Tulenik Tulenik komentáře u knih

☰ menu

Bůh na lavici obžalovaných Bůh na lavici obžalovaných C. S. Lewis (p)

Milá knížka krátkých esejů, u kterých jsem si říkala, že bych je potřebovala umět zpaměti, abychom je mohla říct těm, se kterými se občas názorově střetávám. Logická argumentace, kterou bych ale sama potřebovala mít více podloženou a promyšlenou - směřuje vždy k jasnému cíli a nedává moc prostor pro diskuzi. Tak to je a kdo to nechápe... tak to nechápe. Pro nevěřícího pochybovače možná může být až příliš direktivní, ale asi je to na místě.

24.03.2018 4 z 5


Zpověď tajného biskupa Zpověď tajného biskupa Jan Konzal

Kdyby rozhovor byl veden citliveji, vice do hloubky a nebyla v nem zjevna snaha po hledani senzace a kontrocetze, mohla by to byt skutecne hluboka duchovni kniha mapujici originalni a inspirujici duchovni svet. Moc bych stala o osobni duchovni rozhovory s panem Konzalem... skoda nevyuziteho potencialu. Ale I tak, myslim, stoji za precteni a zamysleni.

04.03.2018 3 z 5


Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

Knize nelze upřít čtivost a spád, pohled na příběh současnou filmovou akční optikou, povrchní, konzumní... ale myšlenka rozhodně není originální, velmi podobně je vystavěna třeba kniha "Jediný" od Richarda Bacha. Zajímalo by mne, zda-li se autor inspiroval, nebo k tomu přišel nezávisle sám.

28.10.2017 3 z 5


Hlasy a hvězdy Hlasy a hvězdy Vilma Kadlečková

Paráda, spousta věcí začíná mýt smysl a napětí graduje, nedočkavě čekám další díl. A jen tiše doufám, že Kamële neskončila, ale její čas ještě přijde.

23.04.2017 5 z 5


Farma Farma Tom Rob Smith

ach jo, tak tohle je zatím nejslabší autorova kniha a její marketing je mnohem lepší, než ona sama.... dá se přelouskat za dva večery, ale pocit je spíš rozpačitý...

23.04.2016 1 z 5


Kam jdeme? Kam jdeme? Jan Rybář

Kniha plná myšlenek, se kterými jsem se až dosud cítila tak osamělá. Vlila mi naději dožil, že to s námi nebude tak zlé... Děkuji!

15.01.2016 5 z 5


Jak funguje Google Jak funguje Google Eric Schmidt

Skvělá, plná inspirace, vtipná. Hned jdu číst znovu a budu si některé věty vypisovat do práce na stěnu. Celý můj tým to dostane jako povinnou četbu :-)

15.01.2016 4 z 5


Zázračná esence Zázračná esence Martina Wolfová

Tak toto "volné pokračování" je bohužel mnohem slabší, než "Dotkni se osudu". Přišlo mi jako šité horkou jehlou.. nebo že by už bylo na zakázku? Myslím, že by si téma zasloužilo nějakou dobu strávit v šuplíku, poškrtat, přepsat, místy rozvinout, promyslet....
Podobně jako v "Dotkni se osudu" tu autorka natahuje erotickou strunu odříkané tělesné touhy, tentokrát však nerezonuje. Rodinná kletba má logické trhliny, emoce hlavní hrdinky jsou jen obtížně uvěřitelné.
Přesto je však kniha výborně čtivá - dá se přelouskat za pár hodin. Autorka zjevně umí využívat napětí a vzbuzovat zájem, jak že to vlastně dopadne. Takže jako oddechovka na sobotní odpoledne možná není úplně marná...

19.01.2015 2 z 5


Dotkni se osudu Dotkni se osudu Martina Wolfová

Kniha přečtena za dopoledne - styl lehký, čtivý, oddechový - k tomu je ta kniha napsána - jako relax, nevytýkala bych jí styl ani nedostatek hloubky. Poselství má, emoce vzbudit dokáže. Já jsem spokojená :-)

17.01.2015 3 z 5


Strach buší na dveře: Příběh kněze ve spárech StB Strach buší na dveře: Příběh kněze ve spárech StB Marie Šulcová

Beletrie volně inspirovaná skutečným příběhem, který by si zasloužil mnohem propracovanější zpracování, aby dokázal ukázat, jak mnohovrstevnaté mohou být lidské motivy a jak destruktivní bylo předrevoluční období.

Velmi dobře a snadno se čte a má předpoklady působit i na duchovní stránku čtenáře - kniha na mě působí, že předpokládá věřícího čtenáře, kterému má co dát.

24.11.2014 4 z 5


Modlitba argentinských nocí Modlitba argentinských nocí Marek Vácha

Pro někoho možná depresivní, pro mne často velmi inspirativní. Měla jsem ji půjčenou, ale stála za to, abych si ji koupila do knihovny.

