Prodejce

Prodejce https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434611/bmid_prodejce-2Ju-434611.jpg 4 31 12

Kyber-thriller o nebezpečné i nebezpečně blízké budoucnosti, v níž je základem společnosti konzum a člověk jen o málo víc než spotřebitel a zároveň stroj na práci. Obří výrobní koncern se pro mnohé své zaměstnance stává nechtěným domovem, který není snadné opustit – a to i přesto, že rodinné vztahy nejsou zrovna zdravé. Jenže na průmyslového giganta sociálku nezavoláte, a tak si Paxton, Zinnia a ostatní zaměstnanci musí poradit po svém¬…... celý text

Literatura světová Thrillery Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Warehouse , 2019


více info...

Přidat komentář

micha-ella
26.02.2024 4 z 5

Zajímavá sci-fi, bavilo mě to, ovšem jsem přesvědčená, že takto by se svět nevyvíjel. Konec toho příběhu je hodně rozpačitý, aspoň pro mne, ale možná jsem ho jen špatně pochopila.

LukasZdan
11.09.2023 4 z 5

Rob Hart určitě vystavil zajímavý svět, anotace mě ale navnadila na lehce apokalyptičtější Zemi, proto jsem byl trochu zklamán, že se (skoro) celý děj odehrává v Oblaku. Přesto Hartův svět, kde vše ovládá jedna firma, zachránil hodnocení, které by bylo o jednu hvězdu nižší kvůli některým postavám a poněkud šťastným náhodám.


Jana_Hlus
10.08.2022 3 z 5

(SPOILER) Tak to jo, zajímavý text, určitě bohužel jedna z možných variant budoucího vývoje světa. Žádná utopie, takový vývoj si umím představit, to vystihl autor velmi dobře. I hlavní hrdinové jsou tak nějak uměle černo-bílí, takže tam taky dobře pasují. Výborně je zachycená psychologie davu, manipulace s člověkem, který nakonec vítá ulehčení života, kdy za něj rozhoduje někdo jiný a pravidla jsou jasně daná. Je tam i kapka romantiky, takže by se to vše zdálo OK, ale do pěti hvězd tomu chybí trošku přesah. Ale zase oceňuji, že hlavní mužský hrdina nakonec nevymlátil celý "Oblak" sám jako Arnie Schwarzeneger ve svých nejlepších letech a se svou láskou neprchl tvořit nový, láskyplný svět.

zdenda75
28.01.2022 3 z 5

Je to tak za 3,4 hvězdy :) Plusy rozhodně pěkně vystavěný svět, propracované charaktery, myslím, že Bezos z téhle knížky neměl moc radost. Na druhou stranu to sráží až příliš šťastných náhod, takové nepravděpodobné zkratky v příběhu, zejména při vyšetřování pašování drog. Hrdinka byla taky trochu moc Rambo. Nemám nic proti silným ženským postavám, ale v poslední době se to trochu utrhlo ze řetězu a ženská je schopna zmlátit tři zjevně dobře vycvičené žoldáky! Kdyby autor tolik nepodlézal moderním trendům, je to pětka jak Brno.

ThrillerLove
19.11.2021 4 z 5

Tohle mě zaujalo už jen názvem samozřejmě i anotací. Druhá kniha kterou, jsem přečetla z vyprávění třech postav. Zakladatel mě místy štval.

No autor docela vystihl budoucnost, protože se obávám, že je docela možný, že něco podobného v budoucnu se nám nevyhne. Začátek je pomalejší, ale nijak extra mi to nevadilo.

Jsem zvědavá na film. Ale v tomto případě bude kniha nejspíše lepší.

Více i tomu nemám co říct, protože je všechno napsané v komentářích níže.

shootingstar
14.08.2021 4 z 5

Svižně napsané, a podnětné v tom, že padouch nebyl až tak úplně padouch - tedy alespoň pokud jste starý pravičák, mladí levičáci asi budou mít jasno. Každopádně otázky zde řešené už dlouhou dobu řešení vyžadují, a na nic spásného a zároveň morálního zatím pokud vím nikdo nepřišel.

Denny456
15.07.2021 4 z 5

Za mě příjemné překvapení. Zajímavý námět a vcelku čtivé podání. Myslím, že to stojí za to zkusit.

