Všechny stránky Amelie

Všechny stránky Amelie https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478172/bmid_vsechny-stranky-amelie-wqs-478172.png 4 292 82

Osmnáctiletá Amelia Griffinová je posedlá slavnými Kronikami Ormanu, které napsal mladý, velmi uzavřený a záhadný autor N. E. Endsley. Jsou to knihy, které ji svedly dohromady s nejlepší kamarádkou Jennou poté, co Ameliinu rodinu opustil otec a všechno se rozpadlo. Takže když mají kamarádky šanci navštívit knižní veletrh, kde má Endsley vystoupit, Amelia nemůže radostí dospat. Tohle je dokonalý způsob, jak odstartovat léto před nástupem na vysokou. V jednom okamžiku se však všechno pokazí. Jenna se setká se slavným autorem - a Amelia ne. Pohádají se jako nikdy předtím, a než se Amelia může omluvit a všechno urovnat, Jenna náhle zemře při autonehodě. Amelia je najednou zmítána žalem a bez rady a přítomnosti nejlepší přítelkyně netuší, co se svou budoucností. Když jí přijde záhadné a velmi vzácné limitované vydání Kronik Ormanu, je přesvědčená, že knihu nějak poslala Jenna. Vystopuje ji až do obskurního, ale kouzelného knihkupectví, kde se šokovaná Amelia setká tváří v tvář se samotným záhadným (a moc hezkým!) autorem N. E. Endsleym. On byl důvodem hádky obou přítelkyň a on je možná také vodítkem k tomu, co Jenna chtěla Amelii celou dobu sdělit...... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Amelia Unabridged , 2021


více info...

Přidat komentář

evismaior
včera 3 z 5

65% - "Nemůžeme umřít místo nich. Bez ohledu na to, jak moc chceme a o kolik by to bylo jednodušší, prostě nemůžeme zaujmout jejich místa. Musíme se naučit žít takhle. Kvůli nim. A kvůli sobě."
Ameliina bolestná snaha vyrovnat se se smrtí nejlepší kamarádky Jenny ji zavede až do městečka na břehu michiganského jezera, kde ukrytý před světem žije slavný spisovatel Nolan Endsley. Amelii jeho Kroniky Omranu spojovaly s Jennou a nyní v nich nachází útěchu a svůj život před nástupem na vysokou školu upíná k tomu, aby zjistila, kdo jí poslal jejich limitované vydání. Nolan se ale veškeré pozornosti brání, protože i jeho k jejich napsání přivedly vlastní bolestné ztráty.
"Nesnáším konce. Když je nějaký příběh dobrý, tak není nikdy dost dlouhý."
Knížka je psaná hodně emotivně a čte se sama. Jenže postupně se myšlenky začínají opakovat a autorka jakoby nevěděla, s čím dalším přijít a jak se z dějových linek vymotat. Omíláním téhož čtenář začne polevovat v pozornosti a všímat si nelogičností - když už je Amelie jednou na místě, tak proč jí Nolan a jeho kamarád Alex tají, jak to bylo s tím limitovaným výtiskem? Moc jsem také nevěřila touze Jenniných rodičů si Amelii v podstatě adoptovat místo zemřelé dcery. Nebo třeba tomu, že se Valino knihkupectví takového velkého formátu dokáže v tom zapadákově uživit. A především jsem nevěřila tomu, jak rychle se Nolan oprostil od svých paranoí a jak se během pár dní s Amelií sblížil.

bárbra13
12.03.2024 4 z 5

Musím začít s tím, že je kniha napsaná krásným jazykem a skvěle se čte. Trochu jsem měla problém s tím, že mi to celé přišlo dost nereálné.. a teď nemyslím chytrý vítr a pomyslné lanko mezi hlavními postavami (to mi právě přišlo super), ale onu shodu náhod, jakou se k sobě Amelie a Nolan dostali. Chvílemi mi to přišlo až dětsky naivní. Troufám si ale říct, že o tom kniha nebyla. Byla o pocitech, o snaze vyrovnat se se ztrátou blízké osoby, o hledání sama sebe a své vlastní cesty a v těchto aspektech byla skvělá.


Kniholenka9
26.02.2024 3 z 5

Ze začátku mě kniha bavila, ale čím dál jsem četla, tím to bylo horší. Líbil se mi námět i prostředí, ale chování Amélie i dalších postav mi přišlo nereálné. Kniha má pěknou obálku.

