Tovaryš

Tovaryš https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55200/bmid_tovarys-7fY-55200.jpg 4 78 18

Prolnutí série

1. díl >

První kniha série Prolnutí. Budování světlých zítřků pod hvězdnatým praporem nedopadlo ani náhodou tak, jak všichni čekali. Dokonce ani jak čekal Richard Svátek - demobilizovaný voják, cizinec ve vlastní zemi, nezaměstnaný a flákající se ožrala. Kdybyste ale zažili to co on, asi by to s vámi dopadlo stejně. Jenomže on dostal druhou šanci. Buď zemře, nebo se stane tovaryšem ve světě, o jehož existenci neměl ani tušení. Prolnutí ho chraň, protože to první by pro něj bylo mnohem snadnější...... celý text

Přidat komentář

Terva
03.12.2023 3 z 5

Mám rád své vzpomínky.
Dokonce i ty špatné.
Z některých období
mého života
mi zbyly jen ony . . .

Lehce radioaktivní elf se rozprskl po okolí.

Pravdou je fakt, že jsem z příběhu vybral docela dost citátů. Celkem asi dvanáct. Jenže průser nastal za dva dny po přečtení tohoto dobrodružství. Já si totiž skoro nedokázal vzpomenout o čem příběh je. Navíc jsem si krutě lámal hlavu s tím, co se mi tam vlastně líbilo nebo nelíbilo. Já si nemohl vzpomenout! Vypadá to, že jsem z prvním příběhem z cyklu Prolnutí pořádně neprolnul. Tak že co já mám vlastně vůbec napsat?

Citát: Alkoholem démony nepřemůžete. Stane se jen to, že si ty svině pozvou kamarády . . .

Nakonec jsem musel knihou trochu listovat, abych si připomenul alespoň nějaké postavy a možná i děj. Je v tom dost magie a Tovaryš ke svému osudu přišel vlastně úplně náhodou. V té rychlosti mu bylo přisouzeno být katem. Pár povedených hlášek najdeme v prolnutí celým příběhem. Prostě jsem se zasmál, ale zatím jsem se do příběhu nezažil. Tak jak bych si přál. A protože mám i druhou knihu v této sérii, věřím, že k prolnutí později dojde.

Citát: . . . tušení smrt lidi děsí víc než smrt samotná.

zbuy
24.08.2023 5 z 5

Výborně sladěný mix sci-fi a fantasy, napínavý děj se spoustou akce, drsný hláskující hrdina, jsou hlavní plusy této knihy u které jsem se královsky bavil.


morpheus
14.02.2023 5 z 5

Kdyby autor do toho nezakomponovat pritepleny elfy, bylo by to uplne bez vytek ( teply elfy opravdu nemam rad ! ) , ale i takto tomu davam plny pocet, protoze autor pise ctive a celou dobu jsem se naramne bavil. Jen tak dal Alexi, jde Vam to dobre :)

Turlogh
16.06.2022 5 z 5

Naprostá pecka od rodáka z Havířova. Všem vřele doporučuji. Nudit se věru nebudete. A líbí se mi i zajímavá společenská politická linie. Howgh.

Jen_procházím
02.02.2022 3 z 5

Na knihu sem si vzpomněl v souvislosti s momentální situací a hrozbou války na Ukrajině. Hned sem si představil, jak moje kamarády na frontě sejme MILAN a dal si ji po dlouhé předlouhé době znovu.
A ze začátku je to pecka. Autor zručně háže do příběhu další a další cyberpunkové, splatterpunkové a fantasy prvky. Všechno to míchá dohromady jako guláš. Ne jako hnusnou bramboračku ale jako dobrej guláš, co máme my všichni pivem zalívaní hobiti uprostřed Evropy tak rádi. Rozhodně mě to bavilo víc než Kotletovo superhrdinští Lovci, chvilkama sem se i zasmál.
Bohužel druhá půlka je už o dost míň zajímavá a příliš mnoho akce sráží knihu do průměru. Drescher měl na víc než na žánru odpovídající vystřílení všeho a všech, začalo to nudit. Kdyby se kniha trochu osekala, mohl to být velikej hit.

