Vincent Vega

Vincent Vega https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26889/vincent-vega-26889.jpg 4 117 15

Agent JFK série

< 22. díl >

Minulost Vincenta Vegy je temná a krvavá a stále ho s ní poutá několik nesplacených dluhů. Proto se jednoho dne objevuje ve světě, kde Spojené státy trpí nedostatkem železa na to, aby definitivně zničily indiány a Vladimír Uljanov se nikdy nestane vůdcem světového proletariátu. Vega si sebou přináší jen pár revolverů, několik beden nábojů a hodně velkou zásobu kvalitního střelného prachu. Situace se jako vždy vyvine k horšímu a není jisté, zda i velká zásoba prachu bude stačit…... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká , Sci-fi

Vydáno: , Triton
více info...

Přidat komentář

zbuy
17.06.2023 5 z 5

Příjemné westernové čtení s jemným nádechem sci-fi. Střelný prach, rychlé kolty a drsní chlapi, jako by vypadli ze starého filmu Sergia Leoneho. Agentura EF hraje v příběhu pouze okrajovou roli. Očekával jsem jen malinko více o minulosti Vincenta Vegy, když má kniha v titulu jeho jméno, ale skvělá závěrečná štvanice v horách všechny mé drobné chmury zahnala.

martin9072
14.06.2023

Jelikož nemám rád westerny, nebudu hvězdičkovat. Na tuhle knížku mám rozporuplný názor. Nesedí mi úvod, který jsem docela protrpěl. Než se začalo něco dít, tak jsem knížku málem odložil. Až ke konci se děj zlepšuje a začal být pro mě zajímavý. Hoňka v horách super, odkrytí důvodu přítomnosti Vincenta v téhle realitě taky zatnulo drápek... jenže všechno dost pozdě. Zdlouhavé intro a zdlouhavý popis obrany ranče nedokážou být plně vyváženy solidním závěrem


Yarwen
08.01.2023 3 z 5

Po delší době se série JFK ujímá samotný Žamboch a předkládá čtenářům namísto sci-fi plnohodnotný western. Ten je zpočátku unylý, chování postav, jakožto přestřelky krapátko odchýlené od reality, ale závěr, zejména pronásledování v horách, je vynikající (pro mě s jedním silným momentem - Viktor), a nutí mě přidat třetí hvězdu. Nakonec velmi zdařilé. (68%)

Mickhesh
20.06.2022 4 z 5

Westerny já rád a ani jednu knihu z universa JFK jsem nečetl, Žambocha však ano. Tohle je dobrej Western (s prvky světa JFK) ale konec knihy je na mě trochu moc ulítlej (trochu moc komiksovej :-D Bylo by to 80% za knihu bez konce.. s koncem 70%.. jinak fakt za ty prachy dobrá četba.. Uvěřitelné charaktery se svými motivacemi, prostředí.. koneckonců i scénář hezky šlapal..

Ingenír
20.10.2018 4 z 5

Nevědět, že příběh je v rámci série JFK, klidně bych to zařadil mezi Žambochovo další samostatnou knihu. Směs fantasy a westernu. Příjemné dobrodružné počteníčko. Velmi mě rozesmávali názvy kapitol, to byl od mistra dobrý tah. I když nejste vyznavači série Johna Kováře, klidně si tuto knihu přečtěte, určitě stojí za to. Nutnost znát předešlé příběhy tu není tak důležitá.