ZNellyZ
31.12.2023 4 z 5

Nejsem fanynka contemporary, protože jsem ještě nenarazila na knihu, kde bych věřila příběhu a myšlenkám, které v ní jsou. U této knihy se mi líbil příběh i myšlenka ALE stejně to není na plný počet. Byl to hezky příběh a ačkoliv byla Amélie trochu na nervy lezoucí postava, nebylo to tak hrozné, aby se kniha nedala číst. Co trochu působí neuvěřitelně je její týdenní výlet a láska. Za tohle dávám hvězdu dolů.

teriberi424
16.11.2023 3 z 5

Tak tohle asi ne, asi přestávám věřit Humbook doporučením. Ani nevím kde začít, abych ze sebe všechno dostala.
Za prvé, Amelie. Nevěřila jsem ji ani jednu truchlící myšlenku, akorát to na mě působilo jakoby ji zemřela kočka a její myšlenky šly jen "jejda, Jenna umřela, jsem vlastně smutná". Amelie, k cizím lidem se nechodí, ani se u nich zadarmo nebydlí a už vůbec ne se jejím obyvatelům lámou srdíčka. (Které se stihlo zamilovat mimochodem kdy, za ten týden?)
Za druhé, čas. Na jeden týden toho bylo prostě moc.
Za třetí, druhá hlavní postava. Jakože cože? Terapie nepomáhá, ale náhodná cizí holka/fanynka/zhrzená maturantka co se chová na 13 ano?
No celé mi to přišlo přitažené za vlasy, i když knihy, kde se rychle hl. postavy zamilují čtu často, týden je absurdní.

Vjeerus
02.10.2023 3 z 5

Další kniha na mé cestě k pokoření všech Humbook tipů se stala tato a jsem opravdu zklamaná.
Vezmu si k ruce část textu Monči ze zadní strany obálky, kde se píše, že ji nadchla poetičnost jazyka, uvěřitelné postavy, knižní prostředí a kroniky Ormanu.
Poetičnost si představujeme asi každý jinak a za mě byla spoustu vět opravdu krkolomná a musela jsem některé číst i víckrát, abych si v hlavě srovnala ten význam. Čistě subjektivní věc a u mě se bohužel setkala spíš s nevolí.
Co ale fakt neberu, to jsou uvěřitelné postavy. Kniha se dotýká opravdu vážných témat, nejen smrti blízké osoby, ale i duševního zdraví. Upřímně jsem moc Amélii nevěřila její truchlení, jelikož na těch pár stranách, kdy byl vztah dvou dívek představen, jedna plánovala život té druhé a ta se podvolila i v případě, kdy úplně spokojená nebyla. Dále mi vůbec nesedlo budování vztahu hlavních hrdinů. Nevěřím totiž, že by si člověk s tak závažnými problémy, jaké má Nolan, pustil tak blízko naprosto neznámou osobu během jediného týdne. Být to dva měsíce, mluvím jinak, ale týden je prostě krátký. A třešničkou na dortu charakterů je samotná Amélie, která je sice jednou nohou vysokoškolačka, ale chová se spíš jako čerstvá středoškolačka.
Knižní prostředí bylo fajn, ale nemyslím si, že hrálo nějakou významnou roli. Faktem je, že na celé knize mě nejvíc zajímali právě kroniky Ormanu, o kterých jsme se bohužel moc nedozvěděli, jen proč vznikli. A to mě mrzí, protože jejich námět zní pro mě zajímavěji, než celá kniha Všechny stránky Amélie.

stelka_knihomol
15.09.2023 3 z 5

Na knížku jsem se strašně těšila, zvlášť když je to humbooktip, takže mě dost zklamala. Za mě obyčejná slaďárna, i když se špetkou vážných témat, která jsou na mě brána až moc nalehko, nebo tak mi to alespoň připadalo.
Amelie mi připadala prostě divná, ale ne v dobrém. Na to, že má jít na vysokou, působila příliš dětinsky. Nolan byl typickým příkladem stereotypního bad guye, kterého změní ta pravá.
Nebylo to úplně špatné, jen prostě nic pro mě.

