Whobey Whobey komentáře u knih

☰ menu

Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Už jsem to tu psala u jiné z knih pana Moravce - já jsem jeho fanda, moc mi sedí jeho styl psaní, jeho otázky jsou dobře pokládány, celky jsou skvěle rozvrženy a výběr jeho zpovídaných osobností mě moc baví.
Tahle kniha má ale ještě něco navíc - mimo naprosto skvělých historek, poutavého povídání a zajímavostí ze světa zdravotnictví, je zde ještě přidaná hodnota v podobě osvěžení si první pomoci. Pan Dvořák velmi srozumitelně popisuje, jak by měla vypadat první pomoc v základních oblastech, což je něco, co si vždycky zopakuji ráda. Skvělé čtení, rozhodně doporučuji. :)

14.01.2024 5 z 5


Uprostřed Uprostřed Martin Selner

Kniha se nečetla špatně, měla jsem ji přečtenou velmi rychle. Děj ubíhal, kapitoly jsou krátké a jak se střídají vztahové a pracovní kapitoly, tak bylo čtení fajn. Vztahová linka mi přišla trochu mdlá, ale některé vztahy takové jsou. Celkově byla kniha hodně realistická, žádné velké drámo, ale hodně syrový život, jak ho občas vídáme kolem sebe. A práce s autistickými lidmi popsaná ve své pravé podstatě, to je na knize to nejcennější. Podruhé se k ní asi nevrátím, ale jsem ráda, že jsem ji četla. :)

23.11.2023 4 z 5


InTyMně InTyMně Markéta Lukášková

Mně se kniha líbila, i když není ani tak příběhová jako vzpomínková. Ale vzhledem k tomu, že jsem skoro stejně stará jako autorka, tak mi to přišlo milé vzpomínání na devadesátková léta. :)

23.11.2023 4 z 5


Hypotéza lásky Hypotéza lásky Ali Hazelwood

Zrovna takový typ knihy jsem teď potřebovala. :) Kniha, u které už na začátku tak nějak tušíte, jak to všechno dopadne, ale stejně Vás strhne, protože vlastně všem hrdinům tak nějak fandíte, je to milé a vtipné a charaktery jsou prima.
Tuhle knihu budete mít přečtenou raz dva a ještě vás pohladí na duši. Za mě moc fajn. :)

25.10.2023 5 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

To byla pohoda! :)
Jasně, je to ten typ knihy, který začnete číst a tak nějak tušíte, jak to dopadne. Ale zároveň je to hrozně milé vyprávění, čte se to tak snadno a máte nesmírnou chuť se zabalit do huňaté deky a nasávat tuhle úžasnou atmosféru Kodaně. Za mě paráda. :)

16.10.2023 5 z 5


Atómové návyky Atómové návyky James Clear

Hodně kvalitní kniha. Je plná nápadů, podnětů a ozkoušených způsobů, jak fungovat efektivněji. Líbí se mi plno vychytávek, ale i pochopitelnost doložená různými příklady ze světa byznysu, sportu i běžného života lidí.

16.10.2023 5 z 5


Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Knihy pana Moravce mám moc ráda, četla jsem zatím všechny a už se těším na další. Tento styl rozhovorů mi opravdu sedí, protože člověk se toho mnoho dozví, pan Moravec navíc neruší vyprávění otázkami, naopak doplňuje a ptá se i na věci, které by mě nenapadly, což je super. :)
V tomto případě jsem spoustu případů znala z Případů 1. oddělení, ale bylo pěkné si to spojit či vyvrátit nějaké omyly. Pan Mareš vypráví věcně, ale zároveň jeho historky jsou tak fascinující, že odtrhnout od nich zrak je v podstatě nemožné. Skvělá kniha, zajímavá a čtivá. :)

