ŠtěpánkaB. ŠtěpánkaB. komentáře u knih

☰ menu

Vlaštovčí kopec Vlaštovčí kopec Donna Everhart

Zajímavé téma, problematiku smolařských pracovních táborů jsem vůbec neznala. Knížka je docela drsná, přesto se postupně přehoupne spíš až do červené knihovny.

22.03.2023 3 z 5


Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

Velká škoda, že v knížce jsou absolutně nulové reálie a do Beskyd je v podstatě zasazená úplně náhodně - stejně tak by se ten příběh mohl odehrát kdekoliv jinde. Asi i kvůli tomu je to celé hrozně málo uvěřitelné a tak nějak přitažené za vlasy, zvlášť pro člověka, co už někdy šel do lesa nebo jel na nějaké odlehlejší místo. Hlavní hrdinové jsou nesympatičtí, přátelství mezi nimi je spíš jen na oko, nějaké hlubší vykreslení postav taky neočekávejte. Body dávám za čtivost a napínavost + rozuzlení, které je sice zrychlené, ale příjemně mě překvapilo.

07.07.2022 3 z 5


Výdech Výdech Ted Chiang

Známý svět ze zcela nových, neprobádaných pohledů. Některé povídky pro mě byly trochu obtížnější na čtení. Celkový dojem bych shrnula jako solidní mindfu*k :D

11.11.2021 4 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Opravdu jedinečná kniha, která ve mě zanechala velké emoce a hodně dlouho jsem se pak nemohla začíst do ničeho jiného. Příběh sám o sobě není nijak rozsáhlý, ale má jedinečnou atmosféru, překrásné popisy přírody. Od doby, co jsem ji dočetla, koluje po rodině a pracovním kolektivu a každého nadchla. Moc doporučuji.

11.11.2021 5 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Příběh i přes těžké téma pro mě byl určitým způsobem naplněn optimismem, životní silou hlavní hrdinky. Autorčin styl vyprávění mi vyhovoval, hezky příběh pomáhal posouvat kupředu a nechával na čtenáři, jak moc si jednotlivé scény nechá zarýt pod kůži.
Moje hodnocení je asi ovlivněno srovnáním s knihou Na smrt - témata obou jsou v podstatě velmi podobná, příběh tří přátel, z nichž každého osud zanese jiným směrem. Zuzanin dech je mnohem méně surový, mnoho detailů milosrdně vynechává a je prodchnutý touhou po přežití, životě, s určitou nadějí, s láskou k přírodě. Zároveň ale klouže v některých tématech po povrchu a ve výsledku nezanechá tak silný dojem, jako dokázal Karika.

11.11.2021 4 z 5


Na smrt Na smrt Jozef Karika

Karika je pro spoustu lidí spojený hlavně s Trhlinou, která se mi osobně líbila, ale proti téhle knize to je taková nenáročná, nekomplikovaná jednohubka... Na smrt je komplexní román se spoustou odkazů k historickým reáliím, s propracovanými hlavními postavami a parádně vygradovaným příběhem. Zároveň je to ale knížka, co čtenáře vůbec nešetří, plná násilí, bolesti, zásahů na ta nejcitlivější místa, že čtení chvílemi bolí skoro až fyzicky. Pokud se při čtení rádi necháte vyždímat z emocí úplně nadoraz, jděte do toho.

11.11.2021 5 z 5


Smršť Smršť Jozef Karika

U Trhliny jsem se bála víc. Smršť mě taky bavila, ale umím si to představit ještě vyhrocenější.

18.01.2021 3 z 5


...bude dobrej... ...bude dobrej... E.M. Baco (p)

"Je agresivní, psychotickej, nezvladatelnej. Musíš ho zlomit, jedině brutálním výcvikem."
Díky všem, který tomuhle se svým zvířetem řekli ne!
Tahle knížka není mistrovsky napsaná, ani to není dokonalý popis nebo dokonce návod k práci s problematickým psem. Je to jen příběh člověka, co se podíval zvířeti do očí, a uviděl, že není všechno tak, jak se na první pohled zdá... A jak se tohle jednou stane, už to nelze vzít zpět :)
Krásný povánoční čtení, doporučuju :) !

04.01.2020 5 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Pokud se budu držet autorova doporučení vnímat vše v širších souvislostech a nezabývat se příliš jednotlivostmi, pak musím říct, že celý ten fenomén je velmi zajímavý a nezdráhám se uvěřit, že v té lokalitě se nějaké zvláštní jevy opravdu vyskytují, ať už z vědeckého nebo naopak "nadpřirozeného" hlediska. Samotná kniha mě bavila hlavně ze začátku, před první výpravou. Pak už sympatie k hlavnímu hrdinovi ubývaly a konec mě až mírně zklamal. Ale za přečtení to rozhodně stojí.