parvitas
27.06.2023 3 z 5

Zbožňujem, keď sa v knihe odvíja príbeh o knihe, keď sa tam knihomoli rozprávajú o svojej vášni, kde sú autorské besedy a kníhkupectvá spojené so všetkým dobrým - s jedlom, kávou, koláčmi, hudbou, fotografovaním. Pri čítaní mi doslova zo stránok vyskakovali obrazy. Veľryby plávajúce vo víroch vetra, vo vrcholkoch stromov a les v očiach, more pri nohách... jedno sa vnára do druhého a prelínajú sa hranice fantázie a skutočnosti.
Práve skutočnosť je krutá. Keď Ameliin otec opúšťa rodinu a mama rezignuje na všetko, ona zablúdi pred obľúbené kníhkupectvo, kde hľadí na knihy, ktoré si nemôže kúpiť. Vtom sa obajví zázrak v podobe priateľky, ktorá sa stanej jej spriaznenou dušou, sestrou, ktorú nikdy nemala, prijatie do úplnej rodiny, láskavosť a opatera jej pomáhajú sústrediť sa na budúcnosť. Spojí ich kniha plná fantázie. Ja som kedysi s kamarátkami mala podobnú knihu, ktorú sme milovali a žili sme ňou - Anna zo Zeleného domu. Príbeh je krátky, ale ubieha prirýchlo. Už po pár stranách sa stane ďalšia tragédia, ktorej som nedokázala uveriť ani pri dalších kapitolách. Amélia ostáva sama. Nedokáže čítať, fotografovať, len prežíva.
Jej priateľka má pre ňu posledné prekvapenie - ďalší diel ich obľúbenej série. Amélia sa vydáva na cestu za tajomným výtlačkom. A tu prichádzajú moje výhrady. Autor, ktorý trpí panickými atakmi, nerád komunikuje s priaznivcami a schováva sa práve na mieste, kam má ona namierené, má pre svoje knihy reálny traumatický základ. Neskutočnú nálož emócií, tráum a smútku. Obaja si k sebe hľadajú cestu, zachraňujú sa navzájom. No ale teraz úprimne, veríte, že vzplanie takáto silná láska, že sa zdôveríte úplne neznámemu človeku so svojou najväčšou tragédiou už po siedmich dňoch? Ich puto je neskutočné, zdieľajú spolu svoje strachy a radosť zároveň. Len ja som si stále hovorila, že to celé ide nejako moc rýchlo. Zrazu to nebolo o Amelii, ale aj o Nolanovi. A neverím v nezištnú pohostinnosť u neznámych (na akokoľvek dlho), akože fakt má všetko úplne zadarmo - bývanie, stravu? Je to asi cynické, ale keď nie je problém s peniazmi, tak sa asi dá ľahšie sústrediť na ostatné problémy.
Amélia stojí pred závažným rozhodnutím každého stredoškoláka - ako naložiť s dospelosťou a budúcim životom, kam ísť študovať a čo ju vlastne baví. Páčilo sa mi, že autorka načrtla jej budúcnosť v pár vetách, dokonca mal v ňom miesto aj ten bláznivý pes.
Ak túto knihu sfilmujú, bude to úžasné. Už vidím to prelínanie literárneho sveta a skutočnosti. Knihu odporúčam aj dcére, ja v jej veku by som ju milovala.

kristinica
12.05.2023 3 z 5

Kdybych to měla shrnout do jedné věty, bylo by to: Čekala jsem od toho víc. Nechala jsem se zlákat obálkou, která je opravdu krásná, ale všechno ostatní pokulhávalo. Amelie i Nolan nejsou sympatičtí, přesto na Amelii všude čekají s otevřenou náručí, o nic moc se nezaslouží, všechno jí tak nějak samo spadne do klína. Ale abych pochválila aspoň něco, líbila se mi atmosféra Michganských jezer i kouzelné knihkupectví, to bych moc ráda navštívila.

KnihomoLucy196
03.05.2023 1 z 5

Nevím, co na tom všichni vidí... Mě to nebavilo, od první stránky se mi to strašně blbě četlo.. možná to bylo tím stylem, jak autorka psala, nebo prostě tím, že mi Amélie přišla nějaká moc podivná
Nikomu neberu jejich názor, já sem jen píšu ten svůj.

PerfectionistKa
10.04.2023 3 z 5

| Amelie je posedlá fiktivním knižním světem (znám) a jeho mladým autorem (neznám). Po smrti nejlepší kamarádky se vydá do vzdáleného knihkupectví, protože věří, že se tam potká s jakýmsi uzavřením, místo toho tam potká onoho autora. Všechno doprovází hodně velryb, knihomolství a smutku.

| Amelie slibovala dojemný příběh s nutností kapesníčků po ruce. Kapesníčky jsem teda potřebovala, ale čistě proto, že jsem to četla v průběhu senné rýmy. Ono to reálně asi bylo miloučké a vidím i ten potenciál, proč se to ostatním líbilo, ale pokud mě něco fakt sobecky nechytne (a je jedno, jestli to je kvalitní věc, něco, co čtou všichni, nebo guilty pleasure, která se líbila jenom mně), tak jsem hrozný cynik. Ústřední postavy si mě musí vyloženě získat, protože když ne, tak se mnou děj nehne, ať už je sebevíc srdceryvný.

