Runkyna Runkyna komentáře u knih

☰ menu

Školní zralost Školní zralost Jiřina Bednářová

Viděla bych to spíše jako publikaci pro předškolní pedagogy než pro rodiče.

04.05.2024


Staročeská pouť Staročeská pouť Jiří Žáček

Leporelo má formát A4. Něco takového jsem pro děti delší dobu hledala. Krásné ilustrace. Dospělého překvapí formy hovorové češtiny "Ameryka a Ázije".

30.05.2023 5 z 5


Z Kroměříže do Paříže Z Kroměříže do Paříže Robin Král

Veselé říkanky, dětem se moc líbí. Mě se taky líbí s výjimkou Olomouce.

30.05.2023 5 z 5


Padej, padej deštíčku Padej, padej deštíčku Oldřich Syrovátka

Možná se vitavita překlikla v počtu hvězdiček? Četla jsem knížečku dětem 2 a 5 a ideální. Velmi milé říkanky, po jejichž přečtení máte dobrý pocit. Krásné jemné ilustrace. Je to z 50.let, takže takové ty malé traktory bez korby a mlátička jou velká témata. Zároveň jsou ještě v kurzu koněm tažené pluhy, žebřiňáky a také pasáčci dobytka. Knížečka sleduje rok na vsi. Vyrábí se píšťaličky, pletou se věnečky z kytiček, pečou se brambory v popelu, bruslí se na rybníku. Ideologie minimálně, jen asi rozorání mezí vyznívá pozitině. V současných knížkách jsou mnohdy závažnější kontroverze. Vřele doporučuji!

15.05.2023 5 z 5


Květolelo Květolelo Tereza Marianová

Tak mi tahle knížka nedá spát. Pravděpodobně jsem jí dala příliš negativní hodnocení. Hvězdy sice měnit nebudu, ale přesto doporučuji si ji přečíst, ať si udělá názor každý sám. Myslím, že to bude dost velký rozptyl. Předpokládám, že se najdou čtenáři, kteří sami vezmou do ruky tužku a papír a zkusí sesmolit pár dalších básniček nebo rýmovaček. A to se přece počítá. Tady jistá nedotaženost projektu do úpného konce pobízí k akci. Básničkám zdar! Ať se daří!

15.04.2023 3 z 5


Příběhy dvanácti měsíců Příběhy dvanácti měsíců Renáta Fučíková

Mě se to líbilo. Dětem se to taky líbilo. Hudba a hlavně notový zápis je ovšem pro mě španělská vesnice. Děti po mě chtěly zazpívat písničky, ovšem takové mi maminka s babičkou v dětství nezpívaly. Alespoň pustit na youtube, žadonily děti znalé časopisu Sluníčko, kde přes QR kód lze písničku spustit. Text je originálně pojatý, jako vzpomínání jednotlivých měsíců na lidi, žijící na našem území a jejich tradice, zvyky, bohy. Téma knihy je populární, každého zajímá, každý ho do určité míry zná a zároveň touží dozvědět se víc. Autoři (text, ilustrace) se v tom neztratili. Povzbuzují fantazii. Poskytují jakési rozhřešení modernímu neznabohovi, který není ani atheista ani katolík a občas se zhlídne třeba i v keltech.

21.02.2023


Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Pánové a dámy, pecka!

21.02.2023 5 z 5


Ďábel z Frejštejna Ďábel z Frejštejna Martina Novotná

Příjemně strávený čas nad historickou detektivkou, která je míň sexistická než Vondruškovina. Bavila jsem se. Bezvadná titulní ilustrace. Doufám, že autorka upustí od používání nápověd na začátku každé kapitoly.

21.02.2023 4 z 5


Skřítek Rozekvítek - Rok v přírodě Skřítek Rozekvítek - Rok v přírodě Hana Primusová

Oblíbená knížka mých dětí. Velmi krásné obrázky. Promyšlený text. Kdybych chtěla být hnidopich, vypíchnu, že v každé třetí větě číst celé označení postavičky "skřítek Rozekvítek" je trochu otrava a šidím to. Všimla jsem si také ježka se zálibou v jablkách a zmatenou veverku, která neví kde má oříšky. Skoro se stydím, že to tu píšu, protože knížka je od první do poslední stránky skvostná.

