Lvářka

Lvářka https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420080/bmid_lvarka-v8B-420080.jpg 4 114 48

Oba žijí ve stověžatém městě, každý v jiném století. On v jednadvacátém, ona v šestnáctém. A jedné letní noci se potkají na pražském vrchu Petříně. Když je totiž Všehomír ve správném rozpoložení, dá se skrz oheň cestovat napříč labyrintem času… Příběh architekta Josefa a bylinkářky Vavřínky vás zavede do prostředí současné a rudolfínské Prahy. Setkáte se v něm se střípky tajemných pražských legend i některými známými postavami našich dějin, které jsou ale představeny v o něco méně známém světle. „Její jediná naděje na návrat do budoucnosti se rozplynula jako pára v Kellyho křivuli. Stýskalo se jí po kocourovi, po bylinkárně, po celém jednadvacátém století. A taky po Josefovi. Jenže ten se narodí až za víc než čtyři sta let. A to není úplně ideální věkový rozdíl.“... celý text

Přidat komentář

JulieB.
22.02.2024 4 z 5

Lvářku jsem zhltla za 24 hodin a mám-li ji popsat, řekla bych, že to bylo milý.
Milý, kouzelný, pohádkový, romantický, s krásnou atmosférou Prahy současné i renesanční. Vtipný taky.
Taková ta knížka, kterou potřebujete, když máte blbou náladu.
Žádnej akčňák se spoustou mrtvol, jaký obvykle čtu - naštěstí, protože teď bych na něj neměla nervy. I když zvlášť závěr byl napínavej víc než dost. A super bylo propojení s pražskými pověstmi.
Doporučuju coby knižní antidepresivum.
P.S. Ilustrace jsou fakt top.

Blančitos
06.01.2024 3 z 5

Napsáno velice lehkým a svižným stylem, nicméně došlo ke splynutí 16. a 21. století, kdy mluva postav byla víceméně moderní. Jinak moc hezký příběh o bylinkářce Vavřínce a architektovi Josefovi.


Hanathor
14.12.2023 3 z 5

Ke knížce jsem se dostala díky čtenářské výzvě. Občas mi přišlo, že některé použité výrazy se nehodí do 16. století, a naopak jména postav ze současnosti byla zastaralá.
Nicméně se kniha četla dobře.

Sandalkar
02.11.2023 3 z 5

Moc hezky namet, zapletky originalni (inkvizice, role bylinkarky, pogrom, lidka lenost resit problem v jeho pocatku,...), jen mi to cele prislo jako z rychliku. Uspechane, par stranek a hrdinove byli uplne jinde (casem, mistem, nazorem...). Presto to nebylo spatne, jsem rada, ze jsem cetla. Ikdyz trilogie Erilian od teto autorky mi prijde mnohem konzistentnejsi.

Knižní_Molka
31.10.2023 4 z 5

bavilo me to, jen to asi nebylo uplne pro me

Lejčís
05.10.2023 3 z 5

Příběh Lvářky mě zpočátku neskutečně vtáhl a svým způsobem mi připomněl Cizinku od Diany Gabaldon. Konfrontace našeho a minulého světa mě tak bavila, že jsem se stěží dokázala odtrhnout. Mě nadšení však záhy vymizelo, protože počáteční slibný rozjezd začal nějak stagnovat.. nebýt Báry Hrzánové, asi bych ve finále nebyla s poslechem tak spokojená, takže ze své zkušenosti doporučuju určitě spíš audioverzi :)

hanap
02.08.2023 3 z 5

Vyposlechnuto v interpretaci Báry Hrzánové. Hodně dětský námět I přednes.

Whobey
21.07.2023 3 z 5

Tahle kniha je taková naivní a dětská, spíš bych řekla pohádková než fantasy. Nečetla se špatně, ale stylem se hodila opravdu spíše pro mladší dívky. Ale četla jsem i mnohem lepší dětské fantasy, tohle bylo takové "nedodělané", postavy a charaktery neměly pořádnou hloubku a všichni byly vlastně pořád dost v pohodě, když se ocitli ve 21. nebo v 16. století. No, zkrátka jako jednoduché knihy pro děti.

janina66
14.07.2023 3 z 5

Moc příjemný poslech audioknihy. Krásná pohádka, nejen pro dospělé. Děj je sice předvídatelný, ale zárověň je to oddychovka.

zuzu8480
07.05.2023 2 z 5

No..nápad hezký, zajímavý,propojení lásky různých století fajn. Taková pohádka,odde h. Spíš pro náctileté. Styl psaní ale dost pokulhává. Čteno v rámci čtenářské výzvy.

Čand@
07.04.2023 2 z 5

No dobre, je to taká rozprávka. Príbeh je pekný a čtivý, len je vhodný asi skôr pre tak 12-13 ročné slečny. Ako typom slohu, tak ilustráciami - naozaj peknými pre detskú knihu. Udivuje ma, že som ju v knižnici našla v oddelení pre dospelých. V mojom veku očakávam aj od oddychovej literatúry predsa len trochu viac. Pekná knižka, len nesprávne zaradená :-).

Evišťátko
20.02.2023 4 z 5

Příběh jsem poslouchala ve formě audioknihy.Zpočátku se mi zdálo že se děj vyvíjí příliš prvoplánovaně,ale v polovině děje jsem byla nucena svůj názor přehodnotit. Pěkná pohádka nejen pro děti. Zejména pak v podání Báry Hrzánové jeden velký poslechový zážitek.

