Jsem roztříštěná

Jsem roztříštěná https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151731/bmid_jsem-roztristena-151731.jpg 4 928 176

(Jsem prokletá.) Mám dar. (Jsem zrůda.) Jsem víc než jen člověk. (Můj dotek je smrtící.) Můj dotek znamená sílu. (Jsem jejich zbraň.) Budu se bránit. Nikdo neví, proč je Juliettin dotek smrtící, ale Obnova s ní má své plány. Chtějí ji použít jako zbraň. Ovšem Juliettina představa je úplně jiná…

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Shatter Me , 2011


více info...

Přidat komentář

lapetitedeny
28.03.2024 3 z 5

Jsem roztříštěná jsem četla v době, kdy poprvé vyšla v českém překladu, tzn. před asi 11 lety. Dodnes si pamatuju, jakej byl kolem vydání hype, blogeři dostali s předstihem e-knihy (tehdy reading copies vůbec nebyly tak běžný jako dneska) a všude na mě skákalo hrozně moc nadšených ohlasů o tom, jak dobrá ta kniha je a já se nemohla dočkat, až ji budu taky držet v rukou. Marketing tu na mě prostě zafungoval fakt na výbornou.

Jenže pak se pro mě Jsem roztříštěná stala synonymem knižního zklamání. Takovej ten pocit, když se na nějakou knihu strašně moc těšíte, očekáváte, že to bude nejvíc skvělý, úžasný a budete to milovat, jenže ono se to nestane. I po těch 11 letech je tohle ta první kniha, na kterou si vzpomenu, když se o knižních zklamáních mluví a upřímně myslím, že mě nikdy žádná nezklamala víc.

Naprosto chápu, jestli vás teď zaráží, proč jsem se do ní teda sakra rozhodla pustit znovu. Přemýšlela jsem o tom v posledních letech několikrát, protože znám lidi, kteří tu sérii naprosto zbožňujou a ve mně kvůli tomu pořád hlodalo, jestli jsem třeba něco nepřehlédla... Teď na ni náhodou znova došla řeč, zároveň na mě vyskočila v audoknižní appce, kde si platím předplatný, tak jsem si řekla, že do toho teda půjdu.

A světě div se, nebylo to tak hrozný, jak jsem čekala. Možná díky tomu, že jsem měla doslova nulový očekávání, možná i díky Kate Simses, jejíž audio zpracování se fakt dobře poslouchalo.

Pořád si myslím, že je to spíš průměrná kniha. Taková klasická stará dobrá dystopie, kterou odlišuje hlavně specifický styl psaní, který připomíná deníkové zápisky, ve kterých Julliet často škrtá myšlenky a opravuje se, což vytváří kontrast mezi tím, co si skutečně myslí/cítí a tím, co si myslí, že by si myslet/cítit měla. Kniha jako taková ale nenadchne, neurazí, nebyla jsem napnutá jak kšandy, ale ani jsem se vyloženě nenudila.

Docela mě nicméně bavila Julliet a právě to, jakým způsobem je zpracovaná její psychika a ty kontrasty v ní – což je docela vtipný, protože v recenzi z roku 2013 jsem si mimo jiné stěžovala, že mě postavy vůbec nezaujaly, nevytvořila jsem si k nim vztahu ani nic podobného. A i když v případě Adama to platí furt (byl docela cringe, co si budeme), Julliet vlastně byla napsaná docela dobře – anebo to prostě zachránila ta Kate Simses, protože to zahrála faaakt dobře!

Co za mě ovšem bylo obří NE, jsou popisy milostných scén mezi hlavními hrdiny. Není to smutt, ale ty scény jsou i tak dost dlouhý a hlavně tak divný. Možná jsem na to už stará, fakt nevím, ale u těch pár scén, co se objevily, jsem fakt trpěla nad tím, jak moc patetický to bylo. Já jako chápu, proč Julliet tolik prožívala doslovat každej dotyk, každej projev náklonnosti... Ale prostě ne.