27.12.2017 4 z 5


Sběratel kostí Sběratel kostí Jeffery Deaver

Klasika, která by neměla chybět v knihovničce žádného čtenáře detektivek :) Jednu hvězdu ubírám za to, že kriminalisté byli na stopě vraha hodně brzy a to podle mě knížce trochu ubralo na napětí.

11.12.2017 4 z 5


Slib mlčení Slib mlčení Linda Castillo

Za mě příliš předvídatelné, některé pasáže jsem přeskakovala.

26.11.2017 3 z 5


Trénink je rozhovor, ve kterém má i váš pes co říct Trénink je rozhovor, ve kterém má i váš pes co říct František Šusta

Tréninková bible :) povinná četba pro všechny, kdo chtějí efektivně trénovat zvířat.

26.11.2017 5 z 5


Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

Ucelený a poměrně propracovaný příběh, slušná dávka napětí i tajemna a vrah, který je vždy o krok napřed - to dokážu ocenit. Do páté hvězdy ještě chybí trochu šmrncu - nějaká výraznější stopa autora, nebo tak, ale celkově můžu říct, že se mi to líbilo :)

26.11.2017 4 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Skvěle vystavěný příběh ženy, který nejprve vidíme jakoby zvenčí - očima dítěte, a postupně rozkrýváme, co vše se za postavou podívínské Hany skrývá... A je to síla.

13.11.2017 5 z 5


Zvěrolékař a psí historky Zvěrolékař a psí historky James Herriot (p)

Moje zamilovaná kniha od dětství.

03.10.2017 5 z 5


Ví o tobě Ví o tobě Sarah Pinborough

Hodně zajímavý námět!
Bohužel za mě se to celé rozvíjelo příliš pomalu a hodně dlouho to je obyč červená knihovna s hlavní hrdinkou, která mě svým chováním a důvěřivostí někdy dost rozčilovala. A to nejlepší je pak "odbyto" jen na pár posledních stránkách.
Ale to, na čem to stojí, je opravdu hodně zajímavé a i když by to mohlo dle mého být pojato ještě o něco lépe, je to celé dobře promyšlené a nabízí to zajímavé náměty k zamyšlení. A rozuzlení fakt pěkné, zůstalo mi to v hlavě :)

11.09.2017 4 z 5


Do nejtemnějšího kouta Do nejtemnějšího kouta Elizabeth Haynes

Výborná kniha, skvěle vystavěná - úplně jsem cítila, jak se moje pocity v průběhu čtení vyvíjejí spolu s pocity Cathy. Samotný děj je trochu předvídatelný, ale nijak to neubírá na mrazivosti a napětí. Když tenhle komentář píšu, jsou tři hodiny ráno - nemohla jsem se odtrhnout :D Doporučuju.

08.08.2017 5 z 5


Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Čtenářská jednohubka - solidně creepy počtení na jeden, max. dva večery :) Napínavé a konec za mě luxusní - i husina naskočila. Doporučuju.

01.08.2017 5 z 5


Lovec králíků Lovec králíků Lars Kepler

Mně se to prostě líbilo. Luxusní budování atmosféry, popisy jednotlivých scén... i když se motivy opakují z předchozích knih, pořád to funguje - jak Keplerům začne v domě průvan hýbat závěsem, je to prostě průšvih :) !
Jinak pozorný čtenář může tušit vraha už poměrně brzy, ale vůbec to nevadí a knize to na napětí nijak neubírá. A Joona prostě nebude mít klid, chudák :)

19.03.2017 5 z 5


Lež Lež C. L. Taylor

Přečetla jsem za jeden večer, ale nenadchlo mě to. Všechny postavy jsou nesympatické, děj se posouvá v podstatě jen díky tomu, jak "kamarádky" neustále intrikují a vzájemně manipulují jednu proti druhé. Postavy jsou málo propracované, stejně tak příběh, zejména v závěru, kde autorka najednou napětí budované na mnoha stránkách najednou rozbije v pár větách bez hlubšího vysvětlení.
Výrazněji mi utkvěla jediná pasáž - pozor trochu SPOILER - kde se Emma sbližuje s Isaacem a on jí vysvětluje, že její přátelství s Daisy nemá ve skutečnosti žádnou hodnotu. Konečně si toho někdo všiml :)

19.03.2017 2 z 5