Teckovana Online Teckovana komentáře u knih

☰ menu

Plující ostrov Plující ostrov Liao Chung-ťi

Staří zenoví mistři a poustevníci odcházeli obvykle do hor, tchajwanský autor si vybral rybářskou loď. Dlouhé odloučení uprostřed oceánu bere jako skvělou příležitost k přemýšlení a cvičení vůle. Současně ale nezapomíná pozorovat, co se kolem děje - létající ryby, delfíni, albatrosi i samotní námořníci a jejich jednotvárný život na lodi autora fascinují a velmi barvitě to vše popisuje.
Jednoznačně zde platí, že cesta může být cíl.

01.01.2024 5 z 5


Cesta až na dno zrady Cesta až na dno zrady Josef Bartovský

Tato propagandistická brožura byla sepsána Bedřichem Reicinem, viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Bed%C5%99ich_Reicin

18.12.2023


Madam Život Madam Život Ahmet Altan

Tohle není pouhá romance o láskách jednoho studenta, ale tak docela to není ani brilantní esej o světové literatuře. Je skvělé, že se k nám tento román dostal, ačkoli zatím pouze ve slovenské verzi. Turecká literatura nám má mnoho co nabídnout a Ahmet Altan určitě patří k jejím nejlepším reprezentantům, i když vlastní země jej za jeho dílo nezřídka "odměňuje" dlouhým pobytem ve vězení.

14.11.2023 5 z 5


Deň za dňom Deň za dňom Etela Farkašová

Pěkná filozofická a psychologická sonda do duše mámy postiženého syna.

18.10.2023 4 z 5


Brno, ty město mých snů Brno, ty město mých snů Arnošt Goldflam

(SPOILER) Pro fanoušky AG povinnost, ale nudit se nebudou ani ostatní čtenáři. Je to nezaměnitelně košaté dědečkovské vzpomínání o tom, co zajímavého zažil a vyposlechl v Brně a jak postupně přišel na to, kdo je a čím by se chtěl zabývat a také jak přišel o maminku. Krásné jsou zde také ilustrace.

13.10.2023 4 z 5


Nebe Nebe Piia Leino

Velmi zajímavá kombinace Orwella a Ready Player 1 dohromady. Autorka skvěle vypíchla současné globální problémy a předkládá svou verzi nepříliš růžové, ale o to uvěřitelnější budoucnosti. Další parádní kousek z finské dystopické školy.

26.09.2023 5 z 5


Propletený život Propletený život Merlin Sheldrake

Výborná kniha shrnující současné poznatky z ekologie a mykologie, ale velmi čtivým a nekonvenčním způsobem. Pokud se zajímáte o lišejníky, mykorhizu, heterotrofní rostliny nebo psychotropní látky, tuto knihu byste neměli minout.

20.08.2023 5 z 5


Štěstí Štěstí Rosa Montero

Trošku romance, trošku krimi, ale asi nejvíc tam cítím oslavu života a jiskřičku naděje. Celou dobu mě napadalo: Tohle by mohl zfilmovat Pedro Almodóvar, měl by skvělý scénář.

31.07.2023 4 z 5


Hledání rovnováhy aneb Život soudce Hledání rovnováhy aneb Život soudce Tomáš Němeček

Kniha rozhovorů čtenářům přístupnou formou přibližuje, kdo je Josef Baxa a proč zrovna on byl nedávno prezidentem navržen jako nový soudce ústavního soudu. Možná to bude znít jako fráze, ale těžko si na tuto práci představit někoho lepšího z hlediska osobnostních i odborných kvalit s celoživotními zásluhami o budování právního státu.

24.06.2023 4 z 5


Zánik městečka Olšiny (12 povídek) Zánik městečka Olšiny (12 povídek) Jaroslav Havlíček

Jaroslav Havlíček byl nepochybně génius psychologické prózy a je to znát i na jeho "hororových" povídkách a novelách. Tento výbor představuje jakousi "best of" sbírku a stojí za pozornost. Jen mě mrzí, že velmi slibné romaneto Smaragdový příboj autor nestihl dokončit. :-(

25.05.2023 4 z 5


Ohnivé křídlo Ohnivé křídlo JP Koskinen (p)

U anotace knihy by měla být výstraha na spoiler, protože připomíná zápis do čtenářského deníku snaživého středoškoláka - najdete tu stručný děj úplně celého románu. Nicméně byla by docela škoda knihu zahodit jen proto, že už zhruba víme, co se tam stane.
Román je to totiž napínavý a natolik autentický, že bych se nedivil, kdyby šlo o skutečné osudy zapomenutého hrdiny z historie. Připomněl mi trochu Antoina de Saint-Exupéryho, ale bez Malého prince.