V závěru teda hodnocení zvedám o jednu hvězdičku a pomalu začínám druhý díl, k tomu jsem se nikdy dřív nedostala, tak uvidíme. Jsem docela zvědavá na Warnera, až se trochu víc ukáže.

Thalin
20.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Hned ze začátku mě zaujal až takřka poetický styl psaní, kterým autorka knihu napsala. A vcelku jsem se i snadno začetla. Ale bohužel, jak stránky ubíhaly, měla jsem víc otázek než odpovědí a nadšení opadalo. Jde sice o lehce dystopický svět, ale kniha ho takřka nepředstaví, dozvíme se něco jen velmi málo okrajově. Pak nastoupí záhadný Adam a taky záporák.
Který mohl být tak dobrý, kdyby to celé nezabila jeho nezdravá touha po Juliette. Která sice místy vyznívala skvěle psychopaticky, ale taky vcelku prázdně, protože jeho záměry přebíjela jeho podivná touha.
A ta neustálá touha po Juliette a zamilovanost mi to zabíjela i v případě Adama. Na začátku neznámý kluk se ukáže jako starý známý a je z toho láska jako trám. A já jim to nějak nevěřila. Víceméně se tam po sobě víc plazili než spolu mluvili. Sice je to místy krásně zaoblené pěkným literárním jazykem, ale je to v podstatě to jediné, co ty dva definuje. Osobnost nula.

Prostředek mi přišel poměrně nezáživný a než jsem se nadála, nastal totálně X-men konec a šlus, zvonec konec.
Knížka na jedno odpoledne, která se sice dobře čte, ale je tam strašně moc nezodpovězených a nedotažených věcí. Nejspíš proto je z toho taky trilogie. A já si další díl přečtu, protože doufám v odpovědi a nějaký posun.
Třeba se odprostí od té love story (kterou jsem jim prostě moc nežrala) a bude se to víc soustředit na ten systém ve světě, který mě celou dobu tak zajímal, ale nedozvěděla jsem se o něm skoro nic.
Bohužel jsem vcelku marně hledala nějakou sympatičtější nebo zajímavější postavu.
Nejzajímavější byl právě záporák, kterého ale autorka nechala být spíše otrokem svých pudů než psychopatem s mocí a samotná Julietta má sice vytříbený literární mozek a mluvu, ale těžko se to věří puberťačce, která byla od čtrnácti zavřená a neměla nic, z čeho by se mohla učit nebo čerpat. Navíc působí jako magicky přitažlivá Mary Sue, do které se zabouchne každý mladík, co s ní přijde do styku.
Snad bude druhý díl lepší a o něco vyváženější, pokud půjde o akci, která se tady odehraje v posledních pár kapitolách.


Tereza.Fait
24.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Takze.. cetla jsem ji v originale a to se cetlo celkem pekne.
Prislo mi to takovy nedotazeny. Je tam spoustu vnitřních monologu, navic me desne stvala postava Warnera, ze ktery se nakonec vyklubala postava Kladna a vlastne ani ne tak vysinuta..?
I pres to to ma peknou love story a i pribeh.

teriberi424
23.01.2024 4 z 5

Knihu jsem četla v angličtině, takže nemůžu posoudit, jaký byl překlad, ale mně se to vlastně celkem líbilo.
Na první díl to má moc málo informací o světě, ve kterém se to odehrává, což může být rušivé. Zase se mi ale líbí, že je to psané z pohledu Juliette a ta právě nic neví, o nic se nezajímá - ani o sebe a jak její síla funguje, takže vlastně není divu. Knížka byla krátká, což mi vůbec nevadilo.
Co se mi moc líbilo, byly postavy. U některých pořád nejsem rozhodnutá, jestli jsou kladné nebo záporné. Děj je předvídatelný, obzvlášť pro ty, co čtou stejný žánr, ale nenudila jsem se. Styl psaní mě bavil, přeškrtané věty byly zajímavé, i když jsem to zprvu nechápala.
Doporučuju do téhle série jít bez velkého očekávání, pak nemáte možnost být tak zklamaní.

