teriberi424 teriberi424 komentáře u knih

☰ menu

Jsem roztříštěná Jsem roztříštěná Tahereh Mafi

Knihu jsem četla v angličtině, takže nemůžu posoudit, jaký byl překlad, ale mně se to vlastně celkem líbilo.
Na první díl to má moc málo informací o světě, ve kterém se to odehrává, což může být rušivé. Zase se mi ale líbí, že je to psané z pohledu Juliette a ta právě nic neví, o nic se nezajímá - ani o sebe a jak její síla funguje, takže vlastně není divu. Knížka byla krátká, což mi vůbec nevadilo.
Co se mi moc líbilo, byly postavy. U některých pořád nejsem rozhodnutá, jestli jsou kladné nebo záporné. Děj je předvídatelný, obzvlášť pro ty, co čtou stejný žánr, ale nenudila jsem se. Styl psaní mě bavil, přeškrtané věty byly zajímavé, i když jsem to zprvu nechápala.
Doporučuju do téhle série jít bez velkého očekávání, pak nemáte možnost být tak zklamaní.

23.01.2024 4 z 5


Všechny stránky Amelie Všechny stránky Amelie Ashley Schumacher

Tak tohle asi ne, asi přestávám věřit Humbook doporučením. Ani nevím kde začít, abych ze sebe všechno dostala.
Za prvé, Amelie. Nevěřila jsem ji ani jednu truchlící myšlenku, akorát to na mě působilo jakoby ji zemřela kočka a její myšlenky šly jen "jejda, Jenna umřela, jsem vlastně smutná". Amelie, k cizím lidem se nechodí, ani se u nich zadarmo nebydlí a už vůbec ne se jejím obyvatelům lámou srdíčka. (Které se stihlo zamilovat mimochodem kdy, za ten týden?)
Za druhé, čas. Na jeden týden toho bylo prostě moc.
Za třetí, druhá hlavní postava. Jakože cože? Terapie nepomáhá, ale náhodná cizí holka/fanynka/zhrzená maturantka co se chová na 13 ano?
No celé mi to přišlo přitažené za vlasy, i když knihy, kde se rychle hl. postavy zamilují čtu často, týden je absurdní.

16.11.2023 3 z 5


Kosti v srdci Kosti v srdci Colleen Hoover

Bizár.

06.06.2023 2 z 5


Než vystydne káva Než vystydne káva Tošikazu Kawaguči

Asi nejsem cílová skupina.

28.03.2023 3 z 5


Zjizvený král Zjizvený král Leigh Bardugo

Příběh se mi líbil, Grishaverse mám vážně ráda. Nedám tomu 5/5, protože mi tam něco přišlo úsměvné. Jinak ale doporučuji, vrhnu se i na druhý díl.

28.03.2023 4 z 5


Letní noci Letní noci Nofreeusernames (p)

Asi jdu dost proti proudu, ale tohle mě vážně zklamalo. Charlee byla tak neuvěřitelná, že jsem neměla šanci s ní soucítit. Obecně mi to přišlo trošku odfláknuté ty charaktery. Třeba Noah. Já si vlastně ani nepamatuju, jaký má být (byť jsem to dočetla před půl hodinou).
Předchozí díly jsem nečetla, nemůžu srovnávat, ale u tohohle jsem se musela kousnout, abych knihu dokončila. Já mám ráda slaďárny, jednoduchý zápletky, rychlý spád. Tohle ale bylo trapný. Já ani nevím, jak jinak to popsat než trapný. Hlavní hrdinové mi byli naprosto jedno, protože se oba hašteřili jako na základní škole a to jsou oba dospělí! Žádnou chemii jsem nepocítila, jen štěkání (které bylo očividně taky jen na oko) a náhlá zamilovanost? Co. To. Je.
Ty reference na seriály a další věci byly fajn, občas vážně trochu na sílu, ale dalo se to. Zpracování bylo taky pěkný, nápad sms zpráv super, jen ty bílý stránky nebyl dobrý nápad.
Přečetla jsem si i alternativní konec, který by byl ještě horší než ten, který tam vážně je. Takže uf.

26.02.2023 2 z 5


Oba na konci zemřou Oba na konci zemřou Adam Silvera

Čekala jsem něco trochu víc, ve výsledku to bylo nemastný a neslaný. Ten konec mě dostal, protože to bylo vážně to nejhloupější, co mohl Mateo udělat.
Nápad skvělej, ale chtělo to víc vyždímat.

20.02.2023 3 z 5


Dvůr mrazu a hvězd Dvůr mrazu a hvězd Sarah J. Maas

(SPOILER) Tušila jsem, že to bude jen dodatková kniha, kde se nic nestane. Skoro mě až mrzí, že jsem se u třetího dílu nezastavila. Přehnaně dokonalý vztah Feyre s Rhysandem už mi protáčel panenky (nutno podotknout, že jsem jim na začátku fandila a přestali mě bavit až ve třetím díle). Místo oslav a předávání v podstatě zbytečných dárků, by se měli objednat na rodinnou terapii. Všichni a nejlépe společně. To by mi vlastně udělalo obrovskouo radost.

01.12.2022 2 z 5


Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

Bizár. Jinak se to popsat nedá. Příběh mě bavil, držela mě linka Verityiných zápisků, ale jinak to nebyla žádná sláva. Hlavní hrdinka by možná mohla zkusit navštívit léčebnu. 3,5/5 zaslouženě, protože mi bylo v částech knihy zle. A já ráda, když ve mně kniha vyvolá emoce a není to jen vlažné pročítání novin.