Asi jste pochopili, že mě kniha bohužel nijak nedojala (málem až epilog! ten se povedl). Motiv smrti blízkých hraje prim, takže ano, je to smutné - nebo by aspoň mělo být. Na jednu stranu heavy contempo s jiným, poetickým vyprávěním (We Were Liars vibes), na druhou neskutečně jednoduché, místy až protáčeníočíhodné (tohle si nechám patentovat, děkuju pěkně). Ono Amelii všechno tak nějak spadne do klína a já vím, že si předtím prožila to, co si prožila, přesto si nemůžu pomoct, přišlo mi to prostě moc snadné (a to ani neříkám, jak moc nereálné, ale která YA kniha taková není, že).

Většinou si říkám, že postavám nevěřím věk, jakože se patnáctileté hrdinky chovají dospěle. Tady bych naopak uvěřila, kdybyste mi řekli, že jim těch 14 bylo nedávno. Prostě pohádka pro starší děti a vesměs insta-love. Nemůžu se rozhodnout, jestli byla nejlepší postavou Jenna, nebo Alex, rozhodně to však nebyla Amelie, natož Nolan, což o něčem vypovídá. Těm prvním dvěma bych naopak nejvíc na světě přála se doopravdy poznat. Udělala jsem si zvláštní lepíkovou kategorii na Jenna je já a nevěřili byste, kolik jsem jich použila. Ona mě nevědomky držela celou knihu v příčetnosti. Jo a to, že Orman přece nemusí končit 3. dílem, mě napadlo už na samém začátku. Ušetřila bych jim 3/4 celé zápletky.

anej
26.03.2023 5 z 5

Jsou to asi tři týdny, co jsem Amélii dočetla. Potřebovala jsem celý příběh v sobě nechat uzrát a zpracovat ho. Našla jsem v této knize silný, reálný příběh postavený na naprosto uvěřitelných postavách a zážitcích. Na konci knihy jsem nevěděla, jestli se mám smát nebo brečet.

Luccinda
25.02.2023 4 z 5

Kdybych byla mladší, určitě bych si tenhle příběh zamilovala. Stejně jako Amelie bych byla posedlá Kronikami Ormanu i jejich tajemným autorem, těšila bych se na každou společnou návštěvu knihkupectví a stoprocentně bych spolu s Amelií obrečela smrt její nejlepší kamarádky. Myslím, že tehdy bych byla z téhle knížky absolutně nadšená. Teď si říkám, že příběh to byl sice krásný, ale k dokonalosti mu přece jen něco chybělo.

Já bych si příběh o smrti a ztrátě zkrátka představovala mnohem temnější a depresivnější. Knížka na mě místy působila příliš naivně a jednoduše, proto bych řekla, že je určena spíše mladším čtenářům young adult, protože těm starším už nemá moc co nabídnout. Naštěstí se může pochlubit alespoň krásným poetickým jazykem, který knize dodal tolik potřebné emoce.

Týna24
20.02.2023 5 z 5

Měla jsem velké očekávání a to se naplnilo a dost překročilo. Miluju to. Postavy, prostředí, příběh vše to padlo dohromady. Přesně ten příběh proč čtu a vůbec jsem začala.

terka98
15.02.2023 4 z 5

Dojemní příběh, ve kterém se hlavní hrdinka zkouší vypořádat se ztrátou blízké osoby, společně s tím musí vyřešit, jak najít samu sebe, zjistit, co v životě skutečně chce a co jsou pouze očekávání, které od ní má její okolí a zda je moudré, těmto očekáváním podlehnout a vzdát se svých snů. Příběh o přátelství a lásce, překonávání strachu, a to vše pevně propojené právě s Kronikami Ormanu. Dojemný i vtipný příběh o dospívání, který doprovází nejenom poetický jazyk a životní moudra, ale i hyperaktivní pes, se závislostí na kávě.

Theressa05
12.02.2023 4 z 5

Námětem celkem originální kniha, která nám vypráví o trošku jiné, neznámé, lásce. Líbilo se mi, že po dlouhé době je to kniha, která se pomalu zaměřuje na vznikající vztah a zároveň je opřená tajemstvím smrti.