Mr. Crew
18.10.2020 5 z 5

Nebojme se toho slova. To slovo je "hodnota." Ano, hodnota této roztomilé žánrovky nespočívá dynamickém ději, napínavém příběhu, nebo barvitém vyprávěním a už vůbec ne v zajímavím námětu, i když tyto a další atributy skutečně čtivé knihy mixuje v poměrně zdařílem díle.
Hodnota toho dílka spočívá v překvapivě jasnozřivém vhledu. Vhledu do něčeho jako temná budoucnost. Nikoliv alternativní nebo fantastická nebo nepravděpodobná. Mnohé z reálií které nám autor se sarkastickým úšklebkem předkládá jsou temnou skutečností a realitou víc než zjevnou a protože mnohé z technikálií mám tak říkajíc v popisu práce, jsem si skoro jist, že autor poměrně přesně ví o čem mluví a nebo se na tvorbě té temné budoucnosti tak či tak podílí.
... a Vy, vy všichni jste její součástí. Připravte si penízek pro Mistra, s pokornou prosbou. Ať má meč ostrý a ruku jistou.

Metla
05.05.2019 3 z 5

Můj mozek zatoužil po jednoduchém, svižném braku a oči zakoply o jméno Alexe Dreschera. Fantasy sérií o Kloppu Yggreddovi mě nezklamal a většinu stránek i docela bavil, proč tedy nevyzkoušet, jak si poradí se světem blízké budoucnosti... Čekala jsem akční scifko, dočkala jsem se akčního mišmaše. V totalitně byrokratické EU tahají za nitky šedé eminence, které mají k dispozici superagenty vybavené nejpokročilejšími technologiemi. Protistrana má celé věky na cvičení s meči za zvuků zurčících vodopádů a šumících panenských lesů, k tomu si vypomáhá všemožnými magickými amulety, hůlkami a podobnými nadpřirozenými udělátky. Někde mezi tím je svět Prolnutí, kam po hlavě spadne nachmelený hlavní hrdina, bývalý voják, nyní asociální živel.
Děj sledujeme převážně očima zmateného, leč odhodlaného Richarda Svátka, jen občas si odskočíme na poznávací návštěvu k těm mlýnským kamenům, mezi kterými se hrdina ocitl (tedy k množství nepřátel z obou táborů, případně k několika málo pochybným spojencům).
První polovina knihy se soustředí na popis reálií - kdo, co, proč, jak a kde, zkrátka utváří atmosféru. Druhá sklouzává k téměř kulhánkoidní řezničině, odlišitelné pouze méně detailním popisem probíhajících masakrů. Nezničitelnost ústředního páru gerojů pro mě byla jako návštěva zubaře, nutné zlo, bez jakého bych se klidně obešla. Bonusem pak bylo několik popsaných scenérií, jako například hrabyňský památník, Vítkovické železárny, akce z jihu Ostravy nebo i to čistě lokální zaklení "Kurde!" To snad každého místního patriota potěší, když literární prostředí není pouhou anonymní změtí názvů a budov.
Čtvrtá hvězdice minula terč jen velmi těsně, třeba mě příště autor trefí lépe.

marapavelka
10.08.2018 4 z 5

Příjemné, oddechové čtení, které mě hodně bavilo. Zajímavé prolnutí světa techniky a magie. Jen bych uvítal méně dějových linek a originálnější hlášky.

Svářeč
02.01.2018 4 z 5

Z počátku jsem se do toho vážně nemohl vůbec začíst a i potom tam bylo více hluchých míst než by bylo zdrávo... Ale jinak musím uznat, že je to sakra dobrá kniha :) Akce popsaná na jedničku, o hlášky taky není nouze a hlavně hodně sympatický hrdina. Navíc nejsem zrovna fanoušek Evropské Unie, takže o to víc mě ta kniha potěšila. Velkou radost mi taky udělal prakticky zcela uzavřený konec. Ač je kniha avizována jako první díl bůhvíkoliklogie, vůbec mě nenapadá, kam by chtěl autor ten příběh vést dál. Takže za mě spokojenost, těch 80% je akorát...

rimar
20.05.2017 5 z 5

Moje prvni kniha od tohoto autora a velmi jsem se bavil. Rozhodne velmi zajimava kombinace techniky a magie kniha ma spad jsou tam dobre hlasky a celkove ve mne zanechala dobry dojem.

