ViolettaCh. Online ViolettaCh. komentáře u knih

☰ menu

Sňatky z rozumu Sňatky z rozumu Vladimír Neff

Úžasná kniha, která je nejen rodovou ságou rodin Bornových a Nedobylových, ale i historickou freskou vývoje Prahy a naší země v 19. století. S historickou autenticitou jsou zachyceny změny ve vývoji společnosti, technický pokrok, rozvoj podnikání i politické události v 19. století. Vědomí, že literární postavy měly své skutečné historické předobrazy z autorovy rodiny (vzorem pro Jana Borna je Neffův dědeček, Jan Neff, známý pražský obchodník, mecenáš a vlastenec, majitel obchodu s kuchyňskými potřebami v ul. Na Příkopě), autenticitu děje ještě posiluje. A k tomu ta úžasná čeština! Černobílé seriálové zpracování z r. 1968 je mým nejoblíbenějším TV seriálem vůbec, má bohužel jen málo dílů. Pokračování seriálu z 80. let už bohužel takovou atmosféru nemá.

05.05.2024 5 z 5


Firma Firma John Grisham

Moje první kniha tohoto typu mi ukázala, že J. Grasham je výborný autor. Právnické prostředí je mi blízké, byť tady to moc o právu nebylo. Šlo o svižný thriller s napínavým dějem, plným zvratů. Celkově má kniha spád, udržující pozornost čtenáře/posluchače. Hlavní hrdina prchá snad před všemi, tedy jak před mafiány, tak před FBI. Určitě se porozhlédnu i po dalších knihách tohoto autora. Poslouchala jsem to v audioverzi v podání M. Písaříka a je to opravdu příjemný víkendový poslech.

04.05.2024 4 z 5


Kdyby tak na mě někdo někde čekal Kdyby tak na mě někdo někde čekal Anna Gavalda

Asi jako většina recenzentů přede mnou jsem po této knize sáhla v rámci letošní ČV. Je to soubor dosti slabých povídek, mnohé dějově naprosto o ničem. Např. už ta první: hlavní ženská postava potká chlapíka, usměje se na něj, ten ji pozve na večeři, při které mu zazvoní mobil a on ho hned vypne. Večeře skončí, odjedou domů. To je celé. A u ostatních to není lepší. Alespoň, že je to celkem krátké, byť na všechny povídky jsem fakt neměla sílu. Jednu hvězdičku dávám za jazyk a styl psaní.

28.04.2024 1 z 5


Vzplanutí Vzplanutí Jiří Březina

Za mě poměrně slabé, ale každopádně lepší než předchozí Polednice, to byla úplná slátanina. Zápletka Vzplanutí se zpočátku jevila záhadná a nadějná, vyústění příběhu tomu ale neodpovídalo. Opět v podstatě osamocený policejní vyšetřovatel, na kterého koukali ostatní jako na zelenáče, ač měl mít za sebou odhalení sériového vraha (v díle Polednice). Tento autor se mi opravu neosvědčil, knihu bych nečetla, ale všimla jsem si, že to dávali v rádiu jako četbu na pokračování. Interpretace skvělá.

24.04.2024 2 z 5


Vraždy v lázních Poděbrady Vraždy v lázních Poděbrady Roman Cílek

Žádný velký zázrak, čistě oddychová záležitost na víkend.

06.04.2024 3 z 5


Klekánice Klekánice Tereza Bartošová

Kladně hodnotím celkem neotřelou zápletku, ale to její zpracování opravdu nic moc. Celkově je to takové podivné, chatrné, divné postavy se zvláštním jednáním, konec vyloženě utržený ze řetězu. Celkově mě to tedy nijak nenadchlo. Měla by to být prvotina své autorky, tak snad později to rozjela lépe.

05.04.2024 3 z 5


Citlivý člověk Citlivý člověk Jáchym Topol

Moje první kniha od Jáchyma Topola se mi celkem líbila, zejména musím ocenit živost děje, danou bohatým, květnatým jazykem včetně běžného hovorového stylu, což v soudobé české literatuře v takové podobě není až tak obvyklé. Co se týče samotného děje, je poněkud překotný, skáče se z minulosti do přítomnosti a zpět, což mi příliš nevyhovovalo, ne vždy jsem přesně zachytila dějovou linku. Knihu jsem poslouchala v audio verzi, kdy musím vyzdvihnout vynikající četbu P. Čtvrtníčka, kterého jako herce moc nemusím, ale pro tento typ knihy to byla opravdu skvělá volba.

