zdenda75 zdenda75 komentáře u knih

☰ menu

Američtí bohové Američtí bohové Neil Gaiman

(SPOILER) Hodně zvláštní kniha. Stylisticky dokonalá, která vás nutí stále číst dál. Ale to puzení stále číst je možná jen očekávání, že se konečně začne něco dít, nebo že se čtenář něco dozví. Nedozví se nic, ta hezká kniha totiž nemá žádný příběh. Je jako velikonoční vajíčko, barevná skořápka bez obsahu.
PS Stín byl Ježíš nebo co??

24.11.2022 1 z 5


Invaze Invaze Roman Bureš

Neuvěřitelně tlustá kniha, která uběhla překvapivě rychle. Silné emoce, výborné postavy, realistické a propracované světy a to celé šikovně zasazené do historických kontextů. Bureš jak ho máme rádi.

03.10.2022 5 z 5


Kniha posledního soudu Kniha posledního soudu Connie Willis

Zoufale nudné. Velmi špatné nikam nevedoucí dialogy, ve kterých postavy opakují dvakrát třikrát totéž dokola na jedné stránce, linka z blízké budoucnosti je naprosto o ničem, o něco lepší je linka ze středověku, ale i tam se vše točí na místě, postavy zmateně pobíhají z místa na místo, aniž by se někam posunuly. Hluboké zklamání.

14.04.2022 odpad!


Prodejce Prodejce Rob Hart

Je to tak za 3,4 hvězdy :) Plusy rozhodně pěkně vystavěný svět, propracované charaktery, myslím, že Bezos z téhle knížky neměl moc radost. Na druhou stranu to sráží až příliš šťastných náhod, takové nepravděpodobné zkratky v příběhu, zejména při vyšetřování pašování drog. Hrdinka byla taky trochu moc Rambo. Nemám nic proti silným ženským postavám, ale v poslední době se to trochu utrhlo ze řetězu a ženská je schopna zmlátit tři zjevně dobře vycvičené žoldáky! Kdyby autor tolik nepodlézal moderním trendům, je to pětka jak Brno.

28.01.2022 3 z 5


Planeta idiotů Planeta idiotů Roman Bureš

Klasická Burešovina. Má to drajv, sílu, originalitu. Má to i ekologické poselství, jako ostatně každá autorova kniha, ale označovat to v dnešní době za zelenou agitku je podle mě asi stejná pitomost, jako označovat Jiskru života za agitku proti holokaustu. Nechť vzkvétá naše matka!!

25.05.2021 5 z 5


Jiskra života Jiskra života Erich Maria Remarque (p)

Skvělé, silné, zdrcující. Nevím, co k tomu víc dodat, všichni už to řekli za mě.

15.05.2021 5 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Klasická Kingovská temnota. Klasika všech klasik. Tentokrát pochválím i obálku, která je mnohem lepší než ta původní trapnost.

07.04.2021 5 z 5


Pod kupolí Pod kupolí Stephen King

Není co dodat, všechno už bylo řečené. King v nejlepší formě zralého spisovatelského věku. Jeho jméno prostě znamená Král!

07.04.2021 5 z 5


Případ alchymistovy dcery Případ alchymistovy dcery Theodora Goss

Bylo kupodivu docela zábavné. Sice ne natolik, abych na to za pár dní nezapomněl ale přesto mě to příjemně překvapilo. Pořád ještě nevím, jestli bylo dát všechna ta děvčata dohromady dobrý nápad nebo zoufalý nedostatek autorčiny vlastní imaginace. Ale chvílemi jsem se docela bavil.

03.02.2021 3 z 5


Hráč Hráč Iain M. Banks (p)

Podle ankety v Sardenu nejlepší kniha roku. Mě to tedy moc nechytlo. Nevím, zda nějakou roli hrál fakt, že jsem nsakočil rovnou do druhého dílu. Zajímavé nápada, což o to, i když některé z nich jako by pocházely z šedesátých let. Docela zajímavý hrdina, kterému tu znuděnost životem věříte, ale čemu jsem prostě nevěřil, byl ten svět jako takový. Vážně mám věřit tomu, že hráči nějakých deskových her jsou ve světě, kde jsou lidé bohy nějakými celebritami?

02.07.2020 2 z 5


Povznesení Povznesení Stephen King

Bylo to sakra krátké! A vlastně o ničem. A taky jsem se nedočkal žádného rozuzlení. Ale hergot! Pan King umí psát tak skvěle, že i když píše o ničem, je to POVZNÁŠEJÍCÍ!

