Pierot / Na krev

Pierot / Na krev https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473561/bmid_pierot-na-krev-xu5-473561.jpeg 4 57 12

Trujkunt série

< 3. díl >

Třetí pokračování detektivních příběhů Trujkunt čtenáře opět zavede do nejvýchodnějšího regionu České republiky vklíněného mezi Těšínské a Moravskoslezské Beskydy na česko-polsko-slovenském Trojmezí. Trujkunt není jen zajímavým místem, kde lidé hovoří originálním nářečím „po naszymu“, je také prostorem, kde dochází k vraždám, které řeší svérázný vyšetřovatel major Roman Saran. Spolu s novou parťačkou Karolínou zvanou Muška pátrá na Třinecku a Jablunkovsku po sériovém vrahovi mladých žen. Rozpolcený historický Těšín – Cieszyn je kulturním centrem regionu, zároveň však místem časté trestné činnosti. Ohrožení svých blízkých i kolegů ze strany tamního podsvětí řeší malý sporý blonďák tvrdě a nekompromisně. Teče krev…... celý text

Přidat komentář

tittanie
předevčírem

V rychlém sledu jsem přečetla druhý a třetí díl. Z těchto dvou se mi asi líbí více třetí. A z toho dílu se mi více líbila povídka Na krev. Myslím, že hned se pustím do čtvrtého dílu.

JirkaDrapa
02.05.2024 5 z 5

Do tretiho pokracovani jsem se pustil hned po docteni dvojky, Kloszter/ Navrat a libilo se mi jeste vic.
Je to takova chlapska detektivni serie, knih s majorem Saranem by klidne mohlo byt jeste vic.


ostranka
28.04.2024 5 z 5

Do třetice a zase spokojenost. Pierot je zajímavý dějově i postupným odhalením pachatele. Na krev je trochu drsnější, opravdu krvavější a temnější, s pro mě nečekaným závěrem, ale neříkám, že špatným. Styl autora mi maximálně vyhovuje, na dialogy po naszymu se vyloženě těším a jsem zvědavá na nové zvraty v životě i sestavení týmu majora Sarana. Tak hurá na čtvrtý díl!

Kyri
19.04.2024 3 z 5

Za mě zatím nejslabší z jeho knih. Nemám moc ráda příběhy, které běží na pozadí případu, tady to bylo také tak. Hlavní hrdina najednou dělá chyby, příběh se rozpadá. Lepší byla první povídka, to byla původní kvalita.
Ještě bych pro autora podotkla, že pasta znamená italsky těstoviny, takže je divné přidat si do italských těstovin pastu :).

Bustedka
10.01.2024 5 z 5

Narazit na Sagitaria v třinecké knihovně je velký majstrštyk. Důkaz toho, že to čtení za to fakt stojí. Trujkunt je pro mě velká oddechovka. Major Roman Saran mi přirostl k srdci a číst si klasické detektivky z míst, které znám, prostě neomrzí.

orson
01.11.2022 5 z 5

Opět na jeden zátah, jedním dechem. Parádní detektivky. V Pierotovi jsem se sice už trochu ztrácel v množství postav, ale i tak hodně dobrý!

Kanylka
23.10.2022 5 z 5

Dobre čtení. Mnoho postav ne priliš snadna orientace

Bedřich63
19.04.2022 4 z 5

Tuto sérii jsem začal od konce, ale to asi nevadí. Oba příběhy v knize jsou pro mě srozumitelné, ale trochu komplikovanější děj a popis osob, reálií a prostředí, by nebyl na škodu.
Knihu jsem si vybral, protože mám rodinné vazby na Třinecko a také zdejší dialekt mi není úplně cizí. Knih, zabývajících se tímto regionem, jsem zatím moc nečetl.
Za stavbu příběhů bych dal 3*, ale knihu vylepšuje, aspoň pro mě, popis vztahů týmu vyšetřovatelů, jejich vzájemné špičkování a autorova znalost místního prostředí. Asi to nejsou knihy pro všechny čtenáře, ale místní obyvatelé se v mnoha popsaných situacích a místech dokážou najít a ztotožnit se s nimi.
Knihu nehodnotím negativně a vrátím se i k předchozím příběhům. Určitě si počkám na další pokračování a očekávám, že autor postupně svůj styl dále vypiluje.
Je to region "razovity" a tak je třeba k těmto příběhům přistupovat.

WaN635
18.04.2022 5 z 5

Takže další 2 případy z Třinecka a Těšínska a opět jsem přečetla na jeden zátah. Opět příběhy v kombinaci češtiny a po naszymu, Saran se lehce umoudřil, nové postavy nejsou na škodu. Doporučuji... A těším se na novou knihu.

konicekbily
27.01.2022 4 z 5

Již třetí autorova knížka zasazená do reálného prostředí Těšínska přináší dva příběhy, první je spíše detektivka a druhý "mafiánský thriller". Ostřejší mluva, občas po "našemu", sexu jako obvykle a vylíčení práce kriminalistů je reálné. Na špičkovou kriminální literaturu to nevidím, ale odpočinková četba pro znalce prostředí je vyhovující.

tonysojka
27.12.2021 4 z 5

Major Saran tvrdne jako beton.
Bo nima:"Myinkum czulkum robiuny"
:-)

ssyyllvvaa
17.11.2021 4 z 5

Major Saran zraje jako víno! Ve třetí knize se sice zpočátku trochu zmírnil, aniž by však ztratil své specifické kouzlo a vtip a na závěr opět přitvrdil a překvapil tak, že se nemohu dočkat pokračování. Víc neprozradím, protože každý čtenář si to může zjistit sám. Jen dodám, že díky způsobu vylíčení prostředí, v němž se detektivní příběhy odehrávají, neztratí kniha vyřešením případu na zajímavosti a lze se k ní opakovaně vracet.

Štítky knihy

české detektivky Moravskoslezské Beskydy Těšínsko, Těšínské Slezsko

Část díla

Autorovy další knížky

Petr Sagitarius
česká, 1966
2020  82%Trujkunt
2021  82%Klasztor / Návrat
2023  88%Krysta
2021  81%Pierot / Na krev
2022  87%Zahrada / Rest