Xemerius Xemerius komentáře u knih

☰ menu

Candide Candide François-Marie Arouet

Zdá se mi to nebo byla celá kniha zkrátka jedna velká ironie?
I když je knížečka už starší, tak i přesto mě bavila a často jsem se musela pousmát nad Candidovými kousky :).

14.11.2022 4 z 5


Dvě zrcadla Dvě zrcadla Karolina Limrová

Tak tohle bylo sladký jak cukrkandl. :D
P.S. Doporučuju Kukačku

11.11.2022 4 z 5


Zlatá brána otevřená Zlatá brána otevřená Agatha Christie

Souhlasím s komentáři, zkrátka nádhera.

15.09.2022 5 z 5


Meta Meta Pavel Bareš

Za autentičnost, upřímnost a kachničkový fetišismus.
5*

03.09.2022 5 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Tohle.Bylo.Totálně.....super :D
Ne vážně, pro mě je knížka od české autorky, jako je tato, (děj+archiv+noviny) úplně nová zkušenost. Četla jsem sice podobných knih, to ano, ale tady se mi prolínání všech "materiálů" líbilo úplně nejvíce. Téma pro mne také dosud neprobádané, nové, nevšední, avšak autorka mi jej podala tak, že mám tendence sbalit si batůžek a vyrazit na Žítkovou hned teď. :) Prostě krása. Když si tam někde v kopcích u chalupy představím stařenku, co ve větru zlézá strmé stráně za dunění hromu podzimní bouřky, aby natrhala "nějaké ty zeliny"- úžas.
Příběh celkově shledávám velmi zajímavým, leč smutným, snad i melancholickým. (Ten konec?????)
Nemám teď, co víc bych dodala, to se musí přečíst. ;)

02.09.2022 5 z 5


Holubice a had Holubice a had Shelby Mahurin

Super Holubici a hada bych shrnula asi takto: Co to Lou ZASE provádíš???

30.08.2022 5 z 5


Drákula Drákula Bram Stoker

Na této tématice mě dost baví, že jednou potřebujete vampýra důkladně "roztrhat a spálit", pak je důležité sehnat si na něj nějaké to stříbrné nádobíčko, jindy si musíte dávat pozor koho si zvete do domu a v neposlední řadě ..."rakve jsou bohužel nezbytností" :D.
Tak a nakonec jsem si přečetla krásné dílo, které veškeré tohle mystično spojuje do svazku o původní podstatě našich zubatých kamarádů. Nelituji, vše rychle odsýpá - nakonec se vše skvěle propojí, postavy jsou úžasně čestné, opravdový boj dobra se zlem. Časté změny úhlu pohledu, články a roztodivné zprávy mi vůbec nevadily, ba naopak - jednalo se o takové "pole" , na němž rostly mé nejrůznější spekulace, což jsem si à propos taky moc užila. :))

Jasný plný počet hvězdiček :F

30.08.2022 5 z 5


Rudá jako rubín Rudá jako rubín Kerstin Gier

Tato knížka patří mezi moje top oblíbence, co do humoru, postav, děje, jazyka i atmosféry. Vždycky mě dovede strašně rozesmát i uklidnit zároveň. Ach ten Londýn. Kniha pracuje s velmi zajímavým námětem - s cestami do minulosti a navíc se čte straaaašně rychle, snadno.
Další plus je, že Gwen je zkrátka neuvěřitelná hlavní postava :D. (A duo Gwen + Xemerius....prosím!!!!)
Takže pokud sháníte opravdovou, jemnou, milou oddechovku - voilà :) .

P.S. Vše je sice samozřejmě dost mimo realitu (bohužel) , ale proč se na pár hodin nezasnít??

21.08.2022 5 z 5


Rudá královna Rudá královna Victoria Aveyard

Fuuuu, pro můj mozek zase další nový (supr?) fantasy krvavý dystopický svět :). Říkám si : „Konečně nastal čas přečíst si Rudou ďáblici...ehm princeznu....ehm...královnu...no prostě jdu do toho!”
A udělala jsem dobře, rozhodně plánuju další díly, doufám jen, že mě jejich tloušťka a děj nezklamou.
P.S. jsem ráda ,Mare, že jsem tě našla, jako hlavní hrdinka mi překvapivě nelezeš na nervy, jsi skvělá, děkuju.

20.08.2022 5 z 5


R.U.R. R.U.R. Karel Čapek

Přečteno na doporučení zkušenější generace a pochvaluju si ;).

03.08.2022 5 z 5


Osvícení Osvícení Stephen King

Dříve jsem četla Doktora spánka, který se mi moc líbil, tak jsem si řekla, že se pustím do 1.dílu .

Osvícení je snad jediná kniha od Kinga (jo, ještě krom Řbitova zvířátek ;) ), kdy jsem se při čtení nebavila spíš tak jako jsem se doopravdy hooodně znepokojovala (rozumějte bála jako....moc :D) . Pro mě snad nejstrašnější byla "scéna" s keříky a vše co kolem toho Danny prováděl. Síla.

Celkově příběh shledávám velmi zajímavým.