Jaklová.katka
21.01.2024 3 z 5

Kniha se četla dobře,ale chyběla ji hloubka.
Škoda že v češtině vyšli jen hlavní knihy.
Možná zkusím anglické novely

Ibišekk
26.11.2023 4 z 5

Normálně nečtu fantasy a straight romance, ale spoustu lidí říkalo, že je ta knížka dobrá, tak jsem po ní sáhla. A popravdě se mi to líbilo.
Četla jsem to v angličtině, takže nedokážu posoudit, jaký je český překlad, ale angličtina je tu lehká, tak to doporučuji.
Má to hezký příběh a postavy mi byly sympatické. Jen mně trochu mrzí, že tam moc nepopisovali, co se vlastně se světem stalo. Jen nějaká poznámka sem poznámka tam, ale nikde žádný opravdový popis, takže balancuju mezi 3 a 4 hvězdami.
Ale jinak doporučuji pro rychlé počteníčko,

NikolaSkop
23.10.2023 3 z 5

Ja vam nevim, sotva to zacalo tak to skoncilo. Kniha je hrozne kratka, nejsem asi zvykla u fantasy knih.. Chapu ze jsou jeste dva dalsi dily ale.. Po prvni dile prakticky nic nevime a abych byla uprimna ani tam neni (teda aspon za me ) zadne lakadlo ktere by me presvetcilo k tomu v cteni pokracovat.. Dam sanci dalsimu dilu? Zatim sama nevim..

Butterfly340
22.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Na tuto knihu jsem slyšela spoustu pozitivních ohlasů, proto když jsem jí objevila v knihovně, tak jsem nezaváhala.
Teď, když mám přečteno, vlastně netuším, proč má kniha takový hype...

Začátek je zajímavý. Máme tu hrdinku opředenou tajemstvími, postapo svět, který vidí jen skrze malé okno ve svojí cele. Vše je psáno neotřelým stylem, při jehož čtení si sami budete připadat, že jste roztříštění.
Bohužel jak kniha pokračuje, tak začne upadat do průměrného wattpad příběhu...

Juliette je Mary Sue, to stejné lze říct o Adamovi. Chovají se tak, jak by měli, jsou dokonalí za všech okolností. Nemají žádné negativní vlastnosti.
Vývoj Juliette jako postavy je přinejmenším urychlený. V jedné chvíli je uzlíček nervů, holka na dně, která se o sebe stěží zvládne postarat, a v té druhé je to voják.

Co mi hodně vadilo bylo, že se vlastně vůbec nic nedozvíme o světě. Ok, kniha má 288 stran a je to teprve první díl. Ale přesto. Něco bych znát chtěla. Jak došlo k tomu, že Obnova převzala vládu? V knize to celé působí tak, že se odněkud vzala a hned byla u moci. Vcelku nereálné.
Kde se vůbec hlavní hrdinové nachází? Další základní otázka, na kterou v knize nenajdeme odpověď.

SPOILER

Nejvíc mě ale naštvalo to, jak se ústřední dvojka chovala ke Kenjimu. Je to Adamův kamarád a kvůli Adamovi ho mučili. A co na to náš hrdina? Chce ho zastřelit. To nakonec neudělá, ale aspoň na něj má celou knihu kecy a vyhrožuje mu. Jako wtf? Borec si kvůli tobě prošel peklem a ty se chováš takhle?
Hlavně Adam Kenjimu dává za vinu to, že ohrožuje bezpečnost jeho mladšího bratra. Ale to že sám Adam tu bezpečnost ohrožuje daleko víc, to nevadí. V pořádku, protože on to dělá kvůli své lásce...

KONEC SPOILERU

K těm pozitivním stránkám knihy... Líbil se mi jazyk, kterým to bylo napsané. Takové poetické pohlazení po duši.

Spicy scény, které se většinou v ya moc nepovedou, tak tady byly na jedničku. Musím říct, že jsem si je užívala. Přesto, jsem jediná, které přišlo úsměvné, když Juliette hladila Adamovi ptáka (tetování ptáka)? Xd To překladatelka nemohla vybrat jeden druh ptáka, například nějakého holuba, a psát o holubovi? Vyznělo by to tisíckrát líp.

