ssyyllvvaa ssyyllvvaa komentáře u knih

☰ menu

Hledání dobré smrti Hledání dobré smrti Caitlin Doughty

Smrt je součástí života a je nutno se s tím vyrovnat. V různých dobách a různých zemích a samozřejmě s výrazným ovlivněním náboženstvím se tento způsob měnil. To z historie i literatury víme, i když většinou okrajově. Autorka mne svým tematicky zaměřeným cestopisem mile překvapila, mimo jiné i tím, že zábavnou formou poskytla čtenáři spoustu zajímavých informací i podnětů k zamyšlení i k určité sebereflexi. Rozhodně stojí za přečtení a oceňuji i její grafickou úpravu - ilustrace jsou vtipné a myslím si, že vystihují podstatu lépe než by to dokázaly fotografie,

19.10.2023 4 z 5


Válkotvůrci Válkotvůrci František Kotleta (p)

Kniha mne potěšila a pobavila, navíc jsem se dozvěděla díky "minipředmluvám" i něco o autorovi. A taky jsem si i pak šla do knihovny zkontrolovat, ve kterém roce byla vydána Dobrodružství Toma Sawyera, které tam mám ......

09.07.2023


Albánie Albánie Luigi Farrauto

Stejně jako ostatní průvodce z edice Lonely planet je velmi praktický ,přehledný a instruktivní. Informace jsou i po několika letech od vydání stále aktuální a knihu lze doporučit nejen samostatně cestujícím, ale i těm, kteří jedou s cestovní kanceláří a nechtějí jen ležet u moře.

16.06.2023


Řev Řev Cecelia Ahern

Souhlasím, že to asi nebude kniha pro každého, ale přesto ji všem doporučuji - ženám i mužům. Třicet příběhů se rovná třiceti podobenstvím, v případě ženy , která si obula manželovy boty i té, která byla pevná v kramflecích, podobenstvím doslovným, v jiných jde o velmi přiléhavé metafory. Dokáží čtenáře rozesmát i roztesknit i přivést k zamyšlení.

13.01.2022 4 z 5


Pierot / Na krev Pierot / Na krev Petr Sagitarius

Major Saran zraje jako víno! Ve třetí knize se sice zpočátku trochu zmírnil, aniž by však ztratil své specifické kouzlo a vtip a na závěr opět přitvrdil a překvapil tak, že se nemohu dočkat pokračování. Víc neprozradím, protože každý čtenář si to může zjistit sám. Jen dodám, že díky způsobu vylíčení prostředí, v němž se detektivní příběhy odehrávají, neztratí kniha vyřešením případu na zajímavosti a lze se k ní opakovaně vracet.

17.11.2021 4 z 5


U nás na skládce U nás na skládce Markéta Schneiderová

Tuto knihu jsem si přečetla v rámci Výzvy 2019 jako knihu, která mne zaujala svou obálkou. Uprostřed všech těch nablýskaných barevných obálek se zlacením se tenhle sešitek jakoby zabalený ve starých novinách skoro ztrácel, ale tak výrazně se lišil, že jsem si ho musela prohlédnout blíž. Snad jedině bych výtvarníkovi vytkla, že nenavrhl výraznější název a jméno autora, ale možná to byl záměr - na setinu vteřiny na ně člověk musí zaostřit, přitom přejede očima novinové titulky, začte se do textu pod nimi a už je lapen... Vyprávění šestnáctileté Aničky, která se považuje za obyčejnou průměrnou holku, o životě v netradičním prostředí a specifické rodině má spád a lehkou ironii, občas vám při něm až zatrne a jindy se zasmějete, ale rozhodně se nebudete nudit.

29.01.2019 4 z 5


Říkají mi Lars Říkají mi Lars Daniel Gris

Český Phil Marlowe - povedené !

21.01.2019 4 z 5


Mrtvou neměl nikdo rád Mrtvou neměl nikdo rád Eva Tvrdá

Zápletka nic moc, ale Ostrava jako vyšitá včetně ostravštiny, takže jsem si to čtení nakonec docela užila.

16.01.2019 3 z 5


Listopadoví motýli Listopadoví motýli Auður Ava Ólafsdóttir

Přestože měl román všechny znaky, pro které by se mi měl líbit, tedy atypické hrdiny i příběh, byl napsán krásným jazykem, byl vtipný jak v popisech tak i v jednotlivých příhodách, nakonec jsem ho dočítala jen se sebezapřením, protože jeho smysl mi unikal. Vztahy hrdinky s muži mi přišly naprosto nepochopitelné a jestli jediným cílem knihy bylo ukázat, že přes své pochybnosti se hrdinka dokáže postarat o dítě a navázat s ním vztah, dokonce přes jeho značné handicapy a specifika, tak ani to úplně nevyznělo.