Oxi
10.02.2023

Zamilovala jsem se do knížek o Erilianu, úplně jsem se ponořila do toho krásného světa, který fantazie dokáže tak nádherně vykreslit, slyšela jsem je jako audioknihy, ale mám je koupené i v tištěné podobě. A tak jsem se dychtivě vrhla i na Lvářku. ALE, fakt velké ALE. Udělala jsem chybu, že jsem si ji chtěla poslechnout jako audioknihu, namluvenou Bárou Hrzánovou, kterou miluju. A teď nastává to velké ALE. Bylo to pro mě natolik příšerně načtené, že jsem ji znechuceně vypnula po čtvrté kapitole. Fakt mi to přišlo jako setkání připitomělých, dementních postav. Ano paní Hrzánová je výrazná a vyjímečná herečka, ale tohle si myslím, že knížce dost ublížilo. Pokusím se sehnat knížku tištěnou a dám jí ještě jednu šanci.

Miisha
06.02.2023 2 z 5

Tak vlastně nevím, jak zareagovat. Než jsem se dala do čtení, přečetla jsem si zde komentáře čtenářů a říkala jsem si: "Proč to nezkusit?". Málokdy píšu negativní recenzi, o to víc mě mrzí, že po dost dlouhé době jednu napsat musím. Abych byla upřímná, kniha mi přijde, jak vykradená Cizinka (ze 16. do 21.stol. přímou cestou skrz oheň? Nešťastná láska... boj o holý život?). Nápad super, ale provedení hrůza. Ilustrace taky děsivý. Chápu, že se to někomu líbí, ale asi jsem už moc stará a nebo naladěná na jinou vlnu. Ke knize jsem se dostala skrz Knižní výzvu. Nemám ve zvyku nedočítat... zas to nebylo až tak blbý, abych ji vrátila bez dočtení... ale ani tak dobrý, abych tomu dala průměrné 3 hvězdičky. :)

Maky78
03.02.2023 5 z 5

Tož tak toto bylo skvělé. Propojení 21 století se stoletím šestnáctým klaplo na 5 hvězd.
Zvraty v ději, který nádherně plynul.
Přednes Báry Hrzánové byl třešničkou na dortu. Chválím, doporučuji!!!

Hobitka
23.01.2023 3 z 5

Pohádka pro dospělé, kteří ještě nezapomněli být dětmi?
Se spoustou sympatických ač impulzivních postav. Jejichž nelogická rozhodnutí způsobovala místy až šílené zvraty, nad kterými jsem párkrát zůstala jen zaraženě sedět a hledět.
Nicméně příběh se mi líbil. Byla to jízda od začátku až do konce, a kdybych Lvářku dala na jeden zátah užila bych si ji ještě víc.
Některé ilustace mi až učarovaly, jiné mi přišly dost zbytečné. Celkově ale pěkně dotváří pohádkovou atmosféru.

kotatkoz
15.01.2023 4 z 5

Knížku jsem zhltla za večer - krásná pohádka, milé postavy, originální děj a ilustrace i obálka co zaujme na první pohled. Velmi se mi líbilo protkání dvou věků, reálná pražská místa i osoby. Při čtení jsem si říkala, že je vlastně fajn, když knížka nemá jasné vymezení, není ani typickou YA, ani historickou, ani čtením pro ženy atd., ale prostě jen je a dává originální příběh, který se lehounce dotkne kde čeho. Příjemná lehká jednohubka na jedno odpoledne/večer, co vykouzlí úsměv na tváři a zahřeje u srdce :)

knihovniceS
25.10.2022 5 z 5

Lvářka
Krásné čtení. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Od prvních řádků jsem byla napnutá. Dívka Vavřinka pochází z 16. století, zabývá se bylinkami a pomáhá s uzdravováním. Ve své době je prohlášena čarodějnicí a odsouzená k upálení na vrchu Petříně. Josef žije v 21. století, studuje architekturu a po jedné bujaré oslavě, kde se lehce zdrogoval, cestou domů přes Petřín uvidí v koši oheň a v plamenech dívku, kterou z ohně vytáhne. Tím se prolnou dva světy v časové linii. Když je totiž Všehomír ve správném rozpoložení, dá se skrz oheň cestovat napříč labyrintem času… Příběh je provázen řadou pěkných ilustrací. Víc neprozradím, dávám 5 hvězd a dala bych i víc. Doporučuji

JointlieKat94
11.06.2022 3 z 5

Jej, asi půjdu proti proudu.. kniha je pravděpodobně pro mladší čtenáře, než já sama jsem, jinak si to nedokážu vysvětlit.

Líbily se mi kresby, líbil se mi příběh samotný, ale přišlo mi to jako málo. Postavy mi asi nebyly moc sympatické, občas pár vtipných hlášek, lehké nahlédnutí do historie.. já ani nevím, proč mě to nezaujalo. Možná jsem prostě jen čekala víc? Četlo se mi dobře, kapitoly krátké, čtivé.. na 3* to bylo dostačující.

Omlouvám se, no. Třeba jsem jen nebyla naladěná na stejnou vlnu?

popeluška
20.02.2022 5 z 5

Hodně zajímavě napsaná kniha, která se četla jedním dechem :-) Líbila se mi,ilustrace jsou moc pěkné. Za mě *****