18.09.2023 5 z 5


Češtinářky Češtinářky Veronika Valíková

Opravdu přemýšlím jak tento komentář pojmout. Protože ta kniha pro mě měla velký potenciál - doufala jsem v něco milého, snad i knihu s trochou humoru a nadhledu. Radostně vyhlížející obálka mě navnadila. Tahle kniha nic takového neměla, s každou stránkou bylo vše víc a víc smutné a depresivní.
Musím říct, že ve školství pracuji a nemyslím si, že by si dneska ředitel dovolil napsat učiteli do mailu, že je parazit a veřejně ho zesměšnit před celou školou - minimálně ne bez následků. A v tom mě štvala hlavní postava, která s ničím nic neudělala. Nebojovala. Byla vyhořelá, zoufalá a celkově neměla žádnou jiskru v životě. Bylo to jako číst příběh o umírající bytosti. Celá kniha na mě působila velkým zmarem a životním neštěstím. Od poloviny už ani neměla drive, jen se řítila ke svému konci.
Dvě hvězdy dávám za rozbory knih s Třídou. Studenti mě nadchli, jejich názory a hledání souvislostí v příbězích bylo opravdu příjemné.

05.08.2023 2 z 5


Lvářka Lvářka Tereza Janišová

Tahle kniha je taková naivní a dětská, spíš bych řekla pohádková než fantasy. Nečetla se špatně, ale stylem se hodila opravdu spíše pro mladší dívky. Ale četla jsem i mnohem lepší dětské fantasy, tohle bylo takové "nedodělané", postavy a charaktery neměly pořádnou hloubku a všichni byly vlastně pořád dost v pohodě, když se ocitli ve 21. nebo v 16. století. No, zkrátka jako jednoduché knihy pro děti.

21.07.2023 3 z 5


S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Opravdu dobrá kniha, pro potterheads je to jako malý klenot v knihovně. :)
Kniha je velmi laskavá, milá, čtivá a v určitých momentech velmi hluboká a překvapivá. Tom Felton má očividně co nabídnout nejen v herecké rovině, ale také v té literární.

21.01.2023 5 z 5


Silo Silo Hugh Howey

Silo je velmi zajímavý druh dystopie, ta představa žití pod zemí byla fascinující a nepochopitelná, ale zároveň dobře vystavěná. Autor popsal do detailů celou strukturu sila, vztahy, společenská postavení, ale zároveň všechno halí do jistého oparu tajemna.
Chvílemi se mi zdál příběh moc uspěchaný, chvílemi se mi zdály technické popisy moc zdlouhavé, ale celkově vzato to byla moc dobrá kniha. Jsem zvědavá na další díl.

13.01.2023 4 z 5


Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

Průměrná krimi. Nic tak úchvatného, abych to četla znovu, ale nic tak hrozného, abych to nedočetla. Postavy byly spíše nesympatické, občas až otravné, přitom tam bylo několikrát naťuknuto několik dějových linek, které se nedotáhly (třeba budou v dalších dílech, to netuším). Celkově nic nešlo do hloubky, což ubíralo příběhu velkou část kvality.
Jako oddechovka mezi náročnějšími kusy literatury to bylo celkem v pohodě.

29.11.2022 3 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Tahle kniha je naprosto fantastická. Je tragická, smutná, ale zároveň velmi lidská. Autorka píše lehce, ale zároveň reálně, popisuje skutečný život havířů a jejich rodin, pohnuté osudy dětí i dospělých.
Doporučuji. Ne všechny pasáže se čtou snadno, ale stojí to za to.

20.11.2022 5 z 5


Smrt přichází na prohlídku Smrt přichází na prohlídku Anders de la Motte

Milá kniha, příjemné hlavní charaktery, dobře napsáno. Trošku předvídatelné, vraha jsem uhádla téměř okamžitě, což mi radost z detektivky trochu kazí, mám totiž ráda, když mě detektivka překvapí :)

Ale jinak pěkná kniha, poutavá, četla se opravdu dobře.

20.10.2022 4 z 5


Kráva nebeská Kráva nebeská David Duchovny

Nedočetla jsem. Styl vyprávění mě rozčiloval. Snaha být vtipný za každou cenu, zároveň asi něco jako jsem hrozně cool a v pohodě, ale přitom to na mě všechno působilo trapně. Byla tam vážná témata, která autor vyobrazil jako největší horor a zároveň to zlehčoval opravdu hloupými komentáři. Zvláštní.