21.07.2018 2 z 5


Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

Velmi velmi povedené! Opět pomalý rozjezd, ale děj úžasně vygradoval a bohužel, v nejnapínavějším momentu skončil a nám nezbývá než netrpělivě čekat na další díl.

15.02.2018 5 z 5


Volání netvora Volání netvora Patrick Ness

Úžasné, opravdové, dojemné, přečtené jedním dechem a nutící k zamyšlení. Sílu příběhu ještě umocňuje i fantastická grafická úprava. Nádherná kniha !

31.01.2018 5 z 5


Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Příjemné čtení na zimní večery - trochu Kráska a zvíře, trochu Popelka, trochu Harry Potter - zpočátku předvídatelný zamilovaný románek, který se v okamžiku, kdy už mne trochu nudil, změnil a nabral spád. Takže asi dám i druhý díl, i když nepatřím do cílové skupiny.

21.01.2018 4 z 5


Povídky na tělo Povídky na tělo Martina Formanová

Ironické i dojemné črty ze života žen jejich pohledem ( a výjimečně i mužů, zde už podle mne méně povedené), napsané tak, že jsem si při jejich čtení připadala, jako bych se dívala na film. Pak střih a jsme zase jinde, jen se ty příběhy nakonec nespojily jak v Lásce nebeské.Příjemné odpočinkové čtení.

21.01.2018 3 z 5


Ke dnu Ke dnu Anna Bolavá (p)

Tolik nešťastných a pokřivených lidí a jejich prolínajících se osudů...... Svým způsobem působili ještě depresivněji než hrdinka knihy Do tmy, ale zase se autorce podařilo mne vtáhnout mne mezi ně a s napětím sledovat, kam až dojdou a jestli se alespoň někomu podaří z toho psychického močálu dostat na pevnou zem. Nějaké pozitivní náznaky se sice u Jardy a Hanky objevily, ale konec zůstal hodně otevřený a tak si říkám - nebude ještě další volné pokračování ?

21.01.2018 4 z 5


Až budu bez tebe Až budu bez tebe Kelly Rimmer

Ano, je to červená knihovna, ale dobře napsaná a i já jsem si na závěr poplakala.
Pro mladší ročníky si dovolím připomenout nebo spíše upozornit na podobnou knihu Ericha Segala Příběh jedné lásky (také zfilmováno pod názvem Love story), kde láska spojí dva velmi odlišné lidi, z nichž žena je tím dominantním partnerem, který muže změní, ale nakonec umírá a nechává ho, aby žil dál v takovém světě, jaký mu ukázala.

19.01.2018 4 z 5


Dešťová hůl Dešťová hůl Jiří Hájíček

Moje první kniha od Jiřího Hájíčka, která nezůstane poslední. Líbí se mi autorův jazyk i styl a postava Zbyňka mi byla blízká. Určitě si přečtu i předcházející knihy z této volné "vesnické ságy".

18.01.2018 4 z 5


Zlato(v)lásky Zlato(v)lásky Blanka Hošková

Takový normální příběh normální ženské, která se točí se mezi rodinou, prací, seberealizací, snaží se to všechno nějak přežít a najít ten rovnovážný bod, ve kterém se jednotlivé kousky nějak sladí a ona pak bude klidná a spokojená. Což je to, co si přejeme všichni, a proto si s potěšením přečteme, zda se to hlavní hrdince Zlatě povedlo a i jak to dopadlo i s jejím mladým spolupracovníkem, který má taky starostí víc než dost. Takže je to i o tom, že vnější zdání někdy klame....

18.01.2018 4 z 5


Falzum Falzum Roman Ludva

Dočetla jsem se smíšenými pocity a nevím, zda mám chválit ( asi do poloviny knihy jsem byla nadšená ) nebo kritizovat (poslední povídku jsem dočítala dost ztěžka a zápletka už byla opravdu hodně překombinovaná), ale asi přece jen je více pozitiv. Rozhodně zajímavý náhled do prostředí, dobré popisy reálií, zábavné postavy detektivů a moc se mi líbilo, jak autor v dialozích použil nářečí. Jinak souhlasím s hodnocením "Majdule" a myslím si, že jako televizní seriál by to nemělo chybu !

31.12.2017 3 z 5


Zelený čaj s arsenikem Zelený čaj s arsenikem Frédéric Lenormand

Jeden z nejpovedenějších kousků této série - vtipný až ironický příběh, z něhož se navíc dozvíte spoustu informací o pěstování čaje.

17.12.2017


Nestydaté neviňátko Nestydaté neviňátko Dominik Dán

Hodnotím kladně, Dán je pro mne sázka na jistotu, i když ne všechny knihy jsou stejně dobré. Ale i já si přisadím s kritikou překladů, které v řadě případů snižují kvalitu originálu o řadu procent. Ne vždy však originál seženu a tento překlad byl naštěstí jeden z těch lepších, až na pravopisné chyby ( např. "pyžmo"), které opakovaně uniklo i korektorovi.

29.11.2017 4 z 5