zbuy zbuy komentáře u knih

☰ menu

Lars útočí Lars útočí Daniel Gris

Lars provětral mimo svého miláčka Ford Mustang GT i svůj nabroušený jazyk a drsnými vtípky okořenil vyprávění dalšího svého případu, který vyřešil na hraně zákona, jak už ostatně u něho bývá zvykem.

20.04.2024 4 z 5


Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Zaprvé, tahle knížka není určena pro fanoušky Kotletovych krváků. Leoš Kýša v Sudetenlandu dokázal v lehce alternativní historii vyprávět detektivní příběh se silnou, uvěřitelnou dobovou atmosférou. Zápletka je zajímavá, přesto mi zpočátku trvalo, než jsem naskočil do děje a zorientoval se v kupě německých jmen. Neposadil jsem se z toho na zadek, ale líbilo se mi to a myslím, že podle počtu hodnocení a komentářů se podařilo Kýšovi to, co chtěl, rozvířit trochu vody, zkusit trochu jiný žánr a možná oslovit i nové čtenáře.

20.03.2024 4 z 5


Zpěv lamie Zpěv lamie Jan Hlávka

Příjemné čtení, méně akce neubírá na čtivosti, autor přinesl nový zajímavý pohled na dění v univerzu agenta Kováře a zasadil další střípek do celkového obrazu tohoto světa.

20.03.2024 4 z 5


Zavátá sněhem Zavátá sněhem Martin Stručovský

Pokolikáté už detektiv alkoholik? Ve mě zrovna ochlastové nebudí moc sympatie, a to tu už byly sakra super verze (Hary Hole, Matt Scudder, Jack Taylor). Kniha má čtivý děj, sem tam sice přitažený za vlasy (někdy více, někdy méně), ale autor se alespoň nebál přidat trochu fantazie za účelem zvýšit poutavost děje. Dialogy občas skřípou i postavy se chvílemi chovají nelogicky a k zápletce bych podotkl, že klíčový údaj k odhalení vraha mohl vyšetřovatel mít hned na začátku, a ne účelově na konci příběhu, než oběhl všechny ostatní podezřelé a prošetřil různé motivy. To bylo asi největší zklamání z této knihy. Přesto bych to ohodnotil jako nadprůměrnou českou detektivku, která má ale bohužel stále daleko do vybroušené Kopřivovy Rychlopalby, nebo knížek s Larsem od Daniela Grise.

09.03.2024 3 z 5


Přežít Přežít Piers Paul Read

Syrový příběh, který se skutečně stal, dvakrát zfilmováno. Boj o přežití v kruté přírodě uprostřed hor. Boj s etikou a vírou v boha, jaká tabu může překročit člověk, když se chce zachránit? Výborné čtení.

28.01.2024 5 z 5


Pár kapek krve Pár kapek krve Vladimír Šlechta

Rychlá akční jednohubka, otírající se o Šlechtovy příběhy z Krvavého pohraničí. Příjemný poslední díl série před útokem Lorda Hawka na Agenturu Kovářů rovnováhy.

28.01.2024 4 z 5


Ostravská mystéria Ostravská mystéria Marek Skřipský

Kniha povídek svázaná trojlístkem vyšetřovatelů paranormálních jevů a tajemných tvorů. Veterán z legií, dcera četníka a farář. Co povídka to případ. Děj zasazen do časů první republiky odehrávající se v Ostravě a okolí. Příjemná oddechovka v zajímavých kulisách.

18.11.2023 4 z 5


Hitman Hitman Miroslav Žamboch

Spin-off knižní série Agent JFK, nikoliv ovšem pohled očima Agentury Kovářů rovnováhy, ale ze zorného úhlu druhé strany, té záporné. Příběh osamělého bojovníka přinuceného pracovat pro temného mága hraběte X-Hawka. Příjemná krátká jednohubka se vším co od Miroslava Žambocha očekáváte.

11.11.2023 4 z 5


Koniáš & Bakly - Mrtví muži Koniáš & Bakly - Mrtví muži Miroslav Žamboch

Koniáš a Bakly v jedné knize? Ano i ne. Čtete o dobrodružstvích obou hrdinů, které probíhá časově (v jistém smyslu i dějově) souběžně, ale v příběhu se nesetkají. Tohle by mohly být dvě samostatné tenčí knihy, je ale příjemné číst střídavě o obou hlavních postavách a vytvářet si obraz světa ve kterém konají své činy. Každý je z trochu jiného těsta, Koniáš likviduje nepřátele pomocí promyšlené strategie, Bakly zase válcuje protivníky jako rozjetý tank. Dýchlo na mě kouzlo prvních povídek s Koniášem a i Bakly je zase ten starý dobrý Řezník. Výborné počteníčko.

01.09.2023 5 z 5


Tovaryš Tovaryš Alex Drescher

Výborně sladěný mix sci-fi a fantasy, napínavý děj se spoustou akce, drsný hláskující hrdina, jsou hlavní plusy této knihy u které jsem se královsky bavil.

