XbookwormX Online XbookwormX komentáře u knih

☰ menu

Klíčotepci Klíčotepci Robert Jackson Bennett

Tak tady jsem byl z Bennetta zklamanej. Konec byl nijakej a celou dobu jsem se pořádně nechytil, ten skok v čase mezi druhým a třetím dílem, bez toho aby se ve trojce zmiňovaný události nějak rozváděli, to byl blok, přes kterej jsem se až do konce nedostal.
První trilogii mám na žebříčku o kus výše.

28.04.2024 3 z 5


Albert Speer: Zápas s pravdou Albert Speer: Zápas s pravdou Gitta Sereny

Musím souhlasit s komentářem pode mnou, autorka odvedla opravdu KUS poctivý práce.
Pokud by se tomu chtěl někdo vyhnout, protože je kniha o AS, tak by to byla škoda, protože jde o skutečně komplexní dílo, a i když AS je samozřejmě hlavní "hrdina", dozvíte se spoustu zajímavých informací o dalších ústředních postavách Třetí říše.
V případě herr Speera jsem si jenom utvrdil svůj názor, že měl dostat provaz s ostatníma. Jeho účelový přiznání viny, tedy spíš nevědomého podílu na zvěrstvech režimu, kterýmu tak oddaně sloužil, bylo upřímný asi jako dodržení slibů Adolfa Hitlera. Chladnokrevnej technokrat moci, kterej včas poznal že to jde do pekel a potřeboval si vytvořit platformu, na který by demonstroval jak se obrátil proti svýmu chlebodárci. A na tohle potřeboval čas, to byl ten čas o kterej svým úsilím prohranou válku prodlužoval i za cenu dalších obětí.
I svůj trest dokázal obrátit ve svůj prospěch a konec tomu všemu jenom nasadil korunu, ve finále podrazil i jedinýho člověka, kterej při něm stál po celou tu dobu... vlastně tak ukázal svůj charakter v plný nahotě (při posledním vydechnutí asi doslova).
Co si taky myslet o člověku, kterej tvrdí:
"Já jsem nikdy moc nezvedal paži, dokonce ani později. Bylo to totiž tak hloupé."
Na Wiki v angličtině si najděte sami fotku, která je datovaná do období 1944... pravačka auf v předpisovým úhlu.
Jedna věc celkovej dojem kazí... neuvěřitelný množství překlepů, na celou knížku jich bude pár desítek určitě :/

04.02.2024 5 z 5


Bratrstvo neohrožených Bratrstvo neohrožených Stephen Edward Ambrose

Nemůžu dát míň než pět hvězd, to prostě nejde. Seriál si pouštím od jeho uvedení pravidelně jednou ročně (většinou v zimě, nechtěl bych být v Bastogne). Mezi tisícovkou vinylů mám OST jenom dva a jedním z nich je právě ten od Michaela Kamena. Originál DVD už žádný nemám, ale metal box se seriálem si držím pořád (čekám už jenom na 4K verzi). Jenom nechápu, proč mi dokopat se ke knížce, trvalo tak dlouho.
Každá scéna, každý jméno, všechno se hned vizualizovalo a nebylo to na škodu.
Dobře strávenej čas, děkuji.

06.05.2023 5 z 5


Nepřestat se dívat kolem sebe: Rozhovor o hudbě, politice a emocích Nepřestat se dívat kolem sebe: Rozhovor o hudbě, politice a emocích Milan Trachta

Tady prostě nemůžu zůstat objektivní a pět hvězd je povinnost. Spousta vzpomínek ožila, hodně věcí v knížce jsem zažil jako přímej účastník a skoro na ně zapomněl.
Obrazovej materiál je jako tsunami nostalgie a popis fotky o stopu do Belgie mě dostal, protože jsem si vybavil, jak nám to po příjezdu do Iperu popisoval a všichni jsme umírali smíchy.
Díky!
Souhlasím s Dopry, knížku jsem dopoledne otevřel a zavřel večer dočtenou, a to se mi nestalo už hodně dlouho.

26.03.2023 5 z 5


Astrofyzika pro lidi ve spěchu Astrofyzika pro lidi ve spěchu Neil deGrasse Tyson

Občas jsem měl pocit, že jsem přeskočil učivo a vynechal "Astrofyzika pro blbce", ale od čeho je Google. Zbytek byl čtivěj, zábavnej a obohacující. Sheldon by mě stejně setřel na první dobrou, ale na takový to obecný rozjímání jsem si nějaký rozumy odnesl.

25.03.2023 5 z 5


Lux Perpetua Lux Perpetua Andrzej Sapkowski

Dokonáno jest. Tohle se mi bude těžko hodnotit, protože první dva díly jsem si užil a čekal jsem na epický finále a dostal jsem?
No, to je právě ono, co jsem dostal? Kdo měl dostat pořádně nařezáno, ten nedostal. Ten od koho jsem to čekal, že to udělá, ten to ani logicky udělat nemohl, další odešli tak nějak podivně...
Konec byl nemastnej neslanej a docela mi zkazil celkovej dojem z celý trilogie. Tady se mistr tesař utnul a fest. Nechci říct úplně zklamání, ale řečí hvězdiček to vidím na 3 a půl.