19.05.2020 5 z 5


Železo a rez Železo a rez Harry Sidebottom

Nebylo to úplně zlé. Pár historických detailů mě potěšilo, ale jak píše Etranger, je poznat, že to napsal historik. Celé je to trochu didaktické a suchopárné, jako taková lepší učebnice dějepisu. Kapitoly jsou krátké a postav je velké množství, takže nezbývá prostor na nějaké hlubší charaktery, víme jen, že ten je tlustý, ten epikurejec a onen má zase velkou bradu. Je to škoda, trocha života by z knihy udělalo luxusní počtení.

13.09.2019 3 z 5


Masky apokalypsy Masky apokalypsy Robert R. McCammon

Moc mě to nenadchlo. Vlastně vůbec. Vadily mě tři věci: strašlivé dialogy, které byly bůh ví proč psané za každou cenu nespisovně, nevím jestli to byla kreativita překladatele nebo autora, pak taky velmi nesympatické postavy, fakt jsem s žádnou nedokázal soucítit a především zdlouhavé popisy. Chtělo by to vyškrtat takových 150 stran a bylo by to mnohem lepší.

05.10.2018 2 z 5


Impérium Impérium Roman Bureš

Bureš se s každým dílem vypisoval k lepšímu výkonu a Impérium je velkolepé zakončení trilogie. Nejlepší je opět hlavní hrdinka jejíž transformace z vysokoškolačky odkojené naším stoletím v nesmiřitelnou vládkyni je dokonána.
Pro Cori : nemyslím, že je nezbytné tolik spoilerovat ;)

20.03.2018 5 z 5


Budoucnost Budoucnost Dmitry Glukhovsky

Ne, prostě mě to nevzalo. Nemá to špatné chvilky, popis jednotlivých věží je fascinující, ale samotná hlavní postava má chvílemi divné motivace, čert aby se v něm vyznal. Také celý koncept světa budoucnosti mi nepřijde reálný, pochybuji, že by se tímhle směrem mohla naše společnost ubírat. A to e vlastně asi kámen úrazu, základní kámen, tedy Glukhovského svět, není solidní, a všechny nástavby na něj se potom automaticky hroutí. Přijde mi to jako pěkný dům, vystavěný na chatrných základech.

01.10.2017 2 z 5


Terror Terror Dan Simmons

Nejprve jsem viděl dokument o zmizelých Franklinových lodích. Při brouzdání internetem jsem narazil na tuhle knížku a avysoké hodnocení mě přesvědčilo. Opravdu je dobrá. Mrazivá, to je asi to nejvýstižnější slovo, které ji charakterizuje. Ať už symbolicky nebo doslovně. Ještě že máme červenec.

17.07.2017 5 z 5


Konec hlídky Konec hlídky Stephen King

Nejlepší z celé série byl asi první díl. Ve třetím ale oceňuji, že se autor vrátil k fantastice, která mu tak skvěle jde. Přesto mám z díla takový pocit, jako bych cítil, že pan King stárne. Chybí mi tam taková ta promyšlenost a touha jít víc do hloubky charakterů jako v jeho největších opusech. Dříve v pohodě utáhl tisíc stran, teď je těch tři sta tak akorát. Přesto je to stále pan spisovatel.

14.04.2017 4 z 5


Malý velký muž Malý velký muž Thomas Berger

Úžasný styl vyprávění. Kniha odkrývá lidskou duši až na kost. Je vtipná, ale přitom mrazivá.

12.02.2017 5 z 5


Apokalypsa Apokalypsa Mario Giordano

Atraktivní obálka, atraktivní název, zajímavá anotace. Příběh – nula. Nic, co by tu nebylo už před tím. A to v mnohem lepší kvalitě. Chvílemi je o tak hloupoučké, že mi až bylo trapně za autora. Ale dočetl jsem to, když už jsem za to vyhodil peníze. Knihkupectví jsou narvaná takovými zahraničními skvosty, je to smutné :(

21.10.2016 2 z 5


Zapomenutá legie Zapomenutá legie Ben Kane

Pro mě osobně zklamání. Charaktery jsou strašně ploché, každý Říman je zlý až do morku kostí a většinou se u toho „odporně usmívá“, kdežto otroci jsou osvícení a nadmíru inteligentní lidé. Docela dobré reálie, ale ty to nezachrání. Těšil jsem se na příběh, ale i ten šel podle mě podat lépe. Nakonec mi víc „římská“ připadá třeba sci-fi Propast času, než tento Kaneův pokus.

09.07.2016 2 z 5