24.08.2023 5 z 5


Nájezdník z Pustiny Nájezdník z Pustiny Tomáš Sekerka

Zajímavý postapo/sci-fi námět, spousta akce, přesto se mi čtení nějak táhlo, zpočátku autor divoce přeskakuje v chronologii vyprávění, občas zbytečně plácne nějaké nelogické věci, text obsahuje mnoho popisných pasáží. Po téměř čtyřech stech stranách kniha končí tak nějak nijak, prostě čtenář musí jít do dalšího pokračování, chce-li se dovědět víc.

05.08.2023 3 z 5


Vykoupení Vykoupení Martin Goffa

Přesně takhle si představuji realistickou, napínavou krimi z českého prostředí. Parádní čtení.

26.07.2023 5 z 5


Štvanice Štvanice Martin Goffa

Víc, než krimi je to psychologický thriller, hlavní postavě zabijí snoubenku, ten se pak potýká s depresí a později s dilematem, jak naložit s pachatelem. Ve štvanici jsem čekal od autora víc odvahy, že se nebude držet tolik při zemi a bude i trochu víc akce v zahraniční části, i když vím, že se hodně drží faktů, skutečných postupů policie a má své morální hranice. Přesto bych uvítal trochu popustit uzdu fantazii a spisovatelské nadsázce.

08.07.2023 4 z 5


Leichenberg Leichenberg Oskar Fuchs (p)

Rozjezd vypadal na slibnou vražednou honičku za účelem lovu hlavního hrdiny v zajímavých sci-fi kulisách, pak se ale dostavily úchylné sadistické doktorky, mluvící liška, mágové??? Tenhle gulášek vytvořený z mnoha ingrediencí mi bohužel nesedl, přitom potenciál v akčních sekvencích a některých částí dějových linek byl nadějný.

28.06.2023 2 z 5


Temné hodiny Temné hodiny Michael Connelly

Policistka Ballardová v Temných hodinách rozplétá dva závažné zločiny s maximálním nasazením. Příběh je napsaný v době pandemie, pozadí kriminálního případu dokreslují roušky, propagace očkování, hnutí Black Lives Mater a útok na Kapitol Spojených států. Už jsou to více případy Ballardové než Harryho Bosche, který má v knize vedlejší roli, což ovšem neubírá na čtivosti a napětí. Michael Connelly opět skvěle zabodoval.

24.06.2023 5 z 5


Vincent Vega Vincent Vega Miroslav Žamboch

Příjemné westernové čtení s jemným nádechem sci-fi. Střelný prach, rychlé kolty a drsní chlapi, jako by vypadli ze starého filmu Sergia Leoneho. Agentura EF hraje v příběhu pouze okrajovou roli. Očekával jsem jen malinko více o minulosti Vincenta Vegy, když má kniha v titulu jeho jméno, ale skvělá závěrečná štvanice v horách všechny mé drobné chmury zahnala.

17.06.2023 5 z 5


Bitva vzducholodí Bitva vzducholodí Vlado Ríša

Po třech letech a několika měsících vyšel další díl ze série JFK. Trošku radost čekajících čtenářů kazí skutečnost, že toto pokračování přeskakuje dva nebo tři díly a tím pádem malinko poodkrývá závoj předchozích, ještě nevydaných knih. Ale buďme rádi i za tento díl. Knížka má pomalejší rozjezd, ale Vlado Ríša je zkušený autor a umí zaujmout od prvních stránek. V příběhu jsou letecké souboje, mezirealitní portál a samozřejmě nebezpeční nacisté.

04.05.2023 4 z 5


Do pekla a zpět Do pekla a zpět Jakub Hoza

Hlavní hrdina Strašák je mixem Snake Pliskena, šíleného Maxe Rockatanskyho a Johna Ramba, pro nepřátele těžce vražedná kombinace. A o nepřátele není nouze, protože je Strašák vysazen ve vězeňské zóně plné zabijáckých maniaků s kanibalskými choutky, že by se nad jejich apetitem nestačil divit ani Hannibal Lecter. Hlavní hrdina likviduje protivníky po tuctech jako John McClane a hází u toho víc hlášek než Joe Hallenbeck. Tenhle příběh je opravdu maso a krev, až jsem měl ke konci dojem, že dochází k mírné devalvaci těchto komodit. Dobrá oddechovka.

17.03.2023 4 z 5


Údolí mrtvých Údolí mrtvých Tim Weaver

Údolí mrtvých mě dokázalo upoutat od prvních stran a čím hlouběji jsem se nořil do děje, tím více mě zajímalo, jak se celý případ Davida Rakera vyvine. Výborně vystavěný detektivní příběh, nechybí napínavé okamžiky, ani akční vsuvky. Tuhle knihu jsem si vážně užil.

06.03.2023 5 z 5


Ochránce Ochránce Lee Child

Reacher řádí v dalším americkém maloměstě podle šablony předchozích knih. Trochu mi nesedělo, že se v nějakém vidlákově prohání nejrůznější agenti, špioni a rozhoduje se tu o osudu volebního softwaru Spojených států. Čtyři hvězdy s odřenýma ušima (vlastně s odřenými cípy).

01.02.2023 4 z 5