Dokonalý obchod

Dokonalý obchod https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31340/bmid_dokonaly-obchod-u1Y-31340.jpg 4 64 14

Klopp Yggredd série

1. díl >

Klopp Yggredd, královský prokurátor Jeho Veličenstva krále Bojena, je S'an, potomek prastarého národa, který stojí věrně ve službách svého panovníka. Své nemalé schopnosti dokáže využít při stíhání temných sil: nekromantů, strig, upírů, ale i ve válce s elfy nebo obchodování s trpaslíky.

jana0400
jana0400
14.01.2024 5 z 5

Tuto sérii jsem sháněla snad rok, ale nakonec se podařilo. Ironií je, že jakmile se mi v potu tváře podařilo koupit poslední chybějící knihu trilogie, objevily se na trhu znovu...
Příběhem jsem jednoznačně nadšená a když jsem už poněkolikáté četla, jak v příběhu pijí jahodníkový čaj, řekla jsem si, že na tom asi něco bude a při čtení poslední knihy trilogie jsem už byla "závislá".
Na příbězích celé trilogie se mi líbilo spousta okamžiků a hlášek, ale už bych jen opakovala to, co tady bylo dávno napsáno.

zbuy
zbuy
28.08.2022 4 z 5

Tři detektivní příběhy ve fantasy kulisách. Zajímavé, čtivé pojetí.


DzordanoChruno
DzordanoChruno
20.07.2022 3 z 5

Fantasy detektívka... riadny úlet. Niečo ako Marlowe, s červenými očami, no nie kvôli whiskey... Ale čítalo sa to dobre, nebyť stupídnej tretej poviedky, dám 4*. Môj obľúbený žáner to však asi nebude.

Yarwen
Yarwen
30.07.2021 5 z 5

Už dlouho jsem nečetl tak skvělou knihu - napínavé fantasy, u kterého jsem se uchechtával, neboť je naplněno vynikajícím suchým humorem. No, snad si zapamatuji aspoň pár hlášek. Dávám mimořádných pět hvězd a jdu si koupit celou sérii, tohle chci mít doma.

pavel.2
pavel.2
27.02.2019 4 z 5

Výtečné počtení.
Já začal se sérií Prolnutí, která je tak nabitá různými dějovými linkami a množstvím postav, že jsem se maličko ztrácel. To tady nenastává. Trochu mi to připomíná Sapkowskeho, i když nevím úplně proč :-)
Obsahem jsou tři povídky se stejnou hlavní postavou - a je vcelku jedno, v jakém pořadí je čtete. Královský prokurátor Klopp Yggredd je vyšetřovatel, takže se jedná o fantasy detektivku. Obvykle příběh začíná vcelku nevině, aby se pak ukázalo, že je třeba vynaložit všechny síly, aby se Klopp vůbec přežil... A když už se mu to podaří, tak dodatečná pomsta je příjemným zakončením příběhu.
Špička :-)

Metla
Metla
22.11.2018 4 z 5

"Dáte přednost sekyře nebo provazu? Můžete si zvolit způsob smrti.“
„Co takhle sešlost věkem?“ zeptal jsem se s nadějí v hlase.

Své první setkání s tvorbou Alexe Dreschera mohu upřímně a bez nadsázky nazvat velmi příjemným překvapením. Knížku jsem před lety několikrát držela v ruce, ale kombinace neznámého autora, banálního názvu a odpudivé obálky (co nemá nejmenší souvislost s dějem) nakonec vždy skončila volbou jiného titulu. Škoda, "Dokonalý obchod" si dle mého názoru pozornost čtenářů fantasy zaslouží. Jak to vím? Stáhla jsem si e-book (ošklivá Metla, fuj!) a po dočtení jsem si knihu koupila i s pokračováním.

Trojice povídek je psána převážně v první osobě, svižně, se správně ironickým humorem, svět je obydlený tradičními nadpřirozenými bytostmi jako elfové, trpaslíci, upíři, vlkodlaci a podobně. Hlavní hrdina Klopp Yggred je tzv. S'an, tedy příslušník rasy se spoustou zajímavých schopností natolik ultimátních, že se nesmí legálně používat. Jako královský prokurátor dohlíží na dodržování zákona v království - musí rozplétat intriky, čelit lidským protivníkům i všemožným monstrům, k čemuž využívá někdy ostří svého meče či intelektu, jindy kuši nebo magické dovednosti. V prvním příběhu vyšetřuje, kam se ztrácejí karavany obchodníků, druhá povídka popisuje mezirasový válečný konflikt, ve třetí Klopp pomáhá vesničanům, sužovaným vlkodlaky.