Vlci.Sestra
24.01.2023 5 z 5

Všechny stránky Amelie můžu popsat dvěma slovy jako nádhernou jízdu. Amelie je dívka, která to v životě neměla lehké, ale snaží se sebe samu překonat a nenechá si svou sluníčkovou podstatu sebrat ani tím nejhorším. Líbilo se mi, jak si Nolan a Amelie navzájem pomohli se svými bolestmi a vytvořili si tak silné pouto.
Kvůli tomu jak to bylo celé sladké a zároveň smutné, mi ukáplo pár slz.
PS: Asi jsem si zamilovala velryby.

Damonka12
24.12.2022 2 z 5

Tahle kniha mě moc nenadchla, námět byl super, ale úplně mi nesedl styl psaní. Bylo tam na mě moc popisu a hodně filozofování.

Sylvanas
05.12.2022

Abych nedostala úplnou bídu, nebudu hodnotit hvězdičkami. Komentář tu ale zanechám...
Já jsem se na knížku hrozně těšila, ale po několika prvních stranách jsem jí zavřela a pak odnesla zpátky do knihovny. Nebavilo mě to, celé to bylo hrozně naivní a takové otřepané. Ničím mě to nedokázalo zaujmout, takže jsem jí zkrátka nechala nedočtenou a bohužel se k ní už nejspíš ani nikdy nevrátím.

Katri
30.11.2022 5 z 5

Jak začít? Asi tím, že jsem knihu přečetla téměř jedním dechem a také tím, že nemám slov. Hned na úvod bych ráda podotkla, že knížka sama o sobě čítá necelých 300 stran a přesto pojímá pestrou škálu témat a motivů majících obrovský didaktický potenciál, které knize dodávají zcela nový rozměr. Velice se mi líbilo pojetí, jakým je příběh podán. Zejména mě pak odzbrojil - a to neříkám proto, že bych vyhledávala či vyzdvihovala tragiku - motiv smrti, neboť jsem se ještě nesetkala s tak procítěným, opravdovým a neotřelým zpracováním. Klobouk dolů, autorka má můj nejhlubší obdiv.
Co se týče samotného stylu, jímž je kniha napsána, zde bych upozornila na plynulost textu, nevyskytují se tu žádné kostrbaté formulace, pouze bravurně čisté věty, které jsem hltala očima jednu za druhou a nedokázala přestat.
Postavy jsou zajímavé, sympatické, neobyčejné a každá je něčím zvláštní a jedinečná. To se mi moc líbilo. Velkou váhu pro mě měly i vedlejší postavy, které se mi vepsaly do srdce téměř tolik, jako ty hlavní.
Nemůžu vynechat ani motiv "příběhu v příběhu," neboť se zde pracuje s fiktivní knihou, která trhá rekordy, a já sama bych si ji velice ráda přečetla. Jedná se o velmi nápaditý prvek.
Do plusu dávám rovněž motiv velryb, a ačkoliv jsem se setkala s komentářem, který tvrdil, že Amelie vykazuje známky schizofrenie a měla by se léčit (což dle mého názoru svědčí o tom, že autor/ka onoho komentáře nepochopil/a hrdinku, pouze si formou rychločtení přečetl/a pasáže s velrybami a pak "horkou jehlou" sepsal/a to, co sepsal/a), myslím, že se jedná o velice zdařilý adaptér a způsob, jak se vyrovnat s nejistotou. Příběhu to dodalo na jedinečnosti a - alespoň pro mě - se stal mnohem cennějším a přínosnějším.
Na závěr už bych jen zmínila, že bych se s knihou nebála pracovat např. v rámci výuky ve škole (na své si jistě přijdou děvčata i chlapci), neboť si myslím, že může nabídnout obrovskou škálu témat, z nichž můžeme čerpat moudrost i zkušenosti, a především - ten příběh je nádherný a byla by hrozná škoda, kdyby skončil zaprášený někde na polici. Jsem si více než jistá, že se ke knize zase brzy vrátím.

Štítky knihy

tajemství romantika dobrodružství o knihách pro dospívající mládež (young adult) psaní

Autorovy knížky

2021  80%Všechny stránky Amelie

Kniha Všechny stránky Amelie je v

Právě čtených6x
Přečtených342x
Čtenářské výzvě39x
Doporučených40x
Knihotéce185x
Chystám se číst229x
Chci si koupit74x
dalších seznamech10x