21.03.2023 5 z 5


Geniální (s)myšlenka: Jak japonská popkultura ovládla svět Geniální (s)myšlenka: Jak japonská popkultura ovládla svět Matt Alt

Velmi užitečná informacemi nabitá kniha vysvětlující soudobé japonské popkulturní fenomény v širokém kontextu dějin země vycházejícího slunce od konce 2. světové války až po rok 2019. Pro čtenáře mangy, diváky anime, sběratele pokémonů a vůbec všechny japanofily poslouží jako solidní studijní materiál.

08.03.2023 5 z 5


Vypravěč Vypravěč Anna Bolavá (p)

Trošku mi to připomnělo filmy Davida Lynche, kdy se divák po celou dobu bojí, co bude v příštím záběru, ale obvykle to stejně neuhodne. Autorka dokonale rozehrála úvodní legendu s velmi překvapivým a trošku nejednoznačným rozuzlením. Brilantní styl a orginalita podání je samozřejmostí prakticky na každé stránce. Máte-li rádi dobrodružné noční můry, užijete si četbu vrchovatě. ;-)

11.01.2023 5 z 5


Slovenské století Slovenské století Pavel Kosatík

Bezesporu užitečná a čtivá kniha, alespoň pro toho, kdo Československo zažil a zajímá ho, jak to vlastně bylo. Zejména ctitelé prezidenta Beneše budou asi překvapení, že návrh na odstoupení části území Sudet Německu vzešel původně od něj, přestože se pak snažil svalovat vinu za Mnichov na jiné. Nicméně o Benešovi tato kniha není, více prostoru zde skutečně dostávají slovenští politici 20. století, např. Vavro Šrobár, Milan Hodža, Andrej Hlinka, Jozef Tiso, Gustáv Husák, Alexander Dubček a Vladimír Mečiar.

23.11.2022 5 z 5


Zrod moderného Japonska Zrod moderného Japonska Ian Buruma

Byl to takový rychlokurs moderní japonské historie s důrazem na období Meidži, Taišó a první polovinu vlády císaře Hirohita. Pro pokročilé japanology tu asi mnoho nového nebude a s některými dílčími závěry je asi možné polemizovat, ale celkově se mi kniha zdála výstižná, dobře napsaná a přínosná.

08.11.2022 5 z 5


Tūla Tūla Jurgis Kunčinas

Dost divoká kniha: Lyrický text, love story, road movie a průvodce intelektuála/alkoholika po starém Vilniusu dohromady.

19.09.2022 3 z 5


Vlastný životopis zla Vlastný životopis zla Pavel Vilikovský

Malý exkurs do historie 20. století se Vilikovskému jednoznačně podařil. Jazykově brilantní záležitost plná vtipných dialogů (alespoň pokud jde o slovenský originál) s mnoha vrstvami, které mě bavilo odhalovat. První polovina knihy je něco jako špionážní thriller z prostředí STB, druhá se tváří jako pátrání po nevyřešeném případu, ale jde spíš o soubor esejů na téma kriminologie a zlo. Citovány jsou zde i úryvky z deníku Josepha Goebbelse a tento nacistický pohlavár je tu a tam srovnáván s českým sériovým vrahem Václavem Mrázkem. Stručně řečeno: Krásný příspěvek k dějinám radosti. ;-)

21.08.2022 5 z 5


Příběh Příběh Kari Hotakainen

Kari Hotakainen je stále ve formě. Jeho nejnovější kniha je spíš než román svérázná sociologická sonda. Formou vyplněných dotazníků vznikl mnohohlasý dokument nepříliš sympatických hrdinů. Nechybí tu také oblíbená témata krize bydlení, rasismu, lásky až za hrob a jiných "příběhů" dnešního světa.
A za pohled prasečího ducha, prezidentku a rozhovor Mumínka s mývalovcem bere autor hvězdu navíc. :-)

12.08.2022 5 z 5


Tři struny tajných přání - Estetika v japonském erotickém umění Tři struny tajných přání - Estetika v japonském erotickém umění Petra Veselá

Studie, která přináší docela zajímavý pohled na tradiční japonskou estetiku a její přesahy do současnosti. Výběr ilustrací potěší, obrázky jsou barevné. Zásadní problém je přepis japonských jmen a pojmů (asi přes angličtinu), takže najdete "Meiji" místo Meidži, navíc se jména použitá ve větách téměř neskloňují, což působí trochu jako copy z facebooku. Jazykový redaktor knihy by zasloužil za uši. :-)

09.08.2022 4 z 5


Quijote Quijote Salman Rushdie

Po Zlatém domě pokračuje Rushdie další brilantní analýzou současné Ameriky, která je tentokrát příběhem maličko naroubovaná na Cervantesa. Někdy je autor vtipný a sarkastický, občas popouští uzdu fantastice, někdy se objeví i dojemná nebo filozofická pasáž, ale nejčastěji nám ukazuje postmoderní tvář. Každopádně je to velké vyprávění o malých narcistních lidech a jejich problémech s vzájemnou komunikací. Autor ani k stáru neztrácí drive. :-)

01.08.2022 5 z 5