Vlaštovčí kopec přehled

Vlaštovčí kopec https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497537/bmid_vlastovci-kopec-1iN-497537.jpg 4 337 337

Chce to pořádnou kuráž, aby člověk dokázal zachránit sám sebe… V románu úspěšné spisovatelky Donny Everhartové z prostředí terpentýnářských pracovních táborů, ukrytých v hloubi borových lesů, se odehrává drsný i vášnivý příběh o lásce, přátelství a boji o přežití. Pohnuté osudy tří románových hrdinů svádí dohromady smůla, vlastní špatná rozhodnutí i zlomyslná náhoda. Georgia, USA, 1932. Pracovní tábory na sběr a zpracování pryskyřice rostou jako houby po dešti. Dělníci tu dřou v drsných podmínkách, za prachbídnou mzdu, izolovaní v nedozírných lesích od zbytku světa, a tudíž zcela závislí na často hamižných a arogantních majitelích, kteří poskytují ubytování a stravu za nehorázné ceny. Pro mnohé z nich jsou však tato místa poslední a jedinou šancí. Patří k nim i hlavní postavy tohoto příběhu, které se setkají v táboře, jehož jméno, Swallow Hill, se dá chápat buď jako „Vlaštovčí kopec“, nebo – a možná poněkud příhodněji – jako „kopec všeho příkoří, které je tu třeba spolknout“, aby člověk vůbec vydržel. Del, Rae i Cornelie zde postupně nacházejí i ztrácejí naději, dokud nepochopí, že chtějí-li zachránit holý život, musí se pokusit z tohoto domnělého azylu uniknout. Nejprve se ovšem musí vypořádat se svou minulostí…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Saints of Swallow Hill , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vlaštovčí kopec. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (84)

m_martina
24.04.2024 5 z 5

A mně se kniha líbila. Četla se mi dobře od začátku do konce, byla napínavá, dobrodružná a také romantická. Měla tedy vše, co mám v knihách ráda. Kromě toho jsem se dozvěděla celou řadu zajímavostí ze života lidí v terpentýnářských pracovních táborech, o nichž jsem neměla sebemenší tušení. Líbí se mi i obálka knihy. Celkově bych tedy řekla, že to bylo zajímavé a příjemné čtení.

Dandy1
21.04.2024 5 z 5

Láska, nenávist, napětí a navíc nové poznatky o dřívější práci smolařů. Do teď to slovo mělo pro mě úplně jiný význam.


Jája92
22.03.2024 4 z 5

Knihu Kde zpívají raci jsem nečetla, tudíž nemohu srovnávat, jak jsem tu mnohokrát v komentářích četla.
Mě kniha okamžitě zaujala, vůbec mi nevadilo střídání vyprávění z mužského a ženského pohledu od hl. hrdinů. Konec kapitoly mě navnadil, abych četla dál. Rozhodně jsem se dozvěděla zajímavé informace o těžbě pryskyřice, o které jsem do teď přiznávám se, neměla ani tušení. Popis drsných podmínek, pouť Dela a Rae a koneckonců i ostatních postav nebyla rozhodně jednoduchá.
Avšak musím se přidat k názoru, že zhruba po polovině knihy, hlavně po útěku, kniha dosti ztratila na té přímočaré drsnosti a reálnosti a stále častěji jsem si říkala, že tohle už by se nejspíš nestalo.
Samozřejmě jsem doufala v happyend hl. hrdinů, těch špatných je v reálném světě opravdu mnoho.
Přesto hodnotím knihu kladně, je to jedna z knih, kterou si budu rozhodně pamatovat.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Dvanáctý ročník KNIHOMÁNIE startuje v pátek 21. října 2022

21.10.2022


Vychází Vypravěč, Magie havranů a další knižní novinky (41. týden)

09.10.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vlaštovčí kopec v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených447x
ve Čtenářské výzvě59x
v Doporučených17x
v Knihotéce176x
v Chystám se číst347x
v Chci si koupit55x
v dalších seznamech3x