21.02.2023 5 z 5


O slepičce a kohoutkovi O slepičce a kohoutkovi Marie Majerová

Nádherné snové ilustrace, krása střídá nádheru. Text se čte velmi dobře. Přesto mi chybí formulace: "leží tam v komoře, nožky má nahoře", kterou si pamatuji ze svého dětství u babičky.

15.02.2023 4 z 5


Za časů odvahy Za časů odvahy Suzanne Kelman

Nadšení sdílím, je to velmi napínavé. Moc jsem si čtení užila.

07.02.2023 5 z 5


Keřolelo Keřolelo Tereza Marianová

Pár vybraných počátečních písmen, kniha neobsahuje celou abecedu. Opravdu velmi silné stránky. Působí to na mě, jako omylem publikovaný vzorek většího celku.

25.12.2022 3 z 5


Květolelo Květolelo Tereza Marianová

Tuhle knížku nám přinesl Ježíšek dohromady s knížkou Keřolelo a Abeceda (z) měst. Stránky jsou opravdu velmi silné, řekla bych, že na škodu, protože ta knížečka by se mohla prodávat za půlku. Očekávala jsem, že z kytiček a keřů bude celá abeceda. Pak mě ještě napadlo, jestli z prvních písmen nejde složit aspoň nějaké slovo. Je to mrhání potenciálem. Možná za to nemůže autorka, ale seškrtali jí básničky v redakci? Škoda, přeškoda .. mohlo to být nesrovnatelně lepší. Taky trochu váhám, pro koho je ta knížka určena .. dle síly stránek tak pro roční dítě, přitom zájem o kytičky a keře bych čekala spíš u předškoláků, první druhá třída .. a tam by se krásně dala využít celá abeceda.

25.12.2022 3 z 5


Naše příroda v obrazech - Rostliny 1 Naše příroda v obrazech - Rostliny 1 Karel Svolinský

158 nádherně vyvedených obrázků nejčastějších rostlin v ČR (5té vydání r. 1946) je doplněno českým a latinským názvem. V závěru knihy je seznam se stručnými popisky. Občas narazíme na zastaralé názvy např. Podsněžník bílý (dnes Sněženka podsněžník), Rosnička okrouhlolistá (dnes Rosnatka okrouhlolistá). Dvoustrana čísel 92 a 93 skrývá obilí: žito, pšenici, oves a ječmen. Krásný výběr! Pokud obsah ovládá maturant z biologie, pak je pan učitel jistě velmi spokojený.

06.11.2022 5 z 5


Ledové království: Nejkrásnější kolekce příběhů Ledové království: Nejkrásnější kolekce příběhů Walt Disney

Dcera (4 roky) si knihu užívá na 5*, ale já zas tolik ne. Není to špatné, ale ty věty jsou takové nemastné neslané, někdy krkolomné, občas je špatně čárka. Na zadek si z toho jako rodič nesednete.

16.09.2021 4 z 5


Prázdniny s Oskarem Prázdniny s Oskarem Eva Maceková

Mě se knížka moc líbila. Myslím, že je spíš pro předškoláky. Bavilo nás to s dcerou moc. Trochu jako knížka pro Lucinku.

16.09.2021 5 z 5


Zvonilka Zvonilka Walt Disney

Pěkná disneyovka. Dcerce (4 roky) se líbila, mě vcelku také. Příjemný příběh.

26.08.2021 4 z 5


Elinka Elinka Nadine Robert

Líbivé ilustrace (*), jednoduchý příběh. Pointa velmi velmi mlhavá. Dcerce (4 roky) se knížka líbila (*). Mě spíše ne. Ani nejde napsat spoiler, druhá půlka je o ničem.

26.08.2021 2 z 5


Včelař Josífek Včelař Josífek Simona Smatana Čechová

Mě se to líbilo na 5*, ale dcerka (4 roky) úplně nadšená nebyla. Nevydržela poslouchat až do konce příběhu, takže soudím, že je Josífek vhodnější pro předškoláky a mladší školáky.

26.08.2021 4 z 5


Princezna - Knížka na celý rok Princezna - Knížka na celý rok Walt Disney

Přehledová knížka Disney princezen pro předškolačky a mladší školačky. Velmi dobře zpracovaná, opravdu zabaví. Ke každé princezně je stručný charakterový a dějový přehled, omalovánka, úkol na postřeh, psaní a příběh.

24.08.2021 5 z 5