16.03.2023 3 z 5


Boží bojovníci Boží bojovníci Andrzej Sapkowski

Plnej počet, protože se u toho nekonečnýho cyklu "útěk-dočasná svoboda-dočasný omezení osobní svobody-útěk", královsky bavím. Andrzej umí napsat zábavný charaktery a dostat je do absurdních situací takovým způsobem, že vás to prostě musí bavit. A jestli ne, tak si přečtěte nějakou generickou kravinu a tohle přeskočte, tak!

10.03.2023 5 z 5


Narrenturm Narrenturm Andrzej Sapkowski

Protože mám rád Geralta a jeho lapálie, musel jsem vzít na mušku i tuhle trilogii. A ejhle, osud tomu chtěl a vyšlo nový vydání, pěkně zpracovaný, takže nebylo co řešit.
Začátek byl vlažnej, Reynevan mě svojí naivitou obstojně iritoval, ale pak přijdou na scénu vedlejší postavy a tam Sapkowski exceluje (stejně jako v Zaklínači, jak jsem měl tuze rád abstinujícího upíra nebo trpaslíky). Šarlej a Samson jsou charaktery podle mýho gusta a jejich glosy nebo disputace, to jsou zlatý hřeby. Takže beru do ruky druhej díl a po hlavě do toho, protože tuším, že se bude ještě zhusta zatápět pod kotlem.

04.02.2023


Velký nivelizátor – Násilí a dějiny nerovnosti od doby kamenné po 21. století Velký nivelizátor – Násilí a dějiny nerovnosti od doby kamenné po 21. století Walter Scheidel

Jako nebylo to špatný, ale pro mě zatím z edice Crossover nejtěžší, kvůli hromadě čísel a jejich srovnání a jako celek docela ubíjející. Dočetl jsem to jenom proto, že jsem to nechtěl nechat nedočtený a knížky v edici kupuju pravidelně. Cesty historií fajn, čísla, grafy, koeficienty, nuda.

04.10.2022 3 z 5


Pravěký svět Zdeňka Buriana: Od vzniku Země po zánik dinosaurů Pravěký svět Zdeňka Buriana: Od vzniku Země po zánik dinosaurů Ondřej Müller

Nádhera, a to si představte, že je to první díl z pravěký řady. Už teď se nemůžu dočkat dalších dílů.
Jenom to čekání, sakra, jenom to čekání...

16.09.2022 5 z 5


Tajemství Tří králů Tajemství Tří králů Petr Kettner

Tři králové, tři hrdinové a to bez patosu a romantickýho pozlátka.
I když se bolševik snažil, aby se na ně zapomnělo, nestalo se tak a nikdy se zapomenout nesmí. A to se týká celýho odboje, bylo by totiž nefér, je z tý paměti vynechat. Všechny ty bezejmenný oběti, který neváhali pomáhat i za cenu nejvyšší.

16.05.2022 5 z 5


Světatvůrci Světatvůrci Robert Jackson Bennett

Bennett pořád zůstává na mým radaru. První trilogie mě bavila víc, ale zase tahle ještě neskončila, takže na finální verdikt je čas. Asi bych se obešel bez zkrunděnýho všeho, tohle je fakt vata, která by sedla do četby pro mladší generace, mě by zkurvený neurazilo, zvlášť když se to tam stejně sem tam objeví.
Linka, jsem tvůj otec, Luku aneb další variace na Vichr z hor, je trochu slabá a sráží body z celkovýho dojmu a skribování už je taky trochu překombinovaný.
Velmi fortelný tři nebo trochu na vodě čtyři hvězdy, vyberte si.

23.02.2022 4 z 5


Malekithova zhouba Malekithova zhouba William King

Sice dávám plnou palbu, protože se mi to prostě trefilo do vkusu, ale ten konec...ten konec byl teda šup šup a otevřený dveře pro potencionální další dobrodružství a nebo taky ne.
Každopádně jsem hledal temnější, dospělejší fantasy a tu jsem dostal.
Vlivy, který na autora působěj, jsou tam jasně patrný a ani se nesnaží to kamuflovat a mě to nijak neuráží.
Za mě King v cajku a další knížky od něj si dám docela rád.

11.01.2022 5 z 5


Aenarionova krev Aenarionova krev William King

Pro co jsem přišel, to jsem dostal. Za sebe dávám plnej počet, protože mi po delší době fantasy fakt sedla. Žádná young adult debilita, kde se postavy chovají naprosto iracionálně nebo přehnaně afektovaně.
Tohle je temná, dospělá záležitost, která šlape od začátku do konce...teda konce prvního dílu, hned jdu na další.
Moje první nahlednutí do světa Warhammer ve všech jeho mutacích a hned jsem trefil, z mýho skromnýho pohledu, jackpot.