mistrx
30.08.2016 3 z 5

palec nahoru za skvělý popis budoucnosti (současnosti?) EU a věcí s tím spojených. příběh je také často zasazen do ČR, což potěšilo. zhruba za polovinou se však z knihy bohužel stala víceméně jen "řežba". více zaměření na společnost/EU a byla by to pecka. popis společnosti prošpikované kamerami a všudypřítomným sledování je trefný. mám však silný pocit, že jeden z důvodů proč autor zakomponoval do knihy na můj vkus až hodně fantasy je ten, že by hrdina jinak neudělal před kamerami a satelity ani krok, aniž by byl ihned polapen. takhle autor použil protisledovací "amulety" a bylo "zameteno". příliš jednoduché, škoda. autor píše velmi čtivě, z výše uvedených důvodů mě však kniha od cca 65% nudila.

havele
22.11.2015 5 z 5

Povedená fantasy s akčním dějem, relativně velmi povedenou a originální zápletkou a zajímavě rozpracovaným popisem prostředí budoucnosti pod návládou EU.
Špetka sarkasmu pro mne knížku nádherně okořenila, i když já bych ji , na svůj vkus, potřebovala asi tak o kombajn a půl více.
Kniha se u mne\\\"zpracovala\\\" za 4 dny :_)
Hanka

Ben Nevis
29.09.2015 2 z 5

Dávám plus za více méně realistické pojetí budoucnosti Evropské unie.

Zbytek je více méně mišmaš všeho možného, hlavně tu vidím inspiraci z Východu. Na můj vkus nudnou zápletku ("the chosen one" zachraňuje svět) přebíjí přehršel akce, je tu moc stran, světů, záporáků... Jediná zajímavost spočívá v tom, že magické bytosti nezakrněly ve středověku, ale ovládají supermoderní zbraně.
Kdyby si autor z té změti stran a motivací vybral jenom pár, dala bych víc bodů.

dusan122
18.12.2014 5 z 5

Super.

Fuksinka
30.09.2014 5 z 5

Z eurobordelu se stal euroseptik s v pravdě orwellovskou špionážní sítí, vybudovanou ve jménu boje proti terorismu. Richard je euroobčan druhé kategorie, který se jaksi dostane na pozici katovského tovaryše. Mistr ovšem není z tohoto světa. Richard se musí popasovat jak se špionážní sítí, tak s homosexuálními i heterosexuálními elfy a navíc i s magickými bytostmi, které ještě nepochopily, že jejich dlouhověkost jim nezaručuje autoritu. Teda aspoň u bývalého ochlasty, kterého někdo dost nasral a který považuje "...střelit někoho dvakrát do stejného oka za zbytečnou frajeřinu...". Tovaryš se vydává na typickou cestu za pomstou a hláškuje u toho tak, že by chvílemi i mistr Tobiáš přemýšlel, jestli nebyl překonán. (......Nerad bych vypadal jako šovinista, ale zamířili jsme tam, jako jeden muž...). Parádně vykreslený svět (vlastně 3 světy) ale až tak typické nejsou. Spojení budoucnosti s nadpřirozenými bytostmi je super. Jako bonus je děj odehrávající se převážně v ČR a fajn hlášky o jejích občanech. Moji duši euroskeptika ještě potěšila vize Eurosajuzu. Za mě 90% s prémií.

kuSty
18.09.2014 5 z 5

Parádně vymyšlený a prokreslený svět, knížka má spád a akce střídá akci. Přečteno na jeden zátah.

Lmslaver
26.05.2013 5 z 5

Skvělý mix sci-fi a fantasy. Výborně vykreslený svět, postavy se kterými se dokážete sžít, napínavý děj, vtipné hlášky a o akci není nouze v žádném případě. Hlavní hrdina se ocitá v bojové zóně tiché války mezi technologickým světem blízké budoucnosti (nikterak růžovým) a světem magie. Přečetl jsem knihu jedním dechem

witko
11.03.2013 3 z 5

Drsně vylíčená budoucnost, prolínání dvou světů, náš technický s paralelním magickým. NWO jak by mohl vypadat, teda bez elfů, čarodějů a jiné fantasy havěti. Boj bývalého vojáka s "vládci" Evropy a s elfy o magický artefakt. Fungující svět, o dramatické akce není nouze ,kniha mne pobavila, ale něco málo tomu chybělo. Uvídím v dalším díle, jestli bude lepší, určitě zkusím.

Autorovy další knížky

Alex Drescher
česká, 1972
2017  85%Lovcův odkaz
2010  85%Tovaryš
2007  87%Dokonalý obchod
2019  87%Destrukce
2017  82%Zrození Adepta

Kniha Tovaryš je v

Právě čtených1x
Přečtených116x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených7x
Knihotéce72x
Chystám se číst24x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x