31.03.2024 3 z 5


Závod s časem Závod s časem Lisa Regan

Moje první kniha od Lisy Regan mě zase až tak neuchvátila, čekala jsem podle komentářů více. Je to příběh plný náhod, což je v detektivkách dost častým jevem, ale chválím celkem originální zápletku i ten konec se mi líbil, taktéž napínavost děje tu je celkem dobrá. Knihu jsem si vyslechla v audio podobě s excelentní četbou paní Ježkové.

29.03.2024 3 z 5


Skočný příliv Skočný příliv Rolf Börjlind

Jedná se o prvotinu autorů - švédského manželského páru, která pro mě byla k rozmyšlení, zda se podívám ještě na další knihy této série. No, jsem poněkud na rozpacích. Starý a nový případ vyšetřuje velmi podivná dvojice - studentka a bezdomovec. To je tedy síla. Zápletka je celkem zajímavá, ale to extrémní množství náhod, to je fakt hustý. No, možná tomu ještě dám šanci. Knihu jsem měla ve formě audioknihy, na poslech je to celkem příjemná zábava ve výtečné interpretaci pana Stránského a paní Krausové.

20.02.2024 3 z 5


Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Pěkná a napínavá nesboovka tentokrát přináší čtvrtý Harryho případ. Harry má k jednomu z řešených zločinů osobní vazbu. Případ je zajímavý, přiměřeně zamotaný, ale vše - jako obvykle - dopadne dopadením toho správného zločince. No a prodejný policajt, který Harrymu už několik dílů otravuje život, stále ještě nebyl odhalen a potrestán. Ale všeho dočasu ...

17.02.2024 4 z 5


Nultá hodina Nultá hodina Agatha Christie

Nejsem Agathiným zavilým příznivcem, její detektivky mi přijdou takové staromilské, z dávných, klidnějších časů, situované do staré Anglie. Mám raději trochu akce. Na druhou stranu příběh je vystavěn promyšleně, byť je poněkud rozvláčný (to to trvalo než se objevila vražda!), a cesta k pachateli není přímočará. Celková atmosféra je příjemně ponurá, jak má u detektivky být.

15.02.2024 4 z 5


Levhart Levhart Jo Nesbø

Pár Harryho příběhů už mám za sebou, teď se snažím číst chronologicky ty, které ještě nemám přečtené. Levhart se mi vedle Sněhuláka, na něhož tato kniha bezprostředně navazuje a kterého jsem četla už před řadou let, líbil zatím asi nejvíc. Má to zvraty, místně se děj odehrává na několika kontinentech a samozřejmě je na scéně opět záludný sériový vrah. Tentokrát fakt zážitek.

13.02.2024 5 z 5


Kočičí host Kočičí host Takaši Hiraide

Sice milá knížečka o tom, jak si autor a jeho žena oblíbili kočičku Čibu ze sousedství, ale žádné úžasné umělecké dílo. Pořád jsem čekala na nějakou zásadní událost, kterou slibovala anotace, ale ono nic.

07.02.2024 3 z 5


Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

Nějak jsem nečetla anotaci, takže jsem pořád čekala až se vynoří Harry Hole a ono nic. Ukázalo se, že jsou tam jiní hrdinové, nicméně bylo to dobře napsáno, mělo to spád a i zápletka byla neotřelá. Poslouchala jsem jako audioknihu. Ale už se těším na Harryho!

03.02.2024 4 z 5


Tajný život stromů Tajný život stromů Peter Wohlleben

Knížka je poutavě napsaná, obsahuje zajímavé informace ze života stromů, pojednává třeba o komunikaci stromů mezi sebou, o jejich vzájemné podpoře, o péči rodičů o své děti atd. Informace jsou podané tím nejpovolanějším - lesníkem, který je opravdu srdcař.

29.01.2024 5 z 5


Není úniku Není úniku Yrsa Sigurðardóttir

Knížka se mi líbila, děj je veden ve dvou liniích, v jedné z pozice událostí před zločinem, což bylo velmi napínavé a mrazivé, v druhé z pozice událostí po zločinu, tedy vyšetřování. Na straně vyšetřovatelů tentokrát nedominoval Yrsin oblíbený detektiv Huldar, ale jeho podřízení. Děj je ponurý, umístěný do odlehlého koutu islandského venkova. Moment, který u detektivek vnímám negativně, je osobní souvislost detektivů s případem. Tady to bylo sice jen velmi okrajově (rozhodně žádný pachatel, což jsem v detektivce taky viděla), nicméně bylo to fakt zbytečné, tedy za to jedna hvězdička dolů. Knihu jsem si vychutnala ve skvěle načtené audio podobě.

