Zdekat Zdekat komentáře u knih

☰ menu

Iluze Iluze Camilla Läckberg

Zajímavý nápad, napětí a vcelku překvapivé odhalení, ale také určité nevěrohodnosti a nelogičnosti. Na začátku se iluzionista rozhoduje, jestli vyhovět policii s prosbou o pomoc s případem, u kterého si polici neví rady a hned je u pitvy první oběti. Jiní autoři, Nesbo nebo Christie, mají příběhy do detailu propracovanější.

27.04.2024 4 z 5


Kdo jsem já, abych vedl Kdo jsem já, abych vedl David Novák

Zajímavé na této knížce nejsou samotná poučení jak být dobrým šéfem, ty jsou, možná i lépe zpracovaná v řadě jiných knih. Návody k dobrému šéfovství (např. motivace, vyhoření, řešení konfliktů) jsou hodně podobné ve všech knihách zabývajících se tématem, najdeme v nich důraz na morálku, čestnost a pravdivost, vedení jako službu týmu. Tady je ale přesahující jejich vysvětlení a přiblížení pomocí biblických příběhů, důraz na duchovní rozměr vedení, ze kterého se vyplatí čerpat sílu a inspiraci i v sekulárním prostředí.

27.04.2024 5 z 5


Horský křišťál Horský křišťál Adalbert Stifter

Milá novelka, chvilka v klidné a krásné době.

27.04.2024 5 z 5


Vhod či nevhod (Životní oběť sestry Marie Restituty) Vhod či nevhod (Životní oběť sestry Marie Restituty) Antonio Sagardoy

V Brně Lesné je krásný kostel, zasvěcený blahoslavené Restitutě, Rakušance narozené poblíž. Ten mě také přivedl k této přímluvkyni a jejímu zajímavému osudu. Nejedná se sice o úplně běžnou světici, pomoc druhým a pevnost ve víře jsou inspirativní pořád.

27.04.2024 5 z 5


Toyen - první dáma surrealismu Toyen - první dáma surrealismu Andrea Sedláčková

Nádherná kniha. Nádherná. Po všech stánkách.

28.03.2024 5 z 5


Trestankyně Trestankyně Milena Štráfeldová

Doporučuji, silné.
Trochu se vleče popis dětství, vzpomínek na mládí, výchovu. Pro pochopení životních postojů Hrdinky je ale formování osobnosti důležité.
Dodržování vštípených mravních principů přivedly tuto zapomenutou, neuchopitelně chytrou a činnou ženu k velkému strádání, k utrpení i díky víře pokorně snášenému. Dnes, v konzumní době, těžko promýšlet.
Kdo přečetl Doktorku z domu trubačů, tak podobná kniha tématem i zpracováním.

19.03.2024 5 z 5


Dnes v noci jsem ji viděl Dnes v noci jsem ji viděl Drago Jančar

Zajímavá kniha. Jen nevím, jestli měla být Veronika sympatická, nebo spíš trochu nesympatická postava. Možná záměr vyprávění složeného z různých vzpomínek.

19.03.2024 4 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Knihu jsem přečetl za pár sezení, zábavná a vtipná. Neprožité "alternativní" životy jsou zajímavé a překvapivé a vůbec nevadí, že je každému čtenáři asi po chvíli jasné, jak to dopadne. Hrdinka velmi sympaticky ztracená. Odpočinková kniha, u které ale asi není potřeba hned hledat nějaký filozofický přesah.

19.03.2024 5 z 5


Severka Severka Nina Špitálníková

Jedná se o první román autorky, která je ovšem expert na Severní Koreu. Velmi působivý román.
Nikde jsem v knize nenašel zcela jasně řečené, to co jsem dohledal až z rozhovorů, že se totiž jedná o skutečný příběh, jenž vznikl na základě rozhovoru autorky s uprchlicí. Žádná fikce! Jen údajně lehce anonymizované z důvodu ochrany Severky. A dvou přimyšlených kapitol, které z rozhovoru nemohly vzniknout.
Občas neuškodí připomenutí nacistických a komunistických hrůz, a taky neuškodí občas si připomenout, že i v této době jsou místa, kde se stejné hrůzy dějí i dnes.
A čtením se podbízí navíc otázka, je li možné vůbec odsuzovat všechny protagonisty těchto hrůzných režimů, když třeba opravdu ve výchově a od blízkých autorit měli vštípené, že jen takto je správné se chovat a žít. Nic jiného poznat nemohli a ze svého pohledu žili správně.