Velká Feferona
15.10.2017 5 z 5

Tak jo: nic jsem od toho nečekala. Vůbec nic. Dokonce jsem měla chuť jít rovnou na další, když jsem viděla ten název, protože pana Vegu mám ráda snad ze všech kovářovských charakterů nejméně a westerny (jedno jestli knižní nebo filmové) taky nijak moc nemiluju, ale tohle bylo... prostě boží.
Předně si myslím, že autor udělal velice dobře, když celý ten vědecko-fantastický cirkus nechal stranou. Jistě, děj z něj vychází, ale jinak je to příjemně komorní (jen mi trochu chyběl drahoušek Xaverius, ale to je čistě otázka mé osobní preference - jsem ostatně přesvědčená, že jeho přítomnost by kvalitu knihy nijak nevylepšila, spíš naopak).
Tím chci říct, že Vincent Vega by naprosto s přehledem obstál jako samostatný román a vůbec by svému stvořiteli neudělal ostudu. Je to totiž minimálně stejně dobré jako Koniáš, blahé paměti.
Jsou tam některé velice vytříbené charaktery, je to psané velice příjemnou češtinou, barvité a má to spád, ale přitom to není chaotické (což u JFK vůbec není samozřejmost). Bavila jsem se od začátku do konce a navzdory úvodním rozpakům mě ani na chvíli nenapadlo knihu odložit, jakmile jsem jednou začala číst.
Nemám k tomu výhrady, prostě nemám. Kéž by byly všechny díly JFK TAKHLE dobré...

witchersbitch
06.10.2017 5 z 5

Jsem odkojena na rodokapsech-me srdce plesalo! Az do zaverecne rezby jsem si myslela ze mi nebude stacit pocet hvezdicek,ale ta bitka na me byla moc dlouha.. takze za pet staci :-)

NemmamSlov
10.05.2017 5 z 5

Aj tu nam pan Zamboch dokazuje ze vie napisat skoro cokolvek. Vincent v zaujimavej westernovke. Zo zaciatku ma to dielo nudilo, ale potom som sa nevedel od toho odtrhnut. Zaujimavy a akcny pribeh, kde kazdu chvilu po sebe strielaju a kde nikto nikdy nevie kdo ma navrh, lebo sa to vzdy dokaze dokonale zvrnut. Kto tu bude hladat Johna tak je mi luto, uz samostatny nazov hovory o tom ze je to pribeh oblubeneho hispanca Vincenta Vegu.

T800
23.06.2016 5 z 5

Mix Sci-fi Fantasy a Westernu. Velmi čtivé, akční a napínavé. Nejlepší díl JFK.

Terva
23.05.2016 5 z 5

Od: KILLERa – Kvantový Inteligentní Interrealitní Retranslátor EF báze HUMAN IV tech
Komu: GODovi – Centrální Nad-inteligencí EF
Subjekt: Agent John F. Kovář
Vyhrazení: Materiál nepřístupný lidem.

Tak takhle začíná správný western, kde se jezdí na koních, pořádají se souboje a jsou vyhlazováni původní obyvatelé Nového světa. Ha – a teď si asi říkáte, že jsem se zbláznil.
Ne, nezbláznil. Již 22 příběh ze série JFK se odehrává na divokém západě. Úkol Johna Francise Kováře je zatím tajný, ale během prokousávání se příběhem, vám naservíruje střípek po střípku, co vlastně v této době, kdy ještě Novým Yorkem nevedla ani železnice, pohledává.
V takovým světě jsou noci určeny k zabíjení....nebo milování.

Malá ochutnávka:
Mám rád světy, kde v noci slyšíte cvrčky, místo klapání betonu se pod podrážkami ozývá vrzání prachu, ale současně vám v baru nalijí poctivého panáka a umějí pěstovat dobrý tabák.

Když jsem si na Světe knihy 2016, konaném v Praze, nechal tuto knihu od mistra Miroslava Žambocha podepsat, řekl mi, že je to nejlepší kniha z celé série. Jenom jsem kývl hlavou na souhlas a nechtěl jsem mu prozradit, že je to vlastně moje první kniha v této sérii.
A musím uznat, je to dobré. Má to napětí, akci, krev, humor, lásku (k ženám, ale i k penězům) a jako celek je to parádní dobrodružství.
Už jen názvy samotných kapitol jsou geniální. Sice se zdá, že něco zásadního prozrazují, ale není to zas taková pravda. Co vám třeba vytane na mysli, když si přečtete že tato kapitola se jmenuje – Plány v plánech jiných plánů nebo Zabíjet v tichu – no? No vidíte, nevíte, ale zdá se, že tušíte.