P.S. I když jsem v "Kingovkách" celkem nováček, tak u něj zatím nenacházím chybu, avšak tohle na mě bylo trochu silné kafe :D .
Proto 4⭐

03.08.2022 4 z 5


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Co tohle ale bylo?????! Úžasný! Zamotaná hlava všemi vodítky / machinacemi ....neměla jsem nejmenší potuchy, co si o kom kdy myslet, neboť tenhle příběh byl tak skvěle matoucí ! :D Postupem času u mě byla husina samozřejmostí. Jako vždy geniálně rozhřešeno - jak toto dokáže někdo vymyslet??? Smekám.
5000000⭐

03.08.2022 5 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Tahle emotivní série je naprosto skvělá, má úžasně propracovaný příběh, postavy, krajinu, zápletky....uff. Já fantasy moc ráda kritizuju, avšak tohle na mě udělalo obrovský dojem - málem jsem další díly trhala mé známé z rukou, jen abych se rychle dozvěděla, co bude se všemi dál . Jak říkám - ten příběh je tak dobře napsaný, že jsem prožívala s Ilan opravdu, ale opravdu, vše. Autorka vás totiž vtáhne do temného světa plného strachu, sklenitu a dobrodružství. Ilan je navíc (za mě) neskutečně sympatická hlavní postava :). Taky doufám, že brzy budu mít to potěšení přečíst si další díl. (Prý je plánována pentalogie)
Takže pokud váháte, zda si Naslouchače přečíst, neváhejte :))))

02.08.2022 5 z 5


Půlnoční slunce Půlnoční slunce Stephenie Meyer

Lidi, já tuhle sérii mám docela ráda, chápu, že filmy z ní udělaly dost velkou hrůzu, nicméně si jí vážím pro její atmosféru zšeřelého, mysteriózního města, deště a (ne)obvyklých obtíží v životě hnědooké teenagerky. (Dobře, dobře, ten trojúhelník vynechávám ze seznamu XD )
No...tak jsem si říkala, že bude fajn si přečíst i Edwardovu vizi. Konečně po patnácti letech či kolika vyšlo Půlnoční slunce - Twilight modla.
Mno.....nebyl to dobrý nápad XD. Bohužel jsem se při čtení necítila tak komfortně jako se starší verzí - jako olej, okno??? .... vážně? Ti, co četli určitě pochopí.
Přecejen tu náznaky původní nostalgie určitě byly, mnoho se objasnilo, ale zase ne nijak šokujícím způsobem. Edwarda jsem si nijak neoblíbila, už tehdy mi přišel malinko vyšinutý, avšak ani jsem si ho nijak moc neznelíbila.
Naopak Emmett mě dostal a Alice to stejné :)).
Nakonec shledávám, že v případě PS bylo 720 stran pro mou maličkost celkem dost únavné čtení. Kdyby se však paní Meyerová rozhodla napsat ještě něco dalšího s touto normální rodinkou, tak bych do toho šla ;).

31.07.2022 3 z 5


Hvězdy nad hlavou Hvězdy nad hlavou Marissa Meyer

Z mého pohledu se zde autorka někdy jakoby "oddělila" od postav - například některé dialogy pro mě byly až neuvěřitelné vzhledem k vývoji postav, jejich chování atd. Místy však protáhlý děj povídek nabral spád a na zajímavosti.
Hvězdy nad hlavou pro mě byly nakonec takové jemné rozloučení se skvělou sérií a nalezením toho vymodleného šťastného konce ;).
3⭐

31.07.2022 3 z 5


Utrpení mladého Werthera Utrpení mladého Werthera Johann Wolfgang Goethe

Werther nyní rozhodně patří mezi mé největší románové oblíbence, hned vedle Elizabeth B. , Gwendolyn a Doriana :) . Ačkoliv se Werther zdá být pro mnoho lidí neskutečnou dramaqueen, tak zde je pro mě opak pravdou. I když celou dobu vím, jak to s ním skončí, stejně dokážu "uronit slzičku" nad některými bolavými dialogy a snad i nad celým srdceryvný vývojem situace.
Postavám totiž nelze (za mě) nic vyčítat, to je na tom asi nejhorší :( .
Příběh extra silný, pokud se dostanete přes složitější jazyk knížky, myslím, že budete s Goethem spokojení :) .
5⭐

31.07.2022 5 z 5


Věc Makropulos Věc Makropulos Karel Čapek

Trošku zmatek, ale knížečka na chvilinku :) Moc se mi líbilo jak se to všechno propojilo a nesměla chybět ani "filozofická" otázka, nad kterou je, myslím, fajn se zamyslet.
4*

24.07.2022 4 z 5


Legenda Legenda Stephanie Garber

(SPOILER) Druhý díl Caravalu byl stejně úžasně hlavumotající jako ten první. Byl navíc obohacen o osudníky, což se mi moc líbilo, a taky o mnoho dalšího ;)
I přes velice zajímavý vývoj děje s historií musím však konstatovat, že mi jako některým z vás malililinko chyběl původní šarm prvního dílu (prvního Caravalu). Jinými slovy : toto setkání s magickým "světem" bylo tak trochu odlišné, trochu reálné....
Z hlediska postav:
Jak tak přemýšlím, já vlastně ani nemám vyhlédnutou nejoblíbenější postavu, všechny jsou mi tak nějak milé stejně ( kromě Jovan - z té mám malinko nahnáno :D )
Hlavní hrdinka Tella se ukázala být vcelku fajn osůbkou, to u hlavních postav velmi oceňuju, no co víc dodat...jo vlastně "všechno není jen hra"
5️️⭐️️

22.07.2022 5 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Velmi znepokojivá kniha, zato však úžasně napsaná.

20.07.2022 5 z 5


Caraval Caraval Stephanie Garber

Páni..páni. Tohle byla ale jízda s velkým J! Musím se však přiznat, že za stálého opakování "nic není skutečné" jsem postupem děje podezírala kohokoliv a cokoliv z čehokoliv :D.
Děj hezky plyne, snad ani jedno hluché místo jsem tu nezaznamenala. Ústřední dvojice mi přišla fajn a láska k sestře úžasná.
Jediné, co mi trošku vadilo (nebo jsem si o to sama říkala čtením Caravalu ;) )je, že se vše ke konci neskutečně zamotalo.

Za mě 5*, těším se na další díl.

17.07.2022 5 z 5