nepamatovala a že jí to bylo úplně jedno mně znovu rozplakalo. Byl to, ale pláč v mém nitru a takový je ze všech nejtrpčí." - Pip, Ch. Dickens, Nadějné vyhlídky

" ......a kdyby přestalo bít, přestala bych žit. "- Estella, Ch. Dickens, Nadějné vyhlídky

Poslední věc- tyhle citáty jsem neopisovala, napsala jsem je tak, jak si je pamatuji. Možná určitě, je tudíž nějaký citát v knize jinak napsaný.

:3

Tony86
Tony86
27.05.2021 4 z 5

Příjemné čtení, na těch počet stran není postav moc a každá dobře představitelná a zapamatovatelná. Dalo se tušit, kdo je skrytým dobrodincem, ale od okamžiku, kdy se objevil na scéně, nadšení z knihy trochu opadlo. Šťastný konec je upravený na radu Dickensova přítele; tak nějak málo uvěřitelná shoda náhod.

PavlineCZka
PavlineCZka
16.03.2021 4 z 5

Tak takovyho Joa bych potrebovala taky.. (: Dej se trochu vlekl, coz nekoho opravdu muze od cteni odradit. Ale i tak jsem knihu vytrvale cetla a bavila me, nektera prekvapka jsem predpovidala. Neni nad opravdove pratele, to se mi na knize moc libilo...

ludek.n
ludek.n
08.12.2020 4 z 5

Na Dickensovy Nadějné vyhlídky je možné nahlížet jako na pohádku - o tom, jak chudý Pip ke štěstí a bohatství přišel, nebo jako na historický společenský román, sentimentální burlesku či jako na zábavnou, částečně autobiografickou, četbu, plnou hlubokomyslných úvah o životním údělu člověka. Ať už tak nebo tak, Dickens je ve všech polohách přesvědčivý a uhrančivý. Dokáže stejnou měrou rozesmát, jako dojmout až k slzám, přičemž obě polohy má precizně vybalancované. Jeho forma psaní je uhlazená, líbivá, ale přitom se nepodbízí. Zvraty jsou očekávané, a přesto překvapující. Postavy svébytné a mistrně vykreslené. Celá zápletka je - i přes svou složitost a zauzlovanost - jasná a přehledná. Myslím, že právě za tohle všechno je Dickens považován za jednoho z největších anglických romanopisců všech dob. A poučení na závěr? „Jestli se nedokážeš dopracovat neobyčejnosti cestou přímou, po cestách křivých se jí nedokážeš domoct nikdy. Proto už nikdy neselži ani jediným slovem, Pipe, a budeš dobře živ a umřeš blaze.“

Messa
Messa
04.11.2020

V půlce knihy jsem to vzdal. Bohužel mě to až moc nudilo, přišlo mi to strašně roztahané, ale spíš to bylo tím, že tenhle žánr opravdu není pro mě.
Nebudu to tedy hodnotit.

Štítky knihy

Anglie 19. století zfilmováno anglická literatura

Autorovy další knížky

Charles Dickens
britská, 1812 - 1870
1966  80%Oliver Twist
2010  92%Vánoční koleda
1960  84%Nadějné vyhlídky
2015  84%David Copperfield
1961  83%Kronika Pickwickova klubu

Kniha Nadějné vyhlídky je v

Právě čtených25x
Přečtených982x
Čtenářské výzvě79x
Doporučených56x
Knihotéce583x
Chystám se číst473x
Chci si koupit49x
dalších seznamech30x