Albert Speer: Zápas s pravdou

Albert Speer: Zápas s pravdou https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82925/bmid_albert-speer-zapas-s-pravdou-Iqb-82925.jpg 5 5 2

Rozsáhlá monografie líčí Speerovo dětství, studia architektury, nástup k moci, nacistickou mašinérii, poválečné věznění i jeho postoje na konci života. Stěžejním tématem zůstává analýza niterného procesu, kterým se přední nacista vyrovnával s vlastním svědomím.

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , BB art
Originální název:

Albert Speer: His Battle with Truth , 1995


více info...

Přidat komentář

XbookwormX
04.02.2024 5 z 5

Musím souhlasit s komentářem pode mnou, autorka odvedla opravdu KUS poctivý práce.
Pokud by se tomu chtěl někdo vyhnout, protože je kniha o AS, tak by to byla škoda, protože jde o skutečně komplexní dílo, a i když AS je samozřejmě hlavní "hrdina", dozvíte se spoustu zajímavých informací o dalších ústředních postavách Třetí říše.
V případě herr Speera jsem si jenom utvrdil svůj názor, že měl dostat provaz s ostatníma. Jeho účelový přiznání viny, tedy spíš nevědomého podílu na zvěrstvech režimu, kterýmu tak oddaně sloužil, bylo upřímný asi jako dodržení slibů Adolfa Hitlera. Chladnokrevnej technokrat moci, kterej včas poznal že to jde do pekel a potřeboval si vytvořit platformu, na který by demonstroval jak se obrátil proti svýmu chlebodárci. A na tohle potřeboval čas, to byl ten čas o kterej svým úsilím prohranou válku prodlužoval i za cenu dalších obětí.
I svůj trest dokázal obrátit ve svůj prospěch a konec tomu všemu jenom nasadil korunu, ve finále podrazil i jedinýho člověka, kterej při něm stál po celou tu dobu... vlastně tak ukázal svůj charakter v plný nahotě (při posledním vydechnutí asi doslova).
Co si taky myslet o člověku, kterej tvrdí:
"Já jsem nikdy moc nezvedal paži, dokonce ani později. Bylo to totiž tak hloupé."
Na Wiki v angličtině si najděte sami fotku, která je datovaná do období 1944... pravačka auf v předpisovým úhlu.
Jedna věc celkovej dojem kazí... neuvěřitelný množství překlepů, na celou knížku jich bude pár desítek určitě :/

1amu
29.04.2018 5 z 5

Obrovsky záslužná práce a zároveň tak čtivé ! Klobouk dolů paní autorko ! Vždy mi bylo divné, copak to je za ptáčka ten Albert Speer ?
Prý korektní, slušný, u svých podřízených nesmírně milovaný. Na druhé straně nacista a zřejmě největší oblíbenec A.Hitlera. No ten by asi neměl radost, kdyby ho slyšel vypovídat v Norimberku. Ale on si tím vlastně zachránil život ! Tedy svým způsobem pragmatické řešení. Také se od něj parta v čele s Hermannem Göringem na místě samém štítivě distancovala.
Z jedné strany nesmírně nadaný architekt nacistů, z druhé strany ministr zbrojního a válečného průmyslu 3.říše . A on před soudním tribunálem a celým světem prohlásí, že NIC, ale opravdu NIC nevěděl o řešení "židovské otázky". A to mu zachránilo také život ! Autorka se nespokojila s pouhým životopisem, jde hlouběji, až na dřeň duše člověka, o kterém píše. A to je na knize úžasné.
Pokud by se mu podařilo s Genosse Adolfem Eichmannem zdrhnout do Argentiny, zřejmě by ho Mossad dostal také.
A co v Izraeli před soudní stolicí ?
Měl v životě kliku tento Albert.