Stylem mi psaní Alexe Dreschera nejvíce připomíná M. Žambocha s jemnou příchutí A. Sapkowskiho, tedy spousta dobrodružství, akce a napětí, nechybí však ani chytré narážky na současnost a snaha o myšlenkový přesah. Prostor pro zlepšování samozřejmě existuje: úvod je stylisticky křečovitý, určitě by nezaškodilo vymazat opakující se informace a vtípky, když jsou povídky sdružené v jediné knize, zamrzí řešení problémů stejným způsobem. Pokud hlavnímu hrdinovi teče do bot, prostě aktivuje svůj zapovězený talent a je v suchu, aniž by porušení zákazu mělo závažné následky. Ne každý žert se povedl, občas cosi zaskřípělo v soukolí zápletky, "Dokonalý obchod" skutečně není dokonalý. Je to příjemné, nenáročné (což neznamená hloupé), odpočinkové čtení. Na další díly a tvorbu tohoto spisovatele jsem rozhodně zvědavá.

Bulba
Bulba
14.11.2017 5 z 5

Vtipně psaná fantasy. Nejvíc se mi líbila poslední povídka. V budoucnu si určitě přečtu další díly.

jennefer
jennefer
04.09.2017 4 z 5

Nečekaně super čtení, baví mě autorova slovní zásoba a humor. Jsem ráda, že jsem knihu náhodou četla a už si sháním další...

rimar
rimar
20.05.2017 5 z 5

Na to ze to to je fantazy velmi vtipne do nej autor dosadil moderni veci a skvele jsem bavil. Dobre a vtipne hlasky. Rozhodne knihu doporucuju.

Caa
Caa
11.04.2017 5 z 5

Krásná čistá fantasy, takový kříženec mezi Žambochovými povídkami o Koniášovi a Sapkowského povídkami o Zaklínači. Kniha má celkem dost menších stylistických chyb, ale moc se mi líbila.

trudoš
trudoš
27.08.2016 3 z 5

Prvotina Alexe Dreschera představuje trojici povídek propojených postavou královského prokurátora Kloppa Yqqredda nesoucí se v duchu drsné školy zasazené do kulis fantasy subžánru meče a magie.
Všechny případy mají společný základ - hrdina se dostavuje na místo činu a zahajuje vyšetřování, přičemž ze zdánlivě jednoduchého případu se vyklube... jednoduchý případ. Nejde o to, že by od začátku byl znám vrah, ale princip odhalování příčin a motivací končí zpravidla vždy u těch nejpravděpodobnějších podezřelých. Což na jednu stranu jistě zklame zaryté detektivkáře, na druhou stranu se tím autor vyhýbá možnosti zamotat se do přepálených konspirací. Hlavním tahounem je tak především ústřední postava, která od prvních stránek sype z kapes cynickou ironii a proplouvá příběhem jako příslovečný nůž máslem. Dobrý dojem malinko kazí nalinkovaní záporáci, kteří občas působí jak vystřižení z katalogu Commedia dell'arte.
Ve výsledku ale příjemná detektivní dobrodružka s potenciálem na samostatný román.

michal3736
michal3736
19.05.2015 4 z 5

Přestože nejsem fandou povídkových sbírek, tak královský prokurátor Klopp mě dostal a těším se na další díly.

EvilCat
EvilCat
20.12.2014 5 z 5

Klopp mě totálně dostal. U téhle knížky jsem se po dlouhé době musela smát nahlas. Výborně napsané. Už se moc těším na další, kterou mám ve čtečce připravenou.

bucklee
bucklee
08.01.2013 4 z 5

Přes všechny strigy, trpaslíky, vlkodlaky a podobně jde hlavně o detektivku. Dobrou a vtipnou.

Část díla

Autorovy další knížky

Alex Drescher
česká, 1972
2017  85%Lovcův odkaz
2010  85%Tovaryš
2007  87%Dokonalý obchod
2019  87%Destrukce
2017  81%Zrození Adepta

Kniha Dokonalý obchod je v

Přečtených82x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených7x
Knihotéce74x
Chystám se číst28x
Chci si koupit8x