Alena_S
14.06.2021

Smutný námět mě zaujal: Na počátku vizionář s tvrdými, ale pochopitelnými nároky na lidi. Na konci život podle kréda „Udři se u nás (musíš ale chtít!), nebo si neškrtni už ani na pracáku. Rádo se stalo. Od toho jsme tady.“
Jak jsem se těšila, tak musím přiznat, že jsem skončila v půlce.
Dál jsem se nedostala přes dojem, že pro každou věc, co jsem kdy koupila online, někdo kdesi v hypermoderním lágru umřel nebo aspoň nehorázně trpí. (A teď si představte minulý korona-rok, kdy jinak než online nakoupit ani nešlo.) Jestli tohle je budoucnost nakupování a konzumu obecně, tak no nazdar.

petaSk
12.03.2021 4 z 5

Mám hrozně ráda knihy z korporátního prostředí a zvláště pokud je promíchaný s technologiemi. Tady jsem dostala mix Amazonu, Googlu a dystopické budoucnosti. Možná měla kniha pomalejší tempo, ale vůbec mi to nevadilo. V tomhle případě mi to dávalo do ruky lupu, kterou jsem si mohla přiblížit ubíjející rutinu a pinožení zaměstnanců Oblaku. Co se týká hrdinů: Paxton byl ňouma a Zinnia by taky nevyhrála miss sympatie, ale oblíbila jsem si ji víc. Celkově se jednalo o knihu, kdy odlehčenost kontrastovala s hrůzností celého systému. Ráda bych dostala další díl, ale ten asi nebude. Konec totiž vyšuměl.

martin3683
31.01.2021 5 z 5

Představte si, že by Baťa měl dost času, peněz a současné technologie, kam až by mohl dotáhnout svá miniměsta kolem výrobních fabrik jako bylo např. ve Zlíně. Představte si, že Amazon nebo u nás Alza :-) kompletně zničí svou konkurenci a stane se celosvětově jediný prodejce všeho. A nakonec si představte blízkou budoucnost, kdy je země po ekologické katastrofě, venku je velké vedro a blbě se v tom žije.
Kniha začíná jako dystopická satira odehrávající se v jednom takovém "baťovském Zlíně" - což je velký megasklad (kniha se v originále jmenuje Warehouse) a kolem něj baráky, ubytovny, nákupák, sportoviště a vše pro život. Z těchto skladů se doručuje do okolí zboží dronama a pracovat v jednom z těchto městeček je sen každého člověka, který chce mít kvalitní život. Dostat se tam je velký úspěch a nechat se vyhodit největší chyba, protože život "tam venku" není žádný med. Jak ale ukáže kniha, není to úplně ideální ani vevnitř.
Kniha je vyprávěná z pohledu tří postav. Umírajícího zakladatele korporace, který vypráví svůj pohled na firmu a život v ní, který je spojen s tvrdou prací. Je často až vtipné, jak podobné je to vyprávění s dopisy od Baťi a nebo rozhovory velkopodnikatelů ve Forbesu. To, že realita je trošku jinde, ukazuje pohled druhé postavy, zkrachovalého podnikatele, kterého korporace tlakem na marži připraví o firmu a on ze zoufalství jde k nim pracovat a potká tam třetí postavu - špionku na korporátní tajemství. Ta nastoupí přímo jako "pickerka" do hlavního skladu a snaží se dostat do systémů firmy a ukradnout jednu informaci.
Satira postupem knihy zvážní a ukazuje život pod dohledem diktátorské korporace a velkého bratra a také potřebu lidí žít v podobném řádu a jistotě i za cenu ztráty osobní svobody.

Dzovicek
29.12.2020 3 z 5

Docela bych uvítal pokračování, i když je mi jasné, že autor řekl vše, co říci chtěl. Kniha čtivá, za pár večerů přelouskáno, námět zajímavý, jen tomu trošku chybí šťáva. Nějaké napětí... No a SPOILER - ještě kdyby aspoň ten Paxton nebyl takovej přizdis... Však víte.

Na závěr výňatek:

"Kdo je Paxton? Nějaký chlápek. Koho zajímá? Lidi umírají. Tak už to s lidmi chodí. Lidi jsou jenom pytle masa s nějakým sajrajtem uvnitř. Něco z toho sajrajtu jim umožňuje mluvit a hýbat se. Ale když se to vezme kolem a kolem, nakonec je to pořád jen maso."

Nepri
09.11.2020 3 z 5

Kniha mě celkově moc nebavila. Styl, kterým je napsaná se mi moc dobře nečetl, málo akce a napětí. Jinak námět celkově dobrý, zajímavý.

Štítky knihy

technothrillery sci-fi

Autorovy knížky

Rob Hart
americká, 1982
2020  75%Prodejce

Kniha Prodejce je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce59x
Chystám se číst45x
Chci si koupit5x