21.11.2022 3 z 5


Prohnilé město Prohnilé město Leigh Bardugo

Brečela jsem, smála jsem se, místy se i červenala. Po prvním díle jsem byla malinko skeptická a bála se, že druhý díl nebude tak dobrý. Byl ještě lepší! Se vším všudy 5/5 zaslouženě. Kaz je úžasný, Inej neskutečně silná a Jesperův vývoj charakteru se mi hrozně líbil. Ostatní postavy chválím taky, byla to bomba. Autorka neskutečně geniální!

26.06.2022 5 z 5


Na obtíž Na obtíž Colleen Hoover

3 hvězdičky ode mě získala za celkový dojem. Určitě je tam spousta věcí, co bych mohla vytknout (konečný rychlý spád, náhlé odpuštění...), ale i tak se mi kniha líbila. Byť nepatří mezi to nejlepší, co jsem od Colleen četla, je krásnou jednohubkou. P. S. společná terapie by neuškodila.

07.05.2022 3 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Jedinou výtkou je nízký věk hlavních postav :).

26.04.2022 5 z 5


Všechny malé zázraky Všechny malé zázraky Jennifer Niven

Ze začátku celkem pěkný příběh, v druhé polovině se to přehouplo v katastrofu. Finch mi byl po většinu knihy jedno, to stejné s Violet. Ta mi byla nesympatická, její chování mi přišlo dost často nelogické. Každému ta kniha nesedne.

26.04.2022 2 z 5


Daisy Jones & The Six Daisy Jones & The Six Taylor Jenkins Reid

Před přečtením mě měl někdo upozornit, že je to psané formou vyprávění. Tedy je to styl, kdy “autorka“ vyzpovídala všechny členy kapely i jiné postavy. Možná bych si to rozmyslela a ušetřila si tak dvě odpoledne trápení. Ve výsledku kniha vůbec špatná nebyla, jen mi nesedla. Od autorky si nic dalšího nepřečtu, protože The Seven Husbands Of Evelyn Hugo na tom bylo s mírou záživnosti stejně.
Nebudu psát, jestli si tohle dílo to všeobecné povzbuzení, které okolo panuje, zaslouží nebo ne. Přeci jenom se každému líbí něco jiného :).

07.02.2022 3 z 5


Světlo a stíny Světlo a stíny Leigh Bardugo

(SPOILER) Já jsem vlastně spokojená. Původně jsem si chtěla přečíst hlavně Šest vran, které jsou hodnoceny dost vysoko, ale zároveň jsem chtěla poznat celý “Grishaverse“. Byla jsem upozorněna, že tahle trilogie je autorčiným slabším dílem, a proto jsem nic neočekávala. Vlastně mě příjemně překvapila poslední třetina knihy. Temnyj je fajn záporák, Mal mi celkem sedl a Alina snad projde malým charakterovým vývojem. Milá YA fantasy, která je čtivá. Nic složitého, za dvě odpoledne to přečtete :).
Seriál na Netflixu mě popohnal k rozečtení této série a dost se na to těším.

03.02.2022 4 z 5


Pojídačka hříchů Pojídačka hříchů Megan Campisi

Za mě slušný průměr :).
Fantasy příběhy mám moc ráda, a proto mě zaujala jak obálka, tak anotace příběhu. (I když k té obálce - May má přeci černé vlasy pokud se nepletu. Kdo má tedy být na té obálce?) Na začátek musím říct, že mi vůbec nesedlo autorčino psaní. Prvních osm kapitol jsem se musela prokousávat a přiznávám, že jsem mezitím přečetla dvě jiné knihy. Nevím, jestli to bylo tou pauzou, nebo dějovou linkou, ale od deváté kapitoly příběh hezky odsýpal. S May jako hlavní hrdinkou jsem se nesžila, i když jsem pro ni měla pochopení.
Nad koncem mi visí malý otazník, jestli bude mít kniha další díl. Pokud ano, jsem si jistá, že do něho se nepustím.

03.11.2021 3 z 5


To nejlepší v nás To nejlepší v nás Colleen Hoover

(SPOILER) Hořkosladký příběh zamilovaných lidí, kteří jsou přeci jen lidmi a dělají chyby :).
Já jsem nadšená, knihu jsem zvládla za dvě odpoledne. Napnutou mě drželo střídání časových linek “Teď“ a “Tehdy“. Určitě bych to přiřadila spíš na odpočinkové čtení (i když neplodnost a rozpad manželství není lehká věc), tak nějak to na mě prostě působí.

02.11.2021 3 z 5


Dilema Dilema B. A. Paris (p)

(SPOILER) Na tuhle knížku jsem se dost těšila a možná jsem to přecenila. Námět zajímavý, ale jelikož je to moje první kniha co od autorky čtu, nevěděla jsem do čeho jdu. Zklamání to pro mě nebylo, i když se mi to místy táhlo. Ze zápletek jsem ve výsledku nadšená (i když jsem celou dobu tajně doufala, že se tam někde Marnie objeví). Liviina posedlost oslavou je na jednu stranu pochopitelná, na tu druhou dost úsměvná.

27.10.2021 4 z 5


Dívka ve tmě Dívka ve tmě Martin Jaroš

Určitě jsem čekala víc. Anotace mě nalákala a nápad byl originální, ale pro mě bohužel zklamání. Zápletku jsem uhádla napůl už v první polovině knihy i když vlastně jen půlku. Zvrat na konci mě dost překvapil až jsem se musela smát, co to byl za výmysl.
Místy jsem si myslela, že na mě vybafne nějaký démon (v té chvíli bych to snad i ocenila), ale jinak jsem u knihy zavírala oči.

27.10.2021 1 z 5