Poslední bod, který bych zmínila, je konec. Dost mě zajímá, jak příběh bude pokračovat. Konec čtenáře opravdu naláká. Přesto vlastně netuším, zda si další díl přečtu, protože většina knihy za přečtení úplně nestála.

Eh, kdybych se ke knize dostala před pár lety, tak asi budu víc nadšená. Škoda, no.

Dizzy3
29.09.2023 5 z 5

Skvěle napsáno. Začetla jsem se hned od začátku. Trochu mi to připomínalo x meny :D Je tam hlavně ta romantická linka než ten okolní svět, což mi ale vůbec nevadilo a naopak jsem to uvítala - v romantice bych se mohla totiž přímo koupat od rána do večera :D

P.S. nenechte se odradit děsnou obálkou knihy

Airelle
21.09.2023 2 z 5

(SPOILER) Ke knize jsem se dostala v rámci štafety u @nicacola_knihy a musím říct, že je psaná opravdu zajímavým stylem. Chvíli jsem si myslela, že jsem roztříštěná i já.

Kniha se velmi dobře četla, na to, že se tam vlastně ve finále nic moc neděje, svět není vůbec vystavěný a nic se o něm nedozvíte, je to až s podivem.

Ráda bych napsala, že s charaktery a vývojem postav je na tom kniha lépe, ale bohužel tomu tak není. Juliett mi nejdřív bylo líto, pak mě štvala a až potom jsem si jí trochu oblíbila, hlavně pro její statečnost. U Adama si polovinu knihy nejste jistí, jestli je klaďas nebo záporák, ale Warnera si ostatní štafetářky na rozdíl ode mě oblíbily. Za mě je to teda psychopat a padouch a jedno velký NE. Oblíbila jsem si asi nejvíc z celé knihy Kenja a Adamova malého bratra Jamese.

Hodně mi to připomínalo mojí oblíbenou Divergenci, takže nejsem tak přísná, jak by si kniha možná zasloužila. Říkám na rovinu, že se na 288 stranách dozvíte tak tři informace z fantasy světa, dvě o Juliett a jednu o Adamovi, což je hodně málo.

Kaila146
01.09.2023 5 z 5

Přečteno v aj a pecka.

murielkaa
20.06.2023

knížku jsem četla v angličtině, ale musím uznat, že se to četlo naprosto skvěle. knížka ma skvělý nápad, dej, postavy i tu anglickou obalku. lidi se mi styl, jakým autorka píse a zároveň miluju jak se odkazy vzít do tolika postav úplně jineho charakteru. těším se na další díly, ikdyz jich je snad ještě 6 a novely???

sArKa236
21.05.2023 3 z 5

O knížce jsem věděla jako mladší, nicméně nebyla mojí prioritou, takže jsem se k ní dostala až teď, kdy mě tiktok bombarduje edity o Aronovi.
...
Proč že se to všem líbí?
Zkusím další díl...

akinomV
30.03.2023 4 z 5

Zpočátku mě to moc nebavilo, ale postupem času se děj rozjel a teď jsem zvědavá na pokračování. Je znát, že je to young adultovka a já už jsem dost mimo cílovou skupinu, ale byl to pro mě fajn relax :-)

homnika
22.02.2023 1 z 5

Mě osobně to nesedlo. Nedokázala jsem se začíst.

LenkaPet
18.02.2023 5 z 5

Je taková trochu jednodušší, nic složitého. Ale líbila se mi. To jak jí Adam chránil a jak chránila ona jeho, ani mi nevadilo, že jsems se nedozvěděla nic moc ze světa, ve kterém žijí, uvědomuji si, že je to série a bude lecos vysvětleno později. Konec mě trochu zklamal, svou neoriginalitou. Nechtěla jsem číst dál, ale po přečtení hodnocení druhého dílu asi musím pokračovat, protože jsem moc zvědavá i když nesnáším milostné trojúhelníky.