22.01.2024 4 z 5


Hra o přežití Hra o přežití David Urban

Kniha se mi vcelku líbila, a to jak zajímavým námětem ze světa virtuální reality, tak napínavým zpracováním děje. Je to pěkně, čtivě napsáno, dějový průběh má spád. Nelíbil se mi ale ten konec, kdy skutečný viník, jehož jsem si vytipovala už dlouho před tím než byl odhalen v epilogu, zůstal vlastně nepotrestán a schytal to někdo jiný. Možná by bylo bývalo fajn tam udělat ještě nějaký oslí můstek, aby se detektivové nakonec dostali až k němu, čímž by to byl kompletně a spravedlivě uzavřený případ. Co se mi rovněž nelíbilo, to bylo zbytečné uchýlení se k novodobým trendům, tady mám na mysli tu situaci kolem dcery jednoho detektiva. To bylo opravdu zbytečné. Celkový styl psaní autora se mi líbil už v předchozí knize Rozsudek smrti a určitě se mrknu i na další.

14.01.2024 4 z 5


Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Asi nejsem úplně cílová skupina pro tento druh literatury. Celá kniha je zahalena záhadnými zmizeními dětí v hlubokých lesích Orlických hor, jimž se hlavní postava snaží přijít na kloub. No, ale musím říci, že se mu to ne zcela povedlo. Kniha má takový otevřený konec, vlastně žádný závěr o pozadí a příčinách toho, co se přihodilo, se čtenář ve finále nedozví. Už z tohoto důvodu je to zbytečně dlouhý, s táhlým dějem. Spád to má až v poslední třetině, ale ten otevřený konec se mi fakt nelíbil. Poloviční nebo maximálně dvoutřetinová délka by na takový příběh bohatě stačila. Nicméně autorka psát umí, je tu poutavě vykresleno prostředí, v němž se hlavní postavy pohybovaly, takže určitě si od ní ještě něco přečtu nebo poslechnu jako audioknihu.

13.01.2024 3 z 5


Vrah je v každém z nás Vrah je v každém z nás Lucie Bechynková

Knížka se mi co do obsahu i struktury knihy velmi líbila. Jde o skutečné kriminální případy, vyprávěné detektivem, který se na jejich rozřešení podílel. Vyprávění je proložené vlastními postřehy a osobními vzpomínkami, které si pan Štoček v souvislosti s vyšetřovanými případy vybavil. Vysoká míra autenticity dodává příběhům na plastičnosti a tedy i na atraktivitě knihy. A musím říct, že v některých momentech jsem se i zasmála, např. když pan Štoček líčil, jak na policii chodí oznamovat domnělé zločiny i psychicky vyšinuté osoby. Otázky L. Bechynkové nebyly příliš časté, ale byly celkem trefné a přiměřeně doprovázely vyprávění detektiva. Však to bylo pojato jako dialog, takže otázky nesměly chybět.

04.01.2024 5 z 5


Bretaňské poměry Bretaňské poměry Jean-Luc Bannalec (p)

První díl série detektivek z prostředí francouzské Bretaně, jejichž ústřední postavou je komisař Dupin, hodnotím jako průměrnou detektivku z francouzského venkova. Byla to pro mě ochutnávka k rozmyšlení, zda se vrhnu i na další knihy z této série, ale musím říci, že mě to příliš nenadchlo. Jak samotné prostředí, tak vyšetřovaný případ nebyly nijak ohromující. Postavy nejsou příliš důsledně vykresleny, hlavní detektiv je takový tuctový, neslaný, nemastný. Ani popis míst zvlášť nezaujal a nedokázal navodit slibovanou atmosféru. Spíše taková lehká oddychovka s táhlým, nedramatickým dějem.
Povšimla jsem si, že v originálu má kniha německý název, ač děj je situován do Francie a jméno autora zní rovněž francouzsky, proto mě to překvapilo. Jak jsem zjistila, jedná se o pseudonym autora, který je Němec, ale má zjevně vazby a úzký vztah k Francii.

01.01.2024 3 z 5