05.02.2024 5 z 5


A pak uvidíš... A pak uvidíš... Jan Boháč

Velké čtenářské překvapení.
Kniha je sice částečně popisem vzniku hotelu z domu kupeného kolegy z divadla Sklep, ale hlavně je to román o konci komunismu a tehdejší atmosféře, o hledání opravdové lásky a nějakého naplnění...
Ne příliš rozsáhlou knížečku jsem si dovezl jako suvenýr z tamějšího pobytu, kde se autor mimochodem pořád pohybuje a nákup jsem bral spíš jako podporu podniku.
Po dvou letech jsem ji zkusil do čtenářské výzvy, no a po přečtení pár stran jsem se těžko odtrhával.
Možná ale mé nadšení ovlivnila návštěva hotelu, je opravdu kouzelný. A také je to asi četba spíš vhodná pro čtenáře pamatující dobu konce komunismu.

31.01.2024 5 z 5


Gazely Gazely Patrik Hartl

Zábavné a nápadité, od začátku mě drželo očekávání jak se vše rozuzlí, třetí přečtený a pro mě nejlepší román od Hartla. A je to kniha možná i víc pro kluky než pro holky - trochu takový "návod". Jen bych chtěl vidět, jestli se dá opravdu vše stihnout a ustát i ve skutečném životě tak, jak se to děje gazelám...

31.01.2024 5 z 5


Osvícení Osvícení Stephen King

Napínavé, přečteno za pár večerů. Jen kniha už mě připadla trošilinku zastaralá , v této době nedávají reálie románu, hrůzostrašné situace i celkové vyznění a atmosféra příběhu ten správný drive. Schází nadčasovost klasických děl. Jsou lepší horory i lepší knihy od S. Kinga.

31.01.2024 4 z 5


Smrt synů Smrt synů Lasse Holm

Pěkná dobrodružná kniha, napínavá. Jen se někdy děj dopředu sune pomocí náhod a událostí, kterým mě nebylo snadno uvěřit. Trošku jsem měl pocit, že čtu pěknou a zábavnou pohádku, než historický román.

31.01.2024 4 z 5


Než vzpomínky vyblednou Než vzpomínky vyblednou Tošikazu Kawaguči

Naděje, klid, pohoda a atmosféra všech provázaných povídek. Bavili všechny tři knihy a na čtvrtou se brzy chystám...

02.11.2023 5 z 5


Aristokratka pod palbou lásky Aristokratka pod palbou lásky Evžen Boček

Pořád velmi zábavné

28.07.2023 5 z 5


Listy z Mexika Listy z Mexika Zuzana Erdösová

Zajímavé, čtivé, zábavné - potíže života v jiné kultuře popsané pohledem každodenního života - paní se možná vypsala trochu ze svých splínů, ale díky tomu jsem poznal Mexiko od základu.

28.07.2023 5 z 5


2001: Vesmírná odysea 2001: Vesmírná odysea Arthur C. Clarke (p)

Strhující příběh - umělá inteligence, jak nadčasové a aktuální

28.07.2023 5 z 5


Rady zkušeného ďábla Rady zkušeného ďábla C. S. Lewis (p)

Už starší, hůř se mně četlo...

28.07.2023 4 z 5


Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? Martin Lavay

Některé vysvětlující teorie jsou nepřirozené, dost nepravděpodobné, až konspirativní. Popis účastníků a jejich posledních dnů před smrtí byl zajímavější částí knihy.

28.07.2023 3 z 5


Sanditon Sanditon Jane Austen

Milé, bohatý popis jiné doby. Není poznat, kde končí tvorba Austenové a kdy už píše Dobbs.

28.07.2023 5 z 5