Denča23
16.02.2023 3 z 5

Knihu jsem začala číst jen z toho důvodu, že už jsem nevěděla co, byl to náhodný výběr, proto jsem pro jistotu nečetla ani popis knihy (většina popisů mě odrazuje). I když to nepatří mezi můj šálek kávy, tak musím přiznat, že bych jí nezaradila mezi špatné knihy, dokonce jsem byla i mile překvapená, děj rychle plinul, přesně jak mám ráda...

Wajny
29.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Na tuhle sérii jsem se chystala opravdu už dlouho a bohužel jsem čekala něci jiného.

Celý příběh je hodně jednoduchý, nejde do hloubky a řeší povrchní věci. Příběh je zaměřen pouze na pár lidí. O okolním světě, jeho fungování a jak vlastně k něčemu takovému došlo (historie) nevíme téměř nic. Bohužel ani postavy nejsou zpracovány nejlépe. Chyběli mi informace o Julliet, kde se takové lidi berou, zda je jich více a proč ji tolik její vlastní rodiče nenáviděli.

Hlavní hrdinka mi je nesympatická. Ze začátku se mi líbila, jak byla roztěkaná a byla na pokraji zhroucení, pak ale konečně uviděla pořádného chlapáka a jakoby její problémy zmizely a ona jen čekala na to, až se na ní konečně podívá nebo ji dokonce políbí....Ne tohle mě fakt za srdce nevzalo (a ani to celé vysvětlení, jak to vlastně s nimi bylo).
Upřímně nevím, co dalšího psát o postavách, protože mi přijde, že o nich téměř nic nevím např. Warnerr je pro mě velkou záhadou, ale i tak mi přijde nejzajímavější z celé knihy.  I přestože působí trochu jako úchyl, ale jak to známe z většiny knih, mám takový pocit, že za tím něco bude a on není takový jako se jeví (klišé miluju). Adam na mě působil jako obří podržtaška.

Romantická linka mě nezaujala, ani k jednom z hlavních hrdinů jsem si nedokázala vytvořit vztah, takže mi bylo vcelku jednu jestli přežijí nebo ne.

Konec mě hodně překvapil, něco takového jsem vůbec nečekala (X-meny ve futuristické společnosti), takže jsem zvědavá na další díly, které si chci přečíst. Jen teda s větším rozestupem.

Když bych měla knížku shrnout, tak čtivé, nenáročné čtení, které ale bohužel nenadchne.

barcamilujecist
20.01.2023 5 z 5

Knížku jsem měla v seznamu strašně dlouho- všude byla vyprodaná. Konečně se ke mne také dostala a rozhodně nelituju, začetla jsem se a přečetla ji za jeden den. Zajímalo by mě jak to bude pokračovat.....

aquaver
15.01.2023 4 z 5

Tak pro první knihu v tomto roce jsem se rozhodla vybrat jednu ze svých větších restů. Trochu déle mi trvalo než jsem se pořádně začetla. Strašně mě ten styl, jak to bylo psané, rozčiloval. A bylo to tedy jednoduchý, většinu věcí mi bylo jasný hned. A jak jsem už zapomněla jak zněla anotace a o čem by to vůbec mělo být, tak jsem tedy celkem koukla že se jedná o další sérii s milostným trojúhelníkem. Tady jen chci k tomu říct, že mi to bylo hned jasný jak to dopadne. Jinak se mi příběh líbil a jsem ráda že jsem se do této série pustila.

Štítky knihy

antiutopie, dystopie, kakotopie pro ženy

Autorovy další knížky

Tahereh Mafi
americká, 1988
2013  80%Jsem roztříštěná
2014  87%Jsem rozohněná
2013  83%Jsem zlomená
2024  100%Prepletené kráľovstvo

Kniha Jsem roztříštěná je v

Právě čtených18x
Přečtených1 289x
Čtenářské výzvě70x
Doporučených145x
Knihotéce366x
Chystám se číst658x
Chci si koupit179x
dalších seznamech21x