07.10.2022


Šťastní lidé čtou a pijou kávu Šťastní lidé čtou a pijou kávu Agnès Martin-Lugand

Podle názvu jsem si představovala, že to bude kniha, která mě pohladí na duši, příjemná četba, třeba i s něčím hlubším v sobě. Bohužel nic z toho ve mě kniha nevyvolala.
Na duši mě nepohladilo nic. Ani úvodní tragédie, ani charaktery postav, ani popisy prostředí, které byly osekané na ta nejjednodušší klišé. Vztahy mezi postavami mi přišly všelijaké, moc nechápu ty prudké proměny charakteru, které mi v knize připadaly, že přišly z ničeho nic.
Dvě hvězdy dávám za závěr, tím to autorka vylepšila a dala tomu pro mě trochu uvěřitelnosti.
Podruhé bych se ke knize nevrátila.

04.10.2022 2 z 5


Rozstřel Rozstřel Lee Child

Kniha povídek, které sepsali vždy dva autoři - muž a žena. Se svými charakteristickými postavami napsali společně příběh, který se někdy povedl a někdy ne. A za mě se tento koncept spíše nepovedl.
V této antologii bylo pár výjimečných povídek - takových, od kterých jsem se nemohla odtrhnout. V úplném protipólu zde byly však i příšerné povídky, které jsem nebyla schopná dočíst. Pak tu jsou povídky s dobrým nápadem, ale celkově nic moc. A pak tu jsou povídky, kde je příbě šroubovaný a těžkopádný.
Celkově vzato, dávám 2 hvězdy za některé z povídek. Jsou autoři, kteří to viditelně zvládli s přehledem. Ale je jich málo. Spousta z povídek mi navíc přišla na stejný způsob - jako by snad autoři neuměli vymyslet nic kreativního (opravdu dobrých myšlenek na příběh jsem tam zachytila jen pár).

Inu, nebude to kniha, ke které se s radostí vrátím, nicméně za těch pár dobrých povídek autorům díky. Je možné, že některé z těchto autorů, kteří mě zaujali svým způsobem psaní, ještě v budoucnu vyhledám. :)

11.03.2020 2 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Začátek série Zaklínač se mi líbil. První kniha je sestavená jako soubor povídek, které jsou zárověň trochu propleteny dalšími povídkami, tentokrát trochu víc navazujícími.
Zpusob autorova psaní se mi líbil. Je to tak nějak akorát výpravné, tak akorát popisující, tak akorát dialogové. Je zde vyváženost příběhu, což mě jako čtenáře těší.
Hlavní postava mi byla sympatická, je prima, že autor se nebrání i negativním vlastnostem svých postav.

Celkově vzato skvělá knížka, o čemž svědčí i to, že nyní jdu číst druhý díl :)
Čtenářům fantasy mohu doporučit.

05.01.2020 5 z 5


Továrna na debilno Továrna na debilno Dominik Landsman

Prima oddechovka. Vážně jsem od toho nečekala nic jiného, než že se zasměju (vždyť se na tom podílel Landsman), takže jsem se zasmála.
Každopádně, skrývá to i své myšlenky, ač je autor schovává pod absurdním humorem. Ačkoliv, je to vůbec ještě absurdní? Nebo se naše republika opravdu stává Továrnou na debilno?

24.04.2019 3 z 5


Poslední výročí Poslední výročí Liane Moriarty

Horko těžko jsem knihu dočetla, ale upřímně jsem se už těšila, až bude konec a já se přesunu k nějaké jiné četbě. Od Moriarty jsem už jednu knihu přečetla, byla to velmi příjemná oddechovka, tak jsem si řekla "proč ne", nicméně následně jsem těch "proč ne" našla celkem dost.

Nějak jsem se nebyla ztotožněná s žádnou z postav. Buď byly tragicky unylé, nepříjemné nebo mi zkrátka neseděly. Celý příběh se tak nějak plácal na místě, nic se nikam skutečně neposunulo. "Záhada" Monroovic děťátka byla celkem jasná hned od začátku, Gracina situace vyzněla do ztracena, což ve výsledku byla dost škoda. Čekala jsem alespoň nějaké vyvrcholení příběhu, jenže to se nedostavilo.

Celkově unylá kniha, autorku úplně neodsuzuju, má i světlejší chvilky, nicméně tento příběh mě spíš dráždil než bavil.

19.04.2019 1 z 5