Malá ochutnávka:
Před polednem, ve stupňujícím se žáru působil York jako po vymření. Pár místních psů (Prcku) polehávalo ve stínu. Starší muž seděl v houpacím křesle na vyvýšené dřevěné podlaze před domem opatřeným nápisem – ZUBAŘ, RANHOJIČ, HROBNÍK.

I forma psaní se povedla a čtenář se v ději neztrácí. Postava Vincenta Vegy je psaná v „ich“ formě, ostatní zúčastněné osoby jsou jen komentovány vypravěčem. Na pasáže s Vincentem Vegou jsem se těšil. Mluvil vesele, znal tajemství a dokáže si i z nepříjemné situace udělat srandu, nebo hodí nějaký vtípek.

Není lehké jít do temnoty. A já šel a vybral si dvaadvacátou knihu série JFK a vůbec jsem netušil, do čeho jdu. Nelituji a už se snažím sehnat další příběhy. Trochu se bojím (viz pan autor osobně), že už nebudou tak dobré, ale doufám, že budou alespoň čtivé.

Pro ty, kteří nejsou seznámeni s touto sérií, mohu říci, že kniha je samostatný příběh a nemusíte mít načtené ty ostatní. V příběhu se neztratíte a vše se dá pochopit. Doporučuji.

fmash
27.01.2016 4 z 5

Žamboch si chtěl napsat western, tak to udělal. Docela obstojně - v rámci série sice skoro zbytečně, protože jako čistokrevná kovbojka bez v tomto případě spíš rušivých JFK prvků by si kniha myslím stála lépe, ale proč ne. Ocenil jsem linii kolem španělské šlechtičny, která svou civilností bez zbytečných cirátů, ale efektivně odklonila zbytek příběhu od obvyklé "podej, přines, doběhni" dráhy hrdinů série. Ve finále výborná šestáková kovbojka s pořádnými chlapy.

PCX
23.01.2016

Vynikající

hoopoo
12.10.2014 4 z 5

Pěkná kovbojka. Tentokrát v knize není JFK, ale hlavní postava je jak název říká Vincent Vega. A i ten v ději není úplně hybná postava. Děj nás zavede do amerického ospalého městečka, kam se pomale blíží rozvoj v podobě železnice. A s tím přichází i vize na zisk v podobě lukrativních pozemků. Na jedné straně je historický vlastník a velkými pozemky a na druhé boháč, který mu je chce vzít za každou cenu. Rozjíždí s tedy vražedný boj.
Kniha má pomalejší rozjezd a i sám Vega v první půlce knihy toho moc nemá. S každou další stránkou je děj napínavější a bojovější, otevřená válka graduje a spád děje vám brání knihu odložit nedočtenou :)

Eyghon
22.08.2011 5 z 5

Nebyl bych až tak kritický. Pro někoho, kdo nemá rád westerny, je to slabé, ale dějový spád je slušný, přestřelky kvalitní a závěr - co byste chtěli, aby snad naši prohráli nebo co? Pro mě jeden z lepších dílů.

Sirius
02.01.2011 2 z 5

Utrpení! Ze začátku jsem si myslel, že čtu nějaký tuctový ženský román o životě na malém městě, plný vztahů, ženských plků a popisu situace, který se na sté stránce překlenul do fajn akčního díla. Bohužel moc akčního. Já proti akci nic nemám, ale čeho je moc, toho je přílíš a tohle se v té akci přímo topilo, jako neplavec v hlubokém moři. Korunu tomu potom nasazují špatně napsaná jména, stejně jako dokonalost Vegových spoluhračů proti kterým je Stallone jen obyčejný důchodce na kolečkovém křesle. A to ani nemluvím o další z kýčovitých obálek Tomáše Jedna, kterému je to asi jedno, stejně jako tvůrcům série. I přes všechny chyby je Vincent Vega fajn počtení na čtrnáctidenní počtení (ano, díky chudokrevnému rozjedu vám to skutečně vydrží dva týdny)v typickém stylu Miroslava Žambocha. Nic víc. Nic míň. Na druhé straně je lepší než díl Josefa Pecinovského, díky čemuž si zaslouží o 1/2 bodu víc.