19.10.2014 4 z 5


Odhalená Odhalená Kristin Cast

Zoey se dostane do opravdového průšvihu... asi jenom zvědavost na to, jak se s tím v příštím dílu autorky vyrovnají mě bude motivovat k tomu číst dál.
Příběh Neferet je zajímavý, pubertální nevyrovnanost Zoey až otravná...

19.10.2014 2 z 5


Klauzúra - Vstup zakázaný Klauzúra - Vstup zakázaný Consilia Maria Lakotta

četla jsem ji hodně dávno (v devadesátých letech) a zanechala ve mě hluboký dojem. Až takový, že si ji chci přečíst znovu :-)
----
Četla jsem znovu po více než 20 letech a bylo to opět příjemné. Mnohem lehčí, než tehdy, ale prima. Nezklamala.

19.10.2014 4 z 5


Příběhy lásky… které se skutečně staly Příběhy lásky… které se skutečně staly Gary Chapman

Kniha ilustrující teorii lásky, kterou G. Chapman přednáší - dokládá, že láska není o emocích, chemii a touze, ale o rozhodnutí a vůli. Ukazuje, že skutečná láska je velmi výraznou hybnou silou, která dokáže měnit charaktery i životní situace. Teorii lásky G. Chapmana by měli vyučovat na školách a jeho knihy by měly být povinnou literaturou - měla by být diskutována a probírána a dokládána skutečnými příběhy reálných lidí (tak jako v této knize).... a pak by bylo na světě lépe!

04.05.2014 5 z 5


Když běhá žena Když běhá žena Alexandra Heminsley

Čtivá, vtipná a motivační kniha - vážně přemýšlím o tom, že začnu běhat (vzhledem k tělesným proporcím spíš pořádně chodit a časem se to třeba zlomí)... už přemýšlím, kde koupit správnou podprsenku a kde boty... :-D

04.05.2014 4 z 5


Neferetino prokletí Neferetino prokletí Kristin Cast

Autorka přiznává, že tato novela byla pro ni katarzí. Muselo být obtížné poprat se s tak tíživým tématem. Na druhou stranu - z chování Neferet je víc než zřejmé, čím si prošla a proto není náplň knihy ničím překvapivá. Ukazuje známou pravdu, že chtíč je mocným nástrojem manipulace, a že pustit ho z řetězu nepřináší nic dobrého. Romantická zápletka je jen nutnou výplní pro cílovou skupinu čtenářů.

04.05.2014 2 z 5


Hlavolam Hlavolam Håkan Nesser

Přečtena lehce za pár hodin, ale žádné nadšení, byť potenciál by mohla mít veliký - mohlo se to zvrhnout z obyčejné nudné kriminálky na etickou studii justičního omylu, mohla se rozvinout diskuze o etice vlivu médií na práci policie a soudů, mohly se mnohem lépe rozehrát charaktery jednotlivých aktérů. Nestalo se nic, jen náznaky... skoro jako by to byl jen nedopracovaný koncept.

No, darovanému koni... :-)

25.02.2014 2 z 5


O povaze fyzikálních zákonů O povaze fyzikálních zákonů Richard P. Feynman

Nečte se tak snadno, jako jiné Feynmanovy knihy - možná proto, že se jedná o přepis přednášek, kterým pak chybí ten živý lidský náboj, který je nepochybně provázel.

Přesto je to kniha plná moudrých a pokorných postřehů, kniha, která běžným lidem může otevřít skulinku do světa fyziků.

Mám vypsáno pár velmi užitečných poznámek a postřehů a už několikrát jsem je použila pro vysvětlení některých fyzikálních postupů a postojů pro běžné lidi jen těžko pochopitelných.

Chcete-li tedy nakouknout pod pokličku tomu, jak uvažují fyzikové o světě a jeho souvislostech a proč se dnes staví tolik drahých experimentálních zařízení a všichni se ženou za velkými výkony a vysokými energiemi, zkuste chvíli nepožadovat příběh, napětí či adrenalin a nechte si to vysvětlit od fenomenální osobnosti, kterou R.P. Feynman nepochybně byl.

28.11.2013 4 z 5


Staré řecké báje a pověsti Staré řecké báje a pověsti Eduard Petiška

Čtu znovu po letech s devítiletým synem - střídáme se ve čtení a já si oživuji staré známé hluboko zakopané vzpomínky :-) Obnova určitě nezaškodí.

18.08.2013 5 z 5


V plamenech V plamenech Rosamund Lupton

Velmi hluboký exkurz do seanalyzující duše matky, která odkrývá různé souvislosti svého života, srdcervoucí a slzy nutící emotivní části.. Detektivní zápletka je pouze jako bonus v úžasném psychologickém dramatu.
Zařazení této knihy do sci-fi nebo fantasy se velmi ostře bráním a dle mého to ani detektivka není....

18.08.2013 5 z 5