16.11.2021 5 z 5


Budoucnost kapitalismu: Tváří v tvář novým úzkostem Budoucnost kapitalismu: Tváří v tvář novým úzkostem Paul Collier

S autorem jsem se minul. Pár dobrých postřehů bych našel, ale jinak jsem na jiný vlně.
Knížka se měla jmenovat "Budoucnost narativu", protože tohle slovo je v ní notně nadužívaný a po dvacátý už mi to lezlo krkem.
Další co jsem si z četby odnesl je autorova zjevná fixace na jeho studium/působení v Oxfordu...zmínil jsem, že autor učí na Oxfordu? Jestli ne, on Vám to během čtení určitě připomene.
Vlastně si stačí přečíst posledních cca 20 stran, kde je resumé myšlenek z předchozích kapitol (když je skočíte, nic se nestane), pojmenování problémů a jejich řešení, který jsou stejnou měrou naivní jako nerealný.
Docela zajímavej je v kontextu volebních výsledků u nás, jeho rozbor pádu sociální demokracie v globálním měřítku...to ještě neviděl v akci naší hustou dvojku Maláčová/Stropnická, to už by se nedivil ničemu.
I když možná by si s nima rozuměl, protože jeho mantra je taky zdanit všechny a všechno a velký hráče legislativou donutit skákat, jak erár píská.

18.10.2021 2 z 5


Otčina Otčina Robert Harris

Je ostuda, že jsem se ke knížce dostal až s tak velkým odstupem, film jsem viděl hned po premiéře a bavila mě právě ta alternativní varianta světa, kde knírač vyhrál a podrobil si Evropu (teda bavilo mě to právě proto, že je to fikce...rozumíme si, ne? Jinak je dobře, že si to nechal v Berlíně projít hlavou a tisíciletej Reich to neutáhnul ani dvě dekády). Bavilo mě to víc, než překombinovanej Dick. Příjemnej mix detektivky, post válečnýho dramatu a konspiračních teorií. Jednohubka, nekomplikovaná, ale rozhodně po ní nezůstane v hubě hořká pachuť.

03.09.2021 5 z 5


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Co napsat na margo díla, které je etalonem žánru, co je jeho základním kamenem? Co napsat a neopakovat superlativy, už stokrát psané? Málo se vracím ke knížkám, který už jsem četl, ale tahle trilogie si to privilegium zasloužila.
Díky fenoménu audioknih, se ty návraty konají častěji a já pořád žasnu nad tím, jak nadčasový dílo JRRT vytvořil. Dnes to celý působí až neskutečně archaicky, a přitom je každá věta, každý slovo tak krystalicky čistý a neskutečně silný. Pokud bych chtěl srovnávat s aktuální tvorbou, tak se může jít např. GRRM bodnout. Tam kde musí tlačit na pilu slovníkem, násilím a sexem, tam mu Tolkien dává lekci z produktivity s grácií mistra řemesla..."sedni, hošku, a já tě provedu mým světem, jako když Stromovous provází půlčíky z Kraje" .
"A pak zalez do kouta a drbej si tam pupek, troubo"... říkám já.
Před panem Tolkienem smekám!

02.08.2021 5 z 5


Stalingrad Stalingrad František Kotleta (p)

Na Kotletu trpím a nevadí mi, že je sprostej jak cikánskej kopáč a libuje si v popisu mrda...pohlavních styků, ale tohle mi přišlo hrozně slabý. Všechno výše zmíněný tam bylo tak nějak samoúčelný a bez toho by tam nezůstalo vůbec nic. Každá z postav mi byla úplně ukradená a kdybych nečetl "nářezy" před tím, asi by mě tohle nepřesvědčilo u Bratrstva krve zůstat. Tohle byla taková paradoxně docela halal kotleta, bez krve a bez chuti a to jí tam přitom ta upíří cháska sosá po litrech.

11.07.2021 3 z 5


Nikdykde Nikdykde Neil Gaiman

Gaimana bych určitě zařadil mezi oblíbený autory a zásluhu na tom mají dvě knihy (když vynechám komiksovou tvorbu) a jednou z nich je Nikdykde. Tak mě napadá, že bych si jí mohl znova přečíst, protože jsem jí četl hned v době vydání a to už je sakra dlouho.
Pro mě mustr žánru urban fantasy. A ta obálka od McKeana, to už je třešnička na dortu.

02.07.2021 5 z 5


Ekonomie dobra a zla Ekonomie dobra a zla Tomáš Sedláček

Původně jsem chtěl napsat elaborát o tom jak je to...
Ale prostě tohle nedám, v polovině odkládám jako nedočteno. Jako zarytej antiteista mám problém číst tuhle hromadu dogmatickejch blábolu naroubovanejch na něco mě tak vzdálenýho, myšleno ekonomie.
Asi jako kdy bych já napsal ekonomickou úvahu na téma "měla babka čtyři jabka a dědeček jen dvě".
Kdo měl víc jablek a kdo z nich měl větší užitek a není možný, že babka navzdory většímu počtu kusů měla míň, protože byla výrazně menší než ta dědova, který měl na trhu žádanější odrůdu?
K autorovi jsem přistupoval bez předsudků, ale teď už ho mám ve škatulce "vobloukem se mu vyhni, vole!"

25.06.2021 2 z 5