Květolelo

Květolelo https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473640/kvetoleloAy0TeB-lG8-.jpg 4 13 13

Víte, že se řebříčku říká lidově myší ocásek? Že jetel opyluje hlavně čmelák? Všude samé knížky o zvířátkách, o rostlinkách skoro nic… Květiny jsou přitom tak zábavné! Výtvarnice Tereza Marianová se v zimě zapálila pro atlasy a herbáře a snila o květinách, když se s kočárem prodírala sněhem. Malovat mohla, jen když malý herbalista spal. Přesto objevila, že ve skryté síti kořenů, v chlorofylu listů a vábení květů koluje nejedna legrační básnička. Nacházejte s námi příběhy schované v okvětích i stonkoví, ve folklóru českých bylin. Až k nim v létě ulehnete na prosluněné voňavé mezi, můžete se s nimi chichotat.... celý text

Přidat komentář

Runkyna
15.04.2023 3 z 5

Tak mi tahle knížka nedá spát. Pravděpodobně jsem jí dala příliš negativní hodnocení. Hvězdy sice měnit nebudu, ale přesto doporučuji si ji přečíst, ať si udělá názor každý sám. Myslím, že to bude dost velký rozptyl. Předpokládám, že se najdou čtenáři, kteří sami vezmou do ruky tužku a papír a zkusí sesmolit pár dalších básniček nebo rýmovaček. A to se přece počítá. Tady jistá nedotaženost projektu do úpného konce pobízí k akci. Básničkám zdar! Ať se daří!

Runkyna
25.12.2022 3 z 5

Tuhle knížku nám přinesl Ježíšek dohromady s knížkou Keřolelo a Abeceda (z) měst. Stránky jsou opravdu velmi silné, řekla bych, že na škodu, protože ta knížečka by se mohla prodávat za půlku. Očekávala jsem, že z kytiček a keřů bude celá abeceda. Pak mě ještě napadlo, jestli z prvních písmen nejde složit aspoň nějaké slovo. Je to mrhání potenciálem. Možná za to nemůže autorka, ale seškrtali jí básničky v redakci? Škoda, přeškoda .. mohlo to být nesrovnatelně lepší. Taky trochu váhám, pro koho je ta knížka určena .. dle síly stránek tak pro roční dítě, přitom zájem o kytičky a keře bych čekala spíš u předškoláků, první druhá třída .. a tam by se krásně dala využít celá abeceda.


broskev28
09.08.2022 5 z 5

Pro mě má květolelo pět hvězd už jen kvůli tomu, že mě donutilo zamyslet se na slovem leporelo - a na wikipedii jsem se dozvěděla věci nevídané neslýchané; možná i pravdivé? Takže výborný nápad, k tomu milé ilustrace a povětšinou zábavné rýmovačky - mě nejvíce pobavil jahodník.
A světe div se, děti v naší knihovně jsou téhož názoru!

VeruFreckles
13.07.2022 5 z 5

Mám ráda, když dětské knihy nejsou jen diblíkovsky roztomilé. Květolelo kombinuje pěkné ilustrace se zvukomalebnými básničkami, které v sobě nesou i pár informací o říši rostlin. Věřím, že si knihu dcera oblíbí.

kristeen
13.10.2021 4 z 5

Asi jsem zpočátku čekala něco víc…ale co vlastně? Leporelo je základ, základ všeho dětského čtení. A tak i tohle”květolelo” dává základ, obrazový i veršovaný, pozvolna poznávanému světu knih a květin. Taková malá velká radost, hledání schovaného hmyzu, které Vás napadne jen ve společnosti dětí, chytrý rým, který je napříč množstvím dětských knih vzácností, kterou si rádi uchováte v paměti.